24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BUZATU, TINUT IN AREST CU COPY PASTE – Lovitura in dosarul sefului CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Curtea de Apel Iasi a desfiintat hotararea prin care Tribunalul Vaslui prelungise mandatul de arestare. Avocatul Cristian Winzer: “Sintagme/expresii/descrieri copiate din referatul DNA, prin metoda copy-paste, inclusiv prin preluarea acelorasi greseli, conturand ipoteza in care incheierea Tribunalului Vaslui a fost tehnoredactata direct pe draftul referatului DNA”

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 November 2023 15:45
Vizualizari: 5148

Lovitura in dosarul fostului presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu (foto), prins in flagrant, la finalul lunii septembrie, cu o pretinsa mita de 1,25 milioane lei. Prelungirea masurii arestului preventiv a fost anulata.


 

Concret, Curtea de Apel Iasi a desfiintat luni, 20 noiembrie 2023, incheierea Tribunalului Vaslui din 15 noiembrie 2023, prin care fusese prelungit arestul preventiv al lui Dumitru Buzatu. Drept urmare, cererea DNA de prelungire a arestului preventiv va fi rejudecata la Tribunalul Vaslui.

Totusi, trebuie spus ca in pofida deciziei Curtii de Apel Iasi, Buzatu va ramane dupa gratii, cel putin pana la 23 noiembrie 2023, cand va expira mandatul de arestare preventiva, a carui prelungire a fost anulata de CA Iasi, si a carui prelungire va fi rejudecata la Tribunalul Vaslui.

 

Iata minuta Curtii de Apel Iasi (dosar 2259/89/2023):


“In baza art. 425/1 alin.7 pct.2 lit. b) Cod procedura penala rap. la art. 204 Cod procedura penala si art.5 CEDO, admite contestatiile formulate de Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi si inculpatul-contestator Buzatu Dumitru (…) impotriva incheierii nr. 11/DLF pronuntate la data de 15.11.2023 de judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Vaslui in dosarul penal nr. 2259/89/2023, incheiere pe care o desfiinteaza in integralitate. Trimite cauza spre rejudecare judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Vaslui. In temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare efectuate pentru solutionarea contestatiilor formulate raman in sarcina statului. Definitiva. Solutionata in camera de consiliu si pronuntata astazi, 20.11.2023, prin punerea solutiei la dispozitia inculpatilor si procurorului, prin mijlocirea grefei instantei. Document: incheiere - masuri preventive (faza de UP) 251/2023 20.11.2023”.


Avocatul Cristian Winzer: “Tribunalul Vaslui a acceptat si confirmat 'din pix' cererea DNA”


Motivele pentru care Curtea de Apel Iasi a dispus desfiintarea incheierii Tribunalului Vaslui de prelungire a arestului preventiv fata de Dumitru Buzatu au fost dezvaluite de aparatorul acestuia, avocatul Cristian Winzer. Mai exact, Curtea de Apel Iasi a admis criticile lui Winzer atat in ceea ce priveste nemotivarea incheierii de prelungire a arestului preventiv fata de Dumitru Buzatu, cat si in ceea ce priveste copy-paste-ul facut de judecatorul de la Tribunalul Vaslui din referatul DNA.


Redam dezvaluirile avocatului Cristian Winzer:


“Scurte consideratii privitoare la dosarul penal instrumentat de D.N.A. – S.T. Iasi, in care este cercetat domnul Dumitru BUZATU (presedintele Consiliului Judetean Vaslui), a carui aparare o asigura (de cateva zile) Societatea mea de avocati (alaturi de colegii din Baroul Iasi):

1.1. Dupa ce la data de 15 noiembrie 2023 Tribunalul Vaslui a dispus prelungirea duratei masurii arestarii preventive fata de clientul nostru, Curtea de Apel Iasi a DESFIINTAT IN INTEGRALITATE incheierea judecatorul de drepturi si libertati de la prima instanta si a trimis cauza spre REJUDECARE.

1.2. In esenta, ADMITAND astazi contestatia noastra, instanta superioara a constatat NELEGALITATEA incheierii atacate, sub aspectul NEMOTIVARII solutiei, imprejurare care confirma si vadita NELEGALITATE a dispozitiei de prelungire a arestarii preventive a domnului BUZATU.

1.3. Instanta de control judiciar a validat astfel criticile noastre substantiale, prin care am aratat ca Tribunalul Vaslui a acceptat si confirmat 'din pix' cererea D.N.A., prin formulari extrem de VAGI, LACUNARE si STEREOTIPE, rezumandu-se la REDAREA FORMALA a unor chestiuni cu caracter general si enuntand simple rationamente lipsite de logica/ sens/ baza juridica, PRELUATE INTEGRAL fie (in special) din Referatul/Propunerea D.N.A. nr. 19/P/2023 din data de 10 noiembrie 2023 de prelungire a masurii preventive, fie din incheierea penala nr. 70/DLF/2023 din data de 23 septembrie 2023 a aceleiasi instante de fond.

1.4. Procedand de o asemenea maniera, judecatorul fondului a INCALCAT obligatia de a examina in concreto, in mod AUTENTIC, EFECTIV si COMPLET, sustinerile/criticile domnului BUZATU si de a MOTIVA in mod corespunzator decizia de prelungire a masurii preventive – modalitatea efectiva de solutionare a cauzei conturand chiar elemente clare ale exercitarii functiei cu vadita rea-credinta sau regretabila grava neglijenta.

1.5. In context, avocatii nostri au dovedit utilizarea in cuprinsul pretinsei motivari a unor sintagme/expresii/descrieri cu continut fie SIMILAR, fie IDENTIC/aproape IDENTIC, COPIATE fiind in special din Referatul D.N.A., prin metoda copy-paste, modalitatea de tehnoredactare (caracterizata inclusiv prin preluarea acelorasi greseli de tehnoredactare sau a acelorasi sintagme, respectiv a acelorasi vadite erori de interpretare/aplicare a iunor dispozitii legale) conturand ipoteza in care incheierea Tribunalului Vaslui a fost tehnoredactata DIRECT pe draftul Referatului D.N.A., acesta din urma fiind pus la dispozitia judecatorului de drepturi si libertati pe un suport optic....

1.6. Or, la momentul analizarii propunerii de prelungire a masurii arestarii preventive, judecatorul de drepturi si libertati NU putea si NU trebuia sa suplineasca prin simple prezumtii INCONSISTENTA evidenta a fundamentarii cererii Ministerului Public, intemeiata pe aceleasi formulari SCURTE, VAGI si STEREOTIPE utilizate la fiecare propunere de prelungire a masurii preventive in discutie (reprezentand o simpla reiterare a propunerii initiale de luare a masurii preventive in discutie – dispuse de Tribunalul Vaslui prin incheierea penala nr. 70/DLF din data de 23 septembrie 2023, pronuntata in Dosarul nr. 1886/89/2023), insotite de o serie de NEPERMISE denaturari substantiale si de interpretari profund subiective pe care acuzarea le ofera (cu vadita rea-credinta) unor mijloace de proba.

NB: Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. (1) C.Proc.Pen., 'orice persoana este considerata NEVINOVATA pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala DEFINITIVA' – hotarare care, desigur, trebuie sa fie pronuntata de catre o instanta de judecata impartiala si independenta, pe baza unui probatoriu complex, administrat (onus probandi) exclusiv in scopul AFLARII ADEVARULUI si al justei solutionari a cauzei.

De asemenea, in raport de Directiva (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, atata vreme cat vinovatia unei persoane suspectate sau acuzate NU A FOST DOVEDITA CONFORM LEGII (respectiv printr-o HOTARARE PENALA DEFINITIVA), autoritatile publice TREBUIE SA SE ABTINA de la prezentarea acestor categorii de persoane ca fiind vinovate si/sau de la crearea impresiei ca persoanele in cauza ar fi vinovate”.

Comentarii

# Costel bărbierul din Sevilla date 20 November 2023 16:52 +7

Și care e problema ca e copiat din referatul procurorului? E neapărată nevoie ca instanța să utilizeze alte expresii sau cuvinte?

# Așa este. Da,da,Costel are dreptate date 20 November 2023 17:25 -1

Dle. Avocat daca nu ii faci plângere la judecător,ești neconvingător. Te-ai banca de viu,in locul DNA.

# DODI date 20 November 2023 18:35 +30

Așa se întâmplă când un ”fragrant” este dat la ordin de Noua securitate. Trepădușii nu gândesc, ei doar aplică metoda cea mai facilă: copy-paste după gândirea... înțeleaptă a PORCurorilor din DNA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva