22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BALACAREALA SE PLATESTE – Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM l-a pedepsit pe fostul sef al PJ Corabia Sorin-Marian Lia prin taierea salariului cu 10% timp de trei luni pentru incalcarea regimului de incompatibilitati si interdictii. Surse: cauza vizeaza postarile de pe Facebook in care Lia se lega de viata privata a judecatoarei Sorina Marinas de la CA Craiova. Inspectia Judiciara a anexat la dosar amenda de 10.000 de lei primita de Lia de la CNCD din aceeasi pricina (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

26 June 2024 16:48
Vizualizari: 3196

Procurorul Sorin-Marian Lia (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia a invatat a doua oara ca gura bate fundul. La noua luni dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a amendat cu 10.000 de lei pentru ca a publicat pe Facebook infamii legate de viata privata a judecatoarei Sorina-Iolanda Marinas de la Curtea de Apel Craiova, acum Sectia pentru procurori in materie disciplinara l-a sanctionat in legatura cu aceeasi speta.Miercuri, 26 iunie 2024, procurorii CSM i-au aplicat lui Lia pedeapsa constand in taierea salariului cu 10 la suta timp de trei luni pentru abaterea disciplinara de la art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii”.


Un membru al Sectiei de procurori a CSM a vrut sa-l spele pe Lia


Dupa cum veti vedea mai jos, a existat o opinie separata in sensul achitarii disciplinare a fostului sef de la PJ Corabia. Sursele Luju arata ca Inspectia Judiciara a anexat la dosar hotararea prin care CNCD l-a amendat pe Sorin Lia. Cu toate acestea, a existat cel putin un procuror CSM care a vrut ca Lia sa primeasca certificat de buna purtare.


Iata minuta din dosarul nr. 1/P/2023:


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Lia Sorin Marian, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia.

In baza art.273 alin.(1) lit. b) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica paratului Lia Sorin Marian, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia, sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.271 lit. a) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica astazi, 26 iunie 2024.

Cu opinie separata, in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Lia Sorin Marian, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia, cercetat sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazuta de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.


Procese si cu Marinas, si cu CNCD


Dupa cum spuneam: prin hotararea nr. 510 din 20 septembrie 2023, CNCD l-a trosnit pe Sorin Lia cu o amenda de 10.000 de lei pentru mizeriile pe care le-a scris pe Facebook nu doar despre Sorina Marinas, ci si despre alti judecatori si procurori. Lia a contestat sanctiunea la Curtea de Apel Craiova, dar in 12 iunie 2024 judecatorul Cosmin-Ionel Ungureanu a trimis cauza nr. 285/54/2024 la Curtea de Apel Timisoara.

In partea cealalta, judecatoarea Sorina Marinas cere de la Sorin Lia, in solidar cu jurnalistul Alexandru Cautis, daune morale totale de un milion de lei pentru mai multe postari de pe Facebook referitoare la viata privata a reclamantei. In dosarul nr. 5268/109/2022, judecatoarea Diana Florescu de la Tribunalul Arges a fixat urmatorul termen pentru data de 25 iulie 2024.

Comentarii

# maxtor date 26 June 2024 17:36 0

Craiova este cel mai important centru cultural, istoric și economic al Olteniei. Conform recensământului din anul 2011 orașul avea o po******ție de 269.506 de -acolo nu exista "viata privata", e ca la bloc!

# Io date 26 June 2024 19:54 +1

Da' nimeni nu le face si un examen psihologic? Sa comentezi public ,viata privata a cuiva e un semn. Ar trebui sa se aplece asupra dosarelor lor si sa nu sa isi mai piarda timpul cu ce e in curtea vecinului. Nu e totul roz la Corabia !

# Tu, mai Io, la Corabia nu a fost niciodata, nimic bun! date 26 June 2024 21:43 0

Revenind, insa la Lia, CAp Craiova & viata privata, acuzatia adusa dlui. Procuror, este in legatura cu postarea utilizatorului Facebook "Sorina Marinas":"Vreau sa vad 'un inalt magistrat' la Taraf TV si sa ascult o manea pe tema asta. Altfel, nu ma impresioneaza nimic", ca afirmatia dnei, chiar e deplasat rau ... .

# E tu Brute... date 27 June 2024 07:52 0

Chiar pe Facebook? Se pare ca aceste "mizerii"(dupa cum se specifica in articol si nu numai) sunt facute publice cu intentie. Aceste "mizerii" au devenit publice si avand ca subiect nu doar pe D-na judecator si viata ei privata. Acest gen de "fapte" au fost facute avand si alti subiecti. In acest context, psihologicul (in opinia mea) este "depasit". E posibil sa fie ceva mai "visceral", mai de psihiatrie. Cu tot respectul. Dar, a lasa asemenea atitudini si fapte sa se manifeste asupra propriilor colegi, DA DE GANDIT. Cireasa de pe tort este sa contesti masurile luate impotriva propriilor fapte recunoscute. Consider ca se arunca o anatema asupra intregii JUSTITII si in special a membrilor ei. AUTO-curatarea unde este? Mai vorbim atunci despre maretia actului de justitie? Sau vorbim despre precupetii din piata. Ca doar asa se pot explica o serie de hotarari. CONSTIENTIZAREA RASPUNDERII MAGISTRATILOR STIMABILILOR. Onoarea-onorabilitatea cere si SACRIFICII (la propriu), nu doar drepturi!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva