13 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A RATAT DE 9198 DE ORI – Fostul primar de Targu Mures Dorin Florea a invins definitiv DNA in dosarul in care parchetul a incercat sa-l faca pentru o presupusa complicitate la uzurparea functiei constand in 9.198 de acte materiale. Judecatorii Aurel Olteanu si Lehel-Barna Szots de la CA Tg Mures au mentinut achitarea pronuntata in 2021 de magistrata Teodora Albu de la Tribunalul Mures pe „fapta nu e prevazuta de legea penala”. Decizia vine la 7 luni de la alta achitare, tot intr-o cauza DNA

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 July 2022 15:44
Vizualizari: 2391

Luna iunie s-a terminat catastrofal pentru Directia Nationala Anticoruptie. Joi, 30 iunie 2022, fostul primar de Targu Mures Dorin Florea (foto 1) a invins definitiv DNA intr-un dosar in care parchetul il acuza nu de una, nu de doua, ci tocmai de 9.198 de acte materiale.Mai exact, magistratii Aurel Olteanu si Lehel-Barna Szots de la Curtea de Apel Targu Mures au mentinut achitarea pronuntata la 3 septembrie 2021 de catre judecatoarea Teodora Albu de la Tribunalul Mures fata de fostul edil pentru o presupusa fapta de complicitate la uzurparea functiei in forma continuata. Achitarea de la fond – mentinuta in apel – a fost dispusa in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala” (click aici pentru a citi). CA Targu Mures a mentinut sentintele si fata de ceilalti doi inculpati din dosar, achitati tot pe „fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Iata minuta deciziei nr. 411/2022 pronuntate in dosarul nr. 3287/102/2017:


In temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b C. pr. pen, respinge ca nefondate apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE – DNA – SERVICIUL TERITORIAL TARGU MURES, de inculpatii Maior Sergiu Claudiu si Florea Dorin si de persoana vatamata MUNICIPIUL TARGU-MURES – prin reprezentant legal – impotriva sentintei penale nr. 131/03.09.2021 pronuntate de Tribunalul Mures.

In temeiul art. 421 pct. 1 teza finala C. pr. pen., mentine hotararea atacata.

In baza art. 275 alin. 2, 4 C. pr. pen obliga apelantii inculpati si persoana vatamata la 600 lei cheltuieli judiciare partiale in apel (fiecare cate 200 lei). In baza art. 275 alin. 3 C. pr. pen, restul cheltuielilor judiciare in apel raman in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata prin punerea la dispozitie prin mijlocirea grefei instantei azi, 30 iunie 2022”.


Prezentam minuta sentintei nr. 131/2021 a Tribunalului Mures:


In temeiul art. 396 alin. 1 si 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala (fapta nu este prevazuta de legea penala), dispune achitarea inculpatului Maior Sergiu Claudiu de sub acuza savarsirii infractiunii de uzurpare a functiei in forma continuata, prevazuta de art. 132 din legea 78/2000 raportat la art. 300 Cod penal cu retinerea art. 35 alin.1 Cod penal (9198 acte materiale)

In temeiul art. 396 alin. 1 si 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala (fapta nu este prevazuta de legea penala), dispune achitarea inculpatului Florea Dorin de sub acuza savarsirii infractiunii de complicitate la uzurpare a functiei in forma continuata, prevazuta de art. 48 Cod penal raportat la art. 132 din legea 78/2000 raportat la art. 300 Cod penal cu retinerea art. 35 alin.1 Cod penal (9198 acte materiale).

In temeiul art. 396 alin. 1 si 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala (fapta nu este prevazuta de legea penala), dispune achitarea inculpatului Muresan Andrei de sub acuza savarsirii infractiunii de complicitate la uzurpare a functiei in forma continuata, prevazuta de art. 48 Cod penal raportat la art. 132 din legea 78/2000 raportat la art. 300 Cod penal cu retinerea art. 35 alin.1 Cod penal (9198 acte materiale).

In temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpati, persoana vatamata si Ministerul Public. Pronuntata prin punerea la dispozitia inculpatilor, persoanei vatamate si procurorului prin mijlocirea greferi instantei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedura penala, astazi, 3 septembrie 2021”.


DNA a vrut sa-l faca pe Florea pentru ca si-a numit un consilier


Dupa cum veti citi in comunicatul de mai jos din 28 septembrie 2017 (prin care Directia Nationala Anticoruptie a anuntat trimiterea in judecata a lui Dorin Florea), parchetul a vrut sa-l execute pe fostul edil pentru ca si-a luat consilier o persoana declarata incompatibila de catre Agentia Nationala de Integritate, iar aceasta persoana (respectiv Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al Targu Muresului) a semnat 9.198 de ordine de plata. In dosar a fost trimis in judecata – si, la fel precum ceilalti doi, achitat si la fond, si la apel – Andrei Muresan, fost secretar al primariei, acuzat ca a avizat pentru legalitate dispozitiile emise de primarul Florea pentru ca Sergiu Maior sa poata semna ordinele de plata.

In schimb, in sentinta de achitare, judecatoarea Teodora Albu de la Tribunalul Mures a explicat ca desemnarea lui Maior cu semnarea ordinelor de plata reprezinta nu un act de delegare, ci de desemnare a acestuia cu indeplinirea unei atributii – lucru perfect legal. In plus, Maior a exercitat atributia de a semna ordine de plata conform indatoririlor de serviciu ce i-au fost stabilite si prin contractele de munca pe care le-a semnat cu angajatorul, si nu in afara acestora, nefiind astfel indeplinit elementul de tipicitate al infractiunii de uzurpare a functiei, a mai scris judecatoarea Albu. Iar achitarea lui Sergiu Claudiu Maior a atras automat si achitarea fostului primar Dorin Florea si a fostului secretar Andrei Muresan.

Incheiem, mentionand ca Dorin Florea a fost aparat de catre avocatul Vasile Ghere (foto 2). De asemenea, subliniem ca aceasta achitare vine la numai 7 luni dupa ce fostul edil a invins DNA in alt dosar. Ba chiar acolo infrangerea suferita de DNA a fost mai usturatoare, intrucat achitarea a fost dispusa pe „fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a CPP). Totusi, acolo solutia a fost pronuntata abia in prima instanta (click aici pentru a citi).


Redam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a fostului primar Dorin Florea:


In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 804 din 10 august 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata,

sub control judiciar, a inculpatului

MAIOR SERGIU CLAUDIU, fost viceprimar al municipiului Tirgu Mures, la data faptelor consilier al primarului, pentru savarsirea infractiunii de uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale),

si in stare de libertate, a inculpatilor

FLOREA DORIN, primar al municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale),

MURESAN ANDREI, la data faptelor secretar al Municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale),

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Maior Sergiu Claudiu, in calitate de consilier al primarului municipiului Tirgu Mures, in perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, a indeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plata emise de Municipiul Tirgu Mures - ce nu intrau in atributiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdictia a rezultat din incompatibilitatea stabilita de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si confirmata de instanta prin decizie definitiva la data de 1 martie 2016. Aceasta imprejurare a avut ca efect pierderea, de catre Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o functie sau o demnitate publica in urmatorii 3 ani.

In vederea eludarii interdictiilor prevazute de lege, dupa ce a demisionat din functiile de viceprimar si de consilier local, Maior Sergiu Claudiu a fost numit de primarul Florea Dorin in postul de consilier al primarului pentru a indeplini in continuare prerogativele de putere publica ce i-au fost interzise de lege.

Printre atributiile primite figura si aceea de a semna ordinele de plata, atributie pe care Maior Sergiu Claudiu o indeplinise si in calitate de viceprimar.

Concret, in calitate de primar al municipiului Tirgu Mures, Florea Dorin a emis doua dispozitii prin care, cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Maior Sergiu Claudiu cadrul necesar sa efectueze acte ce implica exercitarea prerogativelor de putere publica, cu toate ca se afla sub interdictia anterior mentionata.

In acelasi context, inculpatul Muresan Andrei, in calitate de secretar al Municipiului Tirgu Mures, a avizat pentru legalitate si a semnat cele doua dispozitii emise de edil.

Prin aceste demersuri, inculpatii au vatamat interesul UAT Mun. Tirgu Mures si pe cel al cetatenilor ca functiile si demnitatile publice sa fie exercitate in conditii de impartialitate, integritate si transparenta si sa nu poata fi ocupate de persoanele decazute din dreptul de a le mai ocupa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

 

* Cititi aici motivarea de la fond, a Tribunalului Mures

Comentarii

# DODI date 3 July 2022 19:30 +84

Încă unul din ”succesurile” justiției române distruse și de imbecilii petrov și ciolaniSS-WuhaniSS. Să sperăm că aceeași justiției nu va rămâne mult timp... oarbă la mulțimea de fărădelgi comise de acești doi... președinți.

# banditu coroiu date 4 July 2022 06:45 +88

Pai zic sa-i felicitam pe babuinii din dna ca au mai tocat cu succes niste multe zeci de mii de ieuro ca sa recupereze nimic si sa-si satisfaca vreun scelerat angajat de prin nu stiu ce institutie de stat o vendeta personala cu un primar ales de populatie. Asa gretosi, prosti, incompetenti, ticalosi si cum or mai fi ei sunt ai nostri si trebuie sa-i finantam ca sa nimic, ca sa dea bine in scripte la ue. Platiti-va taxele si impozitele ca sa aiba ciolacu bani de salariile dna ca altfel va trimite fiscul pe cap si va gaseste niste bani de acum treij'da ani pe care nu-i puteti justifica si va mai treziti si cu vr'un dosar la dna pe abuz in serviciu sau ceva gen.

# santinela date 4 July 2022 07:03 +86

Sa fi procuror,mai ales DNA (Directia Nulitatilor Absolute),sa te impaunezi cu dosare si prejudicii fanteziste si sa iei scatoalce de la instante pe "fapta nu exista" ar duce imediat la disparitia ta din sistem.Asta daca ai obraz,coloana, si stiinta de carte.Cum insa astia de la DNA nu au niciuna din aceste calitati vom mai vedea multe astfel de dosare facute praf in instante.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2022 – Exces de zel la CSM, dupa pofta lui Predoiu. Corbu se simte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva