30 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZUL ROSU SCHIMBA LEGILE – Avocatul Florentin Tuca propune modificarea legii avocaturii si CPP, dupa condamnarea avocatului Robert Rosu: "Atacul foarte violent si fara precedent la adresa esentei profesiei va marca istoria jurisprudentei nationale si a sistemului judiciar romanesc. Va transmit rugamintea confratelui Rosu. Va roaga sa recititi hotararea judecatoreasca... In locul numelui Rosu sa va treceti propriul nume. Cititi-o in prezenta copiilor si intrebati-i daca mai vor sa fie avocati"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 July 2021 16:54
Vizualizari: 7395

Avocatul Florentin Tuca (foto), managing partner al societatii de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii propune modificarea mai multor legi, astfel incat sa nu mai exista atacuri la adresa profesiei de avocat, precum cel petrecut la finalul anului 2020, in dosarul Ferma Baneasa, cand Inalta Curte l-a condamnat pe colegul sau, avocatul Robert Rosu, la ani grei de temnita doar pentru ca si-a exercitat profesia. Vorbim despre modificarea Legii 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat, a Codului de procedura penala, dar si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Propunerile au fost facute in cadrul Congresului Avocatilor din 2021, in timpul cuvantarii pe care avocatul Florentin Tuca tinut-o in fata avocatilor si invitatilor prezenti la evenimentul a carui tema aleasa a fost "Apararea Apararii". Referindu-se la drama colegului sau Robert Rosu, avocatul Florentin Tuca, a subliniat ca in dosarul Ferma Baneasa apararea a trebuit sa demonstreze ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si ca avocatul are dreptul legal de a exprima opinii juridice, fara a fi insa condamnat pentru aceasta.

Din acest considerent, avocatul Florenin Tuca si-a manifestat speranta ca amendamentele propuse in cadrul Congresului Avocatilor 2021 sa fie aprobate, astfel incat "apararea sa fie pe viitor aparata".


In timpul luarii de pozitie, avocatul Florentin Tuca a tinut sa le multumeasca colegilor avocati pentru sustinerea pe care au manifestat-o fata de Robert Rosu, transmitandu-le in acelasi timp o rugaminte din partea acestuia: "Va roaga si va invita sa recititi hotararea judecatoreasca, dar nu oricum. Recititi-o si in locul numelui Robert Rosu sa va treceti propriul nume si pe urma cititi-o in prezenta copiilor, si intrebati-i dupa ce ati citit aceasta hotarare cu numele dvs daca mai vor sa fie avocati".


Redam in continuare discursul sustinut de avocatul Florentin Tuca in fata avocatilor si invitatilor prezenti la Congresul Avocatilor 2021:


"Vreau sa fiu disciplinat si as incepe cu un raspuns la rugamintea domnului presedinte. Da, am facut trei propuneri legislative, toate pentru apararea apararii. In primul rand mai multe modificari ale Legii 51/1995, mai multe modificari ale Codului de procedura penala si o modificare a Legii nr 317/2004 care sa permita presedintelui UNBR sa fie membru in CSM.


Primele doua categorii de modificari sunt motivate de recentul atac foarte violent si fara precedent la adresa esentei profesiei de avocat. Gravitatea acestui atac, anvergura reactiei colegilor, a mass-mediei, a organizatiilor interne si internationale l-au marcat intr-un eveniment care va marca istoria jurisprudentei nationale si istoria sistemului judiciar romanesc. Da, cazul Rosu a intrat in istorie. Si avand in vedere toate abuzurile care s-au intamplat in acest caz istoric am facut niste propuneri de amendamente legislative. Nu stim daca intr-un stat de drept asemenea propuneri ar fi fost cu adevarat necesare, numai ca, din pacate, cazul Rosu a fost un caz in care apararea a trebuit sa demonstreze ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Sa demonstreze adevaruri notorii, cum ar fi libertatea si independenta avocatului la opinii juridice. Cum ar fi dreptul avocatului de a fi persuasiv, cum ar fi dreptul avocatului de a sta alaturi de clientul lui in fata unui organ administrativ.


Ei bine, aceste adevaruri notorii au fost ignorate, ba dimpotriva, ele au fost ignorate si folosite in acuzare si in sentinta de condamnare. Pentru ca asemenea rastalmaciri sa nu se mai produca in viitor am venit cu niste propuneri legislative care sa intareasca independenta profesiei de avocat. Raporturile confidentiale ale avocatului cu clientul lui. Dreptul lui de a avea opinii si interpretari juridice, corecte sau nu.


Sper ca aceste amendamente sa fie aprobate si apararea sa fie pe viitor aparata. Nu as vrea sa inchei prezenta interventie fara a multumi tuturor oamenilor din sala care si-au aratat solidaritatea cu confratele nostru, presedintelui UNBR, tuturor decanilor si avocatilor prezenti si celor absenti, care si-au exprimat solidaritatea si au militat pentru dreptate si justitie.

Nu in ultimul rand, tin sa le multumesc doamnelor judecator Baltag si Oprina pentru remarcabilele lor interventii de astazi si in general pentru intreaga lor activitate. Doamna judecator Oprina care invita la o inversare de roluri si isi asuma rolul de aparator al apararii... Preiau manusa si ma derobez de roba de avocat sa preiua rolul de judecator si sa declar admisibile pledoariile doamnelor judecator si daca actiunile dumnealor au fost actiuni in constatare, cred ca trebuie admise si trebuie sa constatam ca intreaga lor conduita profesionala este exceptionala si ca semnalele de alarma ridicate, evocarile Aiudului si Pitestiului si, de altfel, celelalte ingrijorari exprimate ar trebui practic sa fie vibrante si ca toti cei prezenti si absenti sa fie constienti de gravitatea celor intamplate si de atacul cataclismic, cum spuneati in urma cu ceva vreme.


Un minut in plus, o rugaminte. Va transmit rugamintea confratelui Rosu. L-am vizitat si din discutiile cu el mi-am dat seama nu doar ca e foarte cazut si foarte deznadajduit, dar se intreaba, va roaga si va invita sa recititi hotararea judecatoreasca, dar nu oricum. Recititi-o si in locul numelui Robert Rosu sa va treceti propriul nume si pe urma domnule Robert Cazanciuc cititi-o in prezenta copiilor, si intrebati-i dupa ce ati citit aceasta hotarare cu numele dvs daca mai vor sa fie avocati.


In incheiere as tine sa ii multumesc si doamnei Sosoaca pentru semnalele sale referitoare la Drept si stat de drept si sa deplang starea actuala a sistemului nostru de drept. Semnalele de alarma referitoare la irelevanta Constitutiei mi-au adus aminte de o provocare pe care i-am lansat-o fetitei mele, careia ii trimiteam intrebari pe mail si primeam seara raspunsurile si o corectam.

Intr-o zi am avut nastrusnica idee de a verifica nivelul de cultura civica si juridica a unui copil de clasa a 5-a (n.red. - a fiicei). Oare are idee ce inseamna Constitutia? Si ea mi-a raspuns: Constitutia este... piata in care a cantat Shakira!"

Comentarii

# Mehedinti Ion date 5 July 2021 00:13 +17

Nu se va schimba absolut nimic.Secu s-a incordat si v-a aratat voua intregii bresle cine are puterea adevarata si cum fac ei cand vor si mai ales ce vor. Asa povesti de discutat discutii....se pot face in mod interminabil. Deci...ideea este ca nu se va schimba nimic. Avocatura a fost ingenunchiata.(punct) Daca vroiati schimbari ceva ar fi trebuit sa actionati mult mai ferm atunci cand a fost timpul....gargara de acum se trece la rubrica "vise".

# unul din lumea cea mare date 5 July 2021 08:48 +10

chiar nu va dati seama ca, capii din avocatură din fiecare județ, sunt foști ori actuali secu? Chiar nu realizați legăturile si mascarada?

# Pop date 5 July 2021 10:08 +1

Oare,ce ar trebui sa se întâmple cu avocații care i-au onorarii și nu depun întimpinarea în termen? Cind le atragi atenția zic ca nu este posibil .După ce se refuza judecarea ptr tardivitate ,avocatul acuza judecatorul și sistemul.Clientul însă pierde zeci de milioane ptr nestiinta sau ignoranta avocatului care este nesimțit dar măcar de ar restitui onorariul.Apropo poate cereți modificarea legi și in acest sens !

# TITUS B date 5 July 2021 14:04 +5

„Intr-o zi am avut nastrusnica idee de a verifica nivelul de cultura civica si juridica a unui copil de clasa a 5-a (n.red. - a fiicei). Oare are idee ce inseamna Constitutia? Si ea mi-a raspuns: Constitutia este... piata in care a cantat Shakira!" Constatarea e mai catastrofică de cât pare! Aici nu e vorba doar „cei din clasa V-a”, ci de majoritatea tineretului de azi. Auziți-l chiar pe analfabetul juridic Stelică-ministrul ce debitează și atunci îți explici de ce sunt - și vor mai fi! - abuzuri în justiție dacă nu îi opriți!

# pt. Pop date 5 July 2021 15:10 +3

Nu se va întâmpla nimic, stai linistit.cat timp sunt lingaii devotați sistemului. Nu vezi in ce tara trăim? Unde numai ăștia au viitor si ăștia prosperă, slujile sistemului.vai ce tara , nu e de mirare ca vi batut Dumnezo.popor de sluji

# CARCOTAS date 5 July 2021 16:18 +2

Modul de desfasurare a Congresului avocatilor a aratat inca o data ruptura existenta intre o mana de farisei si trepadusi, pretinsi reprezentanti ai breslei, plini de morga si ifose, si restul lumii avocaturii, cel mai adesea tacuta, resemnata si letargica. Stabii se foiesc pe langa marimile Statului, cersesc si obtin avantaje iar la schimb se angajeaza sa nu deranjeze. Au pretentia de a numi asta eleganta, cand de fapt este servilism si lasitate. Folosindu-se de aceasta falie, securicii cei vioi se strecoara, dezbina, intoxica si manipuleaza. De unde rezulta ca si cei mai destepti pot fi prosti atunci cand merg cu turma! Ar trebui sa se desfiinteze UNBR-ul, cu toate comisiile si congresele sale inutile, iar fiecare absolvent de drept sa se inscrie intr-o evidenta nationala a avocatilor, trierea lor urmand sa o faca doar clientii si calitatea prestatiei profesionale. Acum, cativa, putini si de neinlocuit cu deceniile, traiesc bine pe spinarea celor multi!

# vodă , ăl din loboda date 7 July 2021 11:19 +1

Atata timp cat șefii barourilor împreună cu toți slugoii din consilii sunt supușii sistemului, sunt mana in mana cu sistemul,mai mult foștii dacani dar si actualii provin din vechea gardă secu, in avocatură nu va fi ordine, aceasta frumoasa profesie a fost confiscată de niste obedienți devotați sistemului, care incontinuoare-si fac jocurile si interesele.restul ,,plebea" avocaturii moare de foame si stau pe la colturi pandind dupa cate o victimă buna de jupuit de bani. Dumnezo cu mila

# ?????? date 15 July 2021 15:54 0

& Dacă exercitarea profesiei de avocat implică și folosirea influenței de către avocat, în instanța de judecată în scopul convingerii instanței, așa cum arată și filme americane celebre despre funcționarea justiției americane, pentru obținerea unui folos, a unei situații juridice mai favorabile, într-un cadru legal reglementat, de către clientul pe care îl reprezentină, client pentru care , in cauzele penale, există și prezumția de încălcare a legii, ?

# Nicu date 30 August 2021 22:58 +1

Ce mizerabili sincer , oricum furau avocati din plin cu ajutorul penalilor si condamnatilor la inchisoare . Acum le liber la furat

# Nicu date 30 August 2021 22:59 +1

Mai bine zis congresul securistilor :)) nu congresul avocatilor

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva