12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

“Bostina si Asociatii” a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea unei hotarari a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania, care interzicea executorilor sa incheie contracte/conventii cu privire la executarea silita

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 September 2012 15:00
Vizualizari: 13000

 

Casa de avocatura “Bostina si Asociatii”, condusa de renumitul avocat Doru Bostina (foto), a obtinut in instanta, in contencios administrativ, marti, 18 septembrie, suspendarea unei Hotarari a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ), cu impact negativ asupra companiilor cu portofoliu mare de creante ce urmeaza a fi puse in executare. Potrivit “Bostina si Asociatii”, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea Hotararii, pana la pronuntarea instantei de fond: “Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea dispozitiilor Hotararii nr. 2 adoptata de catre UNEJ la data de 19 mai 2012 si a dispozitiilor art. 54 literele j) si l) din Statutul UNEJ, astfel cum au fost modificate prin Hotararea nr. 2/19.05.2012, pana la pronuntarea instantei de fond”.


In opinia “Bostina si Asociatii”, Hotararea adoptata de UNEJ avea un impact economic negativ, astfel ca era necesara atacarea acesteia in contencios administrativ: “Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ) a adoptat o serie de Hotarari prin care:

-Se interzice membrilor UNEJ sa incheie contracte, conventii, protocoale sau orice alte inscrisuri cu privire la executarea silită si in legatura cu aceasta cu exceptia celor prevazute de lege;

-Se stipuleaza obligatia membrilor UNEJ „sa aiba evidentiat si incasat cel putin onorariul minim, prevazut de legislatia in vigoare, in fiecare dosar executional, la data declansarii procedurii executionale”.

Ulterior, UNEJ a modificat Statutul, publicat in Monitorul Oficial partea I nr. 385 din 30 Mai 2012 care, la art. 54 j si l, prevede aceleasi interdictii si obligatii.

Sesizand impactul economic negativ pe care atat Hotararea cat si modificarea de Statut o au deja asupra creantelor din portofoliul institutiilor bancare, societati de leasing, de telefonie etc. aflate in diverse stadii de executare, Bostina si Asociatii a atacat in contencios administrativ Hotararea UNEJ precum si dispozitiile art 54 lit l si j din Statutul UNEJ, solicitand UNEJ revocarea Hotararii si a articolelor din Statut si Curtii de Apel Bucuresti suspendarea Hotararii si articolelor din Statut”.

Avocatul Andrei Sarban: “a fost restabilita starea de normalitate si legalitate in domeniul executarilor silite”

Andrei Sarban, avocat senior in cadrul “Bostina si Asociatii”, considera ca prin decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost restabilita starea de normalitate si legalitate in domeniul executarilor silite. Potrivit acestuia, “Bostina si Asociatii”, in functie de reactia UNEJ, va cere in instanta si anularea Hotararii si dispozitiilor din Statut suspendate de catre Curtea de Apel Bucuresti: “A fost initiativa noastra sa atacam aceasta hotarare venind astfel in intampinarea interesului clientilor nostri, clienti care ne-au mandatat cu activitatea de management si monitorizare la nivel national a activitatilor de executare a portofoliilor de creante. Hotararea si transpunerea ei in Statutul UNEJ au avut un impact negativ evident in conditiile in care, pur si simplu, executorii judecatoresti, amenintati cu controale si sanctiuni disciplinare de catre UNEJ, refuza primirea dosarelor, incheierea contractelor de executare prin care institutiile financiare aveau posibilitatea negocierii limitelor onorariilor. Suntem fericiti sa anuntam clientii nostri ca demersul nostru juridic a fost incununat de succes si a fost restabilita starea de normalitate si legalitate in domeniul executarilor silite. Este important de mentionat ca acesta este doar primul pas al demersului nostru. Vom continua, in primul rand, sa aparam sentinta obtinuta si, mai apoi, in functie si de reactia UNEJ, vom solicita instantei anularea Hotararii UNEJ si a dispozitiilor din Statutul UNEJ suspendate”.

Comentarii

# nana date 18 September 2012 18:39 +2

Nu cumva BEJ -urile s-au transformat intr-un fel de recuperatori ? Se negociaza numai cu marii rechini , asa-zisele societati care preiau creante de la banci sau societati de leasing care fac presiune pe debitor ... ma gandesc ca UNIUNEA a incercat sa stopeze ,,onorariile de succes" .Zic si io ! :-x :-x

# Ultimul Charlot date 18 September 2012 19:23 0

BEJ-urile au vrut ...cu banii inainte. De exemplu in comercial unde sentintele de la fond sunt executorii, trebuie sa platesti onorariul minimal, si daca cumva in apel sau recurs ti se miscdoreaza...substantial suma cu siguranta onorariul executorului nu se micsoreaza, eventual te mai costa unul in cazul intoarcerii executarii. :-x

# steelu date 19 September 2012 10:02 0

Eu cred ca hotarârea UNEJ era bună în încercarea de a stopa concurența neloială dintre birourile executorilor judecatoresti. Domnul Bostina nu face altceva decat sa-si apere profitul din intermedierea executărilor silite.(„activitatea de management si monitorizare la nivel national a activitatilor de executare a portofoliilor de creante”)

# Cornel date 19 September 2012 16:14 +1

Sintagme gen "...Sesizand impactul economic negativ pe care atat Hotararea cat si modificarea de Statut o au deja asupra creantelor din portofoliul institutiilor bancare, societati de leasing...." cu care spune Bostina ca a induplecat intanta de judecata sa suspende Hotararea UNEJ, este menita doar sa ia fata naivilor si sa apere in continuare interesele celor mai "grei "creditori din tara (bancile...!), fara sa se aiba in vedere adevaratele motivatii ale UNEJ, absolut realiste si de larg impact, cu privire la concurenta, interese de grup, competenta profesionala, etc. care s-au vrut a fi salutare atat pentru executorii judecatoresti(in randul carora peste noapte au fost bagati cu forta politica si fostii executori bancari, exponenti ai acelorasi interese), creditori cat si pentru debitori, ce de altfel sunt impovarati peste masura de povara creditelor.Se ajunge ca executorul judecatoresc sa fie creditorul bancilor-INCREDIBIL.! Haiducia va fi la ea acasa!!!!

# Alberto Kurtyan date 19 September 2012 18:47 +2

Renumitul avocat infractor Doru Bostina care trebuia exclus din avocatura imediat dupa condamnare.

# Constantin date 22 September 2012 00:46 +2

Sa intelegem ca un domn Cornel si un domn Steelu sunt foarte intrigati? Sa fie oare ei doi de la Brasov? Cornel Tere.... si Stelian Din.. ?  Suparati ca au ramas pe dinafara?  Suparati ca nu au luat si ei un tort?  Fara premii anul asta? Nasol...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.06.2024 – Paraditorul Andreei Cosma si procurorul „Talpa Iute”, reciclati de DIICOT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva