22 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOICOT IN CSM – La primul Plen pe care l-a convocat ca presedinte al CSM, Marian Buda a ramas cu ochii in soare. Sapte membri ai Consiliului au refuzat sa participe la Plen, acuzand incalcarea legii: ”A fost convocat ca exista urgenta in desfasurarea alegerilor pentru CSM, constand in imposibilitatea tiparirii la timp a buletinelor de vot, de neinteles in conditiile in care deja a fost dispusa tiparirea buletinelor pe care trebuia sa le aprobam” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 May 2022 17:22
Vizualizari: 3188

Tensiunile continua in Consiliul Superior al Magistraturii. Sedinta Plenului CSM de miercuri, 25 mai 2022, prima convocata de noul presedinte Marian Buda (foto), nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum, dupa ce sapte membri ai Consiliului au refuzat sa participe. Ne referim la judecatorii Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Balan si procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac.


 

Intr-un comunicat de presa prin care si-au explicat decizia de a nu lua parte la sedinta Plenului CSM, cei sapte membri precizeaza ca au recurs la acest gest intrucat sedinta de Plen nu a fost convocata conform legii, cu trei zile inainte.

In plus, cei sapte membri atrag atentia asupra unui alt aspect extrem de ciudat. Si anume ca Plenul CSM a fost convocat pe motiv ca exista o urgenta legata de alegerile pentru noul CSM, constand in imposibilitatea tiparirii la timp a buletinelor de vot. Or, arata cei sapte membri, din discutiile purtate intre membrii prezenti in sala pentru sedinta de Plen care nu a mai avut loc, a reiesit ca tiparirea buletinelor de vot, care trebuiau aprobate in sedinta de Plen, fusese deja inceputa. Un lucru afirmat de judecatoarea Simona Marcu, aceasta precizand ca a dispus incetarea tiparirea buletinelor de vot (vezi video la finalul articolului).

De asemenea, cei sapte membri atrag atentia ca de pe ordinea de zi a Plenului CSM lipsea clarificarea situatiei procurorilor fata de care la Plenul anterior se dispusese amanarea desemnarii in noua structura de anchetare a magistratilor. Or, desi procedura este astfel nefinalizata, CSM a declansat o noua procedura, pentru desemnarea unor noi procurori, fara ca situatia celor amanati sa fie lamurita.


Prezentam pozitia celor sapte membri CSM care au refuzat sa participe la Plenul CSM din 25 mai 2022:


Comunicat privind neparticiparea la sedinta nelegal convocata a plenului csm din data de 25 mai 2022

Subsemnatii judecatori Andrea Annamaria Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina si Mihai Balan si procurori Tatiana Toader, Cristian Ban si Florin Deac, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu am participat azi, 25.05.2022, la sedinta Plenului CSM, sedinta convocata la data de 24.05.2022, cu incalcarea dispozitiilor legale ce prevad un termen de trei zile, necesar pentru pregatirea lucrarilor Plenului, garantie a legalitatii hotararilor luate.

Asa cum a rezultat din dezbaterile celor prezenti, acest Plen a fost convocat cu motivarea ca exista o urgenta in ceea ce priveste desfasurarea alegerilor pentru viitorul CSM, constand in imposibilitatea tiparirii la timp a buletinelor de vot, aspect care este de neinteles in conditiile in care, din aceleasi discutii publice, a reiesit ca deja a fost dispusa tiparirea buletinelor de vot pe care trebuia sa le aprobam azi.

Un alt argument adus in justificarea acestei sedinte a fost cel ca problema pusa pe ordinea de zi este una 'pur tehnica', constand in verificarea si validarea listelor candidatilor desemnati la nivelul curtilor de apel si a parchetelor de pe langa acestea, precum si stabilirea de catre Plen a formei si continutului buletinului de vot.

Si aceasta sustinere a fost contrazisa chiar de catre cei care au promovat-o cand au sustinut ca lucrarea pusa pe ordinea de zi ar putea genera discutii in Plen sub aspectul formei buletinelor de vot prin analiza tuturor aspectelor ce tin de procesul electoral derulat pana in acest moment.

In realitate, nota intocmita de Comitetul electoral permanent, care a stat la baza sedintei de azi, a fost intocmita inca din data de 16 mai 2022, purtand rezolutia presedintelui CSM pentru convocarea Plenului din 18 mai 2022. In plus, din continutul acesteia, nu rezulta impedimente privind tiparirea la timp a buletinelor de vot.

Nu in ultimul rand, semnalam faptul ca astfel de practici au mai fost folosite si in trecut, cand, sub pretextul unor chestiuni urgente, au fost convocate sedinte de Plen fara includerea in ordinea de zi a unor lucrari ramase nesolutionate.

In cazul de fata, un Plen convocat in conditii legale presupunea si clarificarea situatiei procurorilor care si-au exprimat acordul in vederea desemnarii pentru efectuarea urmaririi penale in cauzele privind magistratii. Si aceasta, in conditiile in care am luat cunostinta de pe site-ul CSM ca presedintele a declansat in data de 23 mai 2022 o noua procedura, fara a astepta finalizarea celei in curs, si doar pentru Parchetul de pe langa ICCJ, desi au ramas neocupate astfel de pozitii si la parchetele de pe langa curtile de apel.

Invitam majoritatea din CSM la un dialog real si la stabilirea unor sedinte previzibile, cu respectarea legii, care sa asigure fiecarui membru posibilitatea exercitarii mandatului incredintat de colegii nostri judecatori si procurori”.


 

* Vedeti aici sedinta Plenului CSM

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2023 – Lot nou de judecatori la disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva