23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEA MAI RUSINOASA ZI PENTRU CSM – Plenul Consiliului a refuzat sa fie demn in fata insarcinatului cu afaceri al SUA in Romania, David Muniz, care a dat ordin pentru desfiintarea SIIJ. Judecatoarea Gabriela Baltag: „O zi rusinoasa pentru CSM... Afirmatiile lui Muniz sunt un atentat la suveranitatea tarii... N-am vazut sa vorbeasca despre abuzuri... Acum 2 ani, alt ministru al Justitiei incuraja o foaie de parcurs. Aceasta declaratie e alta etapa a unei foi de parcurs?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 June 2021 15:23
Vizualizari: 7848

Consiliul Superior al Magistraturii si-a nesocotit grav obligatia constitutionala de a garanta independenta justitiei cand in sedinta de Plen de marti, 29 iunie 2021, a refuzat sa discute solicitarea judecatoarei Gabriela Baltag privind adoptarea unei reactii la o scandaloasa imixtiune a unui oficial strain in treburile interne ale Romaniei. Ne referim la insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, David Muniz (foto), care si-a permis sa ceara desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (click aici pentru a citi).Tocmai de aceea, ziua de marti s-a dovedit una rusinoasa in istoria CSM, a subliniat reprezentanta tribunalelor in Consiliu, Gabriela Baltag. Si asta cu atat mai mult cu cat nu este prima oara cand americanii se amesteca in sistemul judiciar din Romania, a adaugat Gabriela Baltag. Chiar daca nu a nominalizat-o, judecatoarea s-a referit la fosta ministresa a Justitiei Ana Birchall, care in 2019 a fost efectiv calcata in picioare in Plenul CSM, neavand curajul sa spuna clar daca primise sau nu de la ambasadorul american din acel moment, Hans Klemm, o foaie de parcurs vizand inclusiv distrugerea SIIJ (click aici pentru a citi).

In plus, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi fost cu atat mai dator sa ia atitudine, cu cat reprezentantul SUA, David Muniz, nu a suflat o vorba despre abuzurile din justitie, abuzuri pentru a caror stavilire a fost creata SIIJ, a punctat judecatoarea Baltag.

Nu in ultimul rand, magistrata a calificat iesirea lui Muniz drept „un atentat la suveranitatea tarii” si a comparat-o cu epoca fanariota, in care „domniile se cumparau chiar de domni”. Dar nici atunci nu a existat atata umilinta cata exista in prezent, prin astfel de declaratii”, a subliniat Baltag.

Potrivit informatiilor obtinute de Lumea Justitiei, suplimentarea ordinii de zi cu subiectul cerut de Gabriela Baltag nu a fost posibila din cauza unui blocaj la vot. Mai precis, au fost exprimate 9 optiuni favorabile solicitarii formulate de catre judecatoarea Baltag, 9 impotriva, in timp ce un membru CSM si-a anulat votul.


Redam interventiile judecatoarei Gabriela Baltag:


Supun atentiei Plenului o problema care exista in spatiul public de cateva zile – si anume: o declaratie formulata de un insarcinat cu afaceri al SUA (David Muniz), care a facut afirmatii cu privire la o institutie a sistemului judiciar, afirmatii pe care le gasesc total neprincipiale, deplasate chiar si in acest context va solicit, dragi colegi, sa avem o reactie publica, la nivel de Consiliu Superior al Magistraturii, fata de aceasta interventie care vine si se adauga altor interventii. Ca sa nu mai spun ca le gasesc un atentat la suveranitatea tarii (dar pentru asta sunt suficienti barbati de stat care ar putea sa aiba o reactie).

Am vazut cateva pozitii luate de persoane din sistemul judiciar, dar Consiliul Superior al Magistraturii este cel mai indreptatit sa aiba o reactie, sub forma unui comunicat sau chiar o rezolutie.

Este de neacceptat ca un functionar al unui alt stat – fie el si partener strategic... Si daca ar fi partener, ar trebui sa ne trateze in mod egal, si nu intr-o relatie care imi aduce aminte de reactiile trecute din istorie; sau, mai bine zis, nici de alea nu-mi aduce aminte. Ca au fost vremuri cand domniile se cumparau chiar de domni. Dar nici atunci nu a existat atata umilinta cata exista in prezent, prin astfel de declaratii.

Va rog sa acceptati suplimentarea ordinii de zi, sa adoptam un comunicat sau o rezolutie si va solicit pentru asta un vot public. Pentru ca e o chestiune foarte grava. Nu am fi avut poate aceasta solicitare daca nu era vorba de o institutie din sistemul judiciar. Cum pana la momentul actual nu vad sa existe alte reactii la nivel de stat (de la Presedintie pana la Ministerul Afacerilor Externe), noi, in calitate de garant al independentei sistemului judiciar, avem obligatia sa nu lasam aceasta palma (peste obrazul Romaniei si, bineinteles, a sistemului judiciar) nelamurita si s-o lasam sa treaca – chiar daca suntem un popor crestin si putem intoarce si celalalt obraz. Cred ca este prea mult deja.

La un moment dat, am incercat sa ma gandesc despre ce vorbeste domnia sa. Pentru ca face amintire despre presedintele Biden, care este – inteleg – preocupat de lupta anticoruptie, care este o prioritate de securitate nationala pentru dansii. Sper ca totusi noi avem un alt presedinte, suntem inca un stat independent, suveran si putem sa ne gestionam singuri problemele de securitate nationala, daca ele exista.

N-am vazut sa vorbeasca nimic despre abuzuri, niciodata. SUA nu este la prima declaratie de acest gen. Ne aducem aminte ca acum doi ani, era un alt ministru al Justitiei (n.r. Ana Birchall) care incuraja o foaie de parcurs. Ma intreb daca nu cumva si aceasta declaratie este o alta etapa a unei foi de parcurs.

Sa ne spuna si noua cineva public daca este adevarat sau nu, daca Romania mai este un stat independent sau ce suntem. Suntem anexati cuiva? N-am auzit sa se intample acest lucru.

De aceea, va rog sa avem o reactie pe aceasta problema, care este una grava – indiferent care este pozitia noastra fata de institutia luata in discutie de acest insarcinat. M-am intrebat daca vreun oficial roman si-ar permite sau si-a permis vreodata sa intervina in politica interna a vreunui stat. Eu nu cred ca s-a intamplat acest lucru, ca ar fi fost trimis imediat acasa. Dar asta este alta problema – tine de alte relatii. Nu ne amestecam, ca nu e treaba noastra sa le analizam. Dar pe segmentul nostru cred ca este cazul sa avem o reactie de indata. Deja sunt cateva zile bune de cand escaladeaza declaratia domnului David Muniz si cred ca acest lucru deja este foarte grav: ca a trecut atata timp si noi n-am avut niciun fel de pozitie publica.

Deci va solicit, pe suplimentarea ordinii de zi, sa aveti un vot public (pentru ca nu e prima data cand se intampla acest lucru pe suplimentare) si apoi sa gasim impreuna modalitatea cea mai corecta: daca e comunicat, rezolutie sau orice gasiti dumneavoastra de cuviinta. (...)

Nu e vorba de niciun dialog din declaratia acestui functionar al Statelor Unite. Dimpotriva: e un indemn la a sta in genunchi. Iar Romania nu cred ca poate sa stea in genunchi in fata nimanui – indiferent daca se numeste SUA, Uniunea Europeana... Eu cred ca totusi mai avem putina demnitate ca popor si nu putem accepta acest lucru. Este adevarat: mecanismele le gasim noi. Dar parteneriatul presupune un tratament de la egal la egal. Chiar daca suntem mici, suntem puternici si importanti – la fel de importanti. Asa incat nu putem ingadui nimanui sa ne spuna cum trebuie sa ne facem noi politica interna pe justitie. (...)

Este o zi rusinoasa pentru Consiliul Superior al Magistraturii faptul ca s-a respins o simpla declaratie fata de ce se intampla. Si noi bine ca ne apara altcineva si CSM tace!

Comentarii

# Andante date 30 June 2021 15:31 +131

Sa fie expulzat ! Cum isi permite un funtionar , fie el si ameriloc, sa dicteze intr-o tara (ca o colonie , LOL) ? David Muniz , go home and never come back !

# nae din dealul feleacului date 30 June 2021 16:07 +73

Ce-i cu buhaiu asta de balta pe la noi?Yankee,acasa la voi ca din 250 de ani de existenta a voastra 200 v-ati ocupat numai de razboaie;neam de pistolari care dati foc lumii si puneti in circa altora sa stinga incendiul provocat de voi.Ocupati-va de tara voastra ca sunteti mai rau decit Uniunea Sovietica Ailalta(USA/SUA).

# Ioan Barbatei date 30 June 2021 16:14 +64

:eek: Un ORDINAR se amestek in treburile interne ale tarii!!!Cu asa CINTARETI LA FLAUT, NU E DE MIRARE!!! :lol:

# Omul de pe strada date 30 June 2021 16:49 +37

Barbati de stat la care se refera d-na judecator, au trecut deja in partea cealalta, au devenit transsexuali. Se pare ca tot doamnele vor fi adevarati barbati de stat!!!

# dorel date 30 June 2021 16:58 +107

Pai, chiar asta este pozitia CSM! Cuvintele rostite de doamna judecator Gabriela Baltag sunt mai taioase si mai de impact decit ar fi fost o declaratie incorsetata in limbaj diplomatic, tehnic si juridic. Dinsa nu se afla intimplator in CSM ca un functionar ratacit ci este investita cu putere de catre tribunalele din Romania si acum, probabil, va afla si insarcintatul (sa fie intr-un ceas bun, ca tot se pregateste lumea de nasteri alandala) ce era de aflat. Se va gasi cineva sa traduca corect acestui Ascaris lumbricoides american minunatele cuvinte despre demnitate, onoare, respect, mindrie si nu in ultimul rind dragoste de tara. Chapeau bas minunata doamna!

# Bruma date 30 June 2021 17:11 +98

Cinste doamnei Gabriela Baltag ! Nu se mai poate trai in colonie de vrajmasi strainezi ! Bine ca platim gras SRI degeaba .

# Ioana M. date 30 June 2021 17:16 +29

N au disparut stranepotii tradatorilor care l au ucis pe Mihai Viteazu ? Vand in continuare tara ? Sau cat a mai ramas din ea ? Vor ramane trist in istorie...

# Cristache date 30 June 2021 18:11 +124

Poate ne spune cineva de ce este asa de indarjit insarcinatul cu afaceri american pentru desfiintarea SIIJ. Ce interese majore are SUA pentru a se amesteca brutal in treburile interne ale Romaniei - partenerul strategic care trimitea carne de tun in Afganistan, intr-un razboi ce nu este al romanilor.

# Gilu date 30 June 2021 21:55 +62

Dragii moșului,va indignați degeaba:nu e de mirare ca un nimicos de aiurea da ordine iar o turma de necuvantatoare e gata să le execute ; in tara lui Ghinion se intampla lucruri mult mai grave...Acordați puțină atenție situației fara iesire de la spitalul Grigore Alexandrescu,lăsat fără paza de Fredegonda,deși este un spital de copii...Tot acolo se pierd bani de la Banca Mondiala din cauza ca primarul general HALACIUGA,nu da autorizație de demolare a doua cotete pe motiv de patrimoniu istoric,împiedicînd construirea unei clădiri de spital moderne,în locul acestora...Suntem o tara de zombi fara reactie in care o mana de "salauds" isi fac mendrele...Veti vedea efectele pe termen lung...Dormiti linistiti,lângă șobolani!

# Neamul lui Bicilis date 1 July 2021 09:57 +35

Astia din neamul lui Bicilis s-au imultit peste masura. Bicisnicii stiu doar sa-si vanda tara, sa stea la masa cu stapanii ce le dicteaza conditiile vanzarii. Expulzat numitul Nuniz, si tot ar fi prea putin pentru cat rau au facut acesei tari sleahta de tradatori marxisti.

# Sile date 8 July 2021 21:31 +14

Insacinatul cu afaceri , adica neica Nimeni de fapt, e bagatorul de seama , ala ce da cu glasul si baga fitile ! Ia mai du-te tu la ****** aia, peste balta ! :-)

# Obaba date 12 July 2021 17:42 0

You stinker, go home and don't come back !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva