30 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Scump, dom'le, scump! - Lumeajustitiei.ro prezinta in premiera contractul dintre Ministerul Mediului si SCA “Zamfirescu, Racoti, Predoiu”! Ministerul plateste 90 euro plus TVA pe ora de avocat! (Contractul)

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

28 July 2011 17:13
Vizualizari: 8348

Societatea civila profesionala de avocati “Zamfirescu, Racoti, Predoiu”, din care provine ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si la care socrul acestuia, Calin Zamfirescu, este partener, a incheiat in aceasta primavara cu Ministerul Mediului un contract de asistenta juridica si reprezentare in instanta pentru suma de 190.000 lei, adica 90 euro plus TVA pe ora, pentru un avocat, suma la care se adauga si cheltuielilede transport, cazare, masa, copiere documente si alte indeletniciri ale avocatilor din “Zamfirescu, Racoti, Predoiu”.


Cazul este de interes public, din perspectiva faptului ca acest contract este semnat chiar de catre ministrul Mediului, Laszlo Borbely, coleg de Guvern cu ministrul Predoiu. Asta in conditiile in care sotia lui Predoiu aparea angajata la aceasta casa de avocatura condusa de avocatul Calin Andrei Zamfirescu - socrul ministrului Justitiei.

Directia Juridica a Ministerul Mediului are sapte angajati, pentru care plateste lunar 16.429, insa atributiile acestora au fost reduse numai la a aviza din punct de vedere al legalitatii anumite initiative legislative, iar “Zamfirescu, Racoti, Predoiu” reprezinta ministerul in procese si ofera consultanta. Surprinzator, desi contractele pe bani publici nu ar trebui sa fie tinute la secret, in acest contract, la “Clauze Speciale” s-a strecurat o clauza de confidentialitate, prin care se prevedea ca actul poate fi facut public numai cu acordul celor doua parti semnatare.

Ministerul Mediului plateste un avocat de la “Zamfirescu, Racoti, Predoiu” cu 90 euro plus TVA pe ora, plus cheltuielile adiacente

Conform contractului de asistenta juridica nr.16, din 11 aprilie 2011, obiectul acestuia este reprezentat de “serviciile de consultanta juridica si de reprezentare juridica a Ministerului Mediului si Padurilor” pentru anumite litigii, care sunt enumerate intr-o anexa din contract. Interesant este ca, la capitolul “Valoarea Onorariului”, in contract se mentioneaza o suma maxima, care nu include insa cheltuielile pe care le-ar putea avea un avocat care reprezinta Ministerul Mediului in instanta. Mai mult, in contract se precizeaza ca ministerul va plati: “Onorariul cuvenit este in cuantum de 90 EUR plus TVA/ora/avocat, valoare totala fiind de 190.000 lei, din care valoarea contractului de 153.225,8 lei la care se adauga TVA in valoare de 36.774,2 lei. (…) Cuantumul onorariului nu include cheltuielile auxiliare precum: cheltuieli de deplasare, cazare, cheltuieli administrative si logistice (...)”.

Intrebarea legitima care se ridica este daca nu cumva ministrul Catalin Predoiu se afla in incompatibilitate, pentru ca este coleg de Guvern cu Laszlo Borbely, dar a fost si partener la societatea de avocatura care inca ii poarta numele, societate la care socrul sau, Calin Zamfirescu, este inca partener, iar sotia ministrului Catalin Predoiu apare angajata, conform ultimei declaratii de avere a ministrului Justitiei. Lumeajustitiei.ro a incercat sa afle pozitia ministrului Catalin Predoiu in acest caz, scop in care i-am transmis o adresa oficiala in care l-am intrebat daca nu considera ca se afla in incompatibilitate si daca acest contract a fost semnat gratie relatiilor sale. Iata raspunsul ministerial:

In legatura cu solicitarea dumneavoastra din data de 28 iulie 2011, Biroul Mass-Media al Ministerului Justitiei este imputernicit de domnul ministru Catalin Predoiu sa declare:
1. Sotia domnului ministru Catalin Predoiu nu mai este angajata ZRP, incetand raporturile de munca in data de 14 martie 2011.
2. Domnul ministru Catalin Predoiu declara ca nu cunostea de existenta contractului mentionat, deci nu avea cum sa intervina pentru favorizarea incheierii sale.
3. Domnul ministru Catalin Predoiu nu mai are niciun fel de legaturi profesionale, manageriale sau corporatiste cu ZRP, de cand si-a vandut partile sociale”.

Directia Juridica din Ministerul Mediului costa institutia 16.429 de lei lunar, ca sa avizeze initiative legislative si proiecte

Potrivit raspunsului transmis Lumeajustitiei.ro de Ministerul Mediului, Directia Generala Juridica are angajati 7 oameni, pentru care Ministerul plateste lunar nu mai putin de 16.429 de lei. Atributiile celor 7 angajati sunt restranse insa numai la a verifica si promova pentru avizare proiecte. Astfel, acestia au avizat in 2011 2551 de proiecte, din care 68 de Hotarari de Guvern, 9 Ordonante de Urgenta a Guvernului, 14 legi si 2460 ordine ale ministrului din care 69 publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.De asemenea, cei 7 angajati au mai “gestionat avizarea a 256 de proiecte de acte normative, initiate de alte institutii, au avizat 75 de contracte, 66 de acte aditionale, 130 de note de comanda si 205 note justificative.

* Cititi aici contractul incheiat intre Ministerul Mediului si societatea de avocatura „Zamfirescu, Racoti, Predoiu”

* Cititi aici declaratia de avere a ministrului Catalin Predoiu

* Cititi aici raspunsul ministrului Catalin Predoiu catre Lumeajustitiei.ro

Comentarii

# Tata socru date 28 July 2011 19:45 +2

Citez; < Domnul ministru Catalin Predoiu nu mai are niciun fel de legaturi profesionale, manageriale sau corporatiste cu ZRP, de cand si-a vandut partile sociale > Da' tata socru ce e, legatura familiala? asta nu e legatura?

# CONTRACT EUROPEAN date 29 July 2011 07:32 0

Contractul este rezonabil insa invidia altora e mare; cat despre masa celor ce cuvanta dar nu nau clienti (turma cu 10E/ora) ei bine, asa este mediul concurential - avocatii de virf iau >500/h neica b o face chiar pe datorie (baroul nelegal si impostor)

# Vreau si eu date 29 July 2011 08:09 +1

Vreau si eu un contract d-asta "european si rezonabil", da mie nu mi-l da nimeni chiat ca sunt bine pregatit si am suficienta experienta. Daca m-as fi dus la Ministerul Mediului sa-l iau eu, imi dadeau..... :D ca n-am "pedigree" :D

# Satrapiti bineeeee! date 29 July 2011 10:03 -3

Dupa cum vedem ce scrii, esti orice mai putin jurist. Mai citeste, mai draga lingaule, si-apoi vino cu o gandire lucida, coerenta. Daca in obraznicia, necunoasterea s ta neprezumptiva spui ca un anume barou este nelegal si impostor, atunci fa-ma fericit si lasa-ma sa spun si eu ca acel barou este cel desfiintat in 1948 de Legea 3, si in plus, pentru ca o asociatie profesionala sa ia fiinta si sa functioneze LEGAL, trebuie sa indeplineasca minima conditie de a fi fost infiintata in prealabil. Dar e prea grele pentru d'astia ca tine, si preferati sa inghititi fara sa mestecati, tot ce va arunca preanevinovatul si mult preaneimplicatul in afaceri dubioase, ginerica zis si ministrul de carton al justitiei. Halal justitie cu asa ministru, si ma-ntreb cu mihnire, cu mare mihnire, cum dracu de nu a gasit chioru niste specialisti competenti pentru domenii cheie in statul de drept. Eu cred ca nu a vrut. Caci altfel putea sa gaseasca alt boc, daca nu neaparat mai destept, macar mai inalt.

# Satrapiti bine! date 28 July 2011 19:50 -1

Imaginea perfecta a coruptiei, a fraudei, a incompetentei si a haitei care vor ruina aceasta amarata tara. LA anul insa, vom scapa de boala pdl si de cumetriile mafiote.

# haita date 28 July 2011 22:06 +1

Praful si pulberea sa se aleaga de toti aia care au incheiat contractul asta...

# Paris date 28 July 2011 23:48 0

Nu pot sa nu o remarc pe Elena cum si-a incheiat pana la gat tunica neagra cand face poze cu Zeus. Sunt gelos! Vreau decolteurile generoase si pantofii balerini cu care m-a obisnuit!

# micu titulescu date 29 July 2011 10:42 +1

scump dom'le scump, la ponta si sova era mai ieftin <img src=ops:' />

# taranu date 29 July 2011 11:55 0

Se pare ca se practica aceste"scurgeri financiare"si in domeniul contabilitatii.Ar fi interesant de aflat daca se confirma acest lucru;asa zisa expertiza financiar-contabila.

# doina date 29 July 2011 13:08 +1

pe astia nu i vede blejnar,ANI sauDNA? nu duar sunt javrele PUTERII.

# ptzu date 29 July 2011 14:51 0

Amy Winehouse s-a lasat de alcool si a murit. Medicii au avertizat-o.Pe romani nu-i avertizeaza nimeni. Nici macar pe Basescu. Mainz-Gaz Metan, scor 1-1. 

# ipocrizie date 29 July 2011 16:17 +2

Si cind te gandesti ca Predoiu vorbeste de lipsa de integritate a unor magistrati...

# volodea date 29 July 2011 17:15 0

Atentie ! Aceeasi casa de avocatura a reprezentat interesele marelui poluator german Continental care a obtinut o autorizatie de mediu extrem de dubioasa de la Borbely dupa ce in prealabil laboratorul de analize Lajedo a confirmat depasirea limitelor maxime de poluare pe cov-uri de peste 1000 de ori la Timisoara > se vorbeste prin urbe ca Borbely ar fi luat casacaval en gros pt a da autorizatiefirmei contiental care in mod normal ar fi trebuit inchisa impreuna cu directorul ei de la timisoara. http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=105&d=MTA1MDAwMDAwMDAwNTY0MjA*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Cami a primit a doua sansa. Intra pe spalarea banilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva