3 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDATUL LA CSM A COMIS-O – Judecatorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj a amanat pronuntarea intr-un dosar privind combatarea produselor etnobotanice pana cand dealerul a scapat de arest. Din octombrie 2021 si pana in prezent, Ghica nu a fost in stare sa dea sentinta. Intre timp, s-a implinit termenul maxim de 1 an si 6 luni in care dealerul putea fi tinut in arest preventiv. Asa sa arate oare un viitor membru CSM?

Scris de: G.T. | pdf | print

20 May 2022 15:44
Vizualizari: 3709

Asa trebuie oare sa arate un viitor membru CSM? Noi credem ca nu. Judecatorul Mihai Ghica (foto) de la Tribunalul Cluj, candidat la alegerile pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii si puternic sustinut de tabara #rezist din Justitie, a comis-o grav. Un dealer de etnobotanice a fost eliberat din arest dupa ce Ghica a amanat timp de 12 ori pronuntarea sentintei, astfel incat s-a implinit termenul maxim pana la care inculpatul putea fi tinut in arest.


 

Totul s-a intamplat intr-un dosar in care DIICOT a trimis in judecata o grupare de traficanti de etnobotanice, printre care si un anume Adrian Porumb (dosarul 4830/117/2020 aflat pe rolul Tribunalului Cluj). Potrivit publicatiei Clujust.ro, cea care a facut dezvaluirea, judecatorul Mihai Ghica, care are in solutionare dosarul, a amanat pronuntarea de, atentie, 12 ori. Mai exact, din octombrie 2021 si pana in prezent candidatul la CSM Mihai Ghica nu a fost in stare sa dea sentinta (vezi facsimil).

Intarzierile succesive la pronuntare au avut ca efect eliberarea din arest a unuia dintre delerii trimisi in judecata, in speta Adrian Porumb. Mai exact, acesta a fost pus in libertate pe motiv ca s-a implinit termenul pana la care putea fi tinut in arest preventiv.

Porumb a fost acuzat de comiterea infractiunii prevazute de art. 16 din Legea 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, infractiune care se pedepseste cu cel mult 3 ani inchisoare.


Art. 16 din Legea 194/2011:

Fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza, fara drept, operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.


Potrivit art. 239 alin. (1) din Codul de procedura penala: In cursul judecatii in prima instanta, durata totala a arestarii preventive a inculpatului nu poate depasi un termen rezonabil si nu poate fi mai mare de jumatatea maximului special prevazut de lege pentru infractiunea care face obiectul sesizarii instantei de judecata. In toate cazurile, durata arestarii preventive in prima instanta nu poate depasi 5 ani”.


Asadar, perioada maxima pana la care dealerul Adrian Porumb putea fi tinut in arest preventiv era de 1 an si 6 luni. Termen care s-a implinit avand in vedere ca dealerul de etnobotanice a fost arestat in 7 iulie 2020.


Ghica a incercat un artificiu


Eliberarea din arest a dealerului de etnobotanice a fost dispusa in 17 mai 2022 de Curtea de Apel Cluj. Instanta a admis o contestatie facuta de DIICOT impotriva unei incheieri prin care Mihai Ghica, in 11 mai 2022, probabil dandu-si seama ca inculpatul nu mai poate fi tinut in arest, a schimbat masura preventiva in control judiciar, pentru a evita incetarea automata a arestului. Asta desi avea la dispozitie o alta solutie, si anume sa pronunte sentinta.

Cat priveste contestatia formulata de DIICOT, potrivit Clujust.ro, motivul invocat a fost acela ca incluirea masurii preventive din arest in control judiciar nu are nicio justificare, intrucat cu doar o saptamana inainte Curtea de Apel Cluj respinsese o contestatie a dealerului privind mentinerea in arest, explicand ca lasarea lui in libertate reprezinta pericol public.


Iata minuta incheierii 101/2022 a Curtii de Apel Cluj din 17 mai 2022 privind eliberarea dealerului 4830/117/2020/a14:

“Solutia pe scurt: Admite contestatia formulata de DIICOT - SERVICIUL TERITORIAL CLUJ impotriva incheierii penale nr. 86/2022 din 11 mai 2022 a Tribunalului Cluj, privind pe inculpatul P. A. I.pe care o desfiinteaza in intregime si, in consecinta: Constata ca masura arestarii preventive dispusa fata de inculpatul P. A. I. inceteaza de drept la data de 17.05.2022, ora 24:00. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 17.05.2022.

Document: Hotarare 101/2022 17.05.2022”.


Iata minuta incheierii 86/2022 din 11 mai 2022 a judecatorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj privind schimbarea masurii preventive aplicate dealerului din arest in control judiciar (dosar 4830/117/2020/a14 ):

“Solutia pe scurt: 1. In baza art. 242 alin. (2) din C.p.p. rap. la art. 215 alin. (1) si (2) lit. a), d), e), f), j) si art. 2151 din C.p.p., Dispune inlocuirea arestarii preventive dispuse fata de inculpatul P.A.I., prin incheierea penala nr. 437/C/07.07.2020 a judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Cluj, cu masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei incheieri. Pe durata controlului judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: - sa se prezinte la instanta de judecata ori de cate ori este chemata; - sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei; - sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura (Biroul de Supraveghere Judiciara din Cadrul I.P.J. Cluj), conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat. Impune inculpatului P.A.I. ca, pe timpul controlului judiciar, sa respecte urmatoarele obligatii: - sa nu depaseasca limita teritoriala a Municipiului Cluj-Napoca, decat cu incuviintarea prealabila a instantei de judecata; - sa nu se apropie si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalti inculpati din prezenta cauza sau cu martorii indicati in rechizitoriul din data de 17.11.2020 nr. 643 D/P/2018 al P.I.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj; - sa nu exercite activitatea de curierat, respectiv sa nu comande, sa nu primeasca si sa nu transmita colete, in nicio modalitate, direct sau indirect; - sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta; - sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme de orice fel. in baza art. 215 alin. (3) din C.p.p., Atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Un exemplar al minutei se comunica Politiei Municipiului Cluj-Napoca, Serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si Politiei de Frontiera Romane. Cu drept de contestatie, in termen de 48 ore de la pronuntare pentru procuror si inculpati.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, data de 11.05.2022.

Document: incheiere finala masuri preventive (faza de judecata) 86/2022 11.05.2022”

 


Comentarii

# Cetateanul date 20 May 2022 17:10 +108

Așa! Și? Vasilețul nu a uitat să scrie și au fost eliberați tot niște traficanți? Și a pățit tot nimic... PS Io zic că e prea puțin csm... e valabil pentru ccr.

# M date 20 May 2022 20:32 +2

sa nu ne miram ca nu este singurul caz, sa nu uitam de ICCJ la cat timp ia redactat sentinta avocatului Rosu sau lui Dragnea. judecatori care amana pronuntarea la nesfarsit si stiti de ce?, pentru ca se poate...

# Diana date 20 May 2022 21:42 +2

Mai are el si alte probleme, cum bine stiti.

# Cocos date 20 May 2022 23:44 -1

Mare porcarie decizia ccr cu motivarea in acelasi timp cu pronuntarea. Deliberarea incepe dupa ce se da ultimul cuvant. Teoretic atunci iti formezi convingerea si incepi sa redactezi hotararea. Daca ai un dosar simplu, o dai pe model, dar cand ai un mamut de dosar in care hotararea are sute de pagini, ce te faci? Ca nu e singurul dosar pe rol, mai ai cateva sute, ca na, degrevarea instantelor nu e o prioritate, e doar slogan de companie pentru csm.

# Laurian date 21 May 2022 11:28 +1

Cocos, lasa-ne. Da-o tu "pe model" in continuare si nu incerca sa fii model. Porcarii probabil fac unii juzi casatoriti, umbland cu amantele pe la case de acuplaj, in loc sa motiveze si sa isi vada de meserie.

# ?????? date 23 May 2022 22:18 0

@ Nu aveau probe de la Big Brother, ?

# ?????? date 23 May 2022 22:54 0

@ Păi le mai zicea Adrian Porumboiu ,altor "realizatori de fotbaliști", pe la emisiuni TV, ,,Oți fi fost drogați , ?" , ? S-au apucat ăștia să facă și ce a zis și Adrian Porumboiu, ?

# ?????? date 24 May 2022 20:37 0

@ Bă , erau comentarii mai multe, nu le mai publicați, ? Nu vreți să se vadă cum ați câștigat la fotbal pe la Cluj și prin Ardeal și cum vreți vă luați funcții că sunteți "câștigători" la fotbal, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva