23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI, LASA-NE! - Exclusiv: Cele 77 pagini ale actiunii prin care sefii DNA Laura Kovesi si Marius Iacob au fost trimisi in judecata pentru grave abateri disciplinare. Pretextul lui Kovesi ca inregistrarea cand ordona dosare cu ministri ar fi fost falsificata a fost demontata de IJ: “Cat priveste alterarea invocata de persoana cercetata, aceasta nu a fost confirmata in maniera juxtapunerii sau colarii de expertiza... apararea va fi inlaturata ca nesustinuta de probe” (Actiunea)

Scris de: L.J. | pdf | print

4 February 2018 12:31
Vizualizari: 21357

Lumeajustitiei.ro va prezinta in premiera actiunea disciplinara prin care Laura Codruta Kovesi (foto) a fost trimisa in judecata alaturi de adjunctul ei Marius Iacob pentru grave abateri disciplinare legate de sedinta de lucru cu Sectia a II-a a DNA, cand sefa acestui parchet a fost inregistrata ordonand dosare cu premieri si ministri, intr-un limbaj care a oripilat natiunea. Din pacate pentru intreaga Romanie, Kovesi pretinde ca nu are de ce sa isi dea demisia si pune totul pe falsificarea inregistrarilor cu ea de la sedinta de lucru a Sectiei a II-a a DNA din 30 martie 2017 si pe faptul ca “au inceput atacurile asupra justitiei”. Ca si cum ea sau DNA (tot aia e) ar fi Justitia! Publicam in continuare justificarile lui Kovesi vizavi de faptul ca a fost trimisa in judecata disciplinara “pentru prima data”, dar si motivatia Inspectiei Judiciare cu privire la interceptari si faptele pentru care sefii DNA au fost trimisi in judecata, cu mentiunea ca intreaga actiune disciplinara o puteti citi atasata in format .pdf la finalul articolului.


Kovesi pretinde ca interceptarile cu ea ar fi fost falsificate. Inspectia o contrazice

Potrivit Agerpres, sefa DNA Laura Kovesi a declarat la 29 ianuarie 2018 urmatoarele:

"Lucrez in procuratura de peste 22 de ani si in acesti 22 de ani nu am avut niciodata o cercetare disciplinara sau o actiune disciplinara. In mod cu totul intamplator, anul trecut, cand au inceput atacurile asupra justitiei, cand IJ a dat un comunicat de presa in care sustinea modificarile la Legile Justitiei propuse la acea vreme de ministrul Justitiei, au inceput, in mod cu totul intamplator mai multe sesizari din oficiu ale IJ. Cred ca sunt peste 15 sau 16. Deci, este foarte dificil de comentat. Dar ce pot sa va spun categoric, ca in aceasta cercetare disciplinara, care vizeaza o inregistrare care a fost distribuita publicului in luna iunie anul trecut, s-a facut un raport de constatare, o expertiza criminalistica in care s-a stabilit ca inregistrarea nu este originala, ca inregistrarea a suferit editari. Au fost audiati toti colegii participanti la sedinta. O sa-mi fac apararea in cadrul Sectiei pentru procurori si o sa vedem ce se intampla cu aceste actiuni disciplinare" (…) Niciodata in cei 22 de ani de procuratura nu am fost acuzata ca as fi avut un comportament nepotrivit in relatiile cu colegii. Am tinut mii de sedinte ca sef al institutiilor, am participat la sedinte ca procuror cu functie de executie. Niciodata nu am fost acuzata de asa ceva. Doar acum, in mod cu totul intamplator, cand sunt aceste atacuri, cand exista acest asalt asupra justitiei, am fost acuzata ca as fi facut afirmatii pe un ton autoritar in cadrul sedintei",

(…) Imi e foarte greu sa anticipez cat va dura aceasta judecata. Speta este una foarte simpla, probele sunt foarte clare si evidente. O sa-mi fac apararile in fata Sectiei de procurori, asa cum am facut-o si atunci cand a fost controlul de fond desfasurat de IJ. Nu consider ca trebuie sa demisionez pentru ceva ce nu am facut. Din primul moment in care acea inregistrare a fost difuzata am spus ca nu este o inregistrare originala, ca a fost editata, ca au fost facute juxtapuneri, ca anumite afirmatii nu le-am facut niciodata, ca anumite cuvinte nu fac parte din vocabularul meu indiferent daca sunt la serviciu sau sunt acasa, aspecte care au fost confirmate si de expertize si de declaratiile colegilor prezenti la sedinta".

Inspectia Judiciara a respins apararea lui Kovesi

Cu referire la apararile lui Kovesi referitoare la asa-zisa falsificare a inregistrarilor aparute in presa despre cum ordona ea dosare, in actiunea disciplinara exercitata in dosarul 4759/IJ/912/DIP/217 la data de 9 ianuarie 2018 (rezolutie semnata de inspectorii judiciari Gina Margirescu si Mihaela Hitruc, avizata de directoarea Adriana Pampu si confirmata pentru inspectorul sef adjunct al Inspectiei Judiciare de procurorul Gheorghe Stan) se arata:

...din analiza intregului material probator, rezulta dincolo de orice indoiala rezonabila, ca in cadrul sedintei de lucru din data de 30.03.2017, procurorul sef al DNA a facut afirmatii de natura a aduce atingere onoarei sau probitatii profesionale si prestigiului justitiei. Imprejurarea ca o parte din procurorii audiati nu isi mai amintesc aceste afirmatii sau ca aprecieaza ca ele nu au avut un caracter ofensator nu inlatura nici certitudinea acestor afirmatii, nici faptul ca, in mod vadit, ele au fost intentionate ca atare de autoarea lor, fie ca aceasta nu a avut reprezentarea caracterului lor, fie ca acestea constituiau un limbaj uzual, astfel incat nu a mai aparut vreun sentiment de autocenzura.

Cat priveste alterarea continutului lor, invocata in aparare de persoana cercetata, aceasta nu a fost confirmata in maniera juxtapunerii sau colarii de catre constatarea tehnico-stiintifica sau de expertiza criminalistica, motiv pentru care apararea va fi inlaturata ca nesustinuta de probe.

Limbajul folosit este strain cadrului unui limbaj juridic oficial al unui magistrat si extern standartelor privind exercitiul functiei de conducere a unei structuri a Ministerului Public (…)

Limbajul uzitat (facandu-se abstractie de expresiile nerecunoscute de procurorii audiati, respectiv 'a decapa', 'manca-ti-as', 'a infasca', 'stai cu curu pe dosare') este constatabil de catre orice observator echidistant si rezonabil ca fiind inadecvat unui magistrat, agresiv, chiar intr-un registru licentios si de natura a contraria sau indigna opinia publica, iar pe de alta parte contine tendinte de interventie in activitatea unor magistrati procurori cu referire la cauze penale aflate in curs de instrumentare

Iata dispozitivul actiunii disciplinare cu incadrarea si descrierea succinta a abaterilor disciplinare:

(...)

DISPUNEM

Admiterea in parte a sesizarilor din oficiu, a ministrului Justitiei si a petentilor Marin Nicolae, Moraru Iorga Mihaela si Tulus Doru Florin, prin exercitarea actiunii disciplinare fata de:

a) – procuror sef directie Laura Codruta Kovesi din cadrul DNA, pentru savarsirea urmatoarelor abateri disciplinare prevazute:

- de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004, constand in aceea ca in cadrul sedintei de lucru a procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din data de 30.03.2017, la sediul DNA, in mod intentionat, in exercitarea atributiilor de procuror sef al DNA a avut manifestari de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale a magistratilor procurori din cadrul acestei sectii, precum si prestigiului justitiei, imprejurari identificate in inregistrarile audio aparute in spatiul media la data de 18.06.2017.

In concret, procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin care s-a constatat existenta unui conflic intre puterile statului generat de actiunile DNA, prin instrumentarea urgenta a unor dosare “cu ministri”, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017, a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii Constitutionale, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor de catre conducerea DNA este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a presoanelor cercetate, relativizand efectele deciziilor Curtii Constitutionale (fapt inacceptabil intr-un stat de drept).

De asemenea, procurorul sef al DNA a folosit fata de colegii procurori prezenti la sedinta de lucru ce a avut loc la data de 30.03.2017, un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standartele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat cu functie de conducere, astfel cum a fost detaliat in expozitivul prezentei rezolutii. Acest comportament a fost de natura a genera in randul opiniei publice, urmare ajungerii sale la cunostinta publicului, a unui sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea de catre conducerea DNA a principiului suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor. Astfel, s-a adus o atingere vadita onoarei si probitatii profesionale a procurorilor din cadrul DNA si prestigiului institutiei in sine, cu consecinta afectarii credibilitatii actelor indeplinite de procurori in procedurile judiciare pendinte. De asemenea, a fost lezat prestigiul Curtii Constituionale, prin afirmatiile preivind nerecunoasterea caracterului legal, definitiv si general obligatoriu al deciziilor sale(prevazut de art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei) si prin cele privind persoana unuia dintre judecatorii constituionali, fost procuror sef al DNA.

- de art. 99 lit. c) din Legea 303/2004, constand in aceea ca prin corespondenta de tip email transmisa in seara de 20 iunie 2017 de pe adresa de email de serviciu a procurorului sef al DNA, pe adresele de email ale procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor din cadrul Sectiei cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si defaimator, respectiv “lasi”, “barfitori”, “infractori”, facand cunoscut faptul ca “exista deja un cerc de suspecti”, cu referire la dosarul penal nr. 246/P/2017, incalcand astfel obligatia de rezerva si normale de conduita atasate profesiei de magistrat, prezentate pe larg in expozitivul prezentei rezolutii. Consecinta acestei incalcari o reprezinta lezarea grava a onoarei, reputatiei profesionale si imaginii procurorilor destinatari ai emailului, precum si afectarea imaginii si credibilitatii institutiei DNA in general, prin propagarea ideii in constiinta publica potrivit careia in cadrul acestei Directii, modul de relationare si adresare intre conducere si procurori se desfasoara de o asemenea maniera, incompatibila cu regulile care guverneaza statutul magistratilor,

- de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea 303/2004, constand in aceea ca in data de 19 iunie 2017, in circumstantele descrise in expozitivul prezentei rezolutii, a incalcat cu stiinta dispozitiile art. 7, lit. b) din Regulamentul de ordine interioara al DNA... care se refera la atributiile procurorului sef al DNA si prevede ca acesta: “urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport de criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei” prin desemnarea, prin rezolutie olografa, in calitate de procuror de caz in dosarul nr. 246/P/2017, aflat pe rolul DNA – Sectia de combatere a coruptiei, a dlui Marius Constantin Iacob, procuror sef adjunct al DNA, magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate, data fiind prezenta sa printre participantii la sedinta de lucru din data de 30.03.2017 si obiectul cauzei mai sus mentionate.

Prin incalcarea regulamentului si desemnarea in calitate de anchetator a unui magistrat aflat intr-o stare obiectiva si vadita de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalitatii, impartialitatii si regulilor fundamentale (prevazute de art. 1 alin. 5, 16 alin. 1 si 2, 20, 21 alin. 3, 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei, art. 1, 2, 4, 5 ,8 din Codul de procedura penala) carora procedurile penale trebuie sa se subsumeze, in vederea garantarii dreptului la un proces echitabil, astfel cum este reglementat in art. 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, precum si prestigiul si credibilitatii actului de justitie in infaptuirea caruia a fost implicata DNA.

b) – procurorul sef adjunct directie Marius Constantin Iacob din cadrul DNA, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de:

- art. 99, lit. I) teza I din Legea 303/2004, constand in aceea ca incepand cu data constituirii dosarului penal nr. 246/P/2017 al DNA – Sectia de combatere a coruptiei, in circumstantele descrise in expozitivul prezentei rezolutii, a efectuat acte de urmarire penala in aceasta cauza, fara a formula cerere de abtinere, desi se afla in mod vadit in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64, alin. 1, lit. f), cu referire la art. 65, alin. 1 si art. 66 Cod procedura penala. Aceasta conduita are aptitudinea de a pericilita increderea publica in impartialitatea actului de justitie, cu consecinta afectarii imaginii jusdtitiei ca serviciu public si de a prejudicia urmarirea penala efectuata in dosarul nr. 246/P/2017 al DNA.”

* Cititi aici actiunea de 77 pagini prin care Kovesi si Iacob au fost trimisi in judecata disciplinara

Comentarii

# Adela date 4 February 2018 12:53 +35

  E un banc în care România declara război" SUA şi imediat se predã pt.a fi cucerită, Doar aşa am deveni şi noi cel de-al 51-lea stat al americii. Numai că ei in realitate nu au nevoie de naivi,lingãi si trădători deoarece au cu adevărat demnitate si naționalismul în sânge, în concluzie nu au nevoie ca România sa devină colonie vreodată cu acte în regulă cu drepturi depline, nu au nevoie de alte obligații si batăi de cap! Aici în țara fraierilor" orice se poate lua gratis ba mai mult rămânem şi DATORI şi fără drepturi si libertate. Toate astea sub PRIVIRILE TUTUROR fără ca cineva să zică ceva vreodată. Din pacate pt. Noi si din fericire pt.Străini. DAR totuşi să nu ne facem griji în caz de război căci aliații ne vor apăra bine până la punctul in care vor trebui sa se retragă la familiile lor cedându-ne nouă privilegiul ,,tare-motivat"de a deveni EROI căzuți la datorie cu scopul de a apăra preacinstita nobilime a statului paralel şi pe Lulu! Asta e super-ironia PROSTIEI

# BB date 4 February 2018 13:43 0

http://fluierul.ro/mobile/article/indexDisplayArticleMobile.jsp?artid=1224056&title=pentru-cine-mai-avea-dubii-ca-ue-ul-si-soros-lucreaza-n-mana-n-mana-timmermans-vice-presedintele-comisiei-europene-de-peste-20-de-ani-vorbesc-cu-george-soros-despre-europa-si-cum-putem-ajuta-europa-sa-devina-cat-mai-strans-integrata- Si SRI trebuie desfiintat http://fluierul.ro/mobile/article/indexDisplayArticleMobile.jsp?artid=1224053&title=cotidianul-ro-sri-stat-in-stat-pe-banii-statului-aici-sunt-taxele-dumneavoastra-

# Constantin date 4 February 2018 14:25 -4

Kövesi va ramane in functie atat cat Ta****** Băsu' ii va da unda verde.Aceasta vine doar-doar de la Putin!

# cozma ioan date 4 February 2018 15:15 +5

stimata redactie nu ati aflat cum a reactionat tudorel minciunel la lectura celor 77 de pagini ?daca da , publicati pe site ca mor de nerabdare sa vad un spech elevat al pispiricului !

# Zoro date 4 February 2018 16:12 +2

Slabe speranța ca sa ne lase! Cata vreme avocat Vasii, apărătorul ales al lui Dragnea, i-a cerut public iertare Șefei DNA, înseamnă fără putință de tăgadă că aceasta ne va lăsa , dar nu acum, ci în cel mai bun caz când i se va expira mandatul. Să nu fie!

# Thor date 4 February 2018 19:55 0

Coțohârla aia??? :-x

# santinela date 5 February 2018 08:05 +8

Toata lumea a auzit inregistrarea si comportamentul de doi bani al lui Kovessi dar sa iesi apoi sa spui ca nu este adevarat, inseamna tupeu de neam prost.Este exact ca si Basescu cind spunea ca toti sintem prosti si el nu a dat cu pumnul in copilul ala !Mai adauga si tu Toadere cel adormit inca 77 de pagini cu date noi, de la tine, si trimitele in cap lui IOhannis,poate se trezeste si asta !

# Luce date 5 February 2018 08:26 0

asta-i ca Lucescu, niciodata nu e de vina: m-au furat arbitrii, ghinionu, mingea nu a vrut sa intre in poarta, norocul proverbial al Stelei, m-a urmarit tramvaiu...

# observ date 5 February 2018 15:55 0

...si mai sunt si si altii, mai...inovatori decat Lucescu...Dan Petrescu,Hagi Gica,..

# Georgian Pop date 7 February 2018 11:27 -1

Kovesi, cetățean american cu susținere ue-băs-putin, va cădea greu și numai înlocuită cu o persoană cu același adn internaționalist și cu promovarea ei în CCR sau la Bruxelles, onu, nato, haga, cedo.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva