25 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINOMUL A DECLANSAT PRAPADUL IN MOLDOVA – Judecatoarele Andreea Ciuca, Florica Roman si Carmen Chirila demasca planul de epurare a judecatorilor din Republica Moldova care nu se supun noii ordini trasate de Maia Sandu. Ciuca: "Orice act care incalca Constitutia este un act ce nu are nicio putere juridica... Se interzice magistratilor accesul la justitie... Mijloc de sanctionare sau demitere a judecatorilor incomozi sau neobedienti fata de politic"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 September 2019 16:50
Vizualizari: 6135

Judecatorii romani intervin pentru sustinerea magistratilor moldoveni supusi unor atacuri si actiuni de neimaginat din partea autoritatilor Republicii Moldova, sub pretextul "reformarii sistemului judiciar" si a europenizarii. Vineri, 27 septembrie 2019, la Chisinau s-a desfasurat Adunarea generala extraordinara a tuturor judecatorilor din Republica Moldova, intrunita in vederea dezbaterii proiectului de lege privind „reformarea Curtii Supreme de Justitie (CSJ) si a organelor procuraturii”, proiect care urmareste, printre altele, „restabilirea increderii in justitie” si reorganizarea CSJ prin reducerea numarului de judecatori, astfel incat de la 1 ianuarie 2020 in instanta suprema de la Chisinau sa figureze un numar total de 17 judecatori. Acelasi proiect vizeaza si sefii tuturor instantelor din Republica Moldova, care vor ajunge la randul lor sa fie evaluati de o comisie pur politica din care fac parte nu doar Presedintele tarii, dar si membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si experti straini selectati de ministrul Justitiei moldovean.


In acelasi timp in care in Republica Moldova se face valva pe proiectul de lege al Parlamentului, Procuratura Generala si Serviciului de Informatii si Securitate (DNA al lor si SRI-ul lor) actioneaza in echipa pentru eliminarea cu dosare penale a judecatorilor care nu le sunt pe plac. Au inceput cu judecatorul Ion Druta, presedintele Curtii Supreme de Justitie si au continuat cu alti doi judecatori de la Curtea de Apel din Chisinau peste care au dat valma in birourile de la instanta sub pretextul ridicarii de inscrisuri. Astfel cum chiar procuratura informa, aceste actiuni au avut loc ca urmare a sesizarii venite din partea Serviciului de Informatii si Securitate (facsimil).


UPDATE: O veste buna care da speranta. Adunarea generala extraordinara a judecatorilor din Republica Moldova reunita vineri, 27 septembrie 2019, a decis revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia adoptata de judecatorii moldoveni vine dupa ce in ultima perioada CSM a fost acuzat ca nu intervine pentru apararea statutului judecatorilor si pentru asigurarea independentei justitiei in fata tentativelor flagrante ale puterii nou instalate de a "reforma" sistemul judiciar din temelii. In schimb, in perioada in care se cereau reactii pe scandalosul proiect de lege care a starnit revolta in sistem, CSM s a ocupat cu incuviintarea solicitarilor formulate de DNA-ul lor, la sesizarea serviciului secret, impotriva unora dintre cei mai curajosi si respectati judecatori din Moldova.

Judecatoarele Andreea Ciuca, Florica Roman si Carmen Chirila lupta pentru independenta colegilor din Republica Moldova

Grozaviile care s-au petrecut in aceste zile in Republica Moldova si despre care Lumea Justitiei a relatat pe larg (Click aici pentru a citi) i-au determinat pe judecatori sa convoace Adunarea generala extraordinara pentru a puncta la unison care sunt principalele probleme ale acestui proiect de lege si cum se rasfrang acestea asupra functionarii sistemului judiciar si a independentei justitiei.

Invitate la intrunirea Adunarii generale extraordinare a judecatorilor din Republica Moldova au fost si judecatoarele Andreea Ciuca (foto dreapta) – presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania si presedinta a Curtii de Apel Targu Mures – judecatoarea Florica Roman (foto stanga) de la Curtea de Apel Oradea, dar si presedinta Judecatoriei Bicaz, Carmen Elena Chirila, care au expus argumentat pericolul implementarii unui astfel de proiect de lege, care vizeaza in esenta evaluarea judecatorilor intr-un raport politic pe care, halucinant, scribii proiectului l-au transformat in „temei juridic pentru transfer” ce nu poate fi contestat in instanta, incalcand nu doar inamovabilitatea judecatorilor ci si independenta justitiei.

Incredibil, dar adevarat, prin scandalosul proiect de lege al Parlamentului Republicii Moldova, pe care premierul sorosist Maia Sandu a anuntat ca il sustine in totalitate, se doreste ca judecatorii sa fie declarati admisi – cu scopul filtrarii componentei de la Curtea Suprema de Justitie, dar si de la varful celorlalte instante – doar daca obtin doua treimi din voturile membrilor unei comisii.

Judecatorii au primit interzis sa se prezinte in fata Justitiei

Or, tinand cont ca din cei 20 de membri, constituiti in doua comisii de evaluare (Comisia nr. 1 si Comisia nr. 2), doar patru membri provin din mediul judiciar (2 judecatori si 2 procurori), iar restul sunt fie politicieni, fie experti straini selectati de ministrul Justitiei, se ajunge la tragica situatie in care un judecator ajunge sa fie evaluat politic.

La fel de grav este si ca, in situatia in care doreste sa conteste evaluare facuta de, sa spunem, Comisia nr. 1 in fata careia s-a prezentat, judecatorul poate face acest lucru doar la Comisia nr. 2, care prezinta aceeasi structura ca si prima Comisie. Ultima faza a contestatiei o reprezinta Consiliul Superior al Magistraturii, in proiect fiind prevazuta cu termen de exceptie posibilitatea atacarii in justitie a deciziei CSM. Cu alte cuvinte, prin proiect se interzice atacare in instanta a hotararii CSM privina evaluarea judecatorilor, desi restul solutiilor Consiliului sunt atacabile in Justitie.

In acest sens, in timpul dezbaterilor judecatoarele Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea si Carmen Chirila de la Judecatoria Bicaz au facut vorbire despre experientele nefaste prin care au trecut magistratii romani in timpul "reformelor" care au coincis cu acapararea Justitiei de catre serviciile de informatii, aratandu-le colegilor moldoveni ca "nu trebuie sa repete aceste situatii de neacceptat pentru independenta Justitiei" fiind necesar ca in aceste momente "sa deceleze intre cei care lupta pentru independenta Justitiei sau doar o afirma".

Andreea Ciuca: "Evaluarea performantelor profesionale ale judecatorilor nu ar trebui niciodata sa fie folosita ca un instrument de influenta politica"

O luare de pozitie fulminanta in cadrul Adunarii generale extraordinare a judecatorilor din Republica Moldova a avut, astfel cum deja ne-a obisnuit, judecatoarea Andreea Ciuca. Aceasta a subliniat in timpul luarii cuvantului ca, in opinia sa, proiectul de lege al Parlamentului incalca "in mod evident independenta justitiei", prin aceea ca se ajunge in situatie ca judecatorii sa fie supusii evaluarii politice, cu incalcarea legilor in vigoare, a Constitutiei, dar si tratatelor internationale la care Republica Moldova este parte. Mai mult, Andreea Ciuca a criticat si lipsa de reactie a Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, care nu a luat atitudine in fata acestor modificari legislative, desi au rolul de a lovi grav in independenta judecatorilor si in final in actul de justitie.

Publicam cateva dintre declaratiile sustinute de judecatoarea Andreea Ciuca in fata judecatorilor din Republica Moldova:

-"Orice act care incalca Constitutia este un act ce nu are nicio putere juridica. Acest proiect contravine Constitutiei, incala separatia puterilor in stat si pune politicul deasupra Justitiei.

-Opinia 17 a Consiliului Consultativ a Judecatorilor Europeni, care vizeaza evaluarea si care este destinata sa creasca calitatea actului de justitie este de asemenea incalcata prin prevederile acestui proiect de lege.

-Trebuie specificat din capul locului ca neasigurarea de catre stat a conditilor de munca care sa asigure calitatea actului de justitie nu poate fi imputabila judecatorilor pe calea evaluarii. In acest sens trebuie sa amintim despre Raport OSCE asupra situatiei Republicii Moldova din perspectiva evaluarii judecatorilor, Raport intocmit in 2014, in care se specifica faptul ca evaluarea performantelor profesionale ale judecatorilor nu ar trebui niciodata sa fie folosita ca un instrument de influenta politica ori ca un mijloc de sanctionare sau demitere a judecatorilor incomozi sau neobedienti fata de politic.

-Legat de posibilitatea contestarii de catre judecatorul evaluat a Raportului intocmit de comisia politica, mi se pare inacceptabil faptul ca se interzice magistratilor accesul la justitie, prevazut si in articolul 6 din CEDO, Conventie pe care Republica Moldova a ratificat-o din 1997".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 27 September 2019 17:34 +13

off topics// sint total consternat de acesti mermelitori care au intrat peste niste oameni sarmani care pe deasupra si/au pierdut copilul.NU INTELEG DE CE NIMENI NU SPUNE!!!!!!!!!!CA IN CONFORMITATE CU CONSTITUTIA SI CU CODUL DE PROCEDURA PENALA ,,POTI REFUZA SA DAI DECLARATIE,,!!!!!!!!!!ESTE LEGAL SA NU DAI DECLARATIE!!!!!!!!!!!!!CE DRACULUI NIMENI NU SPUNE ASTA, SI SE PERINDA PE LA TELEVIZIUNI TOT FELUL DE DE MARI SOMITATI JURIDICE.BAAAAA!!!!!!!!!!!!ESTE LEGAL SA NU DAI DECLARATII ORGANELOR DE ANCHETA DACA NU VREI!!!!!!!!!!!!! DE AICI INCA ODATA SE VEDE CIT DE MERMELITA A AJUNBS JUSTITIA ,TOTU/I VARZA,POLITIA ESTE VARZA,PROCURATURA SI MAI VARZA,JUDECATORII LA FEL DE VARZA,TOATU/I O VARZA SI MERMELICA/I O VARZA DE BRUXELES!!!!!!!!!!!HUOA BA NENOROCITILOR

# nelu date 28 September 2019 21:59 +1

https://www.youtube.com/watch?v=74V8BMtXNoA

# stalin ;i poporul rus date 27 September 2019 19:12 +8

Noua Ana Pauker își arată caracterul. Marea apărătoare a democrații îi face să roșească pe torționarii NKVD. Coloana 5-a din Moldova lucrează în beneficiul Moscovei. Cum adică executivul controlează magistrații. Cucoană ai înnebunit ????

# BeBEE Daca faceau asa ceva sub 'obladuirea' rusilor date 27 September 2019 19:45 +4

Intreaga lume 'civilizata' in cor ar fi anuntat aplicarea de  sanctiuni si trenasmitea prin mass-media proteste fata de 'lovitura de catifea' prin care se incearca impingerea tarii care o anume putere... respectarea legii este singura solutie pentru 'uzurpatori', nu !? Este neclar de ce 'oponentii' nu intervin pentru a arata ca nu se pot face astfel de jocuri murdare fara ca restul planetei sa nu vada tentativa de preluare a puterii absolute asupra CSJ... se incearca cumva validarea vreunei noi prevederi care sa scoata obligat-fortat Republica Moldova din neutralitate !? Daca Crimeea a fost data de buna voie Ucrainei se catre sovietici... si luata inapoi ca orice donatie atunci cand cel care a primit-o nu se comporta asa cum trebuie fata de cel care a donat... ce au de obiectat tertii !? Uite ca avesu...  Acum nu mai iau pozitie 'marile puteri' fata de ceea ce se intampla in Moldova !? Cand se asteapta sa cada in traista... da Doamne !? Civilizatia fara statii de epurare = canalizare!?

# Pintea date 27 September 2019 20:02 +13

Maia s-a infrățit cu Augustin Lazăr! Ce potriveală perfectă! Ambii fani IU ES EI. Pensionarul de servici care nu vrea sa i se taie pensia, plin de energia pozitivă a anti-corupției are o misiune nouă: aburitul moldovenilor! Care nu invață nimic de la cei de-o mumă cu ei.

# belu date 28 September 2019 10:03 0

Dezastrul din Rep.Moldova cu privire la masurile ce vizeaza justitia e abia la inceput si e o dovada clara a faptului politicul incearca sa isi subordoneze justitia indezirabila,ceea ce s-a intamplat si se intampla si in Romania!Prin diverse masuri legislative ,si nu numai,prin taierea pensiilor magistratilor,puterea politica romaneasca incearca acelasi lucru!In prezent,sunt trei proiecte de lege,de confiscare a pensiilor magistratilor,al lui Catu,Stribu,s.a,al lui Orlando,si mai nou,cel adoptat tacit de Senat(25.09)al lui Liviu Pop de impozitare a pensiilor cu 90%!Aceste proiecte,cu acelasi obiect, nu puteau fi analizate de Senat,impreuna?NU,pt.ca magistratii trebuie sa fie permanent hartuiti si,intr-un final,anihilati ca putere constitutionala.Aceasta avalansa de proiecte de acte normative,cu acelasi obiect,promovate si discutate(sau nu-vezi adoptarea tacita) succesiv,esalonat,sunt presiuni ale politicului(si nu numai)asupra justitiei pentru subordonarea sa totala!

# Iulia date 28 September 2019 13:37 +3

Tot ce s-a intamplat in justitia din Romania in ultimii ani poate fi incadrat la crime impotriva umanitatii si ar trebui judecat de Curtea Penala Internationala, intrucat nu vorbim de cateva cazuri izolate. Amploarea, efectele si implicatiile pe termen lung ale arestarilor facute aiurea pe interceptari sau a inscenarilor facute pe probe falsificate/pe denunturi sau martori cu identitate multipla, sunt foarte greu de cuantificat. O tara in care drepturile omului sunt incalcate brutal de institutii, in care victimele sunt ignorate sau hartuite de cei care ar trebui sa ii protejeze, in care economia este pusa pe butuci de oricine sub nasul serviciilor, al DNA si DIICOT, o tara in care presedintele incalca Constitutia si ii numeste/tine in functie pe tortionari, are nevoie de un for exterior care sa-i pedepseasca pe cei vinovati, inclusiv pe cei care se ascund, las, sub umbrela imunitatii. Pare ca situatia ne depaseste si vom ajunge si mai rau. Rep.Moldova macar stie de ce sa se fereasca.

# Florin date 29 September 2019 15:16 0

Dna Ciuca sa analizeze cum judeca dansa ignorand probele din dosare si dupa aceea sa se uite in curtea altora.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.09.2022 – Comisia a mai terminat o lege

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva