18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DE CE DECEMBRIE '89? - Un fabulos album istoric pe care orice roman trebuie sa il aiba in biblioteca! Peste 600 de fotografii facute sub gloante acum 31 de ani de celebrul maestru fotograf Paul Agarici, in valtoarea Revolutiei din Decembrie 1989. Impresionantul album este prefatat de Dan Puric si Razvan Savaliuc

Scris de: L.J. | pdf | print

20 December 2020 11:23
Vizualizari: 7617

Lumea Justitiei semnaleaza aparitia in aceste zile a unei lucrari de exceptie, cu o inestimabila valoare istorica, despre evenimentele sangeroase din Decembrie 1989. Albumul “De ce Decembrie '89?” - este opera prietenului nostru de 30 de ani, Paul Agarici, jurnalist cu state vechi si maestru in arta fotografica de peste 40 ani.

Albumul tiparit la Tipografia Monitorul Oficial, intr-o grafica de exceptie, cuprinde peste 600 de fotografii facute la cald in zilele in care regimul comunist se prabusea sub furia strazii, cu pretul a peste 1000 de morti si a mii de raniti. Imaginile sunt impresionante si credem ca orice roman ar trebui sa aiba in biblioteca acest album pentru a-si aminti de jertfa Eorilor din Decembrie 1989 care a facut ca azi sa traim in democratie.


 

Pana va aparea in librarii, albumul “De ce Decembrie '89?” poate fi comandat aici https://www.facebook.com/Colectia40deAniDeFotojurnalism/

 

 

Albumul “De ce Decembrie '89?” este prefatat de celebrul actor, eseist si regizor Dan Puric, precum si de colegul nostru Razvan Savaliuc, participant activ in linia I a Baricadei de la Intercontinental in sangeroasa noapte de 21 spre 22 decembrie 1989 – (vezi facsimil)

 

Generatia mea de “decretei”


Ce vuiet! Ce infern! Ce amintiri! Cu lipsa de frica a tanarului de 22 ani, care tocmai terminase Armata, si furia dezlantuita fata de regimul comunist, am trait la maxim noaptea sangeroasa de 21 spre 22 Decembrie 1989, in linia I a Baricadei de la Intercontinental.

Am aruncat ore in sir, cu frenezie, cu tot ce mi-a cazut in mana in trupele de militari in termen de Securitate, care faceau zid in fata baricadei ridicata de tinerii din generatia mea de “decretei”. Am strigat impotriva regimului comunist care ne tinea in bezna, sub cenzura, la cozi in fata magazinelor goale, si care nu ne lasa sa calatorim in strainatate. Am strigat pentru libertate. Apoi s-a tras! A aparut Armata si s-a tras. In plin!

Dumnezeu m-a iubit si m-a salvat. Sunt convins ca mi-a dat o misiune in viata, sa caut sa fac dreptate, acolo unde nu exista dreptate! Si de atunci nu mi-a mai fost niciodata frica! Aproape 30 de ani de presa, tot in linia I.

Si chiar daca timpul a scos la iveala ca evenimentele din Decembrie 1989 au fost dirijate de forte interne si externe, in cadrul unui plan stabilit cu mult timp inainte, ce s-a intamplat in acele zile pe strazi nu a fost regizat. A fost explozia de descatusare a unei generatii educate, care tanjea dupa libertate. Libertate pe care si-a castigat-o, cu pretul sacrificiului unor eroi. Cinste lor! Asa s-a scris inca o pagina glorioasa de istorie a Neamului Romanesc!

Acest album e tot ce vroiam sa va spun!

Razvan SAVALIUC


Opera Maestrului continua

 

Maestrul Paul Agarici (foto) deschide cu albumul “De ce Decembrie '89?” sirul unor albume despre istoria si realitatile ultimilor decenii, care fac parte din Colectia de 40 ani de fotojurnalism”.

Iata si mesajul maestrului: “Colectia 40 de ani fotojurnalism” s-a nascut din dorinta de a exista o carte autohtona despre fotografie care sa reflecte spiritul societatii. Am gandit aceasta colectie de fotografie despre Romania, pentru elevii mei, dar si pentru cei care vor sa inteleaga alura ziaristica a imaginilor fotografice, pentru ca aceasta colectie, “40 de ani de fotojurnalism”, reprezinta un real periplu jurnalistic pe care il doresc concludent pentru cei care vor sa inteleaga si sa invete despre cum sa conceapa fotografiile din genul fotojurnalismului, dar si sa le fie util celor care vor sa vada o farama din societatea Romaneasca pe care nu au trait-o. Iar aceasta colectie trebuia sa inceapa cu momentul cel mai important din istoria noastra recenta: evenimentele din 1989.

In acest moment, albumul se poate comanda online de pe pagina creata special pentu aceasta colectie pe facebook https://www.facebook.com/Colectia40deAniDeFotojurnalism/

Vor urma foarte repede “Adrian Paunescu si Cenaclul Flacara minciuna si adevar” si “A venit Regele - Bucuresti 1992

In prima fotografie de mai jos, facuta pe 18 decembrie 2020, sunt maestrul Paul Agarici si Razvan Savaliuc. 20 de ani diferenta de varsta. Doi vechi prieteni, care reprezinta doua generatii de jurnalisti, dar care in pofida timpului impartasesc aceleasi valori solide. Marturie bunei prietenii sta o alta imagine, de acum circa 30 de ani.


 

Comentarii

# MARIAN. date 20 December 2020 20:36 +3

Impresionant de PLACUT textul : Generatia mea de "decretei" al domnului Razvan Savaliuc . Am comandat albumul foto al domnului Paul Agarici "De ce decembrie '89". Dar pentru generatia tanara pentru a CUNOASTE adevarata fata a comunismului P.C.R. ca istorie , ideologie, demagogie,paranoie, dezinformar, TEROARE...."recomand" fantastica lucrare document Cartea LAVINIEI BETEA :Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist. Este cea mai ampla ISTORIE documentata a comunismului din Romania.

# Neagu Mircea date 21 December 2020 16:12 0

In Data de 21 Decembrie 1989 , am trecut prin Piata Universitatii din Bucuresti. Erau Tineri pana in 14 Ani , si mai in Varsta , care Strigau : Jos Ceausescu ! Jos Dictatorul ! Simteam , ca mi se face Pielea ca de Gaina pe Mine , si Presimteam , ca ceva foarte Rau , se v-a Intampla ! Am reusit sa trec printre Scutieri , de langa un Restaurant , si m-am Indreptat , catre Piata Romana din Bucuresti , pentru a afla cateva Nume de Telefon , de la DPA ( Agentia Germana de Presa ). La Orele 15:45 , de la o Cabina Telefonica de la Palatul Telefoanelor din Bucuresti , am Reusit sa Vorbesc de la o Cabina Publica de Telefon , cu Oameni de la DPA , ce aveau Sediul , in Hotelul Intercontinental , din Bucuresti . I-ar Rugat sa vina de Urgenta , in Piata Universitatii din Bucuresti . Dar Convorbirea Telefonica a fost Scurta sub Cinci Minute , deoarece , Langa Cabina Publica de Telefon , langa Mine , venise un Cetatean , cu o Isigna in Piept , m-am Speriat , si am Inchis Convorbirea Telefonica .

# Neagu Mircea date 21 December 2020 16:23 +3

Cei de la DPA , mi-au spus ca sunt Oameni in Piata Universitatii , Oameni de la TANIUG , Agentie Yugoslava de Presa . Atat am putut eu face pentru Revolutionarii din Piata Universitatii din Bucuresti , sa vorbesc la Telefon , cu Agentia Germana de Presa , DPA . Dupa Orele 17 , Langa Teatrul National , pe Strada , spre Dalles , a Trecut un TAB , si a Tras cu Trasoare la un Unghi de 45 de Grade . Am Reusit sa Fug , pe Langa Teatrul National , si Mergand , pe Strada Republicii din Bucuresti . Pana pe 25 Decembrie 1989 , nu am mai iesit din Casa . Am iesit din Casa pe 23 Decembrie 1989 , sa Cumpar Sapun de Rufe de la Alimentara , la Orele 15 , de sus de pe Blocuri se Tragea cu Focuri de Arma , Mergeam pe Strada Calm , dar totusi Tremuram de Frica , cu Gandul , ca poate Ajung Acasa ! Nu mi-am Luat Certificat de Revolutionar ! Sunt un Simplu Om .

# MARTURIE !. date 21 December 2020 21:14 +3

Dupa fuga lui ceausescu la ora 12.30 bucuria era maxima in Bucuresti , dar dupa comunicatul t.v a lui Iliescu (nu se mai gaseste cel cu "desfintarea" P.C.R ) in jurul orei 17.30 -18.00 au aparut in zona Pod Grozavesti un TAB, iar altul in dreptul Pod Intrare Politehnica -Cantina Splai Independentei camine, care atunci erau parasita de studenti de 6 zile. Totul era pustiu . Ce credeti ca au inceput sa faca cele 2 TRB -uri venite de la unitatea militara (azi Regiment Garda) SA TRAGA cu cartuse trasoare pe deasupra cladirii Politehnica directia Minister atunci M.F.A (Drumul Taberei) timp toata seara aceea. Eram 4 tineri la Semanatoarea si nu ne venea sa credem cand la t.v se anunta "atacarea" ministerului din aer cu "trasoare" teroriste . Era seara 22.121989 !.

# MARTURIE ! date 21 December 2020 21:47 +3

In ziua de 23.12.1989 orele 10.00 in zona Arc Triumf a venit un ARO militar cu un colonel si sergent din garzi "patriotice" de la Uzina Reparatii Auto (Bulevardul Expozitiei) PLIN cu pusti AKM si lazi de incarcatoare cu cartuse . Colonelul (era tot cu parul alb) solicita cui DOREA sa dea "buletinul de identitate" si primea pusca cu doua incarcatoare pline ca sa mearga la televiziune care "era in pericol de teroristi" . Toata munitia a fost data la cine a VRUT . Dupa o ora in Parcul Herastrau era "teroare" de impuscaturi, trageau TOTI la nimereala . DIVERSIUNEA a reusit !.

# YES date 22 December 2020 00:14 +2

Ce a fost RAZBOIUL-RECE : 1948 -1989 : Lupta pe viata si pe moarte intre 2(doua) doctrine : SIONISMUL si COMUNISMUL !. Castigator chici CINE.....!!???.si cine le-a promovat....?

# Neagu Mircea date 22 December 2020 16:14 +1

Cam dupa Circa 15 Minute , cand eram pe Dorobanti , pe la Liceu , dispre Televiziune , se Auzeau , Focuri de Arme , cam pe la Orele 17 . Mi-am Zis in Sinea Mea : Am Scapat ! Cei care Erau in Interior , in Televiziune , nu au mai putut sa iasa din Televiziune . In Preajma Televiziunii se Tragea cu Focuri de Arme ! Acasa , vazand la Televizor , ca se facea Apel , sa vina Lumea sa Apere Televiziunea , in sinea Mea mi-am Zis : Bine ca am Plecat de la Televiziune ! Am Avut Noroc ! Am Scapat ! La Televiziune , Oameni au Murit !!! In Piata Revolutiei , au fost Trimisi , dupa Amiaza , Oamenii din Intreprinderi , si mi-am Zis in Sinea Mea : Nu ma mai Duc la Servici . Si nu m-am dus la Servici 2 Zile , pana pe 25 Decembrie 1989 , cand s-au Oprit Focurile de Arme , de pe Blocuri , in Bucuresti .

# Neagu Mircea date 23 December 2020 12:31 +1

In Data de 23 Decembrie 1989 , un Cetatean , Imbracat in Garzi Patriotice , a fost Trimis pe Strada , si Impuscat Mortal , de catre Alt Catatean cu Arma , Aflat , de pe Bloc ! Omul a facut Greseala sa Mearga la Servici in Data de 23 Decembrie si Trimis pe Strazi , Imbracat in Haine de Garzi Patriotice ! Alta Fata , a fost Impuscata Mortal , in Fata Liceului pe Data de 23 Decembrie 1989 , de catre un Cetatean Aflat cu Arma pe Bloc . Asa ca pana pe Data de 25 Decembrie 1989 , a fost ca un Razboi Civil , incat Oamenii Mergeau pe Strazi cu Teama si nu Stiau de Cine sa se Fereasca , deoarece puteau Exista Persoane Innarmate sau pe Blocuri , in Bucuresti .

# Neagu Mircea date 25 December 2020 21:43 +1

In Data de 23 Decembrie 1989 , dupa Orele 13 , au fost Parasutati Cetateni din Elicoptere in Bucuresti , si s-au suit sus pe Blocuri si au inceput sa Traga cu Armele de Foc . Dar in Data de 25 Decembrie 1989 , cand s-au Potolit Lucrurile , s-au Potolit si cei ce Trageau de pe Blocuri , deoarece nu mai aveau Conducator , adica pe Nicolae Ceausescu . Iar din 25 Decembrie 1989 , este Liniste de 31 de Ani de Zile si este Bine Asa !

# ochiul date 30 December 2020 18:37 0

negule, vezi ca ai fost prin prea multe locuri, mincinosule care esti can spui ca oameni s-au impuscat unii pe altii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva