28 ianuarie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CENTRELE DE TORTURA ALE REGIMULUI IOHANNIS – Avocatul Poporului monitorizeaza spitalele impotriva torturii si a tratamentelor inumane, dupa ce multi romani depistati cu coronavirus au fost internati cu forta si lipsiti de libertate: “Nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati... Sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

11 iunie 2020 16:37
Vizualizari: 5177

In regimul Iohannis (foto centru), romanii depistati cu coronavirus, chiar si cei asimptomatici, sunt obligatoriu internati, fara sa aiba posibilitatea sa refuze. Sunt cazuri in care bolnavii sunt inchisi cu cheia in salon cea mai mare parte din zi, masura catalogata de pacient ca o detentie. (click aici pentru a citi).Peste 21.000 de romani depistati cu coronavirus sunt internati in prezent in spitale, unii dintre acestia chiar cu forta, avand in vedere ca spitalizarea este obligatorie si nu exista posibilitatea de refuz. Totul in numele isteriei coronavirus.

Motiv pentru care institutia Avocatului Poporului condusa de Renate Webber a decis monitorizarea spitalelor impotriva torturii si a tratamentelor inumane. O masura laudabila, in opinia noastra. Masura care insa a starnit nemultumirea ministrului Sanatatii Nelu Tataru si a doctorului Raed Arafat (foto dreapta), doi dintre fanii “puscariei covid”.
 
Avocatul Poporului precizeaza ca in acceptiunea legislatiei internationale si interne, orice loc in care o persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie, iar prin Mecanismul National de Prevenire se urmareste respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor aflate in acele locuri. Iar spitalele se incadreaza in aceasta categorie, avand in vedere ca romanii cu covid, chiar si cei asimptomatici, sunt “incarcerati” in spitale.

Institutia condusa de Renate Webber precizeaza ca monitorizarea urmareste respectarea drepturile fundamentale, dar si demnitatea pacientilor cu coronavirus:
“In contextul actual, trebuie avut in vedere faptul ca persoanele internate in spitalele Covid nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati. Mai mult decat atat, in aceste spitale sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii”.


Iata comunicatul Avocatului Poporului:


“In aplicarea mandatului sau constitutional, Institutia Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie, indeplineste inca din anul 2014, atributii specifice de Mecanism National de Prevenire, in conformitate cu legislatia romana.

In acceptiunea legislatiei internationale si interne, orice loc in care persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie, iar prin Mecanismul National de Prevenire se urmareste respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor aflate in acele locuri.

Legislatia romana a transpus astfel in dreptul intern legislatia internationala si europeana, ratificata de Romania. Este vorba de Protocolul optional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 decembrie 1984, ratificat prin Legea nr. 109/2009.

Conform documentelor amintite, sunt locuri de detentie sau, dupa caz, locuri in care institutia Avocatul Poporului isi exercita atributiile privind prevenirea torturii si a tratamentelor rele sau degradante, urmatoarele:

a) penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital;
b) centrele educative, centrele de detentie;
c) centrele de retinere si arestare preventiva;
d) serviciile de tip rezidential pentru minorii care au savarsit fapte penale si nu raspund penal;
e) spitalele de psihiatrie si pentru masuri de siguranta, spitalele de psihiatrie;
f) centrele de tranzit;
g) centrele de cazare a strainilor luati in custodie publica, aflate in subordinea si administrarea Inspectoratului General pentru Imigrari;
h) centrele speciale de primire si cazare a solicitantilor de azil aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari, avand regimul juridic al zonei de tranzit;
i) centrele in care se acorda servicii de asistenta pentru consumatorii de droguri, in regim inchis;
j) orice alt loc care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) sau face parte din sistemul de sanatate sau sistemul de asistenta sociala.

Avocatul Poporului aminteste autoritatilor, publicului si presei, ca in anii 2014 si 2016 in Romania au avut loc misiuni de evaluare ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, respectiv ale Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, in cadrul carora au fost vizitate, intre altele, spitale, centre de plasament etc. De asemenea, membrii misiunilor au avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si cu cei ai Ministerului Sanatatii, in vederea prezentarii concluziilor misiunilor.

Evident, nici centrele de plasament pentru copii, nici caminele de batrani, nici chiar penitenciarele, nu sunt locuri de tortura, dar legislatia europeana care se aplica categoric tuturor statelor europene se refera la prevenirea torturii si tratamentelor inumane sau degradante in acele locuri in care persoanele sunt lipsite de libertate, in sensul in care nu pot parasi acele locuri prin vointa proprie. In mod similar, legislatia elaborata in cadrul ONU are aceleasi cerinte. Transparenta administrarii acestor locuri este esentiala pentru a ne asigura ca persoanelor aflate acolo li se respecta drepturile si demnitatea umana.

In Europa exista 46 tari in care sunt organizate si functionale Mecanisme Nationale de Prevenire, care au acelasi tip de competente, dintre care amintim:  Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Muntenegru, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, Marea Britanie etc.

Mai mult decat atat, in februarie 2020, chiar Subcomitetul Natiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii - SPT a mentionat ca: orice loc in care o persoana este tinuta in carantina si pe care nu este libera sa il paraseasca, este loc de detentie, conform art. 4 din Protocolul Optional.

In contextul actual, trebuie avut in vedere faptul ca persoanele internate in spitalele Covid nu au posibilitatea parasirii acestora decat in baza deciziei unei autoritati. Mai mult decat atat, in aceste spitale sunt internati atat pacienti simptomatici, dar si asimptomatici si suspecti de Covid, acestia neavand posibilitatea refuzului internarii.


In baza mandatului si in aplicarea acestuia, MNP are obligatia sa monitorizeze tratamentul aplicat oricarei persoane aflate in locurile de detentie, iar prin activitatea de monitorizare se doreste asigurarea ca persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar si demnitatea.

In activitatea noastra de monitorizare am solicitat mai multe informatii si documente si am solicitat ca pacientii sa fie informati cu privire la desfasurarea monitorizarii spitalului de catre Avocatul Poporului, dar si cu privire la posibilitatea de a accesa si completa on line un chestionar intocmit de institutia noastra”.

Comentarii

# Rocco date 11 iunie 2020 17:12 -133

MARE GRIJA cu cine veti vota în toamna. Ăștia vor face din covid o armă împotriva tuturor românilor.Daca vor lua binenteles parlamentarele.Cum vor vrea să.si bată un pic joc de popor...hop! A crescut nr de "infectari".gata.se impune carantină generală.Daca vom sta tot așa intr.o letargie totala ne vom trezi intr.o bună zi ca vor modifica Constituția în sensul restrangerii drepturilor și apoi chiar că nimeni nu va mai putea face nimic. DRAGI ROMANI TREZITI.VA O DATA!!!

# Lita date 11 iunie 2020 18:08 -208

Istoria se poate repeta. Si in primele lagare de concentrare naziste cetatenii germani erau "protejati" cu forta, spre "binele" lor.

# xyz date 11 iunie 2020 22:43 -53

Pe-asta o stiati, oameni buni? https://expresmedia.ro/actualitate/10/06/circ-total-niciun-bucurestean-nu-a-venit-la-testarea-pentru-covid-19-organizata-de-firea/?fbclid=IwAR2B_vTgd6P6yC7bxI-iEkh8laXxOAcSoHrO5MjDIiLgXo-6VTq0CA8ylhs

# Detentie? date 11 iunie 2020 22:48 -72

,,orice loc in care persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie''. Pai unde era ,,avocatul poporului'' la mijlocul lui martie cand a inceput DETENTIA LA DOMICILIU si cand umblau ,,reprezentantii statului'' cu megafoane sa cante imnul ,,poporului puscarias'' in numele unui prezumat pericol?

# imun/teanu date 12 iunie 2020 13:12 +3

Dom'ne! Iar abundenta de "rosii", ca si alaltaieri la Viki si sustinatorilor ei (n-am inteles ce - punct G? - a "atins" ea de-a provocat asemenea mobilizare si peste tot urmarita /dar, undeva, a luvit la fixul perfect /domnului R. Savaliuc nu-i da de gandit "fenomenul"?). Acum iar "rosii" potop, in mobilizare vizibil coordonata (la ordinul cui!) a bagabonTZilor securiJZdi imputiJZdi (zisi neaos ii frige /asa!, sa va friga!). In fond ce! Dl. Hoha a dispus "pre-caut". Adica, inainte de a si cauta. Dar (dintr-o veche poveste) a avut prealabil? Cu efort memoriei reamintim de doua razbele. La moda acum marxismul "neo", vizeaza vizibil si-al treilea. Paradox, cu furer erijat (sau pus doar in fata?! /a cui!) un "parkinsonist", culmea, exact dintre "niiisteee..." cum dl. Hoha ii anatemiza cu naduf. Sa fie azi trebile cu fundul in sus sau o fi mai subtila regia? * Sa vedem cum iar sariti ieniceri in pasul de gasca! ImputiJZdi!, aveti de toti cremenal cu cuptoare? Covid nu arde, dar e "colectiv"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2021 – Firma unui celebru avocat, victima unei fraude de proportii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva