20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TACTICA ASERVIRII JUSTITIEI - Regimul Traian Basescu a reusit, prin ministrul Justitiei, CSM si serviciile secrete sa subordoneze o mare parte a sistemului judiciar, prin plantarea de magistrati in posturi-cheie. Iata de ce aceste institutii „au ramas in picioare” si „au aparat statul de drept” in perioada de suspendare a lui Basescu!

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

5 September 2012 18:27
Vizualizari: 8770

 

Pentru multi romani care urmaresc fenomenul Justitiei - care in perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu a fost perceputa ca subordonata politic la varful ei – este greu sa inteleaga cum parchetele, CSM-ul si alte institutii cheie au actionat pentru a conserva puterile lui Traian Basescu, astfel incat acesta sa nu le piarda pe perioada suspendarii. La scurt timp dupa revenirea in functie, mai precis marti, 4.09.2012, acelasi Traian Basescu a simtit nevoia sa multumeasca institutiilor care „au ramas in picioare” si „au aparat statul de drept”. Institutii care, in fapt, i-au conservat puterile pana la revenirea sa in functie. Cum oare s-a reusit acapararea unor posturi cheie in sistemul judiciar? Simplu, prin ministrul Justitiei, prin CSM si prin serviciile secrete. Iata opinia noastra despre cum a fost aservita Justitia la varf, pe baza observatiilor facute in ani de zile.


Omul cheie pentru Traian Basescu – ministresa Monica Macovei

Incepand cu 2005, cand la carma ministerului Justitiei a fost adusa fosta procuroare comunista Monica Macovei, s-a inceput cu inventarierea arhivei fostei SIPA si cu epurarea Parchetului National Anticoruptie, care a fost transformat in cateva luni din parchet autonom, in directie a PICCJ (adica in DNA) pentru ca sa se poata justifica schimbarea tuturor procurorilor din aceasta unitate. Desi a promis in ianuarie 2005 ca va da un raport opiniei publice despre actiunile de politie politica la adresa magistratilot exercitate de fosta SIPA, Monica Macovei a ingropat totul dupa ce o echipa de consilieri personali, printre care si vestitul Cristi Vasilica Danilet, a fost abilitata sa inventarieze arhiva acestui serviciu secret.

Prin ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-au schimbat o serie de legi in sistemul judiciar, si tot prin Macovei s-au facut toate propunerile de numire in functie a unor procurori precum Laura Kovesi, Daniel Morar, Lucian Papici, Doru Tulus, Codrut Olaru etc, procurori numiti in functie de Traian Basescu. Deloc intamplator, mare parte din procurorii numiti de Traian Basescu au actionat pentru inchiderea dosarelor presedintelui – inculpat, incepand cu Flota, Casa din Mihaileanu etc. Si cu totii au fost reconfirmati pe functii, prin prelungiri de mandate.

Serviciile secrete s-au ocupat de filaje, interceptari si, mai nou, de racolari la magistrati

Prin serviciile secrete aI caror sefi au fost numiti de Traian Basescu, s-a exercitat un filaj nemaintalnit asupra unor magistrati, in special cu ajutorul DNA, SRI si DGIPI, in presa aparand multe dovezi ale unor monitorizari in teren/interceptari cu membrii ai CSM, judecatori ai Inaltei Curti etc. Exista informatii ca in SRI exista o „Divizie J” - Justitie care s-a ocupat inclusiv de racolari, in conditiile in care prin modificari legislative introduse la initiativa Monicai Macovei s-a instituit obligatia pentru magistrati de a da declaratii pe proprie raspundere ca nu sunt agenti, informatori colaboratori ai serviciilor de informatii. In paralel, o serie de magistrati, in special cei din marile parchete au primit grade militare (care probabil ascund in spate si solde). Iar cei care s-au lacomit la grade si au primit cumva si solde, sunt tinuti la mana de servicii cu propriile declaratii date pe proprie raspundere sub sanctiunea pedepsei pentru infractiunea de fals in declaratii. Cu ajutorul serviciilor secrete, dar si cu ajutorul DNA care se ocupa de zeci de dosare cu judecatorii Inaltei Curti si nu numai, s-au adunat informatii nepretuite despre o serie de inalti magistrati.

CSM spart in doua pentru a fi mai usor de controlat

Cea mai grea cucerire a fost cea a CSM-ului din care au fost alungati magistratii de cariera cu nume greu in sistem. In locul acestora a fost adusa o grupare de ONG-isti si „macovisti”, care s-a opus celor vechi ramasi si care in cele din urma au fost eliminati. Alegerile pentru CSM au fost intens influentate prin magistrati obedienti (aflati in functii de conducere) si agenti de influenta, care au mers din om in om si au reusit sa filtreze cine sa iasa sau nu. Unde nu s-a reusit, DNA a deschis dosare penale la comanda unor candidati in scop de compromitere. Pentru spargerea CSM au contribuit si modificarile la Legea 317/2004 efectuate sub ministeriatul Macovei, care au impartit institutia pe sectii, de procurori si judecatori, tocmai pentru ca anumite decizii sa fie mai usor de ghidonat. Prin CSM, in ultimii ani s-au promovat zeci de procurori, direct judecatori la Inalta Curte, actiune profund imorala fata de justitiabili si fata de ideea de independenta a Justitiei.

Pensionarile masive de la Inalta Curte si instituirea Completelor de 5 ca ultime redute in penal, la demnitari si magistrati

Gratie unor modificari legislative initiate in 2005 – 2006, magistratilor li s-a oferit posibilitatea sa se pensioneze cu 80% din indemnizatia pe ultimile 12 luni. In paralel cu campanii sustinute in mass media impotriva judecatorilor cu vechime din instanta suprema si nu numai, multi dintre judecatorii de prestigiu au fost convinsi sa se ceara singuri la pensie, locurile vacante lasate de acestia fiind deschise pentru persoane „de incredere”. Chiar si sub ministeriatul lui Catalin Predoiu, prin Legea micii reforme s-au schimbat competentele la Inalta Curte, infiintandu-se doua Complete de 5, conduse prin lege de presedinta Livia Stanciu si vicepresedinta Rodica Aida Popa (care aleg ele singure cine sa faca parte din aceste complete timp de un an). Aceste complete fac legea in penal, in calea de atac a recursului, in procesele cu demnitari si magistrati. Orice solutie s-ar da la fond de completele de 3, este in final decis defintiiv in Completele de 5 la recurs. Este de intuit de ce a existat un interes deosebit pentru Inalta Curte, aici fiind judecati adversarii politici ai Regimului Basescu, dar aici putand ajunge sa fie judecat chiar Traian Basescu dupa ce nu va mai fi presedinte.

In ecuatie a fost adaugata si Agentia Nationala de Integritate, institutie unica in Europa, creata din imaginatia Monicai Macovei, care a fost folosita in multe ocazii impotriva unor persoane incomode, pentru ca, vezi Doamne, nu si-au dat la timp declaratiile de avere si integritate.

Acest tablou reprezinta imaginea reala a actualei Justitii care, saraca, a ajuns presulet la intrarea de la Cotroceni.

Comentarii

# nN date 5 September 2012 20:01 +10

Nu am inteles nicidecum lipsa de reactie a magistratilor fata de promovarea acestor dispozitii procedurale referitoare la compunerea completelor de 5 judecatori la ICCJ . <img src=ops:' /> Mai bine ne intoarcem la comisiile de judecata , ca e mai simplu, nu- i asa ? Iar pe memmbrii acestor comisii ii asimilam cu magistratii (vechime , stagiu si de ce nu , grade -profesionale :cry: )

# aplicatie practica date 5 September 2012 20:23 +19

Plantarea continua cu: Alina Ghica la parchetul general - fosta secretar de stat a lui Predoiu, pupila lui Base si Macovei, care a luat numai masuri anti magistrati; Iulian Dragomir in CSM - fost sef al Oficiului de prevenire si combatere a spalarii banilor unde a fost numit de Base (unitate informativa care stie totul despre conturile bancare ale politicienilor etc); Bordea - posibil la CSM, legaturi puternice cu securitatea iar tatal sau fost mare sef prin securitatea comunista. 

# pe scurt date 5 September 2012 21:14 -15

Pot fi de acord cu rationamentele de mai sus, mai putin cel cu CSM. Acestia au fosti alesi de magistrati. Si cei mai multi dintre ei au beneficiat de o intensa sustinere din partea LUJU pe perioada campaniei. Cu alte cuvinte, ne-au cam prostit pe toti sau suntem ca ei.

# meci date 5 September 2012 21:21 +13

La alegerile pentru CSM cine candideaza acum? Doi colaboratori inraiti ai aceluiasi serviciu.

# JEGURI date 5 September 2012 23:53 +9

Si cine are incredere ca acele alegeri au fost pe bune? si nu au fost fraudate asa cum se fraudeaza absolut totul in tara asta? parerea mea..

# voi toti date 6 September 2012 00:09 -11

Ar trebui sa aveti incredere. Magistratii nu se joaca cu alegerile lor si asta reprezinta masa magistratilor. Stiu ca realitatea nu e roz, insa cam aceasta e. Minusurile nu mai pot acum schimba nimic!

# ana date 5 September 2012 21:47 +16

CSM e format din magistrati "alesi" de cine? Am spus ca in ultimii ani randurile magistratilor verticali a scazut considerabil , unii iesind anicipat la pensie , scarbiti de jalnica justitie ce condamna gainari pe banda si lasa aservitii politici sa zburde, si altii au parasit direct profesia si mai scarbiti de ce solutii erau obligati neoficial sa dea. Au ramas leprele si s-au completat cu prosti- executanti fara sa puna intrebari, si cu alte lepre. Dintre lepre cine sa propuna oameni corecti si cine sa se aleaga? Magistratii profesionisti si verticali au fost marginalizati ca nu se puteau rezolva nimic cu ei, de au ramas in justitie la fel de putini ca si floarea de colt. Propba la ce am afirmat sunt miile de hotarari judecatoresti tampite dar cu consecinte grave asupra justitiabililor. BASESCULE ROMANII TE BLESTEMA SI ISTORIA TE VA CONDAMNA!

# Ezoteric date 5 September 2012 22:09 +9

Alina ghica. Frumos. Trist. Lamuritor in ceea ce ii priveste pe pivniceru,ponta si psd. Ei si au batut joc de votul din 29 iulie,nu base. Totul e o operatiune pt eliminarea pnl ului din viata politica. V am spus ca nu cred in ponta,dar numirile gen ceort,ghica,surdu-raapps ,sunt lamuritoare in legatura cu apartenenta reala a primului ministru. Antonescu,un mort fara lumanare...

# echo date 5 September 2012 22:27 0

alina bica

# Ezoteric date 5 September 2012 22:31 +8

Da,bica,alinele astea genereaza confuzie,asta e menirea lor.

# Costel date 5 September 2012 22:40 +14

Ati uitat, IAR, un nume: Iacob Marius Constantin. Slugoiul ultimilor evenimente basisto-comandate. Il uitati cam des, domnilor. Unii, insa, NU il vor uita niciodata. :)

# Ezoteric date 5 September 2012 22:48 +7

Dl ponta il va avea in vedere pe iacob pentru sef dna,dar favoritii lui vor fi cerbu,papici si stoina. Dintre ei va alege imaculata pivniceru,dandu si si ea arama pe fata. Ca sa va lamuriti o data ca tot ce s a intamplat in ultimele luni e blat ...

# Vai de Ponta lor date 5 September 2012 22:52 +7

Se pare ca ai dreptate, Corlatean o lauda pe Bica: http://www.jurnalul.ro/politica/corlatean-bica-procuror-622885.htm Cerbu a tacut in ultima vreme asa ca merita sefia DNA.

# BLAT BLAT... CA ASA NE PLACE NOUA date 5 September 2012 23:58 +6

logic ca A FOST BLAT, doar nu credeti ca iese un securist mic din sistem si face pe eroul?? ei au fost tot timpul implantanti.. se mai cearta intre ei de ochii lumii... dar ei, tot intre ei isi impart totul...

# Ezoteric date 6 September 2012 01:09 +7

Eu cred ca am sa ma abtin la a mai comenta orice o perioada. M am saturat sa fiu mascarici,alaturi de alti oameni cumsecade ,m am saturat sa cred public in ceea ce am invatat la scoala. Asta e tara lui macovei,ponta,bica,ceort,ghica,morar,balan,papici,cei trei retardati,nu mai stiu cum ii cheama. Basescu nu e atat de vinovat ca ei,nici hitler nu a omorat o musca cu mana lui... Eu am sa imi fac tara mea,eu cu mine,cu cartile mele si ceea ce imi e drag. Va doresc succes,dragii mei...

# Av. Catalin Racaceanu date 6 September 2012 09:29 +3

Si eu la fel. 

# Cata date 6 September 2012 09:41 +7

greu sa fii nepasator... si ce rezolvi traind in tara ta? ca o parere personala, poate o iluzorie stare de bine... daca nu vei mai putea trai nici macar in ea pt ca sistemul va fi capabil sa-ti spuna ca nu ai acest drept? sa fim seriosi: principalul vinovat este capul! el a creat sub el o intreaga retea cu indivizi asemeni lui. daca el, capul, ar fi fost sanatos, ar fi impus o anumita conduita! ca de aia esti cap, sa gindesti si sa faci ce trebuie! prea usor este cautionata aceasta mizerie!

# swordfish date 6 September 2012 10:32 +4

Bine bre, voi stati si cititi "anectode" pe toaletă, și eu șlefuiesc ghioagele păntru alegerile pierzidențiale. Că doar n-oi sta cu mâinile-n sânu lu Udrea ... hă hă hă. :cry:

# Cata date 6 September 2012 08:57 +5

multa frustrare, neismtire si lipsa de profesionalism in acest sistem! ma scuzati dar eu privesc din afara! si ma gindesc ca om fiind si comportindu-ma normal, pretind a spune, nu inteleg niste lucruri. un om demn, civilizat, profesionist, stapin pe ceea ce face, nu are nevoie de nimeni pt a fi numit. ceea ce face e suficient. e vorba de fiecare in parte si ce vede in interiorul sau. bunul simt ar trebui sa ne indemene spre empatie si altruism, spre un comportament decent si mai ales spre tratarea egala, in fata legii, a tuturor. oameni buni, acest sistem este determinant in staul roman si cu impact major asupra vietii romanilor. cind accepti sa devii o spita la roata ai renuntat la a fi om, a fi profesionist, a exista! aceste amestecuri de interese, nici profesionale, nici umane dar ce tin de insticnte primitive - mai ales frica- fac ca justitia din Romania sa arate suficient ciudat incit sa ofere neincredere!

# swordfish date 6 September 2012 10:29 +6

Intrebarea ie ... noi, cât mai rezistăm?

# Raspuns date 6 September 2012 11:57 +3

Pana la sfarsit.....sfarsitul nostru.

# elena date 6 September 2012 12:35 +5

pai daca ne intrebam cat mai rezistam, este vina noastra ca

# elena date 6 September 2012 12:38 +6

....vina noastra ca nu reactionam

# LICA date 6 September 2012 23:52 +1

Ungaria refuză un acord cu FMI condiţionat de măsuri de austeritate. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că solicitările FMI și Comisiei Europene în schimbul unui acord financiar sunt atât de dure, încât reprezintă un preţ prea mare de plătit pentru Ungaria. Declarația premierului a venit după ce în presă a apărut o listă a condiţiilor Fondului şi CE. Ungaria refuză un acord cu FMI condiţionat de măsuri de austeritateAșa numita “listă a ororilor” care a ajuns în presă a fost confirmată de către Viktor Orban într-o înregistrare postată pe pagina acestuia de Facebook, după o reuniune a liderilor Fidesz. Cerinţele partenerilor externi sunt atât de dure, a spus premierul, încât Ungaria nu va vrea să încheie o înţelegere “la acest preţ”. ”Ştim acum ce aşteaptă de la noi cei de la care vrem să primim o plasă de siguranţă, o garanţie financiară. Lista este lungă şi o puteţi citi în presă.

# Noname date 9 September 2012 01:39 0

Am citit articolul si tot nu m-am lamurit. Totusi cum regimul dictatorului Traian Basescu a reusit, prin ministrul Justitiei, CSM si serviciile secrete sa subordoneze o mare parte a sistemului judiciar, prin plantarea de magistrati in posturi-cheie. Nu pricep deloc. Stiti, sunt mai greu de cap. Singura explicatie pe care o gasesc este ca Traian Basescu si-a vandut sufletul diavolului. Astfel a capatat puteri malefice prin care poate sa controleze subconstientul tuturor. Da, stimati cetateni de buna credinta, trebuie sa facem tot ce ne sta in putere sa aparam scumpa noastra tarisoara de diavolii cu chip de om. :lol:

# nonumber date 9 September 2012 02:22 0

Mai inainte, stimate noname citisem o analiza mai pertinenta si mai amanuntita a logicii tale pe luju. Nu ar trebui sa o stearga editorii, ar trebui lasata aici ca sa-ti fie desfiintata step by step. Am senzatia ca mataluta crezi ca vorbesti pe aici cu "copilasi" si cu oameni fara cultura juridica si e admirabila patima cu care aperi logiga atacului statului de drept prin referendum. Afla ca si de cealalta parte sunt oameni care pot crea constructii logico-juridice si nu te mai da asa, rotund si atotstiutor, pentru ca ma faci sa cred ca esti Blaga in persoana sau vreunul din consilieri pusi sambata noaptea sa deruteze. Stii, si noi suntem mai grei de cap si am senzatia ca nu noi ne temem de Macovei, ci voi va temeti de fisurile din sinapsele voastre, e adevarat nu intotdeauna combatute in amanunt si suficient.Aveti insomnii? Si eu am. Si alaturi de mine inca peste vreo 7 milioane de romani. Putin imi pasa daca site-ul acesta e a lui Voiculescu. Iar daca am ajuns sa nu imi pese nici macar de asta, este limpede ca voi sunteti in picaj. Eu de aburelile voastre, frumos ascunse uneori sub cuvinte constitutionale, m-am cam saturat. Iar daca aici sunt si cititori care au senzatia ca nu se pot ridica la niveleul "academic" al postarilor tale si posteaza cum ii taie capul, exprimandu-si cum pot frustrarile, afla ca eu imi pun mintea si ma cobor. Asta insa cand amandoi avem liber o pauza de la serviciu.

# UN ALT NONAME date 9 September 2012 08:41 0

Eu,una,ma simt amenintata de mesajul tau ,mai draga nonumber!Sunt convinsa ca ai avut destul timp sa faci analiza postarilor pe LUJU ,mai ales daca tinta ta este o persoana al carei mail il cunosti!Ia in considerare ca datele unei persoane pot sa fie folosite pentru a posta pe LUJU.Vorbesti de democratie insa, urmarirea postarilor unei persoane pe o publicatie on line,este un tip de cenzura care nu are de-a face cu democratia.Respectati tot ceea ce inseamna democratie si mai apoi vorbiti de rezultatul referendumului-e pertinent asa!

# nicu date 9 September 2012 13:20 0

Sunt dezamăgit de justiţia asta păcătoasă. Lăsând la o parte că în justiţie trebuie neapărat să fie imparţială, dar a intrat bine în politica celui care ne subjugă şi nu ţine cont de cei 7400000 de oameni care s-au dus să voteze demiterea. Asta nu mai e justiţie şi nu trebuie să fie respectată. S-o respecte Traian Băsescu şi şleahta lui de mafioţi care au pus mâna pe puterile principale din statul de drept. Dar nu e bine d-le Băsescu, nu e bine, pentru că minciuna şi nedreptatea o să iasă la suprafaţă cândva şi atunci, dacă vei mai fi în viaţă înfunzi puşcăria. Ţara vede toate matrapazlâcurile pe care le faci cu prietenii, cu rudele şi mai ales cu cei care ar trebui să fie de partea poporului, justiţiabilii acestui neam.      

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva