7 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Asta nu e Justitie independenta

Scris de: Ion SPANU | pdf | print

27 ianuarie 2021 14:18
Vizualizari: 2120

Procurorii care pina mai ieri tremurau numai cind auzeau numele Elenei Udrea si faceau matanii cind se rostea numele „Basescu” cer acum cu voiosie pedepse maxime, de 12 si 15 ani de inchisoare pentru Elena Udrea si Ioana Basescu, asteptind chiar ca presa si opinia publica sa-i aprecieze si sa le ridice statui.


 

Unora poate le-o placea acest tip de Justitie, in care, daca este rastignit cineva care ti-a fost sau iti este adeversar, dusman sau, pur si simplu, nu-ti este pe plac, te bucuri fara sa te intrebi daca acea condamnare este dreapta.

Mie nu-mi este pe plac o astfel de justitie! Din contra, cred ca aceasta mentalitate de a condamna pe cineva doar pentru ca nu mai este la putere este exact la fel ca acea condamnare la care este supus cineva din opozitie la comanda celui aflat la putere!

Am crezut ca vinovata principala pentru acest tip de justitie la comanda a fost Laura Kodruta Kovesi, dar se pare ca m-am inselat. Nu, nu era ea singura vinovata, ci si Traian Basescu, Florian Coldea sau diferitele ambasade care-i incurajau sa-si execute adversarii politici in numele luptei anticoruptie.

Din pacate, procurorii DNA, aia care au stat in umbra Codrutei Kovesi (de genul lui David Deca de la Brasov, Man de la Oradea, Portocala si Onea de la Ploiesti), vor acum sa iasa in fata ca procurori impartiali, desi sint aceleasi slugi care-l deserveau pe Traian Basescu si camarila sa. Punindu-se in slujba noii Puteri, ei vor sa-si arate „profesionalismul” prin aceleasi excese din timpul lui Basescu, dar facute acum impotriva apropiatilor lui Traian Basescu!

Ei nu vor intelege niciodata ca, indiferent intereselor cui se subordoneaza, daca nu se bazeaza in anchetele lor doar pe probele de la dosar, fac mult rau ideii de Justitie! Ei cred ca sint mari si tari daca sacrifica Justitia in favoarea cuiva aflat la Putere si, din pacate, sint incurajati sa faca asta chiar de catre presedintele Iohannis, cel care, in recenta campanie electorala, a spus explicit ca vrea sa-i fie alaturi toti cei care gindesc la fel ca el! Iar el nu gindeste decit in paradigma lui Basescu, adica adversarii trebuie striviti, iar „ai mei” tinuti in brate!

Iata de ce stirea ca procurorii au cerut ieri 12 ani de inchisoare pentru Elena Udrea si 15 ani de inchisoare pentru Ioana Basescu imi da fiori, nu pentru ca mi-ar fi dragi cele doua, ci pentru ca ma inspaiminta gindul ca procurorii DNA spera sa fie luati in brate de noua Putere instalata acum doua luni doar pentru ca-si dovedesc slugarnicia!

Va dati seama, Ioana Basescu este acuzata de „INSTIGARE la delapidare si instigare la spalarea banilor, iar Elena Udrea de „INSTIGARE la luare de mita (doua fapte) si spalare a banilor (cinci fapte). Mai, nea procurorule, instigarea cui, ca ai uitat sa spui instantei cine sint delapidatorii si mituitorii?

Agerpres citeaza motivarea procurorului de sedinta: „reprezentantul DNA a solicitat ca Elena Udrea si Ioana Basescu sa fie condamnate la pedepse maxime pentru faptele comise, sustinand ca infractiunile de care sunt acuzate sunt grave!

Cum este posibil ca acest procuror si cei care l-au trimis in instanta sa mai faca parte din rindul magistratilor? Orice student la Drept, chiar in primii ani, stie ca gravitatea unei infractiuni nu poate fi invocata pentru condamnarea unui inculpat pentru ca, in acest fel, n-ar mai exista „individualizarea” faptelor, ci toti cei acuzati de comiterea unei infractiuni ar primi aceeasi pedeapsa, caci gravitatea infractiunii este aceeasi!

Si ce daca este vorba despre Elena Udrea si Ioana Basescu? Trebuie ca lor sa li se aplice o Justitie nedreapta doar pentru ca sint urite de o mare parte a populatiei? Nici vorba! Din contra, daca magistratii vor sa fie corecti, tocmai cu astfel de personaje trebuie sa se poarte strict in limitele legii pentru ca opinia publica sa inteleaga ca ceva s-a schimbat in felul in care se face Justitie.

Dar vad ca, odata cu instaurarea Puterii de tip #Rezist, revine ideea unei Justitii partizane si inteleg din ce in ce mai bine de ce vocea citorva magistrati care s-au luptat cu „Sistemul” pentru o Justitie independenta (Gabriela Baltag, Evelina Oprina si alti citiva) este acoperita de alti magistrati care au incheiat deja pactul cu diavolul.

Daca acum, cind se incearca refacerea Sistemului sub obladuirea noii Puteri, nu vom sesiza pericolul, ne vom trezi din nou cu abuzurile grosolane pe care le credeam apuse, iar atunci ne vom lamenta inutil.

Pentru final, ca argument pentru ceea ce am incercat sa spun aici ca avertisment, citez din postarea celebrei judecatoare Dana Girbovan de la sfirsitul anului recent incheiat: „Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) este singura structuraa de parchet complet in afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreste cu ardoare desfiintarea sa. Intelegeti cita dreptate avea Dana Girbovan? Iata de ce se vrea desfiintarea SIIJ: pentru ca magistrati de teapa celor care au cerut pedepse maxime, de 15 ani, doar pentru a face pe placul Puterii, sa nu poata fi trasi la raspundere!

Nu, in nici un caz, nici acest tip de Justitie ce ni se propune de noua Putere nu este Justitie independenta, ci unealta politicului, asa cum era si pe vremea Binomului inventat de Basescu!


Preluare de pe Cotidianul.ro

Comentarii

# Gilu date 27 ianuarie 2021 20:20 +3

Preiau și eu o vorba de duh de la un om pe care,multă vreme l-am detestat:"Sa te ferească Dumnezeu de prostul harnic"! Prea multi prosti harnici în guvernul României...Prea multi prosti harnici în magistratură...Prea multi prosti harnici în politica românească...si in Romania,în general,prea multi hoti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.03.2021 – Clona Cameliei bantuie la CAB

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva