3 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A COMPROMIS UN VICEPREMIER – Exclusiv: judecatorul Bogdan Alexandru Dari de la Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea fostului vicepremier Sevil Shhaideh, trimisa in judecata de procuroarea DNA Mihaela Beldie-Canela pentru abuz in serviciu, in dosarul “Belina”. Ceilalti patru acuzati au primit la randul lor achitare (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 April 2022 16:06
Vizualizari: 6065

Parchetul anticoruptie a mai compromis un important om politic din Romania cu acuzatii inventate. Este vorba despre fostul vicepremier PSD Sevil Shhaideh (foto 1).


 

Judecatorul Bogdan Alexandru Dari de la Tribunalul Bucuresti a dispus joi, 21 aprilie 2022, in Joia Mare, achitarea lui Shaiddeh pentru abuz in serviciu, fapta pentru care fusese trimisa in judecata in dosarul “Belina”, in 25 iunie 2018, printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea DNA Mihaela Beldie-Canela si confirmat de catre seful Sectiei a II-a de la acea vreme, procurorul Marius Bulancea (vezi facsimil).

Sevil Shhaideh a fost aparata de avocata Flavia Teodosiu (foto 2).

De asemenea, judecatorul Bogdan Alexandru Darie a pronuntat achitari si fata de ceilalti patru inculpati din dosar, printre care presedintele Consiliului Judetean Teleorman Adrian Gadea.

 

 

Solutiile de achitare au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala - "fapta nu este prevazuta de legea penala sau nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Sentinta poate fi atacata cu apel.

Amintim ca dosarul a facut parte din campania delansata de regimul Iohannis impotriva fostului presedinte PSD Liviu Dragnea, campanie in care Liviu Dragnea si toti colaboratorii care i-au ramas loiali au fost supusi unor inscenari judiciare cu dosare fabricate de DNA.

 

Iata minuta sentintei Tribunalului Bucuresti nr. 421/2022 din 21 aprilie 2022 privind achitarea lui Sevil Shhaideh (dosar 22120/3/2018):


I. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Shhaideh (fosta Sumanariu/ Geambec) Sevil, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecinte deosebit de grave prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 309 C.pen. si art. 183 C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen..

II. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Stoian (fosta Vasile) Ionela, sub aspectul savarsirii complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecinte deosebit de grave prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap la art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 309 C.pen. si art. 183 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen..

III. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului Gadea Adrian-Ionut, sub aspectul savarsirii complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecinte deosebit de grave prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap la art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 309 C.pen. si art. 183 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen.. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza II C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului Gadea Adrian-Ionut, sub aspectul savarsirii participatiei improprii in modalitatea complicitatii in forma continuata la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecinte deosebit de grave prev. de art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (trei acte materiale), cu aplic. art. 309 C.pen. si art. 183 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen..

IV. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza II C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Gheorghiu Mariana Sanda, sub aspectul savarsiri infractiunii de fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen..

V. In temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza II C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Gusa (fosta Milcica) Rodica, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual in forma continuata (trei acte materiale) prev. de art. art. 321 alin. 1 C.pen.. cu aplic. art. 35 alin. C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen..

In temeiul art. 25 alin. 3 C.pr.pen. dispune defiintarea referatului nr. 29145/16.09.2013, a referatului din data 16.09.2013 si a inscrisului intitulat incheiere nr. 29145, emise in dosarul 29145/16.09.2013 de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria.

In temeiul art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen. dispune ridicarea masurilor asiguratorii instituite fata de inculpa?ii: - Shhaideh (fosta Sumanariu/ Geambec) Sevil prin ordonanta nr. 218/P/2017 din 25.04.2018 emisa de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, modificata prin incheierea pronuntata la data de 19.09.2019 de catre Tribunalul Bucuresti. - Stoian (fosta Vasile) Ionela prin ordonanta nr. 218/P/2017 din 25.04.2018 emisa de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, modificata prin incheierea pronuntata la data de 19.09.2019 de catre Tribunalul Bucuresti. - Gadea Adrian-Ionut prin ordonanta nr. 218/P/2017 din 25.04.2018 (astfel cum a fost indreptata prin procesul verbal din data de 02.05.2018) emisa de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, modificata prin incheierile pronuntate la data de 26.11.2018 si la data de 19.12.2019 de catre Tribunalul Bucuresti.

Onorariul aparatorului din oficiu ramane in sarcina statului urmand a fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei. In temeiul art. 275 alin. 5 C.pr.pen. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Pronuntata, astazi, 21.04.2022, prin punerea hotararii la dispozitia inculpatilor si a Ministerului Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, prin mijlocirea grefei instantei”.

 

Iata comunicatul DNA din 27 iunie 2018 privind trimiterea in judecata a lui Sevil Shhaideh:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave

STOIAN IONELA (fosta VASILE), la data faptei director in cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul savarsirii complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave

GADEA ADRIAN IONUT, la data faptei presedinte al C.J. Teleorman, sub aspectul savarsirii, in forma complicitatii, a infractiunilor de: abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si participatiei improprii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave

GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual

GUSA RODICA, asistent registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual in forma continuata (trei acte materiale)

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptata H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale.

Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

Concret, in perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, in calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotarare de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum si nota de fundamentare pe care a semnat-o, in calitate de initiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor parti din Insula Belina si Bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Aceasta, in conditiile in care inculpata cunostea ca in acest mod intocmeste acte care incalca o serie de dispozitii legale, respectiv:

-art. 136 alin. 3 din Constitutia Romaniei,

-art. 3 din Legea apelor 107/1996,

-art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,

-anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale 'Apele Romane',

-art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 si art. 77 din Legea 24/2000

-art. 860 alin. 3) teza intai din Codul civil

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei formulasera observatii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau ca exista aspecte de nelegalitate in ceea ce priveste transferul, aspecte ce au fost ignorate.

La randul sau, in aceeasi perioada, inculpata Stoian (fosta Vasile) Ionela, in calitate de director la M.D.R.A.P. - Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a ajutat la fapta prevazuta de legea penala retinuta in sarcina inculpatei Sevil Shhaideh.

Concret, inculpata Stoian (fosta Vasile) Ionela a sprijinit demersurile nelegale prin aceea ca: nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente.
De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private si unei persoane.
Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si Bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara 'curate', in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane (A.N.A.R) si firma respectiva. Aceasta activitate a fost coordonata de inculpatul Gadea Ionut, la data faptei presedinte al C.J. Teleorman, care a solicitat Administratiei Nationale 'Apele Romane' avizarea favorabila a transferului mentionat, a ignorat existenta extraselor de carte funciara care contineau sarcinile firmei private, a coordonat inlocuirea acestora cu niste extrase de carte funciara noi, care nu mai prevedeau contractele de inchiriere, si-a insusit prin semnatura proiectul de nota de fundamentare in care era trecut, necorespunzator adevarului, ca imobilele nu sunt grevate de sarcini.

Sub pretextul indreptarii unei erori materiale, inculpatele Gheorghiu Mariana Sanda si Gusa Rodica, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au intocmit si semnat acte pe baza carora sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata.

De asemenea, in perioada iunie 2013 – septembrie 2013, inculpatul Gadea Ionut a ajutat la fapta prevazuta de legea penala retinuta in sarcina inculpatei Sevil Shhaideh, prin aceea ca: a promovat un proiect de hotarare de consiliu judetean privind transferul Insulei Belina si Bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean, a initiat un proiect de hotarare de guvern retinand, in mod vadit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, avand cunostinta despre incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa, a trimis neoficial catre M.D.R.A.P. documente emanand de la CJ Teleorman in forma de proiect, unele nesemnate si in lipsa adoptarii unei hotarari de consiliu judetean.

In cursul lunii ianuarie 2014, dupa adoptarea HG 943/2013 prin care se consfintea trecerea Insulei Belina si a Bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean, in calitate de presedinte al C.J. Teleorman, inculpatul Gadea Adrian Ionut a facut demersuri astfel incat, pe baza HG 943/2013, sa creeze posibilitatea incheierii a trei contracte de inchiriere intre Consiliul Judetean Teleorman pe de o parte si o societate comerciala si o alta persoana pe de alta parte. Contractele, avand ca obiect parti din insula Belina si bratul Pavel al fluviului Dunarea (in suprafata totala de 80 ha), au fost incheiate pe o perioada de 10 ani, fara organizarea unei licitatii si fara initierea si parcurgerea procedurii de emitere a unei hotarari de consiliu judetean.

Prin infractiunile savarsite de catre inculpatii SEVIL SHHAIDEH, GADEA ADRIAN IONUT si STOIAN (fosta Vasile) IONELA s-au cauzat urmatoarele prejudicii
1. un prejudiciu statului roman de:

-3.237.800 lei, reprezentand valoarea totala a celor doua bunuri (Insula Belina si Bratul Pavel) iesite din patrimoniul statului roman,

- 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere care trebuia incasata de bugetul de stat in perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018

2. un prejudiciu Administratiei Nationale 'Apele Romane' de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere care trebuia incasata de aceasta institutie in calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor

Explicitare: Patrimoniul statului - care difera de cel al unei unitati administrativ teritoriale - a fost vaduvit de doua bunuri imobile ce ii apartinusera si care i-au iesit din proprietate in favoarea judetului Teleorman respectiv: Insula Belina cu valoare de inventar 2.787.800 lei si Bratul Pavel cu valoare de inventar de 450.000 lei (valoarea totala a celor doua bunuri imobile iesite din patrimoniul statului fiind de 3.237.800 lei). La aceasta valoare se adauga si un prejudiciu rezultat din faptul ca, in perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018, ca urmare a incheierii nelegale a trei contracte de inchiriere intre Consiliul Judetean Teleorman pe de o parte si o societate comerciala si o alta persoana pe de alta parte, statul roman si A.N.A.R. nu au incasat chiria ce li se cuvenea. Corelativ, judetul Teleorman a obtinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cat reprezinta valoarea totala a celor doua bunuri imobile intrate in patrimoniul lui si un folos patrimonial in cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de inchiriere, sarcini ale imobilelor.

In vederea repararii pagubei produse prin infractiuni si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, in cauza s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor SEVIL SHHAIDEH, STOIAN (fosta Vasile) IONELA si GADEA ADRIAN-IONUT.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

Fata de numita Plumb Rovana, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, procurorii au solicitat incuviintare pentru inceperea urmaririi penale sub aspectul complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin hotarare adoptata in plen, Camera Deputatilor a hotarat sa nu ceara urmarirea penala a deputatei, prin urmare, fata de aceasta s-a dispus clasare.

Fata de faptele retinute initial in sarcina suspectilor Iordan Nela Dorica si Dumitrescu Mircea, respectiv a suspectei Diaconu Alexandrina Anduta, s-a dispus clasare.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# DODI date 21 April 2022 16:31 +415

Ar trebui ca locatarul cleptoman imobiliar de la Cotroceni, numitul ciolaniSS-WuhaniSS, să-i ceară scuze acestei doamne pe care nu a agreat-o pentru că era mai inteligentă (el nesuportând inteligența altora) și care a avut șansa nefericită de a propusă de dl. Dragnea, un alt dușman personal al său dar pe care (cu ajutorul cretinilor din justiție) a reușit să-l vâre la mititica. Locul în care ar trebui să meargă el pentru câte fărădelegi a făcut în România cu case și vânzări de cpopii.

# Bota Pompiliu date 21 April 2022 17:08 -101

Raman la parerea mea: femeile nu au ce cauta in penal ! ( sa zicem cel mult 10% !!! Ar fi putine exceptii - doamnele Moldovan si Lupea din Cluj (curtea de Apel Cluj so on…

# Flavia Teodosiu date 21 April 2022 17:12 +414

S-a facut dreptate in ceea ce o priveste pe dna. Sevil Shhadeh. Dupa aprope 5 ani de lupte cu DNA-ul, cu determinarea mea, in calitate de avocat al doamnei Shhaideh si marele noroc de a fi fost judecata cauza de catre un judecator adevarat, corect si demn de toata admiratia. Acest om a demonstrat ca in Romania mai exista justitie si adevar. Felicitari domnule judecator Dari Bogdan pentru ca sunteti OM si un magistrat asa cum ar trebui sa fie toti. Bucuria este imensa, cu atat mai mult cu cat a venit intr-o asemenea zi: in Joia Mare! Paste fericit tuturor❤️

# santinela date 22 April 2022 07:31 +147

Asa se intimpla cind populezi o institutie,recte DNA,de la sef in jos, numai cu nulitati si slugi politice. Intiiul papagal al tarii,adica von Snitel, va mai aduceti aminte ce scene de codos batrin facea "-vaiii,vaiii cum sa o numim pe doamna in aceasta functie fiindca este o "penala,o corupta ",noi nu avem nevoie de penali in functii publice etc.etc. ( el cu zeci de dosare,cu mortul in dulap si scheleti ). Dar sa nu se considere incheiata aceasta drama.Daca doamna da,in cai de atac, peste complete formate dupa asemanarea si caracterul celui condus de fostul idiot Matei (am spus fostul ca nu mai este judecator dar idiot propabil ca a ramas ) atunci nu sint mari sperante .

# Neanae date 23 April 2022 12:56 +120

Generalul Lapalisse ar spune: “dacă justiția in România s-ar desfășura fără influența scârboasă a politicului și a serviciilor, politica și serviciile nu ar avea ce căuta in justiție”! Se poate continua: “ Dacă judecătorii ar fi incoruptibili, intangibili, “infecondabili cu Fu-iul politici aservit”, influența politicii și a vândutilor din sistem ar fi o larva uscata”! Vor plăti greu de tot ticăloșii care au distrus vieți fiindcă ale lor sunt deja rahat chior! Vieți și cariere, reputație și demnitate pe o parte a balanței, pe cealaltă jigodii vândutei Satanei. Kovesi este exemplu viu … a paradit cu acoliții ei oameni impecabili. Ce canalie ordinara poate fi când o pupa in dos pe uriașa coruptă pe bani europeni VON LEYEN ȘI VIERMII DERIVATI! Ca sa omoare mai abitir ca bombele in Ucraina! Dna Shaideh, slava Domnului a scăpat! VIE! Curaj Doamna. Sunteți un exemplu. Dragnea si mulți alții la fel. Ticăloșii si vânduții SUNT TERORIZAȚI DE PERSONALITATEA ȘI FORȚA DE CARACTER a voastră!

# Mihaela date 23 April 2022 17:41 +118

In sfârsit, s-a făcut dreptate !

# Gilu date 23 April 2022 19:26 +35

Ce inseamna " BELDIE " ? Un fel de ciomag ... Doamna procuror măciucă, ai dat cu " beldia " in balta Belina! Plici, frici, ia- o pici !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva