23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CRIMINALISTII ISI REDUC ACTIVITATEA – Personalul din INEC se alatura magistratilor si grefierilor in protestul privind refuzul Guvernului de a achita drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti: „Activitatea expertilor criminalisti va fi limitata la efectuarea expertizelor dispuse in cauzele penale si in cauzele considerate urgente prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din cadrul instantelor” (Foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

15 December 2023 16:45
Vizualizari: 3789

Dupa magistrati si grefieri, criminalistii isi reduc activtatea in semn de protest fata de refuzul Guvernului de a achita drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti.


 

Sindicatul „Criminalistii”, reprezentand personalul de specialitate criminalistica si personalul auxiliar din Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa de joi, 14 decembrie 2023, ca angajatii INEC isi vor limita activitatea la efectuarea expertizelor dispuse in cauzele penale si in cauzele considerate urgente prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din cadrul instantelor, efectuarea expertizelor in cauzele civile urmand sa fier limitata ”de facto” prin consecinta actiunilor de amanare a proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata ca urmare a protestelor desfasurate de catre personalul auxiliar de la nivelul acestora. Angajatii INEC solicita plata integrala a salariilor aferente fiecarei luni, conform hotararilor judecatoresti definitive, plata integrala a salariilor in cursul anului 2024 si plata transelor scadente in anul 2023, transe reprezentand drepturi salariale restante stabilite prin hotarari judecatoresti definitive.

Personalul din INEC subliniaza ca in prezent cuantumul salariilor se afla la un nivel de salarizare inferior celui ce se era in plata in anul 2017 (anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017 - Legea salarizarii unitare), iar hotararile judecatoresti privind drepturile salariale nu prevad o majorare a salariilor, ci doar remediaza diminuarea acestora din 1 ianuarie 2018 si pana astazi.


Prezentam comunicatul Sindicatului „Criminalistii”:


Personalul de specialitate criminalistica si personalul auxiliar din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC), institutie aflata in subordinea Ministerului Justitiei, se alatura tuturor categoriilor profesionale apartinand Familiei ocupationale 'Justitie' din Legea 153/2017, in protestul manisfestat fata de refuzul Guvernului Romaniei de a tine seama de hotararile judecatoresti definitive referitoare la drepturile salariale.

Personalul salariat in cadrul INEC solicita urmatoarele:

- plata integrala a salariilor aferente fiecarei luni, conform hotararilor judecatoresti definitive;

- plata integrala a salariilor in cursul anului 2024;

- plata transelor scadente in anul 2023, transe reprezentand drepturi salariale restante stabilite prin hotarari judecatoresti definitive.

Pentru o corecta informare a publicului, facem precizarea ca – in momentul de fata – cuantumul salariilor personalului de specialitate criminalistica se afla la un nivel de salarizare inferior celui ce se afla in plata in anul 2017 (anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017 - Legea salarizarii unitare), iar hotararile judecatoresti a caror respectare o cerem nu statueaza cresteri salariale, ci doar remediaza diminuarea salariilor noastre din 1 ianuarie 2018 si pana astazi.

Urmare acestei stari de fapt, activitatea expertilor criminalisti va fi limitata la efectuarea expertizelor dispuse in cauzele penale si in cauzele considerate urgente prin hotararile adunarilor generale ale judecatorilor din cadrul instantelor, efectuarea expertizelor in cauzele civile fiind limitata 'de facto' prin consecinta actiunilor de amanare a proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata ca urmare a protestelor desfasurate de catre personalul auxiliar de la nivelul acestora.

De asemenea, aratam ca expertii criminalisti din cadrul INEC si al laboratoarelor din subordine (in numar de 50 la nivelul intregii tari) au potrivit legii, aceleasi incompatibilitati si interdictii ca si judecatorii si procurorii, fiind supusi acelorasi presiunii determinate de incarcarea cu lucrari, implicarea in celeritatea actului de justitie, stresul si pericolele specifice acestei activitati”.

 

 


Comentarii

# R. Constantin date 18 December 2023 23:09 +40

Ce legătură are protestul angajaților INEC cu protestele din instanțe ? Aceasta este o dovadă în plus a iresponsabilității angajaților din INEC și încă o cacealma pe care mafia din INEC o dă Justiției și justițiabilului din România. Conform comunicatului INEC efectuarea expertizelor în cauzele civile va fi limitată. Ministrul Justiției, judecătorii și justițiabilii ar trebui să cunoască legislația: conform art. 4 alin. (5) din Titlul XIII al Legii nr. 247/2005 expertizele extrajudiciare prezentate de părți pot fi efectuate de către experți criminaliști independenți, autorizați de MJ și care nu sunt angajați la INEC, și au aceeași valoare probantă ca și expertizele ordonate de către instanța de judecată. De ce Ministerele Justiției din Uniunea Europeană nu au în subordine institute precum INEC (și astfel nu imixtionează în actul de justiție) dar România are?

# Dumitrescu C. date 19 December 2023 09:59 +2

Așa este, în cauzele civile instanțele și părțile nu trebuie să aștepte pentru expertizele INEC, pot dispune expertize judiciare sau extrajudiciare la orice expert criminalist autorizat de Ministerul Justiției și care nu este angajat la INEC, Poliție, SRI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva