18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RECVIEM PENTRU CRISTIAN PANAIT – La Cimitirul Ghencea Militar se vor comemora 10 ani de la “sinuciderea” procurorului Cristian Panait din Parchetul General, victima a presiunilor facute de sefi in cazul “Lele”

Scris de: L.J. | pdf | print

29 March 2012 18:16
Vizualizari: 28415

In urma cu 10 ani, mai precis la 10 aprilie 2002, intreaga Magistratura a fost socata de vestea mortii tanarului procuror Cristian Nicusor Panait (foto) din Parchetul General, gasit zdrobit pe caldaramul strazii Logofat Stroici nr. 35 din Bucuresti, sub terasa propriei locuinte, de unde se aruncase in gol. Manevrele de resuscitare ale medicilor Spitalului de Urgenta au fost inutile, iar la ora 20.30 s-a inregistrat decesul. Tanarul procuror a luat decizia sa-si ia viata, dupa ce asupra lui s-au facut presiuni infernale de catre sefii ierarhici, pentru ca el sa-l inculpe pe procurorul oradean Alexandru Lele, care a tulburat interesele mafiei politico-judiciare ale regimului PSD din acele zile. De atunci, numele de Panait a fost asociat cu un model de independenta reala a unui magistrat, cu regretul ca deznodamantul a fost unul tragic. Sambata, la Cimitirul Ghencea Militar, unde se odihneste Cristian Panait, familia si fostii sai prieteni vor cinsti memoria magistratului, despre care s-au scris sute de articole, care au lasat o umbra de incertitudine cu privire la circumstantele mortii sale, chiar si dupa un deceniu. Este vorba de umbra autorilor morali, care nu au fost trasi niciodata la raspundere. Publicam in continuare un Recviem pentru Cristian Panait, scris de fosta noastra colega Dora Vulcan, care l-a cunoscut indeaproape, cu mentiunea ca in curand vom deschide din nou aceasta Cutie a Pandorei ramasa secreta dupa ce Parchetul General a dat o solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul deschis dupa moartea magistratului.


RECVIEM

<Azi ar fi fost ziua de nastere a lui Cristian-Nicusor Panait. Procurorul "sinucis" in urma cu zece ani. Din Parchetul General, actualmente al inaltei Curti. Ar fi implinit 39 de ani. Cristian – pentru colegi, Nicusor – pentru familie. tinea la imaginea lui moderna si prefera “Cristian”. Era, inca, un copil. Unul extrem de bun, de serios si de cuminte. si care se lua in serios.

Unic intretinator al mamei si matusii sale. Care traiesc in mizerie dar cu foarte, foarte, foarte multa demnitate si fara nicio speranta ca cineva, vreodata, le-ar mai putea face dreptate. (Nu mi-ar ierta termenul “mizerie”, s-ar supara de moarte. Tocmai pentru ca au demnitate.)

Ceva demersuri a mai facut procurorul Lele. Atat cat i s-a permis accesul la dosar. Alexandru-Florian Lele, suspendat din magistratura timp de opt ani, aflat si acum in proces cu statul roman si impotriva caruia Panait a refuzat sa emita mandat de arestare. Ba, Cristian a mai dat si SUP (scoaterea de sub urmarire penala), afirmand, dupa descinderea la Oradea, ca "altii sunt procurorii mafiei". in urma acestei solutii, prin care a refuzat sa-si inculpe un coleg nevinovat dar care a deranjat cumplit sistemul, i-au fost confiscate toate dosarele aflate in lucru si a fost bagat fortat in concediu de odihna. Confiscarea dosarelor este un abuz, unul fara precedent si care probeaza intentia vadita de a-l scoate din sistem; nici unui procuror nu i se confisca dosarele doar pentru ca intra in concediu!

Precizare: cotizanta la PDSR, mafia petrolului era bine aparata de chiar procurorii care ar fi trebuit sa o ancheteze iar peste procurorul Lele de la Oradea a dat ghinionul cand a ajuns la el un dosar al mafiei, pentru ca tinea locul unui coleg; niste surse de la Iasi mi-au spus ca insasi numirea procurorului general de la acea vreme ar fi fost facuta la propunerea, contra cost, a mafiei si nimic din ce s-a intamplat dupa nu a putut infirma halucinanta informatie.

Revin: dupa care au urmat eforturi fantastice de a o determina pe matusa cu care locuia in Bucuresti (el era din Targoviste) sa o convinga sa-l interneze la nebuni.

Dupa care, tanarul care se pregatea de nunta s-a... sinucis. Uite-asa. Dupa cum stim cu totii ca se intampla atunci cand te pregatesti de nunta si cand iubesti viata atat de intens si te pregatesti zilnic sa o traiesti cu atata fervoare. Precizare: Cristian - Nicusor nu consuma alcool, facea foarte mult sport, avea o dieta de sportiv de performanta, cumpara citrice cu ladita, avea o rigoare si o disciplina de performer, era foarte, foarte credincios si iubea enorm necuvantatoarele si copiii, isi dorea cat mai multi. Mai presus de toate, insa, isi iubea profesia, pentru care optase in cunostinta de cauza. Spunea ca-si iubeste meseria ca pe o... mireasa. Acum, desigur, toate aceste cuvinte au conotatii atat de tragice.

Absolut intamplator si fara nicio legatura cu eforturile sefilor sai de-a o convinge pe matusa ca ar fi nebun, brusc nebun, expertiza psihiatrica POST MORTEM (unica in analele psihiatriei mondiale pentru ca nici un individ MORT nu poate fi expertizat PSIHIATRIC; pentru asta un pacient trebuie sa indeplineasca o conditie elementara: sa fie viu) il declara a fi avut probleme cu “copingul”. Pe care l-ar fi "administrat gresit". si atunci, s-a "sinucis". Din cauza de coping.

Procurorul sef care a incercat sa o convinga pe matusa ca nepotul ei ar fi brusc nebun nu este altcineva decat procurorul comunist care a semnat prelungirea mandatului de arestare pentru un mort: inginerul Ursu, care zacea mort de o luna in beciurile Securitatii. El nu avea probleme cu copingul ci doar cu spitul lui Clita, pus sa-l omoare in bataie. Procurorul sef e acelasi procuror care, prietenos cu mine, grijuliu, direct sau prin intermediari, imi spunea mereu ca sunt pe un drum gresit, pentru ca scriu in acesti termeni. in care am fost lasata timp de noua luni sa scriu de conducerea propriului ziar. Dupa care a aparut un interviu de doua pagini, la mijlocul ziarului, cu prim-ministrul de la acea vreme, actualul inculpat Adrian Nastase. Despre care scriam ca e beneficiarul sponsorizarilor mafiei petrolului. Ca presedinte al partidului. Si vinovat moral. Si care s-a exprimat la lumina zilei, in fata Parlamentului, impotriva procurorului care dispusese arestarea capului mafiei. Adica exact impotriva colegului pe care Panait a refuzat sa-l aresteze. Atunci si-a semnat, probabil, Cristian – Nicusor condamnarea la moarte. Absolut intamplator, pe o alee paralela cu cea pe care era dus la groapa Cristian-Nicusor, familia Nastase in intregul ei avea niste treaba pe la un mormant din zona. Asa a fost justificata strania intersectare.

De zece ani, matusa lui Panait, adevarat personaj de tragedie antica, bantuie in fiecare zi prin locurile prin care Nicusor a trecut inainte de a sfarsi pe caldaram: pe banca din parc, unde Nicusor dadea mancare porumbeilor, pe strada unde se afla constructia arhitectului Berindei pe care grozavii zilei vor sa o distruga pentru a face loc unui monstru de sticla, la biserica unde preotul depune oricand marturie despre credinta extrem de curata si de puternica pe care o avea Panait, despre iubirea sa de Dumnezeu care nu i-ar fi permis, lucid si in cunostinta de cauza, sa-si “administreze copingul” intr-un mod neplacut lui Dumnezeu. De-atunci a intrat in post continuu. isi reproseaza, pe nedrept as spune, ca nu a inteles si mai bine grozavia prin care a trecut nepotul ei.. Podeaua din sufragerie pastreaza, inca, impregnata de ulei, strania urma de pantof a procurorului sef venit sa o convinga ca baiatul trebuie internat brusc la nebuni, nicidecum trimis la odihna, la rude in Grecia, dupa cum vroia ea.

Un regizor vestit si-a afirmat de ceva ani intentia de-a face un film. Pe vremea cand acest caz era in derulare el era presedinte director general al unei institutii de presa. si el pare sa fi renuntat sau cel putin sa fi amanat proiectul sine die. A facut la un moment dat o declaratie stranie despre unul din personajele cazului, de care s-a aratat fascinat, precum Nicusor candva. Iar apoi despre ceva ce duce cu gandul la presiuni. Sau doar... cine stie.

In general, acesta a ramas un subiect bun pentru aplicat upercuturi adversarilor politici, de a arata pisica neagra celor aflati intr-o, de altfel previzibila, ascensiune si care i-au fost colegi tanarului procuror. Sau, si mai dureros pentru familie, de a face rating. 

In final, la Ghencea Militari zace ingropat un copil. Cu dispensa de la Patriarhie, aprobata suspect de repede pentru un sinucigas. Fost student al ministrului de Justitie de la acea vreme. Unul foarte bun, care a terminat cu peste noua. Aceeasi doamna care a refuzat sa-i raspunda la telefon cand baiatul a sunat-o (vreo zece apeluri, unii spun chiar de zeci de apeluri, probabil ca fostul ministru si criminalii sai stiu cel mai bine) pentru a-i face cunoscute abuzurile. Era atat de increzator in oameni incat nici cu gandul nu-i putea suspecta a fi in vreo complicitate si nici nu avea cum banui ca madama facuse deja jocurile fix in ancheta pentru care el daduse solutie scoatere de sub urmarire penala.

Un copil care iubea viata, pe Dumnezeu, copiii, necuvantatoarele, care-si iubea atat de mult profesia, identificata cu dreptul penal in special, incat era in stare sa si moara pentru ea.

Ceea ce s-a si intamplat! >>


Comentarii

# nastase date 29 March 2012 18:50 +31

Si atunci de ce Luju il caineaza atata de criminalul Adrian Nastase, seful mafiei politico-juridice din acea perioada? Nu Nastase era seful Rodicai Stanoiu?Nu el era seful lui Icobov si al mefiei petrolului?

# Olivia-Maria Marcov date 29 March 2012 19:55 +14

M-ati facut sa plang. Si chiar plang si am plans mult. O mare surpriza, acest articol al vostru, din seara aceasta.

# Mihai date 9 May 2017 01:56 0

Nu e articolul lor. E al Dorei Vulcan. Singurul jurnalist care a avut curaj sa scrie adevarul despre caz.

# Oana Nuredin date 29 March 2012 20:14 +15

Dureros! Mai trist este ca asa ceva chiar se intampla! 

# MAMAR date 29 March 2012 20:50 +1

sa nu apara acc probleme dupa ce vine USL la putere frunzagalbena a declarat  ca suntem "stat politienesc" vezi doamne.... las ca vine USL.......

# TataMare date 29 March 2012 21:37 -12

Daca nu te tin nervii, nu stai in Parchetul General... Iti dai demisia, te muti la un parchet de provincie, dar nu te sinucizi ca fraierul... Justitia nu e chiar justitie, e mai mult "care pe care"

# corint date 22 May 2012 11:26 +16

a fost ucis cu sange receeeeeeeee.......E CRIMAAAA FRATILOR....intrebatil pe ponta si va va raspunde

# caineanuion date 29 March 2012 21:38 +22

Dumnezeu sa-l ierte , sa-l odihneasca-n pace si lumina fara de sfarsit sa-i straluceasca! Amin

# ProcurorPanait date 29 March 2012 22:10 +17

Multumesc Luju.ro !

# Carcotas Cotcodacescu date 29 March 2012 23:09 +8

La douajnoua de ani era deja in P.G. ? Tare tipu...Cred ca Iacob se cam oftica retroactiv.

# Scully a lu'Mulder date 30 March 2012 06:51 +21

Declaratia matusii din dos.117/P/2002-dos.anchetarii "sinuciderii" proc.Panait:"Cristi m-a anuntat, cand s-a intors de la serviciu, in jurul orei 17, ca va avea o vizita si sa nu ma sperii daca aud scandal. A zis: Ori eu, ori ei! A specificat ca vrea sa lamureasca niste probleme de viata si de moarte cu un coleg si a spus numele Ponta. Mi-a cerut sa le pregatesc o cafea si, daca se poate ar fi mai bine sa nu asist la discutii. In jurul orei 17.30 a venit musafirul asteptat iar eu, conform intelegerii cu Cristi, am plecat in vizita la o vecina. Ultima persoana care a venit la Cristi a fost acest Ponta”

# X file date 30 March 2012 22:11 +7

Dar de raportul medico-legal de ce nu spune nimeni nimic?

# Catalin date 30 March 2012 08:33 +8

Scully, extrem de interesant daca e si adevarat. Desigur, ca acel procuror Ponta nu are nici o legatura, absolt nici una, cu actualul Ponta. Banuim ca e o simpla potrivire de nume. Si de functie. Da, sigur.

# sfantul date 30 March 2012 08:45 +6

Vine si ziua judecatii de apoi. E scris. Criminalii vor plati, numai ca pe ei ii va lua dracu, si-i va duce direct in fundul iadului. Sa se roage pana atunci, sa nu inceapa un nou '89. Sa se roage mult si in fiecare zi, cu matanii.

# priviti printre ceea ce se intamla date 30 March 2012 10:17 +12

din pacate lui Nastase i-a venit randul destul de tarziu, dar tot e nevinovat de luju, judecătorii nu stiu ce spun ce fac etc. peste români vor veni timpuri si mai grele. cel care a avertizat de revolutia din 89 ne-a spus că va veni ceva si mai greu de dus pentru oamenii de buna credintă

# gugu date 30 March 2012 11:14 -9

Nimeni nu spune ca Nastase era nevinovat. Insa instanta trebuie sa dea solutia pe baza probatoriului administrat in dosar. Si daca restul probelor erau la fel de corecte ca si proba cu dolarii presupusi a fi utilizati de Nastase in 2004, desi ei au fost tipariti de Trezoreria SUA doar din 2005 incolo...

# Catalin date 30 March 2012 09:30 +3

Scully, extrem de interesant daca e si adevarat. Desigur, ca acel procuror Ponta nu are nici o legatura, absolt nici una, cu actualul Ponta. Banuim ca e o simpla potrivire de nume. Si de functie. Da, sigur.

# avocatTM date 30 March 2012 13:52 +15

...sincere condoleante familiei indoliate si mult respect pentru luju care a readus in actualitate acele vremuri de trista amintire. Incep prin a face precizarea ca sunt apolitic, nu agreez nici actualul regim politic insa nu pot sa nu imi amintesc cu teama si sila de perioada cand PSD se afla la putere, intrucat am avut ocazia prin prisma profesiei de avocat care o practicam si la acea data, sa ma intersectez cu acesta structura mafiota, perversa si periculoasa la mai toate nivele institutionale. Au fost vremuri cand dreptatea era dictata in mod exclusiv de spaga si trafic de influenta, a fost perioada in care nu exista jurisprudenta si nici dosare pentru astfel de infractiuni, o perioada in care tot felul de personaje abjecte si semianalfabete puse de partid in functii importante (primari, consilieri, prefect, directori si directorasi de institutii) iti radeau in nas sfidator pentru ca erau intangibili si protejati sub aspect penal.

# Anonima date 10 May 2012 13:01 +4

Nu pot decat sa subscriu la ceea ce ati enumerat mai sus! Cand ma gandesc cat de entuziasmata am fost ca m-am inscris la Facultatea de Drept si chiar m-a pasionat in toti cei 4 ani,si cum am auns in doar 2 luni sa detest faptul ca am optat pentru Timisoara si pentru Drept,nu va puteti imagina! Si toate astea,probabil din vina mea,am realizat destul de tarziu ca nu cred sa am stomac pentru asemenea josnicii si ca imi iubesc viata mai mult,decat sa am de-a face cu asemenea jegosi corupti si insetati de putere! Tara asta are nevoie de eroi precum dl. proc. Panait ca sa faca dreptate? Si ma intreb pentru ce? Ca sa plateasca cu viata pentru corectitudine si nici dupa 10 ani sa nu ii faca aceasta tara lui dreptate?! PATETIC si ne meritam soarta,din pacate! Daca mai vine acest PSD la putere in Romania,cu tot regretul si strangerea de suflet spun si fac tot posibilul ca sa plec din tara,ca urmatorii 5 ani nu as vrea sa ii mai prind traind sub cenzura lor si manariilor dezgustatoare! :-(((((

# psd - pcr date 10 May 2012 13:38 +3

PSD isi are obarsia in PCR. Asta e limpede ca lumina zilei. De la psd au plecat majoritatea sarlataniilor politice in Romania, tot acolo ne-am intors. Tovarasul suprem a murit, traisca tovarasii! :sad: Ponta e doar o maimutica trasa de sfori de grangurii comunismului in forma contemporana.

# DORIN date 16 December 2013 18:55 +1

:-| Acesti criminali care conduc Romania ar trebui toti condamnati la moarte deoarece pe toata perioada de la revolutie au facut numai crime printre care si cea d-lui procuror Cristian Panait, pacat de acest om , daca ar fi mai multi ca el dar totusi trebuie lucrati pe la spate acesti criminali, nu punindu-te in contra fiindca te elimina fara scrupule. O concluzie la care am ajuns ca pe acestia care conduc tara de la asa zisa revolutie din 1989 si pina acum nu va fi poporul in stare sa ii doboare ci doar o grupare extremista , care tre sa ii elimine pe rind asa cum se intimpla cu gruparea ETA, Al Qaeda, cu parere de rau o spun dar acestia sint in stare sa puna armata si jandarmeria sa traga in orice manifestatie care va lua mai multa amploare.

# Dixit date 30 March 2012 13:54 +16

Ultimele cuvinte pe care le-a auzit matusa sa de la Cristi au fost: «Cîinele ăsta de Ponta m-a omorît!» A mai spus ceva, dar neinteligibil pentru ca a intrat în comă. Toate dosarele pe care le avea Cristi in lucru, dupa "sinucidere" au fost redistribuite lui... Ponta. Dupa putin timp, Ponta a fost numit seful corpului de control al lui Nastase. Copingul desemnează un “efort cognitiv şi comportamental de a reduce, stăpîni sau tolera solicitările interne sau externe care depăşesc resursele personale” (Lazarus şi Folkman)! Si mortii fac eforturi cognitive si comportamentale anti-stress? Se va face vreodata dreptate? Respect etern, Panait Cristian!

# ELENA date 4 August 2012 14:57 +2

ULTIMILE CUVINTE PE CARE LE SPUNEA SI LE REPETA ERAU:MAMA O SA-MI DAI DREPTATE,PENTRUCA NU CREDEAM CA CEL DE CARE FUGISE DE LA SERVICI,ERA CRIMINALUL TRIMIS SA-I CURME TINERETEA LA 30 ANI.DOSAR 1238/P/2006 POLITIC DE ASCUNDEREA MAFIRI PETROVICI-GEO BURUIANA. CRIMINALII NU S-AU OPRIT DIN CRIME,CITITI DE CE MOR ADMINISTRATORII LUI RAZVAN PETROVICI. CAND SE VA FACE DREPTATE PENTRU ACESTI TINERI CINSTITI,EDUCATI,SCOLITI,DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE /

# Dixit date 30 March 2012 14:04 +8

Ultimele cuvinte pe care le-a auzit matusa sa de la Cristi au fost: «Cîinele ăsta de Ponta m-a omorît!» A mai spus ceva, dar neinteligibil pentru ca a intrat în comă. Toate dosarele pe care le avea Cristi in lucru, dupa "sinucidere" au fost redistribuite lui... Ponta. Dupa putin timp, Ponta a fost numit seful corpului de control al lui Nastase. Copingul desemnează un “efort cognitiv şi comportamental de a reduce, stăpîni sau tolera solicitările interne sau externe care depăşesc resursele personale” (Lazarus şi Folkman)! Si mortii fac eforturi cognitive si comportamentale anti-stress? Se va face vreodata dreptate? Respect etern, Panait Cristian!

# Vlad date 30 March 2012 16:17 +13

Sa ne reamintim fiindca uitarea dauneaza grav sanatatii mintale. Sa spunem tot adevarul si sa-i numim pe vinovati cu numele lor proprii. Din ceea ce imi amintesc, vinovatii directi sunt: Ovidius Paun, Piciorus, Tuculeanu si Joita Tanase. Dintre cei indirecti: Nastase, Stanoiu, Toma Zaharia si Radu Timofte. Dar nu trebuie sa uitam ca de fapt aveam si mai avem de-a face cu un intreg mecanism care functiona si inca mai functioneaza (cu deosebiri specifice), in parametrii care au determinat acea tragedie si altele asemenea mai putin stiute sau chiar nestiute. Daca nu ar fi existat acei vinovati directi cu numele lor proprii, ar fi fost altii in locul lor care ar fi facut acelasi lucru. Asta inseamna ca mai presus de oameni este sistemul, ceea ce nu face ca vina lor sa fie mai mica, insa lupta trebuie data cu acest sistem in primul rand. Asta nu inseamna ca A. Nastase trebuie judecat pentru chestiuni marginale, cu incalcarea grava a procedurilor si in lipsa probelor. Cea mai mare gresala este sa-l judecam pe Nastase cu o justitie de tip Nastase. Si asta nu pentru el in mod special, ci pentru noi, fiindca noi suntem primii interesati sa avem o justitie corecta si profesionista pe care sa ne putem baza. Iata, poate ca ar trebui sa existe o ancheta foarte serioasa care sa verifice implicarea lui A.N. in cazul Tarau-Lele-Panait, sau altele mult mai relevante decat termopane si alte acareturi, mita pentru functii sau bani de campanie. Si sa ne mai amintim: Armaghedonul, cazul Bivolaru si mai ales accesoriile acestuia, adica persecutiile la care au fost supuse celelalte persoane care erau legate, mai mult sau mai putin de MISA. Si in mod similar cu Nastase. nu trebuie sa confundam judecatile morale cu cele penale. Pentru mine Bivolaru este un gunoi moral, dar asta nu justifica abuzurile inimaginabile ale statului impotriva lui si a multor altor oameni. Si lista ramane deschisa. Sa ne amintim ...

# Vlad date 30 March 2012 16:51 +3

Sa ne reamintim fiindca uitarea dauneaza grav sanatatii mintale. Sa spunem tot adevarul si sa-i numim pe vinovati cu numele lor proprii. Din ceea ce imi amintesc, vinovatii directi sunt: Ovidius Paun, Piciorus, Tuculeanu si Joita Tanase. Dintre cei indirecti: Nastase, Stanoiu, Toma Zaharia si Radu Timofte. Dar nu trebuie sa uitam ca de fapt aveam si mai avem de-a face cu un intreg mecanism care functiona si inca mai functioneaza (cu deosebiri specifice), in parametrii care au determinat acea tragedie si altele asemenea mai putin stiute sau chiar nestiute. Daca nu ar fi existat acei vinovati directi cu numele lor proprii, ar fi fost altii in locul lor care ar fi facut acelasi lucru. Asta inseamna ca mai presus de oameni este sistemul, ceea ce nu face ca vina lor sa fie mai mica, insa lupta trebuie data cu acest sistem in primul rand. Asta nu inseamna ca A. Nastase trebuie judecat pentru chestiuni marginale, cu incalcarea grava a procedurilor si in lipsa probelor. Cea mai mare gresala este sa-l judecam pe Nastase cu o justitie de tip Nastase. Si asta nu pentru el in mod special, ci pentru noi, fiindca noi suntem primii interesati sa avem o justitie corecta si profesionista pe care sa ne putem baza. Iata, poate ca ar trebui sa existe o ancheta foarte serioasa care sa verifice implicarea lui A.N. in cazul Tarau-Lele-Panait, sau altele mult mai relevante decat termopane si alte acareturi, mita pentru functii sau bani de campanie. Si sa ne mai amintim: Armaghedonul, cazul Bivolaru si mai ales accesoriile acestuia, adica persecutiile la care au fost supuse celelalte persoane care erau legate, mai mult sau mai putin de MISA. Si in mod similar cu Nastase. nu trebuie sa confundam judecatile morale cu cele penale. Pentru mine Bivolaru este un gunoi moral, dar asta nu justifica abuzurile inimaginabile ale statului impotriva lui si a multor altor oameni. Si lista ramane deschisa. Sa ne amintim ...

# șoferul martor asistent date 30 March 2012 17:28 +6

Că nu s-a schimbat mare lucru în sistem e dovedit de strania coincidență a menținerii pentru încă 6 ani în Inspecția Judiciară pentru procurori a Elenei Rădescu - prima care a tăbărât asupra lui Cristian Panait încă de la Oradea, luându-le fața lui Păun, Picioruș și Joița, ce-i drept fiind ea și cam în stare avansată de ebrietate - astfel cum citesc în articolul dvs. alăturat, în LUJU.

# gina date 30 March 2012 19:07 +13

Felicitari Doamnei Dora Vulcan pentru curaj, pentru talent, pentru omenie!Intr/o lume cu susul in jos este de/a dreptul halucinant sa fii firesc, sa crezi in valori autentice . Nu l/am cunoscut pe d/l Panait, dar am fost cutremurata de moartea lui si m/am gandit adeseori la "paienjenisul " pe care nu l-a putut invinge, la absurdul situaţiei.Sunt magistrat şi cred că dacă cineva mi-ar impune o anume conduită, în dezacord cu propriile-mi valori, m-aş apuca de vândut flori. Fie-i ţărâna uşoară!

# Vlad date 30 March 2012 20:49 +1

Sa ne reamintim fiindca uitarea dauneaza grav sanatatii mintale. Sa spunem tot adevarul si sa-i numim pe vinovati cu numele lor proprii. Din ceea ce imi amintesc, vinovatii directi sunt: Ovidius Paun, Piciorus, Tuculeanu si Joita Tanase. Dintre cei indirecti: Nastase, Stanoiu, Toma Zaharia si Radu Timofte. Dar nu trebuie sa uitam ca de fapt aveam si mai avem de-a face cu un intreg mecanism care functiona si inca mai functioneaza (cu deosebiri specifice), in parametrii care au determinat acea tragedie si altele asemenea mai putin stiute sau chiar nestiute. Daca nu ar fi existat acei vinovati directi cu numele lor proprii, ar fi fost altii in locul lor care ar fi facut acelasi lucru. Asta inseamna ca mai presus de oameni este sistemul, ceea ce nu face ca vina lor sa fie mai mica, insa lupta trebuie data cu acest sistem in primul rand. Asta nu inseamna ca A. Nastase trebuie judecat pentru chestiuni marginale, cu incalcarea grava a procedurilor si in lipsa probelor. Cea mai mare gresala este sa-l judecam pe Nastase cu o justitie de tip Nastase. Si asta nu pentru el in mod special, ci pentru noi, fiindca noi suntem primii interesati sa avem o justitie corecta si profesionista pe care sa ne putem baza. Iata, poate ca ar trebui sa existe o ancheta foarte serioasa care sa verifice implicarea lui A.N. in cazul Tarau-Lele-Panait, sau altele mult mai relevante decat termopane si alte acareturi, mita pentru functii sau bani de campanie. Si sa ne mai amintim: Armaghedonul, cazul Bivolaru si mai ales accesoriile acestuia, adica persecutiile la care au fost supuse celelalte persoane care erau legate, mai mult sau mai putin de MISA. Si in mod similar cu Nastase. nu trebuie sa confundam judecatile morale cu cele penale. Pentru mine Bivolaru este un gunoi moral, dar asta nu justifica abuzurile inimaginabile ale statului impotriva lui si a multor altor oameni. Si lista ramane deschisa. Sa ne amintim ...

# Vlad date 30 March 2012 21:20 +2

Sa ne reamintim fiindca uitarea dauneaza grav sanatatii mintale. Sa spunem tot adevarul si sa-i numim pe vinovati cu numele lor proprii. Din ceea ce imi amintesc, vinovatii directi sunt: Ovidius Paun, Piciorus, Tuculeanu si Joita Tanase. Dintre cei indirecti: Nastase, Stanoiu, Toma Zaharia si Radu Timofte. Dar nu trebuie sa uitam ca de fapt aveam si mai avem de-a face cu un intreg mecanism care functiona si inca mai functioneaza (cu deosebiri specifice), in parametrii care au determinat acea tragedie si altele asemenea mai putin stiute sau chiar nestiute. Daca nu ar fi existat acei vinovati directi cu numele lor proprii, ar fi fost altii in locul lor care ar fi facut acelasi lucru. Asta inseamna ca mai presus de oameni este sistemul, ceea ce nu face ca vina lor sa fie mai mica, insa lupta trebuie data cu acest sistem in primul rand. Asta nu inseamna ca A. Nastase trebuie judecat pentru chestiuni marginale, cu incalcarea grava a procedurilor si in lipsa probelor. Cea mai mare gresala este sa-l judecam pe Nastase cu o justitie de tip Nastase. Si asta nu pentru el in mod special, ci pentru noi, fiindca noi suntem primii interesati sa avem o justitie corecta si profesionista pe care sa ne putem baza. Iata, poate ca ar trebui sa existe o ancheta foarte serioasa care sa verifice implicarea lui A.N. in cazul Tarau-Lele-Panait, sau altele mult mai relevante decat termopane si alte acareturi, mita pentru functii sau bani de campanie. Si sa ne mai amintim: Armaghedonul, cazul Bivolaru si mai ales accesoriile acestuia, adica persecutiile la care au fost supuse celelalte persoane care erau legate, mai mult sau mai putin de MISA. Si in mod similar cu Nastase. nu trebuie sa confundam judecatile morale cu cele penale. Pentru mine Bivolaru este un gunoi moral, dar asta nu justifica abuzurile inimaginabile ale statului impotriva lui si a multor altor oameni. Si lista ramane deschisa. Sa ne amintim ...

# DORA VULCAN date 30 March 2012 21:34 +9

Dragii mei, sper să nu comit un abuz făcând această invitaţie. Improprie pentru prezenţa la un mormânt. Sunt sigură, însă, că mătuşa procurorului Panait, Eleni Dumitru, un om extrem de încercat şi de chinuit în continuare, va fi foarte fericită să vadă că oamenilor le mai pasă de el, de CRISTIAN- NICUŞOR PANAIT, CARE A MURIT PROCUROR PENTRU CĂ-ŞI IUBEA PROFESIA CA PE O MIREASĂ. Cred, sper să nu comit un abuz, aşadar, dacă vă rog, dacă vă invit acolo să-i facem împreună memoria vie. Aşadar, MÂINE, 31 MARTIE, LA GHENCEA MILITAR, LA 8.30 LA MORMÂNT (DE LA INTRARE PE STÂNGA). Dacă aveţi probleme să nimeriţi, sunaţi-mă între 7,45 - 8,15, hai, 8,20, ca să nu-mi ţuruie telefonul în acele momente, adică nu începând cu 8,30. Eu voi fi cât mai devreme posibil, ca să vă pot îndruma. Nu contează dacă l-aţi cunoscut sau nu. Contează să fiţi cu sufletul acolo. În felul acesta vă opuneţi sistemului, răului, aşa cum Goma a definit Securitatea ca fiind "răul absolut" - fapt probat în mod tragic de soarta acestui copil. Oamenii nu ştiu şi eu nu am putut publica atunci, pentru că mi s-a interzis: Goma şi-a afirmat susţinerea pentru caz şi pentru toate demersurile mele jurnalistice făcute în acest sens (într-un mod pe care nu am încercat niciodată să mi-l explic absolut toate articolele mele au dispărut de pe net ca şi cum nu am existat şi nu am scris nimic – am luat-o ca pe o formă de penitenţă; cei care ar fi trebuit să ştie ştiau, oricum. Iar cei care se temeau au avut grijă să-mi arate că au mâna lungă şi că ştiu în continuare de soarta mea şi a celor dragi mie). Accentul în susţinerea lui Goma nu trebuie citit pe persoana mea ci pe caz. Fiţi acolo şi vă veţi opune sistemului, răului absolut. Fiţi acolo şi acest copil va şti. Iar cei care-l iubesc şi-i poartă, sărmanii, iubirea în continuare, vă vor fi recunoscători. Lor cu siguranţă le veţi face o bucurie. Nu le spuneţi că eu v-am chemat, nu vor avea de unde afla dacă veţi păstra discreţia. Personal, nu am detentă pentru a putea înţelege puterea acestei femei, de unde are atâta putere şi atâta demnitate şi tărie în spirit şi iubire curată pentru oameni şi pentru cele frumoase din om. De asemenea, cu tot dragul pentru cei care au făcut-o, adică înţelegându-le resortul uman, vă rog să nu-mi închinaţi ode, nu-mi mai pomeniţi numele ca formă de apreciere. Măcar că eu am fost cea câştigată ca om, pentru că am avut şansa de a mă opune scriind, cu toate consecinţele care au derivat din asta. Astfel, am avut şansa de-a mă putea poziţiona ca om. Resorturile mele ţin strict de ceea ce vreau să obţin în această viaţă: şansa de a deveni într-o bună zi şi de a putea pleca, sper, ca om. Drama cumplită a tuturor celor implicaţi în acest caz - familia procurorului Panait şi familia procurorului Lele, niciunul nemaifiind lăsat să fie procuror - a fost pentru mine şansa unei poziţionări la care ţin să devin şi sper că voi fi până voi pleca. Un om nici pe departe atât de puternic şi de bun pe cât a fost acest copil şi pe cât sunt cei care i-au supravieţuit cu iubire. CÂND AJUNGEŢI ACOLO ÎNTREBAŢI DE ELENI ŞI DE ETA (MĂMICA LUI) ŞI TRANSMITEŢI-LE GÂNDURILE VOASTRE CURATE. CRISTIAN - NICUŞOR VĂ VA FI RECUNOSCĂTOR. PS: Vor fi acolo oameni adevăraţi, ale căror nume nu le dau din discreţie şi din respect ptr ei. Nr-l meu de telefon: 0722 203 946. E nr meu de fost jurnalist ieşit din presă la presiunea şpăgilor pe care contrabanda le-a comis asupra şefilor mei hulpavi şi ispitiţi de arginiţi. Mai fac o precizare: toate acestea nu ar fi fost posibile fără graţia venită dinspre foştii mei colegi de la Ziua, actualmente LUJU, Adina Anghelescu şi Răzvan Savaliuc, colegi şi oameni pe care i-am respectat şi citit permanent. Nu e uşor să rămâi jurnalist într-o astfel de lume. Credeţi-mă pe cuvânt, ca un om scos din presă. Dumnezeu să vă lumineze calea iar lui Cristian – Nicuşor să-i dea odihna pentru care a plătit. “Tata mare” şi toţi scepticii, vă aştept acolo. Cu siguranţă nu sunteţi atât de cinic pe cât vă ascundeţi, inclusiv prin opţiunea pentru nick-name. CRISTIAN–NICUŞOR PANAIT şi-a asumat ceea ce a fost şi a făcut. Până la urmă, ne ducem dincolo doar cu ceea ce suntem. Mie mi-au inspirat viaţa un om ucis de colegii săi, procurorii Securităţii, şi un anchetat penal - ai cărui trei copii aşteptau să vadă dacă tatăl lor va plăti cu arestarea vina de a crede în Justiţie, în cea autentică. Aceiaşi trei copii în ochii cărora s-a uitat Cristian – Nicuşor Panait. Pe Dvs. cine vă inspiră?

# gabi s date 30 March 2012 22:18 +7

Am  fost colega de clasa cu nicu  alias "GRASU" in Scoala Generala  nr 10 din Targoviste . Era cel mai bun din clasa .  

# Orori au fost/orori sunt inca date 31 March 2012 02:31 +8

Pe langa expertiza psihatrica post-mortem a fost si acuzat de luare de mita tot post-mortem caci prin dos.177/p/2002 s-a dispus clasarea cauzei privind sinuciderea s-a dispus si nup pentru luare de mita desi dos.a fost deschis dupa presupusa sinucidere, deci au cercetat un mort ca a luat mita. D-zeu sa-l odihneasca in pace! ps:ptr.luju poate ar fi bine de realizat un interviu cu fostul procuror Alexandru Lele despre cazul Panait dar si despre cazul domniei sale.Ca sa vedeti de unde am plecat si unde am ajuns, adica ne am invartit in cerc pe scurt.

# vivi pescaru' date 31 March 2012 15:27 +8

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Cristi Panait. Cei care ii erau prieteni apropiati STIU ca era un caracter tare, care nu putea sa se sinucida. L-au omorat cu sange rece, la fel cum au ucis-o si pe regretata procuroare Luminita Sega. Parerea mea.

# Si TOTUSI ...NOI date 1 April 2012 08:42 +2

"Noi suntem seminte si pamantul e al nostru, stim cel mai bine locul si patima si rostul, stim cel mai bine legea si mersul inainte, suntem dupa nevoie si lacrima si dinte." Cam asa ne-a spus-o Nichita Stanesu-e vremea sa luam aminte!

# koko date 3 April 2012 08:04 +5

l-a "sinucis" Adrian Nastase prin locotenentii sai .. la fel cum si Ioan Petru Culianu a fost asasinat la ordinele lui Ion Iliescu in ani 90'

# RV date 6 April 2012 23:35 +4

De ce nu vorbeşte nimeni despre tehnicile folosite de oamenii Securităţii (nu ştie nimeni ca aceştia să fi emigrat la mănăstire după 1989 şi nici să fi renunţat la beneficii şi practicile cu care le-au obţinut): atacul psihic şi tot arsenalul de tortură prin care erau destabilizaţi psihic şi mai apoi omorâţi indezirabilii. Sunt mulţi procurori care ştiu despre asta şi au avut, la un moment dat, de-a face cu ele. Sigur, totul e la pachet cu presiunea pusă de şefii din sistem şi tot calabalâcul extenuării, al izolării şi, în final, al exterminării. O explicaţie a acestei tăceri poate fi nu doar frica ci şi teama de ridicol - pe care mizează din plin oamenii Securităţii - temerea că te-ai putea compromite vorbind. Dar ele există, au fost folosite din plin (nevasta lui Picioruş, unul din procurorii responsabili de moartea lui Panait, a fost unul din psihiatrii Securităţii) şi nimic nu consemnează să se fi renunţat la ele...

# TAPUS CONSTANTIN Luptator in rezistenta anticomunista date 21 May 2012 09:17 +4

 Se spune ca , criminalii se intorc la locul crimei ! grav este faptul ca au ajuns la putere si pot sa srearga urmele crimelor !

# elena date 4 August 2012 14:48 +3

OMOR IDENTIC CU CEL AL FIULUI MEU DIN DOSAR 1238/P/2006,DOSAR CU IMPLICATIA POLITICO-MAFIOTA PETROVICI.

# Danuta date 20 March 2015 22:54 0

Stie cineva in ce segment al Cimitirului Ghencea Militar e innmormintat Procurorul Cristian Panait? vreau sa ajung sa aprind o candela , sa pun o floare pe mormint.. Va multumesc!!

# Amalia date 22 March 2015 21:55 0

Buna ziua! Am marea dorinta de a aprine o candela la Mormintul Lui Cristian Panait , si de a I cinsti memoria, Revin cu aceeasi intrebare , daca cunoaste cineva Parcela unde odihneste in cadrul Cimitirului Ghencea Militar, am fost , am cautat , dar nu am gasit mormintul ...Cu multumiri!!

# puscarie daniela date 29 May 2016 02:27 0

Cata prostie ordinaraaaaaaa vereeeeeeei si cata golanie, rar iti este dat sa vezi! Este arhicunoscut si se stie ca procurorul Cristian Panait a sarit de pe terasa in prezenta mamei si a matusii si ca acestea nu l-au putut opri! De asemenea, se stie ca procurorul coleg care l-a vizitat ultimul, asa-zisul "Ponta", era de fapt un procuror coleg care se numea Traian M., coleg cu Cristi Panait. De asemenea exista memoriile ultimelor zile de viata din existenta lui Cristian Panait, scrise de Eleni Dumitru, matusa lui care l-a crescut de mic copil si care a locuit cu el pana in momentul in care acesta s-a sinucis aruncandu-se de pe terasa "Ca un Icar!", cu mainile desfacute si in chiloti, asa cum a declarat matusa lui care era de fata impreuna cu mama lui in momentul in care acesta a sarit. Cata nenorocire umana, cata golanie si cat de ordinari pot fi romanii astia, totusi uneori realitatea poate intrece orice masura in acest sens! Pa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva