29 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE-O FI CU RENATE? – Reactie de neinteles a Avocatului Poporului. Renate Weber nu a vrut sa-i explice jurnalistei Sorina Matei de ce a refuzat sa atace la CCR Ordonanta Pruna 6/2016, care transforma SRI in organ de cercetare penala speciala: „Daca dumneavoastra credeti ca putem sa avem o discutie cu tonul acesta inchizitorial al dumneavoastra, ma iertati – cred ca ati gresit adresantul. Sa punem punct acestei discutii” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 noiembrie 2021 15:43
Vizualizari: 6036

E foarte ciudat ce se intampla in ultima vreme cu Avocatul Poporului Renate Weber (foto). Vorbim despre pasivitatea juristei in fata scandaloasei Ordonante de Urgenta nr. 6/2016, prin care guvernul Ciolos – la initiativa ministresei Justitiei, Raluca Pruna, a transformat Serviciul Roman de Informatii in „organ de cercetare penala speciala”, in ciuda Deciziei nr. 51/2016, prin care Curtea Constitutionala scosese SRI din dosarele penale.Lumea Justitiei a publicat deja adresa trimisa catre Avocatul Poporului in 2020, prin care redactia noastra i-a solicitat sa atace la CCR Ordonanta Pruna, si mai ales raspunsul prin care AVP a refuzat explicit sa intreprinda un asemenea demers (click aici pentru a citi).

 

Subiectul Luju.ro a fost preluat imediat de catre jurnalistele Ioana Tiganila si Sorina Matei de la Aleph News, care miercuri, 17 noiembrie 2021, au intrebat-o in direct pe Renate Weber de ce nu s-a dus la CCR cu Ordonanta 6/2016. Raspunsul Avocatului Poporului a fost de doua ori stupefiant: prima data, Weber a incercat sa devieze discutia de la ordonanta la legea de adoptare a ei (votata marti de Parlament). Apoi, in fata insistentelor Sorinei Matei, Renate Weber pur si simplu a inchis telefonul aratandu-se nemultumita de tonul jurnalistei, pe care l-a calificat drept „inchizitorial”.


Iata dialogul de la Aleph News (click aici pentru video; secventa incepe la momentul 44:42):


Ioana Tiganila: De ce nu ati atacat niciodata ordonanta? (Ati primit o sesizare.) Care sunt motivele?

Renate Weber: In primul rand, haideti sa ne uitam putin in timp: ordonanta este data in 2016. La cateva luni dupa ce ea a fost data, Senatul a adoptat-o in mod tacit si apoi ea a mers la Camera Deputatilor. Cred ca a stat deja vreo trei legislaturi la Camera Deputatilor. In momentul in care am primit o sesizare la inceputul anului trecut (n.r. din partea Jurindex Media / Luju.ro), prin care mi se cerea sa o atacam la Curtea Constitutionala, deja ea era in Parlament de ceva vreme. Institutia noastra in mod normal nu are de ce sa devina a treia camera a Parlamentului. Adica avem un organ legiuitor ales de catre popor si acela trebuie sa-si faca el insusi treaba pe care o are de facut. Ironia frumoasa este ca dupa ce ordonanta a stat atatia ani la Camera Deputatilor, ea a fost adoptata ieri (n.r. marti, 16 noiembrie 2021) in regim de urgenta. Asta e intr-adevar interesant. Si sigur ca da: noi vom primi probabil maine legea si o sa ne uitam pe legea prin care a fost adoptata – daca va fi sau nu cazul sa o atacam la Curtea Constitutionala.

Pe de alta parte insa, dupa adoptarea acestei ordonante in 2016, Curtea Constitutionala a dat mai multe decizii care s-au referit la pozitia, rolul SRI de organ de cercetare penala. Si, practic, de fapt, ordonanta aceasta nu prea a mai avut efect. Eu stiu ca la Curtea Constitutionala exista astazi doua sesizari facute de persoane prin intermediul instantelor de judecata, atunci cand ele insele au avut astfel de situatii. Insa nu ni s-a solicitat un punct de vedere.

Dar repet: o discutie despre aceasta ordonanta astazi mi se pare deja depasita, cata vreme Parlamentul Romaniei ieri a adoptat (repet: in procedura de urgenta) legea prin care s-a aprobat aceasta ordonanta.

Sorina Matei: Ati spus ca ordonanta e din 2016 si ca a stat din 2016 in Parlamentul Romaniei. Asa este: nu a fost nicio dezbatere in Parlamentul Romaniei, dar dumneavoastra ati mai atacat ordonante – chiar din 2004. Si ma refer la ordonanta din 2004 privind starea de alerta (n.r. OUG 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta). Dumneavoastra, Avocat al Poporului, sunteti unicul titular al sesizarilor pe ordonantele de urgenta. Si va aduc aminte ca in ultima perioada ati sesizat foarte multe ordonante de urgenta. Toate ordonantele de urgenta sunt in dezbaterea Parlamentului, pentru ca doar asa intra in vigoare (este articol constitutional). Si in al doilea rand, Parlamentul Romaniei nu verifica constitutionalitatea legilor si nici a ordonantelor de urgenta. Asta face doar Curtea Constitutionala. Iar ca sa verifice Curtea Constitutionala, trebuia sa fie sesizata de dumneavoastra.

Renate Weber: In primul rand, formula 'trebuia sa fie' nu cred ca este o formula fericita....

Sorina Matei: Putea sa fie sesizata de dumneavoastra, dar n-ati dorit.

Renate Weber: ...cata vreme Avocatul Poporului este singurul care decide daca sesiseaza sau nu Curtea Constitutionala. Stiti la fel de bine ca mine ca avem un set de decizii ale Curtii care sunt...

Sorina Matei: Pai, da. Intrebarea este de ce nu ati sesizat Curtea Constitutionala. Pentru ca rolul nu are pe rolul sau sesizari pe Ordonanta 6/2016.

Renate Weber: Ba da.

Sorina Matei: Ba nu, nu are.

Renate Weber: In acest moment, nu din partea Avocatului Poporului, dar pe rolul Curtii Constitutionale sunt in acest moment doua astfel de sesizari. Una este in faza de raport; o alta urmeaza sa fie repartizata.

Sorina Matei: Din cate stiu eu, nu exista sesizari din partea instantelor, pentru ca instantele nu au cum sa sesizeze, pentru ca nu avem dosare pe siguranta nationala.

Renate Weber: Imi dati voie sa raspund sau punem punct acestei discutii?

Sorina Matei: Va rog.

Renate Weber: Atunci lasati-ma sa vorbesc...

Sorina Matei: Adica as vrea argumentele pentru care Avocatul Poporului nu a sesizat (n.r. atacat la CCR) aceasta ordonanta. Argumentele clare.

Renate Weber: Iertati-ma: daca dumneavoastra credeti ca putem sa avem o discutie cu tonul acesta inchizitorial al dumneavoastra, ma iertati – cred ca ati gresit adresantul. Si cred ca ar fi bine sa punem punct acestei discutii. Va multumesc foarte mult pentru telefon si o seara buna!

 


Comentarii

# MN date 18 noiembrie 2021 16:26 +125

Alt securist cu vechi state altfel nu se explica, dupa cate imi amintesc eu si LUJU a tinut parte acestei femei. Ne meritam soarta punct

# DODI date 18 noiembrie 2021 16:45 +182

SRI a trecut de la formele brutale și ilegale ale destituirii unuia care nu defila în pas cadențat securist la metode elegante, inodore și insipide, respectiv la arătatul pisicii celui care nu se conformează. Iar prin așa zisa încercare de schimbare din funcție a cucoanei i s-a pus botniță și i s-a arătat drumul pe care trebuie să circule în viitor pentru a nu mai face valuri... constituționale. Încă o dovadă că în România au ”succes” și fac ”carieră” doar oportuniștii pupincuriști sau specialiștii în mersul în patru labe.

# anonim date 18 noiembrie 2021 17:20 +60

institutia avocatului poporului e o mizerie a sistemului. Traian Basescu a facut politie politica pe origine in justitie acoperind o tentativa de omor de la Triton din 2001 si prabusirea cladirii hidroavionului peste propietatea familiei , ocazie in care mi-am distrus coloana carand zeci de tone de moloz noapte de noapte dupa ce o masina a primariei a intrat in mine la un pas de a-mi face pulbere genunchii.Si mai sunt si var cu Ciorbea!Mai tarziu Basescu a condamnat comunismul dupa aceasta tentativa de omor...si alte porcarii de speriat.Aveam vize din angajari si pt examenul de brevet de ofiter pt Autoritatea Navala Romana si mi-au facut pulbere cariera si asa ceva dupa ce am dat de abuzuri pe origine in ARN- am fost singurul absolvent care s-a trezit cu regulamentul pe birou din partea directorului ANR...plus mizeriile din UMC... Daca ar fi sa vorbesc de porcariile lui Basescu...avocatii poporului ar ajunge de tot rasul pentru cata mizerie au acoperit...Si din partea la toata mafia po

# anonim date 18 noiembrie 2021 17:25 +86

Sapte ani am fost sac de box si chiar si desfigurat in care s-a incercat inebunirea mea in si prin familie cu incurajari la suicid. Pentru asa ceva Basescu a dat bani grei aici si o nepoata si-a luat un viloi si presiunile pentru inebunire se continua si astazi de au speriat un cartier aici! Dar avocatul poporului mi-a zis ca nu e treaba lor... si ca nu-i intereseaza...Am avut batausi MMA in firmele mafiei lui Basescu de unde de abia am scapat cu viata, am fost atacat la munca in folosul comunitatii de fata cu cei de la probatiune si s-a acoperit totul ca asa am fost blocat la CEDO! Cu actele de propietate, modemul si cu celularul confiscate si sac de box cu ochelarii sparti! Mai tarziu, tavalit pe jos in pumni siin picioare si sunt la un pas de operatie la fiere...Acum , la un pas de a ajunge in strada.

# Sa fie inlocuita cu Sosoaca ! date 18 noiembrie 2021 18:18 +71

Adevaratul avocat al poporului ! Demisia de onoare Renate . Hai cu Diana !!!

# Lorenzo de Medici date 18 noiembrie 2021 18:33 -22

Departe de mine a lua apărarea avocatului poporului, după cum și mai departe de mine de a lua apărarea serviciilor de informații, oricare ar fi ele. Dar, CCR, în nicio decizie, nu a spus expres că implicarea SRI, de exemplu, în activitatea de cercetare penală, în sine, ar fi neconstituțională. Ceea ce a zis Curtea, a fost că implicarea serviciului, ca organ de cercetare penală, simplu sau special, trebuie reglementată exclusiv prin lege de către Parlament, în marja lui constituțională de legiferare în domeniu. În asta a constat, de fapt, și neconstituționalitatea celebrelor protocoale MP/SRI, în aceea că nu aveau bază legală și că, deci, se substituiau legii și înclcau prerogativa Parlamentului, de unică autoritate legiuitoare a țării. Singura problemă a OUG 6/2016 a fost și este, pe subiect, într-adevăr, că ea nu era lege, ca act al Parlamentului, cum a decis Curtea, și că s-a aplicat ca atare din 2016 până azi, și nu conținutul propriu-zis al regelementării.

# Renate mai lasa si pe altul/alta ... date 18 noiembrie 2021 23:30 +9

Am inteles cu totii ca ti-ai tras poze cu Soros deci pare clara directia matale .

# Incarnate Leber won der StatuDeLene date 19 noiembrie 2021 03:50 +10

Demisia si... invarteste-te cucoana..., ca n-ai chef de treaba. Inchide telefonul, biroul, preda cheia si ... duuuteee!!!

# maxtor date 19 noiembrie 2021 09:53 -1

@Lorenzo de Medici-exact asta e darea de seama a av.p.,seaca numai ca:sri e sub autoritatea directa(ar trebui sa fie dar nimeni nu-i tine) a puterii legislativa dar procurorul e sub autoritatea puterii executive-nu poate fi nici macar o singura lege "de colaborare",aici e interdictia constitutionala;weber face pe proasta.

# barna dragos date 19 noiembrie 2021 12:04 +3

Bataie de joc cu aceasta institutie.

# Ion date 23 noiembrie 2021 16:35 +3

Nu vi se pare ca nu mai auzim nimic de avocatul poporului ? S-a dat cu totul la fund dna Renate Weber dupa incercarea lui Orban de-a a o demite. Dar a invatat ceva - ciocul mic, ca e pacat de asa salariu ! Regret ca am crezut ca va avea coloana vertebrala pana la sfarsitul mandatului, dar m-am inselat. Nu va reveniti, doamna !?

# ion date 23 noiembrie 2021 16:43 +3

Dar, avocatul poporului numai la sesizari functioneaza?Ce se intampla acum cu certificatul verde e in regula pentru drepturile omului ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2021 – Nici Chis nu il mai suporta pe Mateescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva