22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CRAPA FIEREA IN STELICA – Ministrul Justitiei Stelian Ion moare de ciuda ca PNL a inceput sa ezite asupra desfiintarii SIIJ: „Pana acum PNL era de acord cu desfiintarea SIIJ in orice forma. Acum e de acord cu desfiintarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Venetia... Complica discutia, amana decizia... Declaratii agresive si necolegiale ale unor colegi din PNL. Daca vreti intr-adevar sa desfiintam urgent SIIJ, s-o facem pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari!”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 September 2021 15:32
Vizualizari: 4088

Ministrul Justitiei, Stelian Ion (foto), este fiert de ciuda din cauza ezitarii de care dau dovada colegii PNL-isti din coalitie asupra desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.Daca pana acum liberalii erau de acord cu distrugerea SIIJ in orice forma, in prezent oamenii lui Ludovic Orban au inceput sa dea inapoi, unii dintre ei facand „declaratii agresive si necolegiale”, s-a lamentat Stelian Ion pe Facebook marti, 31 august 2021.

Nemultumirea lui „DJ Stelica” este cauzata de faptul ca in ultima vreme PNL-istii au inceput sa ceara inchiderea sectiei speciale cu respectarea avizului Comisiei de la Venetia. Or, asa ceva „complica discutia, amana decizia, nu garanteaza ca UDMR va renunta la amendamentul sau, dimpotriva, mai adauga o conditionare care nu este impusa de nimeni in aceasta etapa”, a scrasnit Stelian Ion.

Amintim ca potrivit amendamentului depus in aprilie de catre senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt, competentele SIIJ sunt transferate Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General, iar nu catre DNA, asa cum insista PNL si USR-PLUS:

De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.


Revenind la Stelian Ion, va prezentam postarea ministrului de pe Facebook:


Dupa discutia de ieri din coalitie, legata de eternul subiect al desfiintarii SIIJ, una dintre concluziile pe care le putem trage este ca, intr-adevar, proiectului guvernului de desfiintare a SIIJ ii lipseste ceva: nu atat alte amendamente, cat mai degraba vointa politica reala de a desfiinta rapid SIIJ.

Am luat cunostinta ieri, in sedinta de coalitie, de noua opinie a colegilor din PNL pe tema desfiintarii SIIJ. Aceasta opinie difera de cele precedente. Daca pana acum aceasta opinie era in sensul in care PNL era de acord cu desfiintarea SIIJ oricum ar fi fost ea, in forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coalitie ne spun ca sunt de acord cu desfiintarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Venetia. Vestea pare una buna. Asta am sustinut si noi pana acum: trebuie sa desfiintam SIIJ, cu refacerea competentelor DNA si DIICOT, asa cum ne-am asumat in programul de guvernare. Dar ceea ce adauga acum discutiei colegii din PNL este ca se conditioneaza desfiintarea SIIJ de rezolvarea concomitenta a problemei mai vechi a numarului mare de plangeri penale pe care justitiabilii nemultumiti le fac impotriva magistratilor. O chestiune amintita in avizul sau de catre Comisia de la Venetia, fara a fi impusa ca o conditionare pentru desfiintarea SIIJ. In opinia mea, aceasta problema poate fi discutata in cadrul mai larg al reformei justitiei si al adoptarii noilor legi ale justitiei.

Sigur, putem discuta orice noua propunere. O vom discuta si pe aceasta. Dar de ce aceasta noua tema a discutiei va putea mai degraba sa temporizeze procesul de desfiintare a SIIJ? Pentru simplul fapt ca aceasta problema ar fi putut fi discutata pe perioada verii, daca cei care o invoca acum ar fi acceptat invitatiile repetate pe care le-am facut de a ne intalni si a mai transa din problemele legate de legile justitiei. Avizul a fost emis in data de 5 iulie. A trebuit sa treaca aproape doua luni pentru a avea aceasta interpretare a avizului Comisiei de la Venetia?

In ciuda bunelor intentii declarate odata cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complica discutia, amana decizia, nu garanteaza ca UDMR va renunta la amendamentul sau, dimpotriva, mai adauga o conditionare care nu este impusa de nimeni in aceasta etapa. In niciun caz de Comisia de la Venetia.

Raspunsul meu este simplu, in ciuda declaratiilor agresive si necolegiale ale unor colegi din PNL: daca vreti intr-adevar sa desfiintam de urgenta SIIJ, haideti sa o facem pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari! Avizul Comisiei de la Venetia nu doar ca sustine demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de catre Comisie.

Asa cum se sustine si in avizul Comisiei de la Venetia, 'desfiintarea SIIJ este doar primul pas in aceasta reforma'. Ceilalti pasi, celelalte discutii, propuneri de reforma, le putem face in contextul legilor justitiei.

#MinisterulJustitiei #StelianIon #RevolutiaBuneiGuvernari”.

Comentarii

# JOS FEGOSU' ! date 1 September 2021 16:04 +61

:eek: :lol: :-x :eek: Ce te mina in lupta??? ESTI NIMENI IN DRUM, UN EXEMPLAR PE CALE DE DISPARITIE!!! EJECT, PADUCHE!!! :zzz

# Omul de pe stradă date 1 September 2021 16:57 +41

Se tot invocă promisiunea din campania electorală. Se încăpățânează să o respecte deși despre alte promisiuni - pensii, salarii...- spun că erau doar promisiuni de campanie electorală, care nu-i angajează să le și respecte!!! Mare ipocrizie!!!!!!!

# Bogdan Gyuse date 1 September 2021 17:22 +33

Si nepotii lu` neica nimeni asta tot ministru al justitiei vor vre sa devina, ca sa desfiinteze SIIJ. Toti procurori si judecatorii ce au infaptuit infractiuni penale cu scopul de a incalca drepturile si libertatile cetatenesti, au batjocorit cetateanul, trebuie sa raspunda in fata legii. Afara din justitie cu toti magistratii criminali!

# banditu coroiu date 1 September 2021 21:45 +15

Despre morti (politic desigur) numai de bine.. Un fost puscarias trage pe tusa un babuin patron temporar peste asa zisa justitie.. Fabulos.. Acum astept ca haita de maimute salvatoare de Romania sa traga pe tusa fostul puscarias, eventual cu o reclamatie ceva la deneaa.. Intarata-i drace.. :D

# VIKY date 2 September 2021 10:12 +21

"...daca vreti intr-adevar sa desfiintam de urgenta SIIJ, haideti sa o facem pur si simplu, fara alte amendamente si conditionari!".Din URGENTA desfiintarii sectiei fac parte dosarele gunoaielor din justitie, dosarele tradatoarei de tara si popor (koWesi),si cea mai mare URGENTA este FURTUL alegerilor din septembrie anul trecut. Furtul nu a fost doar la sectorul1, a fost peste tot in tara. Hienele pazesc turma adormita, luamd din cand in cand din ea cate o bucata, bucata cu bucata pana se vor satura, ca pe urma sa paraseasca turma de tot, lasand-o devastata, debusolata, ranita, infometata, bolnava...Daca nu va treziti pentru a indeparta aceste hiene, veti ajunge sa va sapati singuri mormantul, nu la figurat, ci la propriu. In mai anul trecut am scris ca va vor tine in starea de alerta pana cand veti uita ca ati fost liberi vreodata. Bineinteles ca am fost catalogata conspirationista, conspiratii care se dovedesc a fi realitatea crunta in care traiti dar care se pare ca nu o realizati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva