23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CIOLOS, ORBAN SI USR NE-AU BAGAT IN BELEA – PSD acuza: „Cand a aprobat depunerea cererii de includere in patrimoniul UNESCO a perimetrului de la Rosia Montana, Ciolos a stiut ca va afecta interesele Romaniei in litigiu... Orban a dispus reluarea procedurii de inscriere... USR, prin ministrii din Guvernul Citu, s-a opus retragerii dosarului de la UNESCO, desi ministrul Finantelor a atras atentia ca Romania risca sa plateasca daune uriase”

Scris de: V.B. | pdf | print

5 February 2024 19:42
Vizualizari: 4703

Partidul Social Democrat avertizeaza ca Romania risca sa plateasca daune uriase in procesul pe care Gabriel Resources (compania-mama a Rosia Montana Gold Corporation) i l-a intentat Romaniei la Tribunalul arbitral international de la Washington, din cauza blocarii investitiei in mina de aur din Muntii Apuseni.Iar vinovati pentru zdrobitoarea sentinta care ar urma sa fie pronuntata sambata, 10 februarie 2024, sunt fostii premieri Dacian Ciolos (foto dreapta) si Ludovic Orban (foto stanga), acuza PSD in comunicatul emis luni, 5 februarie 2024. Si nu doar ei, ci si Uniunea Salvati Romania. Motivul este acela ca atat Ciolos si Orban, cat si ministrii USR din guvernul Florin Citu au insistat cu demersurile de includere a perimetrului de la Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, chiar daca toti stiau foarte bine – si au fost avertizati inclusiv de catre PSD-isti – ca aceasta mutare urmeaza sa aiba ca rezultat infrangerea Romaniei in litigiul international.

In alta ordine de idei, Orban si USR risca sa mai aduca un dezastru judiciar pentru Romania: cel in procesul pe care Pfizer i l-a deschis statului roman din cauza achizitiei de vaccinuri, mai arata PSD.


Iata comunicatul PSD:


Romanii risca sa plateasca prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Ciolos, Orban si USR


PSD afirma categoric ca fostul premier Dacian Ciolos este principalul vinovat pentru situatia critica in care se afla Romania in litigiul cu firma care detine dreptul de exploatare miniera la Rosia Montana. Cetatenii romani trebuie sa stie acest lucru!

Indiferent de decizia pe care o va comunica instanta internationala pana la 10 februarie 2024, este evident ca atunci cand a aprobat depunerea cererii de includere in patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Rosia Montana, Dacian Ciolos a stiut ca va afecta interesele Romaniei in litigiul deja deschis cu detinatorul dreptului de exploatare.

Ciolos a stiut foarte bine ca prin acea decizie a incalcat un angajament asumat de statul roman si ca toti contribuabilii din Romania ar putea fi obligati sa plateasca daune uriase, cu un impact negativ urias asupra economiei nationale. Sub acest aspect, Dacian Ciolos se face vinovat de subminarea economiei nationale si se descalifica definitiv pentru orice functie de demnitate publica. Ciolos nu mai poate cere votul cetatenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriase!

La fel de vinovat este si premierul Orban, care a dispus reluarea procedurii de inscriere in Patrimoniul UNESCO, dupa ce Guvernul PSD solicitase intreruperea procedurii pana la solutionarea litigiului.

De asemenea, o mare parte din raspundere revine USR care s-a lansat in politica pe acest subiect, iar ulterior, prin ministrii sai din Guvernul Citu, s-a opus cu vehementa retragerii dosarului de la UNESCO, desi ministrul Finantelor de atunci a atras atentia ca Romania risca sa plateasca daune uriase cuprinse intre 0,5 si 3,5 miliarde de dolari.

Aceiasi protagonisti sunt responsabili si pentru achizitiile supradimensionate de vaccinuri COVID, in urma carora Romaniei i se cere sa plateasca un prejudiciu de 1 miliard de euro. Romanii trebuie sa stie din cauza cui risca sa plateasca eventualele daune stabilite in procesele internationale!

PSD subliniaza ca nu pune in discutie nici oportunitatea si nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Rosia Montana. Problema in cauza este ca statul roman, prin guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a facut un angajament, pe care Ciolos, Orban si USR l-au incalcat cu buna stiinta, zadarnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabila”.


sursa foto: Agerpres

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva