14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR IL PUNE PE COJI DE NUCI PE IOHANNIS – Curtea Constitutionala le inchide gura presedintelui Klaus Iohannis si premierului Ludovic Orban, care au batut campii dupa decizia CEDO in cazul Kovesi: „Folosesc argumente incomplete si inexacte... Indemnarea publica la revizuirea deciziilor CCR este o atingere extrem de grava adusa independentei Curtii si a judecatorilor sai... CEDO n-a efectuat un control privind rationamentul juridic si solutia pronuntata de CCR. Nici n-avea competenta”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 May 2020 12:59
Vizualizari: 6128

Presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) si premierul Ludovic Orban (foto stanga) au ratat o excelenta ocazie de a tacea, alegand in schimb sa sara cu gura pe Curtea Constitutionala a Romaniei pentru ca i-ar fi incalcat drepturile inculpatei Laura Kovesi cand a dispus ca Werner este obligat sa o revoce de la conducerea DNA. Iesirile necontrolate ale celor doi politicieni (presedintele cerand delirant revizuirea deciziei CCR prin care a fost obligat sa o revoce pe Kovesi) au avut loc imediat dupa controversata decizie prin care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pretins ca Iohannis i-ar fi incalcat lui Kovesi dreptul la un proces echitabil si libertatea de exprimare (click aici pentru a citi).Intr-un zdrobitor comunicat emis miercuri, 6 mai 2020, CCR le atrage atentia celor doi ca deciziile Curtii sunt general obligatorii si nu admit cale de atac, iar instigarea la revizuirea lor „este o atingere extrem de grava adusa independentei Curtii Constitutionale si a judecatorilor sai”.

In plus, CCR ii trimite pe Iohannis si Orban la ABC-ul dreptului, atragandu-le atentia ca deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si nu pot fi revizuite, iar CEDO nu are competenta sa efectueze vreun control privind o solutie sau alta pronuntata de catre CCR ori rationamentul din spatele unei asemenea solutii.


Prezentam comunicatul complet al Curtii Constitutionale:


Avand in vedere Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronuntata in cauza Kövesi impotriva Romaniei, Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, cu majoritate de voturi, face urmatoarele precizari:

1. Desi comentariile din spatiul public au promovat ideea incalcarii de catre Curtea Constitutionala a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi si a invalidarii Deciziei Curtii Constitutionale nr.358/2018, se constata ca CEDO nu a efectuat un control cu privire la rationamentul juridic si solutia pronuntata de Curtea Constitutionala. De altfel, nici nu avea competenta sa o faca.

2. Hotararea CEDO a stabilit incalcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior si fara legatura cu cel analizat prin decizia Curtii Constitutionale. Acest cadru juridic se refera la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si nu la cel vizat prin decizia Curtii Constitutionale, respectiv art.94 lit.c) si art.132 alin.(1) din Constitutie.

3. In decizia mentionata Curtea Constitutionala a decis cu caracter general obligatoriu si pentru viitor care sunt raporturile constitutionale intre ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, precum si natura actelor acestora, in procedura revocarii procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in baza unei atributii prevazute de Constitutie. Decizia astfel pronuntata nu poate fi cenzurata de nicio alta autoritate.

4. Doamna Kövesi nu a fost parte si nici nu putea fi parte in procedura de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala prevazuta de art.146 lit.e) din Constitutie, care vizeaza exclusiv raporturile dintre autoritatile publice cu privire la exercitarea competentelor lor constitutionale, si nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implica persoane fizice. De altfel, in toate legislatiile statelor care prevad in competenta curtilor constitutionale solutionarea conflictelor de competenta dintre autoritatile publice, instantele constitutionale nu analizeaza drepturi si libertati fundamentale.

5. Asadar, Curtea Constitutionala nu putea sa incalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv ca in procedura in fata Curtii Constitutionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, in mod exclusiv, competentele autoritatilor publice.

6. In discursul lor public, autoritatile publice, si anume Presedintele Romaniei si prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete si inexacte, fara a corobora natura, continutul si obligatiile rezultate din cele doua acte jurisdictionale [Decizia Curtii Constitutionale si Hotararea CEDO], ceea ce pune la indoiala comportamentul constitutional loial al autoritatilor publice la adresa Curtii Constitutionale.

7. In spatiul public sunt transmise unele informatii care nu prezinta problema de drept in ansamblul sau. Curtea Constitutionala recomanda citirea celor doua hotarari cu buna-credinta si comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse in cele doua hotarari.

8. Deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurandu-se de autoritate de lucru judecat.

9. Indemnarea publica la revizuirea deciziilor Curtii Constitutionale este o atingere extrem de grava adusa independentei Curtii Constitutionale si a judecatorilor sai.

10. Legiuitorului ii revine obligatia de a da curs Hotararii CEDO, in masura in care devine definitiva, prin identificarea solutiei legislative corespunzatoare in considerarea cadrului juridic vizat de aceasta hotarare, si nu a celui vizat prin Decizia Curtii Constitutionale nr.358/2018”.


sursa foto: Mediafax

Comentarii

# Corector date 7 May 2020 13:42 +6

Dementul Organ a iesit azi sa spuna ca se dau in continuare amenzi desi CCR a spus clar ca sint neconstitutionale.Astia nu merita sa traiasca!

# Obs date 7 May 2020 13:45 +8

Este necesara o pozitie vehementa fata de abuzul savarsit de CEDO. Cum sa admiti o cerere formulata de un cetatean roman, fie el si Kovesi, care nu s-a adresat instantelor nationale de contencios administrativ, cu parcurgerea tuturor cailor de atac ?! Scopul : albirea Codrutei si cale libera in vanatoarea acesteia de ,,corupti"...romani, bulgari, polonezi, unguri si albirea ,,neprihanitilor" din Germania, Franta... Ar fi de interes sa stim si noi romanii, Concluziile scrise formulate in aceasta cauza, de Agentul guvernamental roman la CEDO... O exercita calea de atac Guvernul Romaniei ?! In formula actuala, exclus. Multe, mult prea multe cozi de topor pe aceste meleaguri !

# Pintea date 7 May 2020 14:17 +5

Prin iesirea furibundă a presedintelui, nu a fost afectata imaginea CCR si independenta jsutitiei in general? Dragnea, in vara lui 2018 la mitingul PSD, a criticat justitia, dar nu pe tonul si cu limbajul imperativ al johannis-ului! Ce s-a abatut atunci asupra lui! Ce organizare, de la magistrati, magistrati-asistenti (apropos si ăstia au aceleasi salarii/pensii enorme, desi nu fac mare lucru), grefieri, toti la un loc, peste noapte, au semnat petitii peste petitii, de parca nu mai aveau nimic altceva de facut. Ce se intamplase?? Afectase Dragnia independenta justitiei!

# Pintea date 7 May 2020 14:21 +4

Kovesi in plangerea catre CEDO si-a arogat si o pseudo-disidență fata de Legile justitiei (care nici nu mai stiu daca aparusera): a criticat, a facut, a dres, pardon, de dres n-a dres nimic. Si a fost ”o masură care a afectat dreptul ei de a ocupa pe deplin, timp de trei ani, functia de procuror sef al DNA (...)”. Păi cum, ea nu putea fi revocată din funcție? De ce, a dat vreun concurs, asa cum a fost cazul Adinei Florea ori a fost numită dintru inceput po-li-tik si sri-istik?? Pe diverse filiere!

# Lita date 7 May 2020 14:22 +5

A aduce argumente lui KWI si votantilor sai inseamna a vorbi la pereti. Avand si sustinerea unui ambasador care pare mai degraba un reprezentant al statului subteran american, decat al presedintelui Donald Trump, KWI va deveni tot mai impertinent, arogant, sfidator. Atat timp cat i se va permite.

# Hades date 7 May 2020 16:47 +10

Mă adresez eroilor de mucava Ciolacu, Ponta, Tăriceanu. Fraților, o mai ardeți mult degeaba sau purcedeți dreakului odată la suspendarea și demiterea sasului dezaxat, pentru fapte grave și repetate prin care încalcă Constituția ?

# Tiberiu date 7 May 2020 17:06 0

Eu cred ca toate actiunile concertate ale d lui presedinte, serviciilor aservite lui si intereselor straine, coroborate cu albirea d nei K , duc spre o eventuala candidatură la urmatoarele alegeri prezidențiale ale doamnei mai sus numite care va fi incununata de succes...

# Vali date 8 May 2020 15:38 +1

:lol: as vrea sa existe variante traduse ale acestuiarticol in fr, ger... poate totuși cineva mai citeste, isi pune intrebari, cum ar fi colegii de munca a dnei LCK sau dnei Merk, si daca au avut intrebari sa mai capte si altfel de raspunsuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva