27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CASCADORII RASULUI – La Senat, unde s-a discutat cererea de arestare a lui Darius Valcov, a ajuns un dosar care nu avea nicio legatura cu ex-ministrul de Finante: “L-am resigilat si o sa ii informam pe cei de la parchet sa vina sa-l ridice, sa faca ce stiu”. DNA arunca pisica la PICCJ si MJ: “DNA a transmis actele de urmarire penala corespunzatoare”. Recent, DNA a gresit instanta la cererea de arestare a lui Obreja

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 March 2015 17:05
Vizualizari: 7331

Dupa ce cu aproximativ doua luni in urma procurorii DNA au gresit instanta in cazul cererii de arestare a lui Rudel Obreja si a altor inculpati din dosarul “Gala Bute”, ducandu-i la Inalta Curte de Casatie si Justitie in loc de Tribunalul Bucuresti, marti 24 martie 2015, am avut parte de o noua gafa de proportii, demna de cascadorii rasului. S-a intamplat in dosarul lui Darius Valcov, fost ministru de Finante, pentru care DNA cere aviz pentru retinere si arestare preventiva.

Comisia juridica din Senat a discutat, marti 24 martie 2015, solicitarea DNA. La final, nu s-a putut lua o decizie privind incuviintarea sau respingerea cererii procurorilor, votul fiind egal. Mai interesant este insa ce s-a intamplat inainte de aceasta hotarare. La Senat au ajuns, asa cum se obisnuieste, mai multe volume din dosarul lui Darius Valcov. Problema a fost ca printre acestea s-a regasit si un volum care nu avea nicio legatura cu cazul fostului ministru de Finante. Deocamdata nu se stie cine este vina pentru aceasta gafa, in conditiile in care DNA sustine ca a trimis dosarul corect la PICCJ, dosar care a plecat apoi la Ministerul Justitiei.


Catalin Boboc: “Este un volum, un dosar care nu are legatura cu speta pe care noi o discutam”

Dezvaluirea privind acest incident a fost facuta de seful Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, care a gasit o scuza pentru cele intamplate, explicand ca probabil greseala a fost facuta din cauza volumului mare de munca al procurorilor. Boboc a precizat ca dosarul in cauza a fost sigilat si retrimis la parchet:

Este un volum, un dosar care nu are legatura cu speta pe care noi o discutam astazi. Probabil ca in mod eronat, eu stiu, din volumul mare de dosare il au cei de la parchet ni l-au trimis. Nu are legatura cu dosarul cauzei, am constatat cu ceilalti colegi treaba asta, l-am resigilat si o sa ii informam pe cei de la parchet sa vina sa-l ridice, ma rog, sa faca ce stiu. E un dosar care nu are legatura cu speta pe care noi o discutam”.

DNA arata cu degetul catre PICCJ si MJ

Ulterior, reprezentantii DNA au oferit cateva precizari despre incidentul de la Senat. Parchetul condus de Codruta Kovesi (foto alaturi de Tiberiu Nitu si Robert Cazanciuc) a explicat ca, in 19 martie 2015, de la DNA au plecat la PICCJ referatul de arestare si sapte volume din dosarul lui Valcov. In aceeazi zi, afirma DNA, a fost inaintat catre Camera Deputatilor si dosarul lui Theodor Nicolescu, pentru care procurorii cer arestarea preventiva in cauza in care este implicat si Horia Georgescu. Apoi, dosarele au plecat la MJ in vederea sesizarii celor doua camere ale Parlamentului. Cert este ca, potrivit DNA, de la parchetul anticoruptie ar fi plecat actele corecte pentru fiecare dosar in parte. Ceea ce inseamna ca incurcatura s-a produs fie la PICCJ, fie la MJ.

Iata precizarile DNA:

La data de 19 martie 2015, a fost inaintat catre PICCJ, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive, referatul procurorilor impreuna cu un numar de 7 volume cuprinzand copii certificate ale tuturor actelor de urmarire penala, intocmite pana la data respectiva, in dosarul penal care il priveste pe inculpatul Valcov Darius Bogdan.

De asemenea, la aceeasi data, dar la o ora diferita, a fost inaintat catre PICCJ, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive, referatul procurorilor impreuna cu un numar de 10 volume cuprinzand copii certificate ale tuturor actelor de urmarire penala, intocmite pana la data respectiva, in dosarul penal care il priveste pe inculpatul Nicolescu Theodor Catalin.

Conform prevederilor legale si constituționale, referatele si dosarele de urmarire penala aferente, in cele doua cauze penale, au fost inaintate de catre procurorii DNA catre PICCJ, care a verificat corespondenta continutului adreselor de inaintare cu volumele dosarelor de urmarire penala, iar dupa constatarea conformitatii, a transmis dosarele catre Ministerul Justitiei, in vederea sesizarii celor doua Camere ale Parlamentului din care fac parte cele doua persoane vizate, respectiv Senat si Camera Deputatilor.

Prin urmare, DNA a transmis, pentru fiecare dosar in parte, exclusiv actele de urmarire penala corespunzatoare, fapt care a fost certificat si de catre PICCJ”.

DNA a aruncat pe piata date din dosarul lui Valcov pentru a produce senzationalul

Altfel, imediat dupa aceasta intamplare, DNA a aruncat pe piata noi informatii din dosarul lui Darius Valcov. Prin intermediul unui comunicat de presa, DNA a anuntat ca cere arestarea lui Valcov pentru noi fapte si a informat ca fostul ministru de Finante ar fi depozitat in seiful unui apropiat lingouri de aur, zeci de mii de dolari, un tablou cu rama aurie inscriptionat Renoi, un tablou Jean Cocteau si o pictura pe lemn.

Iata comunicatul DNA:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru:

a.obtinerea avizului necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a inculpatului VALCOV DARIUS BOGDAN pentru savarsirea, in exercitiul functiei de senator si ministru in Guvernul Romaniei, a infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale,

b.incuviintarea retinerii si arestarii inculpatului VALCOV DARIUS BOGDAN pentru savarsirea, in exercitiul functiei de senator si ministru in Guvernul Romaniei, a infractiunii sus mentionate

Cererile procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi. Produsul infractional obtinut in urma savarsirii infractiunilor fata de care se efectueaza cercetari (trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale) a fost depozitat intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate, acesta continand urmatoarele:

-90.000 dolari,

-1.323.850 lei,

-3 lingouri de aur, in total 3 kilograme,

-un tablou cu rama aurie, inscriptionat RENOIR,

-un tablou inscriptionat JEAN COCTEAU,

-o pictura pe lemn, inscriptionat AUREL ACASANDREI.

Aspectele descrise li se adauga acelora pentru care a fost deja formulata o alta cerere anterioara (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015).

Cererile de obtinerea avizului necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale, respectiv de incuviintare a retinerii si arestarii preventive au fost formulate avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.

Cererilor transmise le-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul cauzei, in copie certificata”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 24 March 2015 14:29 +10

ce rezulta din asta????!!!!!!DEPLINUL PROFESIONALISM LAUDAT DE KOIVESI!!!!!!!! parca nu sintem OBIJNUITI sa ni se darime usile si sa ni se spaga mobilele,cu MANDATE DE PERCHEZITIE GRESITE!!!!BAAAAAAAA !!!!!! voi procuratorii si judecatorii trebuiti judecati pentru DELAPIDARE SI INSELACIUNE!!!!!!!!!!! ca va luati salariile degeaba!!!!!!mindretilor ce frumosi si destepti ati ajuns .baaaaaaa !!!!!!!!!! toti ati ajuns pe spagi ca si horica

# bula(u) date 28 March 2015 10:13 0

Horia Georgescu rămâne în arest preventiv! Nu e cazul de "n" contestatii, sa bage bete-n roate in masinaria justitiei ca uite ce rateuri are deja...

# georgfischer date 24 March 2015 15:22 +9

mi se par lucruri grave. cine minte? dna sau piccj? o mica ancheta, ceva? sa vedem si noi pe cine platim? care-s incompetentii? sau rauvoitorii?

# DOREL date 24 March 2015 15:36 +11

DNA e infailibila, la fel si competentii de acolo, care nu au stiut sa citeasca cifrele din buget (unde, desi aveau mai mult, au tipat pana la UE ca li s-a miscsorat) iar in dosarul ANRP-Alina Bica au incurcat milioanele de lei tramvai cu euroii, deci sunteti de rea credinta daca acuzati DNA ! Parerea mea ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva