28 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM, CALARE PE MAGISTRATII ASISTENTI – In doar doua saptamani, Sectia pentru judecatori a CSM a sanctionat disciplinar doi magistrati-asistenti de la ICCJ, ambii pentru presupusa neredactare a hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. Georgiana Roxana Petre a fost pedepsita cu taierea salariului cu 10% timp de o luna, iar Mariana Radu – cu suspendarea din functie timp de 3 luni (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 November 2021 12:57
Vizualizari: 5001

Ultimele doua saptamani au adus o curiozitate in materie de sanctiuni disciplinare: pedepsele n-au mai vizat doar judecatori si procurori, cum ne-am obisnuit, ci si magistrati-asistenti – categorie profesionala care activeaza doar la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Spunem ca este o curiozitate, intrucat desi regimul sanctiunilor disciplinare identic cu cel pentru judecatori si procurori exista in Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii inca de la intrarea ei in vigoare (la art. 44 alin. 2), pedepsele disciplinare pentru magistratii-asistenti au fost extrem de rare.Revenind: miercuri, 3 noiembrie 2021, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM – condusa de presedintele Consiliului, judecatorul Bogdan Mateescu (foto) – a pedepsit-o pe Mariana Radu cu suspendarea din functie timp de trei luni pentru presupusa comitere a abaterii disciplinare de la art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „neredactare ahotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.

Cu doua saptamani inainte, la 20 octombrie 2021 si pentru aceeasi pretinsa abatere disciplinara, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a sanctionat-o pe Georgiana Roxana Petre cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pentru o perioada de o luna.


Unii judecatori CSM ar fi vrut sa fie mai milosi


Interesant este ca in niciunul dintre cele doua cazuri hotararile nu au fost luate cu unanimitate de voturi, existand opinii minoritare pentru aplicarea unui simplu avertisment (in ambele situatii) sau a taierii salariului cu 25% timp de 3 luni (in ceea ce o priveste pe Mariana Radu).


Iata mai intai minuta vizand-o pe Mariana Radu (dosarul nr. 15/J/2021):


Cu majoritate,

Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulata de parata Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca neintemeiata.

Cu unanimitate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu majoritate,

In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulata de parata Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – a sanctiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Radu Mariana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – a sanctiunii disciplinare constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


Redam si minuta in ceea ce o priveste pe Georgiana Roxana Petre (cauza nr. 17/J/2021):


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Petre Georgiana Roxana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Petre Georgiana Roxana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pentru o perioada de 1 luna' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Petre Georgiana Roxana – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – a sanctiunii disciplinare constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Comentarii

# Asta-i pohta ce-am pohtit! date 4 November 2021 13:57 +40

In ceea ce priveste alfabetul literele sunt egale intre ele. Dar in ceea ce priveste oamenii literele nu e egale.

# Cetateanul date 4 November 2021 16:01 +89

Salarul se ia cu întârziere? De unde asta cu mila!? În orice altă profesie dacă nu îți faci treaba la timp, iei un șut în dos. Doar justițea e mai cu moț... că deh, conform infecției, e "ocupată" lumea și are și "mult de lucru" că doar de aia vin unii doar o dată pe săptămână la lucru.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2022 – Ministerul Justitiei tine scorul la Campionatul Mondial de Fotbal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva