13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GALCEAVA PE BANII CASEI DE ASIGURARI A AVOCATILOR - Peste 500 de avocati au semnat pentru blocarea proiectului de reformare a sistemului de pensii si asigurari din avocatura. UNBR vrea sa mareasca, peste legea nationala, varsta de pensionare a avocatelor de la 60 la 63 ani

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

14 June 2012 16:25
Vizualizari: 7538

 

Congresul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto) porneste cu stangul in deschiderea lucrarilor ce vor avea loc, vineri, 15.06.2012, la Hotel Marriot intrucat sute de avocati din Baroul Bucuresti sunt impotriva proiectului de reformare a Casei de Asigurari a Avocatilor, pe motiv ca acest proiect nu a fost pus in dezbatere inaintea votului, iar modificarile pe care vrea sa le faca conducerea UNBR vor duce la mari deficiente in sistem si chiar la abuzuri. Pentru a amana votarea acestui punct de pe ordinea de zi a Congresului UNBR, mai multi avocati din ADSA (Asociatia de Dialog si Solidaritate a Avocatilor) a demarat o campanie de strangere de semnaturi. Pana la aceasta ora, din datele pe care le avem, existau deja cateva sute de avocati care au semnat pentru amanarea votarii proiectului de reformare a sistemului propriu de asigurari. Una dintre modificarile care au deranjat foarte mult avocatii semnatari este cea legata de varsta de pensionare a femeilor avocat, care ar urma, contrar legii organice, sa se majoreze de la 60 la 63 de ani. Daca o asemenea modificare ar avea loc, aceasta contravine legii actuale (Ordonanta de Guvern nr. 221/2000) pe baza careia varsta de pensionare la femei este de 60 de ani. 


 Lantul ”slabiciunilor” proiectului

Avocatii contestatari ai proiectului vor sa se amane votarea ”in orb” a acestuia intrucat – ne-a declarat av. Silvana Racoviceanu - ”desi proiectul are parti bune, exista si un deficit foarte mare la nivelul reglementarilor punctuale, lasand loc unor posibile abuzuri sau a unui blocaj pe termen mediu si lung, cu consecinte nefaste asupra viitorilor pensionari din Baroul Bucuresti”. Mai mult, avocatii considera ca la nivelul reglementarilor actuale, Casa Centrala de Asigurari a Avocatilor nu-si exercita atributiile de control si sanctiune pe care le are asupra filialelor din toata tara, astfel incat numeroase filiale de asigurari din tara nu percep penalitati de intarziere a platii, altele nu respecta perioada maxima de neplata si unele din barouri n-au platit de 5-6 ani dar presteaza activitati in continuare.

Ca sa se inteleaga clar care e problema in cazul centralizarii dorite de UNBR la aceasta ora a filialelor de asigurari din tara la Bucuresti, trebuie mentionat faptul ca Baroul Bucuresti are 9646 de avocati activi care reprezinta 40% din totalul avocatilor din tara si colecteaza circa 60% din contributiile la asigurarile din sistem pe tara. Pe locul 2, la mare distanta, se afla Clujul, cu 954 de avocati, adica cca 10% din totalul avocatilor din Baroul Bucuresti. Urmeaza celelalte filiale cu mult mai putini avocati, deci si contributori. Prin proiectul actual, ce va fi supus votarii fara dezbatere se doreste eliminarea descentralizarii existente, si introducerea unui sistem mai flexibil, in practica fiind vorba de preluarea administrarii caselor de asigurari ale barourilor din tara de Casa de Asigurari a Avocatilor de la Baroul Bucuresti, urmarindu-se ca pe viitor, filialele sa poata fi si desfintate, nu numai infiintate.”Nu sunt, insa, stipulate si conditiile in care s-ar face aceste desfiintari”, declara avocatii de la ADSA care s-au ocupat cu colectarea sematurilor pentru amanarea acestui proiect.

Avocatii mai sustin ca vor dezbatere pentru ca exista in proiect si parti pozitive, precum modificarea prin care fondul de pensii sa se desparta de celelalte asigurari, numai ca partea negativa consta in faptul ca nu se lamureste si in ce procente va fi constituit, la defalcare, fondul de pensii, in ce termeni si in ce conditii.

Minusurile filialelor din tara si secretizarea activitatii Consiliului CAAv

In momentul in care casele judetene isi vor pierde rolul de administrare, vor ramane doar cu un rol colector, iar cheltuielile vor fi platite de Consiliu. Multe din filialele de asigurari de la barourile din tara sunt pe minus, iar acest minus era acoperit pe actualul sistem din fondul de rezerva, de 5 la suta, care anual se vira la CAAv centrala, numai ca o serie de case judetene de asigurari a avocatilor nu au virat tot timpul acest fond. Din surse, pentru ca nici avocati nu stiu cifre concrete intrucat nu li s-au oferit, acest fond de rezerva s-ar ridica la cca 30.000.000 lei.

O alta problema legata de posibila centralizare e legata de fililalele care de mai mult timp nu au perceput penalitati, desi la nivelul CAAV centrala se plateste o penaliate de neplata de 0,5 la suta pe zi. Daca acest sistem al asigurarilor se va centraliza, depasirea termenului de virare catre casa centrala va fi penalizata cu 0,5 la suta pe zi, numai ca in proiect nu se prevede si cine anume suporta aceste penalitati.

Pe de alta parte, la barourile din tara deciziile individuale emise de Consiliile filialelor in baza proceselor verble intocmite de inspectorii financiari vor constitui titluri executorii, avocatii din ADSA aratand ca aceasta prevedere excede dispozitiilor legale.

Mai mult, supararea vine si din alte considerente legate de modificarile ce se vor a fi aduse prin instituirea aceste ”reforme”, intrucat din pleiada de atributii ale Consiliului de Administratie al Casei de Asigurari a Avocatilor lipseste obligatia de informare sau transparenta decizionala. Adica, totul e la ”secret” cum a fost si pana acum. O alta prevedere ce se doreste a fi dezbatuta este cea legata de situatia in care avocatul care, pe viitor, va avea intarzieri mai mari de trei luni la plata contributiilor si accesoriilor, va putea fi suspendat de catre Consiliul Baroului.

Conform datelor obtinute de Lumeajustitiei.ro, printre filialele care nu au constituit pentru anul 2011 fondul de rezerva sunt: Arges, Arad, Bacau, Braila, Caras, Ialomita, Maramures, Valcea.

La 31 decembrie au inregistrat deficit un numar de 14 filiale:

Arad (71.590 lei)

Bacau (230.573 lei)

Bistrita (169.432 lei)

Brasov (182.431 lei)

Caras (74.769 lei)

Covasna (66.573 lei)

Dambovita (80.632 lei)

Galati (18.418 lei)

Iasi (595.908 lei)

Maramures (100.725 lei)

Neamt (104.765 lei)

Prahova (14.503 lei)

Salaj (129.740 lei)

Valcea (129.002 lei)

In oglinda, Filiala Bucuresti s-a incadrat in prevederile bugetare realizand un excedent de 36.913.531 lei, mai mare decat cel prevazut in buget.

Printre cele cateva sute de avocati care solicita amanarea votarii proiectului de reformare a sistemului de pensii si asigurari a avocatilor se numara Cristian Sarbu, Catalin Dancu, Alexandru Chiciu, Toader Iancu, Paul Varzaru, Marcel Vrabie, Petre Gabriel, Ingrid Zaarour, Octavian Topa, Bogdan Vlad, Mircea Trofin, Petre Gabriela si decanul Baroului Alba, Ioan Rus. 

 

 

 

Comentarii

# Avocat cu contributie date 14 June 2012 16:37 +4

Banisorii mei, unde-s banisorii mei? Alelei, pui de lei, veti ramane fara ei! :D

# zeciuala date 14 June 2012 17:16 +3

Şi iata ca Bota a avut dreptate!

# amu, amu, amu, p..a doarme, dar eu nu! date 14 June 2012 19:31 +1

Stati linistiti, banii Dvs sunt in siguranta! :D :D :D :D :D :D :D, cerd ca cei 500 de avocati, saracii vor fi exclusi din avocatura. Bota avea dreptate in mai multe chestii, doar ca de orbii ce sunt unii, nu au vazut padurea din cauza cop :D :D acilor

# WW.POLO date 14 June 2012 20:11 +2

:D :D :D ''Dormi linistit, Florea@comp vegheaza pt. tine'' :P :P :P

# Dan date 15 June 2012 00:31 +3

Oare sa fie cumva vorba de o tzeapa? Vaaaai, nu pot sa cred.... :lol:

# trebuie sa fie obligati a contribui date 15 June 2012 09:06 +2

ordine in tara se poate face numai cu ciomagul :-|

# Ultimul Charlot date 14 June 2012 16:38 -1

De ce ar interesa asa, dintr-o data, pe avocati unde sunt banii lor? Nu pot sa cred ca s-au trezit cativa "destepti" ce isi baga nasu unde nu le fierbe oala. Asta le trebuie? Discutii, razmerita pe un subiect bine gestionat de consiliile barourilor? Pana acum au putut dormi linistiti si dintr-o data ii freaca grija ca sunt furati si ca nu exista transparenta. Chiar nu inteleg... :sad:

# Pen Ultimul Charlot date 14 June 2012 18:46 +1

,,s-au trezit cativa "destepti" ce isi baga nasu unde nu le fierbe oala" (?) Adica sa mai dau bani pentru ciocoii astia si sa nu ma intereseze ? Si pensie imi dai tu la 70 de ani?

# Ultimul Charlot date 14 June 2012 22:17 +3

Credeam ca umorul meu o sa fie destul de vizibil, dar se pare ca...cel putin pentru tine...am fost prea subtil. Dar de vreme ce te-a iritat...si-a atins scopul. Eu cotizez la alta casa de asigurari. Intelegi de ce, nu? :roll: Succesuri

# alex date 14 June 2012 16:59 +1

cand vor incepe sa iasa la pensie cu sutele si ma refer la generatiile 1995-2000, atunci sa te tii.marea majoritate a avocatilor au intrat in avocatura in perioada 2002-20010.mii de avocati pentru a suplini pe de o parte numarul de electori la congres, bani pentru nu stiu ce.numte milioane la casa de asigurari care se vor duce pe apa sambetii in cativa ani, pensiile urmand sa nu mai fie luate.luju face un lucru bun, formidabil. asa se duc unii la vale.dc. nu era luju vai de noi.asa incepem sa constientizam si noi si magistratii precum si alte structuri ce inseamna sa fi mic sub umrela mafiei, ca asta e. mafia gulerelor albe.

# xx date 14 June 2012 17:07 +3

prosti am fost si prosti vom fi daca mai continuam cu organizarea asta in beneficiul citorva puturosi. exact ce ne spun altii, vom plati degeaba. sa terminam cu iordachescu , florea si gasca si sa ne vedem de ale noastre.

# magister date 14 June 2012 17:32 +1

Nu poate guvernul sa dea bani de pensii si poate UNBR - de unde fură toti gangsterii - Zamfirescu, Nicu Tiberiu, Predoiu, Florea!

# Vlad Tepes date 14 June 2012 17:41 +1

Stimati colegi, veniti in numar mare la Congres! Sa-i batem bine si sa-i destituim pe toti gangsterii astia!

# Vlad Tepes date 14 June 2012 17:43 +3

Si sa ne arate actele de infiintare ale barourilor. Cat isi mai bate Bota joc de noi ca nu avem acte? V-ati pus problema ca Bota s-ar putea sa aiba dreptate?

# Dracula date 14 June 2012 17:46 +2

Gangsterul Predoiu stia ca nu mai sunt bani de pensii. A vrut sa transfere datoriile lui Nicu Tiberiu la bugetul de stat!

# DNA date 14 June 2012 18:36 +3

Nu ar fi rău să sesizăm DNA! Delapidare! Daca mai stam pasivi ramanem pe drumuri!

# Ovidiu date 14 June 2012 18:54 0

Astia sarbatoresc 63 ani de la desfiintare.

# avocatel date 14 June 2012 19:37 +2

Lasa-i saracii, ei nu sunt de vina. Acte nu au, bani nu au, oficiile se subtiaza, spaga e data, gata, sforile trase si cumetriile facute. Ma mir cum se trezesc acum? doar acum? dupa atatia ani? :-*

# avocat TRADITIONAL date 14 June 2012 19:56 +4

Ia utati-va la Dambovita ce restanta mare are. Pai daca fostul director al Caei de pensii Zaharescu Ion ne-a furat si mancat banii impreuna cu decanul, prodecanul si cativa CONSILIERI. Zaharescu si-a facut o vila cat casa poporului din contributia noastra.

# WW.POLO date 14 June 2012 20:09 +1

Cred ca este un subiect demn de a fi luat in seama si pe ''juridice.ro'' dar se pare ca n-are loc de reclame la alde Predoiu @ comp. Bine va fac sefii vostri.

# savescu date 14 June 2012 20:13 +1

Savescu da faliment de cand a cazut ginerica Predoiu de la putere!

# Darvin date 14 June 2012 20:16 +1

Sa platim cu totii in sistemul public de asigurari sociale si gata. Oricum legislatia aplicabila in sistemul public este mult mai bine adaptata situatiei actuale. Si uite asa scapa si Comandantii de o bataie de cap...:), si grija investitiilor din sudoarea avocatiilor. Dar dobanzi obtineti ??? Unde depozitati banisorii? Penalitatile percepute unde se duc ???

# CARITAS ZAMFIRESCU date 14 June 2012 20:18 +2

Inseamna ca iar ajungem la vorba lui Bota!

# Gerald date 14 June 2012 20:23 +2

eram bogat daca puneam banii in banca! (nu in Banca religiilor, evident!).

# jurist date 14 June 2012 21:05 +4

incet dar sigur ambele tabere vor ajunge la o concluzie: AVOCATURA E O PROFESIE LIBERALA!!! asta inseamna ca nu aveti nevoie de presedinti, decani si alte oratanii care sa se lafaie pe banii vostri. va platiti singuri darile la stat, va platiti la casa de pensii asigurarea si gata. cind ai o locuinta cauti sa fii independent si sa nu ai utlitati la comun cu toti amaritii, corect? asa decanii din toata tara au vile cat stadionul iar fraierii se scociorasc in buzunar sa vada daca au pentru bilet de metrou.

# garibaldi date 14 June 2012 22:12 +2

Cotizati baieti, cotizati! Nea Florea cioaca nu se supara! Case, vilane, hotelane, huzur ... voi cotizati! Cand va spuneam, voi va hlizeati! Na, hliziti-va pana cadeti pe spate, ca tot noi, structura Bota, avem avantaje! Bucurati-va la oficii, seciuiala e sfanta! Cand va treziti? Cand? Cand?

# Dan date 15 June 2012 07:05 +1

Si uite cum Dl Corlatean si-a anuntat prezenta la Congresul avocatilor traditionali, de azi si maine. 

# :)) date 15 June 2012 08:17 +2

dar voi l-ati invitat? postarea anterioara m-a facut sa intreb daca nu cumva se puteau trimite invitatii catre diferite personalitati din lumea juridica, asta ar fi oferit atit o acoperite mediatica a Adunarii voastre cit si o credibilitate mai mare. peste tot in lume, aceastavtactica se foloseste pe motiv de PR, exact ce aveti nevoie in acest moment. Imaginea este totul iar noi avocatii stim asta- de aceea in instanta mergem la costum si nu in pantaloni scurti :))

# no acts date 15 June 2012 09:22 +1

Ministrul Corlatean a fost respins de 2 ori la examenul de admitere în barourile desfiintate(nu a vrut sa dea spaga). Dupa ce s-a aflat ca il va inlocui pe ginerica, a fost imediat admis!

# nea kermit date 15 June 2012 09:41 +1

Asta spuneam ... noi cumetrii, noi papusarii, cu psd iar la manete, cred ca am pus-o definitiv cu Romania.

# mafioti 4 ever date 15 June 2012 09:44 +1

Bosorogii "lucreaza" din subteran. Ca pe vremea CC al PCR...cine nu e cu noi, e impotriva noastra ... halal conducatori, halal natie. :-*

# av. UNBR legal infiintat date 15 June 2012 10:31 +1

:)) @ La chestia cu PR-ul ai ff mare dreptate, Bota, din pacate, habar nu are de asa ceva, nici cei din jurul sau, asta fiind si mai jalnic...... Din pacate, observ ca noua conducere ii calca pe urme in pasivitate, lipsa de atitudine si solutii. Imi face impresia ca e formata ca si la florea & comp. o mica grupare care face ce vrea si ce stie, adica mai nimic in numele masei de avocati din aceasta organizatie. Daca o vor tine tot asa, va pierde toata lumea, aspect pe care vad ca nu-l observa respectivii.

# CR7 date 15 June 2012 11:44 0

Du-te la Florea, cine te ţine ?

# nea Kermit date 15 June 2012 09:19 +1

E invitat cu un scop. ;-) Incep papusariile si cu Corlatean.

# av. UNBR legal infiintat date 15 June 2012 10:44 +2

@ Se pare ca si acest corlatean, e un papagal cumparat cu maruntzis, un balon de sapun de proasta calitate. Asta-i clasa politica. Rusine USL-ului, din acest punct de vedere le doresc esec total la toamna. Daca tot cu mafia vor fi, le doresc soarta actuala a PDL-ului. Saraca pulime ( cum bine zicea A. Nastase ) a sperat in victoria adevarului si onestitatii, cand colo scapi de dracu si dai de fratii sai.

# nea kermit date 15 June 2012 10:19 0

E clar ca-ti tzatzaie curul, tovarase florea. Despre marea adunatura nationala, nu ai zis nimic la congres? Totul se invarte in capul tau mare, in jurul pericolului pierderii monopolului. Cred ca esti putin tampit. Magistratii spun ca avocatii "paraleli" isi exercita profesia cu drept, matale sustii obsesiv contrariul. Ce sa intelegem noi? Ca matale esti ramas in urma rau de tot.

# av. UNBR legal infiintat date 15 June 2012 10:36 +1

@ Stii care-i treaba ?? Dupa precedentul condamnarii lui Bota, e de ajuns sa mai apara inca o condamnare a vreunui avocat din structura asta, apoi sa vezi ce solutii vor da magistratii....sa vedem atunci, va mai exista organizatia asta ?? Sa vedem daca se vor mai gasi voluntari sa fie condamnati ptr. asa ceva....Florea & comp. asa golani cum sunt, actioneaza cu toata puterea, ii doare-n cur de aripa Bota, nu se vor lasa pana nu o vor distruge. Au influenta si bani....aripa Bota ce are ?? nici macar conducere nu are....la ce te astepti ??

# av. UNBR legal infiintat date 15 June 2012 10:39 0

@ Stii care-i treaba ?? Dupa precedentul condamnarii lui Bota, e de ajuns sa mai apara inca o condamnare a vreunui avocat din structura asta, apoi sa vezi ce solutii vor da magistratii....sa vedem atunci, va mai exista organizatia asta ?? Sa vedem daca se vor mai gasi voluntari sa fie condamnati ptr. asa ceva....Florea & comp. asa golani cum sunt, actioneaza cu toata puterea, ii doare-n cur de aripa Bota, nu se vor lasa pana nu o vor distruge. Au influenta si bani....aripa Bota ce are ?? nici macar conducere nu are....la ce te astepti ??

# avocat 51 O.A. date 15 June 2012 10:26 +2

Iauziti stimati colegi. Pai si eu in 2000 cand era art. 14 lit. b din Leg. 51/1995-de a te primi fara examen in primele 6 lunu de cand ai terminat m-au respins si nu m-au primit. Inseamna ca daca acestia m-au refuzat am sa ajung si eu Ministru. :lol:

# eu date 15 June 2012 10:56 +2

stati linistiti baieti ca nu vor cadea bosorogii astia,sunt sustinuti bine de fostul ministru si de putere,e un interes.cat despre pensii stim toti ca n-o sa le luam dar ca sa profesezi trebuie sa..cotizezi.uitati-va numai ce penalitati mari aplica asa ca sa fii tampit sa nu platesti la timp.insa multi s-au suspendat-clienti ioc,o sa faca foamea si conducerea.

# av. UNBR legal infiintat date 15 June 2012 11:19 +2

@ eu - Stii care-i strategia ? Pe bosorogi nu-i intereseaza de plebea din curtea lor, cu cat mai putini avocati tineri pledanti / activi, cu atat mai bine, ei invart banii cu basculanta. Iar de la pulimea lor, sa stranga cotizatiile, ce poate fi mai frumos si eficient ? Sa nu ai clienti, deci sa ii suga ei de bani, dar in schimb sa dai si cotizatie, nu este eficienta maxima ?? Stima maxima ptr. ei, baieti destepti si eficienti....restul, chinuri placute....

# koko date 15 June 2012 11:47 0

corlatean ar fi bine sa gindeasca ca acesti mosulici au, iordachescu si florea au pactizat cu adversarii politici ai usl. dupa ce mosulicii au pactizat cu dusmanul impotriva usl ar insemna ca este un tradator sa le accepte "dulcegariile". practic acesti mosulici sunt niste iude, fara coloana vertebrala, care traiesc numai pentru a stoarce bani nemunciti cu orice pret.

# ADA date 15 June 2012 13:12 +3

AVOCATUL BOTA < ARE PERFECTA DREPTATE " JOS MAFIA DIN AVOCATURA> O SA VEDETI VOI CUM ACEST OM VA CASTIGA LA CEDO, SI ATUNCI CHIAR VA PUS CU BOTUL PE LABE. HOOOOOOOO , MAFIOTI>

# nea kermit date 15 June 2012 14:40 +1

Mai avea nitel nea florea cioaca, si-i implora pe toti cei din sala, sa "intervina" si sa-l ajute sa distruga structura Bota. Totul din cauza de "cozonac" de cascaval si de zeciuiala. Ei, soparlele sistemului retrograd, sunt moarte daca nu incaseaza zeciuiala. Case, vilane, mertzane, vacantze etc....din ce bani, daca pulimea nu cotizeaza? Si statul tolereaza! TOlerati, tolerati, ca tot de la pulime asteptati voturi. :-*

# gonzales date 15 June 2012 14:43 +1

oare bosoroagele astea citesc comentariile? nu-si dau seama ca lumea nu-i vrea si ca in unanimitate sunt priviti ca niste paraziti care traiesc din banii altora? sunteti penibili tovarasi comunisti. ati inventat un sistem de facut bani pentru voi si acolitii vostri care va sustin. noi nu va vrem! plecati!!

# avocat traditional galatean date 15 June 2012 15:24 +3

La Galati lispsesc intre 3 si 7 miliarde lei vechi din bugetul Filialei CAA, si o colega ne-a fost suspendata pentru neplata cotelor, din cauza conducerii idioate, ce i-a refuzat plata concediului de maternitate ca a venit cu acte de la spital din strainatate si nu din Romania. As vrea sa vada acest articol ca zicea ca le va face plangere penala de inselaciune dupa ce a platit cote 14 ani.Cotele pentru care au suspendat-o trebuiau oprite din indemnizatia de maternitate. E o rusine acest siestem ce doar in principiu e bun. Ce ne facem cu hotii din avocatura noastra???

# Mihaela date 15 June 2012 19:55 +2

Dragi colegi, era de asteptat ca mafiotii care va cer zeciuala si care va mananca banisorii dumneavoastra sa subziste la onducere atata vreme cat nimeni nu-i incuraca cu nimic, mai mult sunt aprobati de cei pe care-i jecmanesc cu nesimtire si pe care au reusit sa-i subjuge si sa-i transforme in niste marionete carte le dau banisori la ordin, banisori care sunt papati de mafioti si acestia nu au nici macar bunul simt sa-i justifice!! DRAGI Colegi, NU MAI ACCEPTATI MAFIA!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva