22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DICTATURA INCEPE CU LINSAREA MAGISTRATILOR – Avocatul Dan Grunea ia atitudine dupa ce Inspectia Judiciara a cerut suspendarea judecatoarei Ancuta Popoviciu: „Actiune impulsiva, in spiritul unei totale neincrederi in institutii si proceduri... Serveste tendintelor autoritare ale Executivului... Nu tine cont de factorul uman, de oboseala, de incarcarea instantelor. Eroarea materiala a judecatoarei nu a cauzat un prejudiciu dosarului... Ce facem? Spanzuram si fotbalistii care rateaza la 11 metri?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 April 2024 15:11
Vizualizari: 4896

Avocatul Dan Grunea (foto) din Baroul Cluj a luat atitudine joi, 18 aprilie 2024, impotriva Inspectiei Judiciare dupa ce IJ a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din functie a judecatoarei Ioana-Ancuta Popoviciu de la Judecatoria Mangalia pentru simplul fapt ca a gafat in sala de judecata in dosarul lui Vlad-Matei Pascu (soferul drogat care a omorat doi tineri intre 2 Mai si Vama Veche), intrebad daca una dintre victime era prezenta la acel termen (click aici pentru a citi).Grunea acuza ca manevra Inspectiei serveste tendintelor autoritariste ale Guvernului, care abia asteapta sa bage pumnul pe gatul magistratilor.

In acelasi context, avocatul atrage atentia ca inainte ca Inspectia Judiciara sa se napusteasca asupra unui judecator, trebuie sa ia in calcul ca acea gafa a fost, poate, provocata de volumul urias de munca, data fiind supraincarcarea instantelor cu dosare – una dintre problemele arhicunoscute ale sistemului judiciar.

In incheiere, Dan Grunea compara actiunea Inspectiei Judiciare atat cu extremismul revolutionarilor francezi din 1789 (care faceau dreptate cu ghilotina), cat si cu tragedia fotbalistului columbian Andres Escobar, omorat in 1994 de catre cartelurile drogurilor pentru autogolul inscris in campionatul mondial (care a contribuit la infrangerea Columbiei de catre Statele Unite) – autogol care ii adusese unuia dintre mafioti o pierdere substantiala la pariuri.


Iata postarea de pe Facebook a avocatului Dan-Emanuel Grunea:


Motto: 'Am ramas saraci! N-avem bani! Ne i-au luat toti Motoc! Motoc sa moara! Capul lui Motoc vrem!'

Populismul este acel comportament politic care face ca politicienii, spre a multumi moftul public (irational, care mai intotdeauna este in legatura cu subclinica psihopatologie cotidiana – intr-un sens cat de poate de larg, dincolo de conceptul actului ratat freudian) sa recurga la masuri in mod obiectiv lipsite de intelepciune. Populismul este imoral din mai multe motive, inclusiv datorita faptului ca el este machiajul demagogiei, al promisiunilor mincinoase. El este satisfactia vulgara aruncata, precum osul unui caine, unui popor inselat. Si ceea ce este foarte important: populismul, dupa cum in Romania de la Colectiv incoace vedem, este o adevarata autostrada spre non-democratie, caci el nu raspunde niciodata nevoilor poporului, ci revendicarilor celor vocali, vocilor stridente si isterice ale unor grupuri radicale. #Rezistului de orice fel.

La fel de grav, populismul creeaza un adevarat dezechilibru intre cele trei puteri in stat, caci prin impulsivitatea sa si prin anti-proceduralismul sau, favorizeaza in mod cert puterea executiva, in detrimentul puterii legislative si mai ales a celei judecatoresti, prin excelenta putere a proceduralismului.

Propunerea Inspectiei Judiciare privind suspendarea din functie a judecatoarei din dosarul '2 Mai' raspunde tuturor imperativelor actului populist:

1. Prin aceasta masura, se da satisfactie vocii poporului, al carei purtator de stindard este acum, dupa rigorile psihologiei maselor, tatal lui Sebastian, ajutat (cum altfel?) de presa, acest nelipsit crainic si gonac al tuturor cauzelor discutabile, ajunsa, din caine de paza al democratiei, vanzatoare de bilete la circ.

2. Masura, fiind 'populista', este din start anti-elitista. Motoc era un boier, iar un judecator este un magistrat, un functionar superior, ocupand o pozitie mai privilegiata in societate in comparatie cu un mecanic.

3. Masura Inspectiei Judiciare este rigorista in sens dualist, dupa intransigentul principiu 'totul sau nimic'. Ea nu tine cont de factorul uman, de oboseala, de gradul de incarcare a instantelor si, mai ales, de imprejurarea ca eroarea materiala (sic!) a judecatoarei nu a cauzat niciun prejudiciu dosarului. Nicio nuantare, nicio explicare, ci suspendare din functie!

4. Masura propusa de Inspectie este o actiune impulsiva, alarmata, impacientata, in spiritul unei totale neincrederi in institutii si proceduri. Ea este ghilotina ca masura preventiva, totul mai inainte de pronuntarea unei solutii.

Este regretabil, dar masura propusa de Inspectia Judiciara serveste tendintelor autoritare ale Executivului si slabeste echilibrul dintre cele trei puteri in Stat.

Si acum pe fond: nu, un judecator nu trebuie exclus din magistratura, nici suspendat din functie, pe motiv ca, la primul termen, incurca numele partilor din dosar. Un judecator ruleaza dosare cu mii de parti. Mai mult, un judecator nu trebuie exclus din magistratura nici macar daca, dupa pronuntare, in motivare, cand se presupune ca cunoaste bine dosarul, greseste numele partilor.

Daca vrem normalitate, nu ne putem permite acel iacobinism social care cere excluderea judecatorilor din magistratura sau suspendarea lor din profesie pentru erori materiale. Atentie: in privinta erorilor materiale, legea nici macar nu permite indreptarea lor in caile de atac. Ele se indreapta de insusi judecatorul care le-a comis, la cererea partii sau din oficiu.

Ce facem? Spanzuram si fotbalistii care rateaza loviturile de la 11 metri? Da, stiu, cu totii vrem o tara ca in Vest, dar in zelul nostru, sa nu intrecem masura, caci spre Vest e Medellinul (vezi Andrés Escobar, jucator de fotbal)!

Comentarii

# Cârcotaș date 18 April 2024 15:48 +15

Ce fenta ieftină, și voi plecați în sensul greșit! Neîndemânarea acelei tinere judecătoare nu ar fi avut niciun ecou fără presă. Subiectul a fost servit iar presa îl invarte acum pe toate părțile, ajutată de stupiditatea birocrației cesemiste. Dati apă la moara unor neispraviti!

# intrebare date 18 April 2024 15:50 +27

Dar ce minte creata a pus in citativ numele persoanelor decedate? Ca sigur nu judecatoarea, care probabil avea in sedinta aceea inca vreo 30 de dosare.Nu toti judecatorii stau la teve si pe facebook sa fie obligati sa judece dupa ce se spune in media.

# maxtor date 18 April 2024 16:06 -6

de ce se leaga de "la primul termen"? pt. "la primul termen" apare in Lege,dl. apucat e un anarhist, un cetatean Marat! (ai jost in instanta mascat?bye-bye!)

# maxtor date 18 April 2024 16:37 -7

"Judecătoarea dosarului a amânat, joi, procesul şi a formulat cerere de abţinere" -dupa recuzare,stramutare,abtinere urmeaza "populist" o linsare?

# nae din dealul feleacului date 18 April 2024 16:54 -435

Nu iti este rusine,ce fel de om(ca avocat mai vedem)esti tu sa spui ca "purtator de stindard (in ce lupta e stindardul)"este tatal lui Sebastian!Daca ,doamne fereste,in locul lui Sebastian era copilul tau...Nemdernici ce sinteti,va aparati unii pe altii!Toata Justitia din RO in care activati este o hazna urit mirositoare.Sa va FIE RUSINE,nemernicilor!

# carlanul vesel date 18 April 2024 17:01 +1

Mai draghe advocat trebuie legea raspunderi lui magistrat. Pe bune nu vrajeala.Codul lui Hanurabi. Iar plata pentru prejudicii din banii lui nu din banii fraierestenilor.

# Florin date 18 April 2024 19:19 0

Doamne....nu cred că am văzut mai mari ipocriți decât avocații, fără supărare...

# Indignat date 18 April 2024 19:26 -5

Pe cat facem pariu ca acest avocat din Cluuuj va castiga procese pe banda rulanta? De vreo 33 de ani, castig de cauza au buzele moi-in cazul dependentilor-sau puterea dobandita-in cazul mituitilor asupra mituitorilor. Sunt curios, acest obscur , pana acum , avocat din cluuuj a avut ceva de spus, oriunde si oricum, despre condamnarea unui confrate de breasla pentru singurul motiv ca si-a aparat clientul? Nu dau nume, cunoscatorii inteleg ce vreau sa zic. Asadar? Sfat pt cititori, nu-l angajati, sigur a facut o particulara sa a terminat la progresista universitate bb. Astept sutele de aprecieri negative de la speciali si, mai nou, de la, teoretic, opozantii acestora!

# Inspectia e pe campii! date 18 April 2024 20:47 +1

Domnul cârcotaș are dreptate partial. Nu mi se pare ca merita atenția presei. Singura stire care merita atenție este ca Inspectia a luat-o prin bălării.

# @ Inspectia e pe campii date 19 April 2024 09:16 +6

Inspecția a luat-o prin bălării pentru ca a fost lasata sa fie stat în stat și instrument de presiune. Nu este controlata, nu răspunde. De plictiseala și/sau din răzbunare se ocupa cu treburi de genul. E o casta în interiorul unei caste. Ce a făcut judecătoarea asta e marea buba a sistemului?! O rezolva și sistemului va merge ca uns, justiția va triumfa, gata.

# Iancu date 19 April 2024 10:01 -1

Nae, ia vezi că a ieșit canalul deasupra sensului giratoriu de pe Calea Turzii în zona Oservator, poate ai treabă.

# Indignatule date 19 April 2024 10:08 0

Nu prea te mai bagă lumea în seamă, așa că nu ai sute de aprecieri negative. Te simți și tu important, că intri anonim pe aici și în mintea ta te mai legi de un "special" ca sǎ-ți verși frustrarea. Poți în schimb să-ți dai singur aprecieri negative, pentru că le meriți cu prisosință.

# florin date 19 April 2024 10:50 -22

Misto mesaj....plecă de la premiza ca suntem o democrație în pericol de dictatură....fără sa vedem bârna din proprii ochiii... Pai dictatura deja există si ea este dictactura judiciară, tehnic dacă te uiți în constituție vei vedea(poate te întorci la cursurile din anul I) că Puterea Judecătorească este pe același palier cu celelalte puteri.....dar în realitate această Putere nu dă socoteală nimănui....este stat în stat... Unde erai domnul avocat atunci cand erau arestați oameni și în motivare se scria că opinia publică ar avea impresia că nu se face dreptate? Te ascundeai în păpușoi să nu te i-a și pe tine? Unde erai domnule avocat când ICCJ a decis în cazul procurorului de Caracal pedepsirea cu diminuarea salariului pe un an cu 25%? Tu faci misto de noi? Vrei să continu? Crezi ca dacă esti avocat ceilalți sunt niște isprăviți care nu trebuie să fie bagați în seamă?

# Florin-e date 19 April 2024 12:24 +6

Tu unde erai la orele de limba română? Ia vezi, sau cum zici tu "i-a vezi", că ar cam trebui să pui mâna pe o carte și nu mai continua, că uiți să mai pui un "u", unde trebuie și nu pricepe lumea ce vrei. Ori ești isprăvit, ori ești neisprăvit. :D :D :D

# Florin-e date 19 April 2024 12:28 +2

Acum am observat câți de "i" ai folosit la "proprii ochiii". De fapt pune câți vrei tu, poate îți tremură mâinile și nu poți scrie, iar de citit cred că nu poți fiindcă îți tremură capul.

# Care magistrati? date 19 April 2024 13:09 +1

Loazele astea de se suie pe birouri in robe sa traga un joc de rol..nu are cum fi magistrati. Astia sunt copii celor care acum 30 de ani te deportau "pe lege" petru vini inchipuite contra ordinii socialiste. Deci nu magistrati. Doar copii de tortionari soft. Unii sunt inteligenti si mimeaza mai bine dar majoritatea nu trec de firul ierbii

# Virgil Melnic date 19 April 2024 16:38 +2

Felicitări pentru atitudinea dvs.!Ar trebui să fiți dvs. alături de mine care solicit pe această cale DIFUZAREA ONLINE A JUDECĂRII DOSARULUI VLAD PASCU LA MANGALIA - Exact cum e transmisă ședința la Parlament. Cine vrea urmărește ONLINE. Mulțumim pentru atenția dvs.

# Virgil M date 19 April 2024 21:25 +4

Mesajul este pentru Avocat Grunea care are lichid în instalație. Ceilalți dorm? De ce nu cerem să fie transmis Procesul 2 Mai la Tv Online? Exact ca la ședința Parlament? Noi nu gândim și ne trebuie numai mani******re?

# Inspecția Tehnică date 20 April 2024 15:31 +2

Bravo d-le avocat ! Felicitări pt mesaj. Inspecția judiciară e un fel de Securitate, un stat în stat care nu răspunde în fața nimănui ,în ciuda bilanțului catastrofal al soluțiilor sale ..în proporție foarte mare desființate de ICCJ.. Dar, ia să vedem cum CSM va sta drepți și o va suspenda pe fața aia

# Pt Inspectia Tehnică . date 21 April 2024 16:38 0

Dvs de revocarea membrilor CSM nu ați auzit? Ar fi cel mai scurt mandat CSM de pana acum. Sa asteptam soluția și mai ales motivarea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva