19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM FARA VLAGA – Sectia pentru judecatori a dezbatut scrisorile sefilor de tribunale si curti de apel care cereau masuri impotriva demersurilor facute de Danilet si se delimitau de acesta. Rezultatul: “Sectia adreseaza un apel la responsabilitate si echilibru catre intregul corp al judecatorilor, chemandu-i pe acestia sa sustina CSM in adoptarea unei pozitii comune si unitare in vederea indeplinirii rolului sau constitutional”

Scris de: E.D. | pdf | print

11 March 2019 22:20
Vizualizari: 4391

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a intrunit luni, 11 martie 2019, in cadrul unei sedinte de urgenta pentru a lua act si a adopta o pozitie fata de scrisorile deschise ale sefilor curtilor de apel si tribunalelor care si-au exprimat dezacordul dar si indignarea fata de demersurile facute in ultima perioada de timp de judecatorul Cristi Vasilica Danilet, vazut de unii drept persoana reprezentativa a protestelor magistratilor pe OUG 7/2019. Este vorba despre cele doua scrisori pe care presedintii si vicepresedintii curtilor de apel si tribunalelor le-au adresat public Sectiei pentru judecatori din CSM solicitandu-le membrilor Consiliului sa reactioneze in fata derapajelor lui Danilet, pe care l-au acuzat ca face actiuni cu tenta politica in numele tututor judecatorilor si procurorilor din Romania, fara a avea mandat din partea acestora.


Concret, Sectia pentru judecatori a luat in discutie, conform ordinii de zi, adoptarea unei pozitii cu referire la:

"-scrisoarea deschisa si solicitarea presedintilor si vicepresedintilor curtilor de apel, precum si a presedintilor si vicepresedintilor tribunalelor, vizand efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, aparare independentei justitiei, atat la nivel intern, cat si international;

-aspecte deduse din solicitarile exprimate in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor organizate la nivelul instantelor."

Sedinta Sectiei pentru judecatori, desi in mod normal este publica, s-a tinut de aceasta data cu usile inchise, discutiile dintre membrii Consiliului durand mai bine de 3 ore. Iar din cate intelegem sedinta nu a fost lipsita de tonuri ridicate, in interiorul Sectiei existand opinii diferite cu privire la protestele magistratilor, adjudecate de "persoana reprezentiva" Cristi Vasilica Danilet, care cu greu au putut fi stapanite.

In urma discutiilor, judecatorii din CSM au inteles sa anunte doar ca "Sectia va analiza toate problemele ridicate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti, care fac obiectul hotararilor adoptate de acestea in ultima perioada, precum si aspectele invederate in cele doua scrisori deschise si va intreprinde toate demersurile legale pentru apararea si garantarea independentei justitiei, urmand sa adopte reactii institutionale in acest sens".

In acelasi comunicat public, judecatorii din CSM "adreseaza un apel la responsabilitate si echilibru catre intregul corp al judecatorilor, chemandu-i pe acestia sa sustina Consiliul Superior al Magistraturii in adoptarea unei pozitii comune si unitare in vederea indeplinirii rolului sau constitutional".

Din punctul nostru de vedere, data fiind gravitatea faptelor reclamate de majoritatea curtilor de apel si tribunalelor din tara, reactia Sectiei pentru judecatori a CSM este disproportionata in raport de actiunile care au loc chiar si la aceasta ora in instantele din Romania.

Publicam in continuare pozitia publica a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii din 11 martie 2019:

"Avand in vedere intregul context actual reprezentat de pozitia publica a unor magistrati referitoare la desemnarea unei delegatii de aproximativ 30 de judecatori si procurori care sa se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, pozitiile exprimate de judecatori in cadrul adunarilor generale, precum si cele doua scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de catre conducerile tribunalelor si curtilor de apel din tara,

Sectia pentru judecatori subliniaza rolul constitutional si legal al Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa de garant al independentei justitiei si autoritate reprezentativa a sistemului de justitie in raport cu alte institutii ori autoritati publice, atat nationale, cat si internationale.

Sectia asigura opinia publica si intreg corpul magistratilor ca va analiza toate problemele ridicate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti, care fac obiectul hotararilor adoptate de acestea in ultima perioada, precum si aspectele invederate in cele doua scrisori deschise si va intreprinde toate demersurile legale pentru apararea si garantarea independentei justitiei, urmand sa adopte reactii institutionale in acest sens.

Totodata, Sectia pentru judecatori adreseaza un apel la responsabilitate si echilibru catre intregul corp al judecatorilor, chemandu-i pe acestia sa sustina Consiliul Superior al Magistraturii in adoptarea unei pozitii comune si unitare in vederea indeplinirii rolului sau constitutional".

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Notionalist date 11 March 2019 22:56 +7

Cu cât se „mobilizează” mai tare juzii și porcușorii, cu epoleți pe sub robe, să dilueze substanța Forței Dreptului, cu atât mai apropiat este viitorul în care aceasta va fi înlocuită prin Dreptul Forței. Zilele în care „miliții” ad-hoc de cetățeni înfuriați vor ARESTA DE-A VALMA MAGISTRAȚI, nu sunt câtuși de puțin o viziune utopică. În atare condiții, fără vreo intenție evidentă, doar la nivel de retorism, întreb și eu: Dacă în România s-a ajuns la NERESPECTAREA FĂȚIȘĂ A LEGII chiar de către cei care ar trebui să vegheze la RESPECTAREA LEGII, am voie cu permisiune tacită de la „Dreptul Forței” ca să constitui o „poteră” împreună cu vreo 2-3 vecini și prieteni și să merg să arestez vreo 2-3 procurori și alții pe atâția judecători? AM VOIE SAU NU?

# steluta date 11 March 2019 23:27 +3

mermeleala in stil baroc : " stimați procurori, haideți sa haidem... facem un apel..."

# Huidu Cârcotașul date 11 March 2019 23:53 -4

Chiar și dacă ar vorbi doar în nume personal, domnul judecător Danileţ trebuie să se simtă liber să o facă dacă se referă la chestiuni ce privesc magistratura.

# Pentru lumea care este bransata probabil la apa/canal... date 12 March 2019 09:43 +5

Domiciliul lui Danilet fiind probabil barnsat si el... ar trebui ca Danilet sa ne reprezinte pe toti in fata furnizorilor de apa/canal doar pentru faptul ca protesteaza ilegal sau poate pentru faptul ca are probabil chiar si contract cu o fima care preia gunoiul menajer? Daca e (inca) magistrat... asta ii da cumva dreptul la greva sau drept de reprezentare al tuturor Magistratilor din Romania? N-a fost inca suspendat/convocat/anchetat alaturi de cei care protesteaza probabil pentru ca se tem pentru averile si/sau libertatea lor datorita "competentei" si modului in care au "infaptuit Justitia" in trecut? Cat teren s-a retrocedat in judetul Cluj /in fiecare localitate din judetulCluj? Exced suprafata judetului? Ne raspund Magistratii din Cluj - autosesizati de declaratiile din Coreea de Sud din 2011 ale Ministrului cu Agentia Nationala de Cadastru in subordine care sustinea ca in Romania s-a Retrocedat mai mult teren in acte decat are Tara ? D-aia SRI  a apelat la intelegeri=Protoocoale?

# santinela date 12 March 2019 08:17 +4

Bla,bla bla in stilul consacrat.Cind trebuiesc luate masuri,onor CSM-ul devine ridicol.In loc sa ia decizia ca cei care suspeda activitatea sa fie sanctionati pecuniar si daca au accente politice sa fie dati afara din magistratura ei se fac de ris !

# Canarul date 12 March 2019 08:42 0

Si cand spuneam ca trebuie desfiintat. O gramada au munti de scheleti in dulap dar umbla cu principiile in gura. In rest sa fie bine sa sa castige in continuare 10.000 euro pe luna. Misto tara

# Liviu date 12 March 2019 08:46 +1

Astia nu sunt alesi tot de judecatori? Danilet nu a fost ales tot de ei ? Asta spune tot despre ei. Nu sunt cu nimic mai buni ca DNA.Doar erau parteneri.

# Marin ȚULUȘ, Olt date 12 March 2019 10:22 +1

Haideti sa protestam noi, cei care am fost victimele magistratilor.... independenti,dar corupti, care au naruit destinele noastre! ce stiu acesti reprezentanti ai UE care văd numai independenta a justitiei,fără pedepse pt.acei magistrati care incalcă legile!!Daca ar dori o adevărată reformă ar observa lucruri greu de imaginat in puterea judecatorească! dar ei ar trebui să se inspire din marile si numeroasele dosare de la CEDO care așteaptă zeci de ani pt. solutionare,iar efectul este de multe ori zero!! Viata justitiabililor se duce cum se duc florile, in timp ce magistratii care au pronunțat hotărâri jud.nelegale si/au văzut de viata lor tihnită ,de lux, cu saci de bani!!Este drept așa dlor de la Bruxelles?!Reforma nu poate sa fie asta:magistratii să fie independenti si sa nu raspundă!!!Dar nici sa luam ca reper moral pe Kovesi ,fiica unui ,,plutonier" comunist, care nu a produs nici ea -cum era de asteptat- o adevarată reformă a sistemului judiciar atunci cand a deț

# Adina Ap date 13 March 2019 16:20 +1

Cum de s-au intors din weekend membrii CSM vlaguiti? Sigur nu au volum de activitate in instanta de unde provin, cum facea Danilet cand era membru CSM, desi stiu ca asa e legal si li s-a reprosat de corpul profesoral ca stau mai mult la rand la coada de paine si lapte, decat la intelepciune, idei, actiune etc. E clar ca sunt depasiti. Tot timpul e prea mult, comunicate la robotizare de comisie interna, banuiesc, nimic de retinut pentru viitorime. Cand li se termina mandatul, ca am uitat? Sau, aa, sunt pregatiti sa-şi depuna mandatul. Good indeead, very good dog csmy, indeead, sleapy, tierdy, saracutii... dar diurna merge si solutiile lipsesc, ca de obicei. Cam ciudati pentru mileniul 3. Doar la Iliescu, la frica de memoria colectiva si altele, afectiunea mea profunda.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva