20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMISIA DE LA VENETIA CONDAMNA PUCIUL PNL-USR-PLUS-UDMR – Presedintele Comisiei de la Venetia Gianni Buquicchio ii cere socoteala puterii din Romania pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului: „Ombudsmanul poate fi revocat numai in conditii clare si rezonabile, definite de lege, referitoare la incapacitate, conduita necorespunzatoare sau culpa... Majoritatea parlamentara necesara trebuie sa fie cel putin egala cu cea de la alegerea sa”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 June 2021 13:48
Vizualizari: 10169

Majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR din Parlament a pus Romania pe harta europeana a rusinii cand a organizat puciul impotriva Renatei Weber, revocand-o din functia de Avocat al Poporului inainte de expirarea mandatului de 5 ani primit in 2019 (cu posibilitatea unei singure innoiri). Joi, 17 iunie 2021, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio (foto), le-a cerut socoteala parlamentarilor puterii pentru aceasta isprava, intr-o scrisoare aparuta in spatiul public abia miercuri, 23 iunie 2021. Scrisoare tinuta la secret de liderii coalitiei PNL-USR-PLUS-UDMR.Mai exact, Buquicchio vrea sa stie exact criteriile pe baza carora alesii puterii au demis-o pe Weber. Nu de alta, dar Principiile de la Venetia prevad conditii clare pentru care poate fi dat afara un avocat al poporului (ombudsman) inainte de a-si finaliza mandatul si mai ales recomanda ca numarul de parlamentari care voteaza pentru demiterea unui avocat al poporului sa fie cel putin egal cu numarul de parlamentari care au numit respectivul ombudsman (preferabil chiar mai mare).

Daca situatia voturilor nu frapeaza (pentru revocare fiind exprimate 247 de optiuni in 2021, fata de numai 209 voturi pentru numire in 2019), ramane in schimb problema criteriilor, pe care seful Comisiei de la Venetia le enunta clar: majoritatea PNL-USR nu a precizat daca a revocat-o pe Renate Weber pentru incapacitate, conduita necorespunzatoare sau culpa. Aceste criterii sunt continute in Principiile de protectie si promovare a institutiei Ombudsmanului („Principiile de la Venetia”), disponibile integral aici in limba engleza.


Iata scrisoarea lui Gianni Buquicchio (vezi facsimil in original, in limba franceza):


Directoratul general Drepturile Omului si Statul de Drept

Comisia de la Venetia

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Doamna Presedinte a Senatului,

Comisia de la Venetia a fost informata de intentia Parlamentului de a o demite din functie pe doamna Weber, Avocatul Poporului din Romania.

Se pare, intr-adevar, ca la o sedinta comuna a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor si a Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senat, tinuta in data de 25 mai 2021, in timpul careia au fost prezentate si dezbatute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 si 2020, s-a dat un vot de respingere.

In acelasi timp, se pare ca acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din functiile sale.

Daca prezentarea si dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului in fata Parlamentului constituie o buna practica, care este prevazuta in Principiile de protectie si promovare a institutiei Ombudsmanului (‘Principiile de la Venetia’), si este sustinuta de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, conditiile legitime pentru intreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, dupa cum urmeaza:

11. Ombudsmanul poate fi revocat din functie numai in conformitate cu o lista exhaustiva de conditii clare si rezonabile, definite de lege. Aceste conditii se refera numai la criteriile esentiale de ‘incapacitate’ sau ‘incapacitate de a indeplini atributiile’, ‘conduita necorespunzatoare’ sau ‘culpa’, care trebuie interpretate indeaproape. Majoritatea parlamentara necesara pentru revocarea din functie a Ombudsmanului – chiar de catre Parlament sau de catre o instanta, la cererea Parlamentului – trebuie sa fie cel putin egala cu, si de preferinta mai mare decat cea stabilita pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publica, transparenta si prevazuta de lege’.

Pentru a intelege mai bine situatia, v-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau.

Intre timp, va rog sa acceptati expresia celei mai inalte consideratii.

Gianni BUQUICCHIO,

Presedintele Comisiei de la Venetia”

 


Comentarii

# Gyuse Bogdan date 23 June 2021 16:20 +84

Ce vasla de gondola si-au luat pe carca zerodoctii parlamentari de la Comisia Venetiana :D Desigur, raspunsul gemului marxist, catre Comisie, va fi elaborat de un grup de lucru bine documentat, la fel ca in cazul PNRR-ului. Sa asteptam momentul in care om rade de luminoasele motivari ale lui Stelica handicap & Co analfabetii.

# Gabriel date 23 June 2021 22:38 +51

Petre Ţuţea: "popor de idioţi". Românii n-au decât a se bucura de aleşii lor actuali.

# maxtor date 24 June 2021 03:22 -29

"referitoare la incapacitate"-e,uite:doamna e INUTILA.

# VIKY date 24 June 2021 08:11 +55

@Gabriel...Nu au fost alesi, au fost PLANTATI. Chiar daca au furat la greu voturile, tot nu au castigat alegerile. S-a furat la greu, si sa nu iasa pe primul loc?. Fii sigur ca aceste clanuri care populeaza azi GuWernerul Meu nu au avut impreuna nici macar 10%. Voturile pentru AUR, PSD, Pro Romania...au fost majoritatea, dar nu au putut fura asa mare cantitate, asa ca au scos partidele mai mici din cursa pentru Parlament. Ce nu inteleg eu este tacerea morbida a po******tiei. Eu numai cand citesc legile si OU care le dau aceste clanuri imi fac cruci. Declaratia neterminatului-penal Barna de ieri m-a facut sa ma intreb daca mai existati ca natie. El afirma ca de la 1 August se schimba cartea de identitate din care se scoate domiciliul, argumentand flexibilitate pentru vot, si ca multi cetateni nu au locuinta!!!. Pe romaneste: liber la furtul voturilor, iar al doilea argument ar trebui analizat cu un psihiatru. Ce legatura are proprietatea mea personala, cu cei care nu au o locuinta???.

# Stefan date 25 June 2021 16:40 +78

Pai cum bizda ma-sii ? Alo , #cacat , cum e ma cu dreptatea, justitia, etc ??? Orbane , ia-l pe Wuhannis si dal cu capul de bordura pana nu-l mai reunoaste Georgeta , aia ravasitoare si cracanata ! 8) Jos PNL+SRI/USR+ostrogotii-vizigoti !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva