22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SENIOARA IL RUPE PE AMERICANUL OBRAZNIC – Replica devastatoare a presedintei de onoare AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, pentru insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania care a dat ordine pentru distrugerea SIIJ: „Nu pot SUA sa dicteze justitiei din Romania… Justitia nu e o afacere in care sa-si bage nasul insarcinatul oricarui stat, fie el si SUA… Afirmatiile sunt revoltatoare… Nu suntem stat de rangul doi... Ati jignit, domnule Insarcinat, judecatorii si procurorii acestei tari”

Scris de: V.B. | pdf | print

27 June 2021 10:14
Vizualizari: 9341

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa ia urgent atitudine fata de nepermisa imixtiune a unui strain in justitia din Romania. Apelul a fost lansat sambata, 26 iunie 2021, de catre presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu (foto), la o zi dupa ce insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, David Muniz, s-a apucat sa dea iar ordine pentru desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.In scrisoarea deschisa trimisa sambata reprezentantului Statelor Unite ale Americii, judecatoarea aminteste ca procurorii SIIJ sunt selectati pe baza unui mecanism riguros si transparent, numai de catre CSM, fara niciun fel de implicare a factorului politic. De asemenea, Viorica Costiniu ii pune in vedere lui David Muniz faptul ca nici sistemul de justitie din SUA nu este perfect, in ciuda propagandei duse de catre reprezentantii americani din Romania. In plus, niciun ambasador sau orice alt diplomat roman din Statele Unite nu si-a permis vreodata sa le dea indicatii autoritatilor americane, subliniaza Costiniu.

Sugerand ca Muniz isi ia informatiile doar de la o anumita tabara (ignorand partea sanatoasa a magistraturii autohtone), presedinta onorifica a AMR ii atrage atentia insarcinatului cu afaceri asupra celebrelor abuzuri ale Directiei Nationale Anticoruptie din ultimul deceniu si jumatate (adesea soldate cu achitari definitive), inclusiv impotriva a nenumarati judecatori si procurori, acestea din urma fiind confirmate de catre CSM insusi, care si-a insusit dezvaluirile continute in raportul Inspectiei Judiciare pe care Lumea Justitiei l-a prezentat in premiera, in serialul „Magistratura sub cizma DNA”.


Iata mai intai declaratia insarcinatului cu afaceri David Muniz la TVR (vezi video):


In problema SIIJ, pozitia noastra a fost clara si o repet: credem ca aceasta coalitie trebuie sa isi tina promisiunile pentru a desfiinta SIIJ. Multe institutii europene de justitie s-au pronuntat clar ca acea sectie ar trebui sa fie desfiintata.

Cred ca este inca prea devreme pentru coalitie. Ei muncesc din greu. Cred ca vor produce acele rezultate. Acum se munceste mult in Parlament si in Guvern pentru a gasi calea cea mai buna, pentru a indeplini acele promisiuni, pentru a readuce, a reface statul de drept in Romania si sunt foarte increzator in legatura cu asta, dar e ceva care ne preocupa. Este in interesul strategic al SUA sa vada statul de drept respectat in Romania.

Printre alte motive, presedintele Biden a facut din lupta anticoruptie o prioritate de securitate nationala pentru noi. Deoarece coruptia nu este doar o problema (desi este o problema grava) pentru tarile in care exista. Este o amenintare la adresa securitatii, pentru ca le permite actorilor rauvoitori sa exploateze slabiciunile tarilor. Si din acest motiv suntem foarte interesati sa vedem progrese”.

 Prezentam reactia judecatoarei Viorica Costiniu, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania:


„Interviul dumneavoastra ar trebui sa starneasca CSM sa reactioneze rapid, ferm si fara drept de apel, in calitatea lui de reprezentant al Autoritatii judecatoresti.

Nu pot SUA sa dicteze justitiei din Romania sau sa instige politicul impotriva justitiei si a judecatorilor si procurorilor din tara in care domnul David Muniz e doar un insarcinat cu afaceri al ambasadei SUA.

Justitia nu este o afacere in care sa-si bage nasul insarcinatul oricarui stat, fie el si SUA.

Multi judecatori si procurori au fost invitati sa viziteze instante si parchete din SUA. Una am vazut in SUA si altceva propaga insarcinatii ei in Romania. Afirmatiile domnului David Muniz sunt revoltatoare, jignitoare cu privire la justitia din Romania.

Domnul insarcinat cu afaceri – nu cu 'justitia' – afirma ca exista un risc ridicat al coruptiei in Romania care atenteaza la siguranta nationala, motiv pentru care trebuie desfiintata SIIJ.

Adica ce vreti sa spuneti, domnule Muniz? Habar aveti de gravitatea afirmatiilor dumneavoastra? Cunoasteti normele Constitutiei Romaniei, a legilor organice care reglementeaza sistemul judiciar romanesc? Cunoasteti competentele parchetelor existente in structura Parchetului General (care isi mai zice si Minister Public in opinia Procurorului General, care confunda la randul sau termenii si institutiile)?

Public afirmati ca existenta SIIJ constituie un pericol pentru siguranta nationala, coreland-o cu nivelul ridicat al coruptiei din Romania? SIIJ cerceteaza DOAR infractiunile posibil infaptuite de judecatori / procurori. SIIJ nu cerceteaza infractiunile de coruptie ce sunt in competenta DNA si care vizeaza in concret 'marea coruptie' din sferele inalte ale politicului, ale administratiei etc., celelalte parchete cercetand si ele fapte de coruptie date de lege in competenta lor.

Dar dumneavoastra, excelenta, insarcinat cu afaceri, considerati ca exista un numar mare de judecatori si procurori care prin conduita lor maresc infractionalitatea in materie de coruptie, rasfrangandu-se ca un pericol calificat asupra sigurantei nationale? Cine sunt acei judecatori si procurori care atenteaza la siguranta nationala prin fapte de coruptie? Procurorii din cadrul SIIJ? Procurori care au un parcurs profesional respectabil, care au trecut printr-un concurs, care au fost audiati si confirmati de CSM?

Sau numarul judecatorilor / procurorilor cercetati de procurorii SIIJ pentru astfel de fapte abominabile este asa de mare de va ingrijoreaza siguranta noastra nationala?

De unde va luati informatiile care v-au condus la o astfel de gresita abordare a justitiei din Romania, depasindu-va limitele diplomatice, inclusiv al rangului pe care il aveti in reprezentarea SUA in Romania?

Ati auzit de CSM? Este o autoritate constitutionala a justitiei, cea mai inalta care a dat girul SIIJ si ii sustine existenta ca structura a Parchetului General. Si stiti de ce? Pentru ca SIIJ este singura structura existenta fara interventia politicului in desemnarea procurorilor in aceasta sectie.

Ati auzit de Inspectia Judiciara si de raportul acesteia – confirmat si asumat de CSM – cu privire la activitatea DNA, care, spun documentele, a depasit limitele legalitatii sub vechea conducere, in ceea ce priveste cercetarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a multor persoane acuzate de coruptie?

Ati auzit sau sursele dumneavoastra informative v-au adus la cunostinta ca fara baza legala (spun documentele publice) au fost cercetati si urmariti mii de judecatori si procurori ani intregi, fiind supravegheati cu toate mijloacele tehnice posibile doar pentru ca instrumentau cauzele de coruptie ale DNA?

Sursele de inspiratie / informatie v-au adus la cunostinta care este procentul de achitari pentru cauzele triumfaliste care au facut ani in sir obiectul unor fastuoase comunicate de presa?

Mai deunazi aveati alta opinie exprimata public! Alta versiune mai cumpatata ati glasuit spre luminarea politicului din Romania! Altfel ati interpretat continutul documentelor emanate de la organismele judiciare internationale care nu au afirmat niciodata ca SIIJ trebuie desfiintata. Nici n-ar putea mie, Tara Suverana, stat de drept si democratic, sa-mi impuna cum sa gestionez dregatoria tarii, care isi respecta vertical si nu ingenuncheata toate obligatiile din tratatele internationale asumate.

Dar nu uitati, domnule Insarcinat, ca obligatiilor le sunt corelative si drepturi. Nu suntem stat de rangul doi, ci suntem un stat egal cu toate cele ce compun Uniunea Europeana, cu toate statele lumii pe care le respectam si carora le pretindem sa ne respecte, deci si dumneavoastra, domnule David Muniz. Romania este un stat prietenos si ospitalier care isi respecta istoricul trecut si construieste in prezent viitorul. Romania a dat lumii celebri oameni de stiinta, literati, oameni de arta, politicieni de marca si nu in ultimul rand juristi de prestigiu.

SIIJ nu este o adunatura de procurori corupti, nu magistrati ai Romaniei sunt varful coruptiei semnalate de dumneavoastra ca fiind pericolul cel mai mare la siguranta tarii; oricat, in lupta lor politica, partidele ar blama justitia devenita din orgoliile si vanitatile lor marfa electorala, ele nu pot trece de puterea care tine echilibrul balantei intre puterile statului.

Cu ani in urma, intrucat nu erau suficiente cauze care sa convinga politicul european ca 'procurorii lupta cu inversunare impotriva coruptiei in Romania', au largit sfera faptelor asimilate teoretic coruptiei cu 'abuzul in serviciu' pentru a convinge, prin numar de fapte si nume-tinte suficient de publice, ca sunt indeplinite conditiile ca Romania europeana sa intre in Uniunea Europei.

S-a restabilit normalitatea juridica a incadrarilor faptelor din cu totul alta sfera a dreptului penal, s-au stabilit prin legi organice competentele de instrumentare a faptelor – fie ele de coruptie ori infractiuni de serviciu. Cata vreme o institutie isi desfasoara activitatea in limitele legalitatii, ale normelor statuate de Parlamentul Romaniei, reprezentant legiferator al poporului roman (legi in vigoare), este firesc, domnule Insarcinat cu afaceri, sa le respectati, sa stati deoparte de politica romaneasca, care, dupa puterile ei, isi conduce tara si edifica politica penala neaosa.

Nu cred ca ambasadorul Romaniei in SUA isi permite sa-si dea cu parerea despre organizarea judiciara a sistemului justitiei din SUA (care nici el nu este perfect, fie vorba intre noi!) ori despre judecatorii sau procurorii americani (si ei sunt tot oameni supusi greselilor, nu sunt ingeri, dupa cum nici tara dumneavoastra nu este ferita de acest flagel care patrunde in orice sfera, fara a se reusi de catre vreo tara, inclusiv SUA, identificarea celor mai eficace instrumente de eradicare.

In vizitele profesionale facute colegilor mei, judecatori si procurori americani, din colaborarea stransa, ani intregi, cu ABA (n.r. American Bar Association – Asociatia Barourilor Americane) si CEELII (n.r. Central and Eastern European Law Initiative (CEELI) Institute – Institutul de Initiativa Juridica pentru Europa Centrala si de Est), am inteles ca in SUA politicul nu interfereaza cu justitia, limitele legii sunt respectate din constiinta si prin lege. Nu pot sa cred ca, la export, SUA livreaza prin reprezentantii sai diplomatici contrariul.

Ati jignit, domnule Insarcinat, judecatorii si procurorii acestei tari! Este de datoria dumneavoastra, ca om, ca diplomat, ca reprezentant al unei tari unde democratia si justitia sunt sacre (cel putin noua asa ni s-a spus), sa va reevaluati discursul politic, sa ramaneti in limitele mandatului dat de Presedintele dumneavoastra, sa pastrati distanta socio-diplomatica astfel incat respectul sa fie reciproc, cu buna-credinta si nu doar aparent, de forma. Eleganta si politeturile diplomatice ar trebui sa va indemne sa va reconsiderati atitudinea si intruziunea in sfera juridicului care vizeaza structura sistemului judiciar, judecatorii si procurorii acestei tari care se afla sub puterea legilor noastre, independenti fata de politic – fie el autohton ori strain.

Un discurs echidistant, echilibrat ori o tacere ireverentioasa ('de-o fi una, de-o fi alta, ce e scris si pentru noi') ca mesaj catre Judecatorii si Procurorii pe care, generic, i-ati incriminat, mesajul nostru este ca PRETINDEM respect atat cat va respectati judecatorii si procurorii din SUA si sistemul dumneavoastra judiciar, care, ca oricare altul, nu este perfect, dar perfectibil”.

Comentarii

# Elena Pricop date 27 June 2021 11:03 +83

Felicitarii distinsa doamna pentru pozitia dvs.verticala! Pacat ca sunteti dintre cei putini judecatori cu conceptii sanatoase privind justitia.

# MN date 27 June 2021 11:22 +40

Tot respectul pentru doamna Costiniu, precizez fsptul ca toata cariera dumneaiei asa a procedat. Dumneaiei a spus ce a avut de spus nu a avut retineri si nici careva nu a putut sa o opreasca. Felicitari pentru pozitia luata in special impotriva acestor calai nenorociti. Si totusi trebuie si SIIJ sa faca ceva, sa solutioneze niste dosare sa faca rechizitorii, ei nu mai fac nimic doar primesc salariu....

# DOREL date 27 June 2021 12:29 +42

Foarte corecta opinia dnei Costiniu, cinste ei, dar ... cu asta ce-am facut ? Cat timp clasa muncitoare se ghiftuieste cu ceafa de******si bere la PET, caravana merge mai departe si noi dormim linistiti in somnul cel de moarte ! Sculati-va, frati romani cat nu e prea tarziu si puneti mana pe pari sa va aparati tara si neamul, ca numai asta ne-a mai ramas !

# VIKY date 27 June 2021 13:05 +80

"...le permite actorilor rauvoitori sa exploateze slabiciunile tarilor."...Nu sunt destule gunoaie in Romania, a mai fost trimis unul din SUA. In primul rand ar trebui sa faca curatenie la ei in tara, de unde gunoaiele din Romania iau lumina. In SUA doar cei cu bani au acces la sanatate, majoritatea mor acasa, cea ce vor sa faca actualii nazisti de la butoane. Coruptia din SUA este la cote inalte, dar ei sunt "ingrijorati" de coruptia din Romania, pe care ei o gireaza pe fata, nici macar nu au bunul simt diplomatic (care le lipseste cu desavarsire) sa o faca, cu "perdea". Vin in Romania pe post de sacali.

# Lita date 27 June 2021 13:53 +81

Acest individ ori e tampit, ori isi bate joc de romani, ori ambele.

# Narcis date 27 June 2021 18:08 +33

Isi permite gringo, cum sa nu isi permita, pentru ca, de fapt, noi le permitem americanilor sa se amestece in treburile noastre. Toti ambasadorii ”de peste ocean”, aciuiți pe aici, au fost niste obraznici si bagareti. Pardon, unul a mai avut ceva in plus: a fost gay (scârbos). Nu au avut si nu au nimic de-a face cu diplomatia, ei sunt niste executanti servili, dar plini de ifose cu autoritatile noastre, pe care nu dau 2 bani. Ei stau aici ca sa isi supravegheze racolații. Ăsta il mai si laudă pe Biden. Păi, Ceaușescu, era mai lucid, mai coerent si mai integru de 1.000 x decat decrepitul lor penibil. De-aia l-au si omorat! Nu era slugă!

# santinela date 28 June 2021 06:48 +84

Nu doua sau trei doamne judecator,care sint de felicitat,trebuiau sa fie primele cu o astfel de atitudine fata de imbecilul american ci CSM-ul ca institutie,ICCJ,Guvernul prin nulitatea de Citu, presedentia prin von Snitel,Orban si Dragu,astia trebuiau sa o faca in secunda doi,dar ce sa vezi, toti tac ca porcii-n lanul cu porumb ! Vedeti vre-un ciumpalac american facind asa ceva in Ungaria sau Polonia ? In Cehia a incercat un dobitoc american sa faca asa ceva si imediat a iesit primul-ministru al lor si a fost trimis la plimbare. Da,dar tarile astea au oameni politici in fruntea lor nu- imi este si greata sa pronunt ce avem noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva