1 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRESC PENSIILE MAGISTRATILOR – Plata drepturilor salariale neplafonate pentru magistratii in activitate atrage majorarea pensiilor judecatorilor si procurorilor. Minuta intalnirii dintre sefa ICCJ Corina Corbu, presedintele CSM Daniel Gradinaru si sefii curtilor de apel: “Revizuirea pensiei se efectueaza cand ulterior stabilirii dreptului la pensie apar inscrisuri noi, cum este situatia calcularii drepturilor salariale avand in vedere VRS 605,225 lei” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 October 2023 14:06
Vizualizari: 7556

Pensiile judecatorilor si procurorilor vor creste odata cu plata salariilor pentru magistratii in activitate la un nivel neplafonat, adica la o valoare de referinta sectoriala de 605,225 lei, nu de 484,18 lei, cum prevede Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (pe scurt: Legea salarizarii unitare). O plata neplafonata a salariilor decisa prin ordine semnate, in ultimele luni, de presedinta ICCJ Corina Corbu, Procurorul General Alex Florenta si presedintele CSM Daniel Gradinaru, in baza hotararilor judecatoresti pronuntate dupa ce numerosi magistrati care au dat statul roman in judecata, cerand ca drepturile banesti sa le fie calculate pe baza VRS-ului de 605,225 lei. Practic, este vorba despre plata unor drepturi salariale restante.


 

Problema revizuirii pensiilor de serviciu ale magistratilor a fost discutata cu ocazia unei intalniri care a avut loc la 6 septembrie 2023, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intre presedinta ICCJ Corina Corbu, seful CSM Daniel Gradinaru si sefii curtilor de apel din tara. Astfel, in cadrul discutiilor s-a stabilit ca revizuirea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor (care se actualizeaza cu majorarea indemnizatiei brute lunare a magistratilor in activitate) are loc atunci cand dupa stabilirea dreptului la pensie apar inscrisuri noi care nu existau la momentul stabilirii dreptului la pensie si care consfintesc situatii juridice noi. Iar una dintre aceste situatii juridice noi este calcularea drepturilor salariale avand o valoare de referinta sectoriala (VRS) de 605,225 lei.


Iata fragmentul din minuta ICCJ privind revizuirea pensiilor (vezi facsimil):


Metodologia de emitere a adeverintelor pentru stabilirea, actualizarea, recalcularea, revizuirea pensiilor de serviciu. Emitere adeverinte revizuire pensii de serviciu aflate in plata.

In ceea ce priveste stabilirea, actualizarea, revizuirea si recalcularea pensiei de serviciu a magistratilor, este aplicabila Circulara nr. 12 din 23 iunie 2023, astfel cum a fost modificata prin circulara din 7 iulie 2023.

In aplicarea Circularei nr. 12 din 23 iunie 2023, astfel cum a fost modificata prin circulara din 7 iulie 2023, adeverintele pentru stabilirea, actualizarea, revizuirea si recalcularea pensiei de serviciu se emit exclusiv de catre ordonatorul principal de credite, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza documentatiei inaintate de ordonatorii secundari de credite, respectiv curtile de apel, intocmite dupa cum urmeaza:

- pentru judecatorii din cadrul tribunalului si judecatorii din cadrul judecatoriilor aflate in cirscumscriptia tribunalului, proiectul de adeverinta se intocmeste de compartimentul de specialitate din cadrul tribunalului, se semneaza de presedintele tribunalului, in calitate de ordonator tertiar de credite, si se inainteaza curtii de apel; adeverinta, conform modelului prevazut in anexele la circulara, se intocmeste de compartimentul de specialitate din cadrul curtii de apel, se semneaza de presedintele curtii de apel, in calitate de ordonator secundar de credite, si se inainteaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- pentru judecatorii din cadrul curtii de apel, adeverinta se intocmeste de compartimentul de specialitate din cadrul curtii de apel, conform modelului prevazut in anexele la circulara, se semneaza de presedintele curtii de apel, in calitate de ordonator secundar de credite, si se inainteaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In procedurile administrative de aplicare a Circularei nr. 12, avand in vedere si corespondenta transmisa de Casa Nationala de Pensii Publice, au rezultat urmatoarele:

- revizuirea pensiei de serviciu se efectueaza atunci cand ulterior stabilirii dreptului la pensie apar inscrisuri noi care nu existau la momentul stabilirii si care consfintesc situatii juridice noi (cum este, spre exemplu, situatia calcularii drepturilor salariale avand in vedere valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei, fara aplicarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr. 153/2017); modificarile intervenite sunt operate de casa teritoriala de pensii, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, atat pentru pensii stabilite, cat si pentru pensii in plata, conform art. 107 alin. (1) din Legea nr. 263/2010; astfel, adeverintele de recalculare transmise de curtile de apel vor fi refacute de Inalta Curte de Casatie si Justitie ca adeverinte de revizuire;

- realcularea pensiei de serviciu se efectueaza atunci cand se adauga o perioada de vechime in magistratura realizata ulterior emiterii deciziei de pensie si nevalorificata la stabilirea acesteia, conform art. 107 alin. (3) din Legea nr. 263/2010. Drepturile recalculate se acorda din luna urmatoare celei in care s-a inregistrat solicitarea;

- actualizarea pensiei de serviciu in baza dispozitiilor Legii nr. 303/2022 opereaza numai in situatia in care majorarea indemnizatiei brute lunare vizeaza o data ulterioara intrarii in vigoare a legii, respectiv 16.12.2022;

- adeverintele de revizuire a pensiei de serviciu vor fi emise ulterior stabilirii drepturilor salariale individuale in raport cu valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei, fara aplicarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr. 153/2017; in vederea stabilirii acestor drepturi salariale, Inalta Curte de Casatie si Justitie va transmite curtilor de apel modelul de comunicare a drepturilor salariale pentru fiecare judecator, care va fi completat de curtile de apel, carora le revine responsabilitatea cu privire la datele transmise, si se va constitui anexa la ordinul emis de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru stabilirea drepturilor”.

 

 

 

Prezentam integral minuta intalnirii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

 


 

Comentarii

# Trofin date 2 October 2023 17:50 -15

Frate, nu e nimeni sa le facă plângere pentru furt din bani pu loc? Cum dracu sa te trezești dimineața,cu fata'n cearșaf și săi dai fuga cu mertanu' la curte și să dai un ucaz,sau pricez,după caz,cum să îți majorezi singura leafa și pensia. Românie,ești ok?

# Trofinescu date 2 October 2023 23:20 +10

Pe Trofin l-au afectat "cazele" cu efect de seră.

# ?????? date 3 October 2023 07:09 +2

@ Cică, ,,cine nu are bătrâni să îi cumpere'', justiția propune ''cei mai scumpi pensionari'', cică, ''să se vândă alții mai ieftin'' , amintintind și de reclama cu ,,dincolo era mai ieftin'' , ?

# ?????? date 3 October 2023 07:13 0

@ De observat și faptul că, o societate are nevoie de justiție în măsura în care își și permite, ?

# ?????? date 3 October 2023 07:20 0

& Probabil că în societățile mai puțin educate și needucate accesul la justiție devine un privilegiu, pe care acele societăți nu și-l pot permite datorită costurilor și diferențelor de educație și cultură, ?

# ?????? date 3 October 2023 07:28 0

& Probabil că într-o societate needucată, cei care consideră că au un nivel cultural și educațional mai avansat și societatea nu le satisface necesitățile materiale la nivelul pe care l-au obținut, își pot orienta activitatea, exprima solicitările, către societăți mai avansate, mai educate, fiind firesc ca aceia care sunt mai educați ,mai avansați, să caute un nivel care să le satisfacă doleanțele, necesitățile de evoluție personală, ?

# grigore după ureche date 3 October 2023 14:40 +1

Dar o lege despre raspundere magistratilor??? Se poate ori nu se poate???

# basicuta date 3 October 2023 20:27 0

asa ar tb sa procedeze si pensionarii nespeciali: se organizeaza in federatii si isi maresc singuri pensiile, retroactiv...

# REFUZUL de a elibera Adeverințele pt revizuirea pensiei date 31 October 2023 22:59 +23

Există informații și multe nemulțumiri de la cei în cauză (Judecători PENSIONARI), în sensul că, la Curtea de Apel București, Compartimentul Personal REFUZĂ SĂ ELIBEREZE ADEVERINȚELE pentru REVIZUIREA pensiei de serviciu în plată, nerespectându-se Ordinul și Circulara emise de către ÎCCJ în acest sens, precum și Minuta întâlnirii din 6.09.2023. Compartimentul Personal invocă o interpretare proprie, eronată, a Circularei și a Minutei, fiind emise adeverințele DOAR pt cei care s-au pensionat după luna decembrie 2022. Astfel, există un nr foarte mare de cereri (strânse) pt eliberarea Adeverințelor, formulate de cei cu decizii de pensionare înainte de 30.12.2022 (30.12.2022 fiind data emiterii Ordinului Min. Justiției, în baza căruia s-au emis ordinele individuale pt judecătorii în activitate). Se mai invocă și că se așteaptă de la ÎCCJ să le indice judecătorii pt care să fie emise adeverințele.DOAR CĂ, în cazul revizuirii pensiei în plată, adeverința se eliberează LA CEREREA PENSIONARULUI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva