28 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FLOREA RUPE PE BUCATI DNA – In mai putin de jumatate de an, fostul primar din Targu Mures Dorin Florea a reusit sa arunce in aer trei inscenari ale DNA. Florea a obtinut o noua achitare la Tribunalul Mures, pe motiv ca fapta nu exista, in dosarul in care era acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu. Aceeasi solutie a fost dispusa de judecatorul Virgil Ioan Ogrean de la Tribunalul Mures si fata de al doilea inculpat din dosar (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 November 2021 17:03
Vizualizari: 3335

Fostul primar din Targu Mures Dorin Florea (foto) a devenit cosmarul DNA. In mai putin de jumatate de an, Florea a reusit sa arune in aer trei inscenari ale parchetului anticoruptie.


 

Dupa ce in 29 iulie 2021 Tribunalul Harghita a dipus achitarea lui Florea si a altor opt inculpati intr-un dosar de abuz in serviciu (click aici pentru a citi), iar in 3 septembrie 2021 Tribunalul Mures a hotarat achitarea lui Florea pentru complicitate la uzurpare de calitati oficiale (click aici pentru a citi), o noua sentinta de achitare a venit luni, 15 noiembrie 2021, tot din partea Tribunalului Mures.

Concret, judecatorul Virgil Ioan Ogrean de la Tribunalul Mures a dispus achitarea lui Dorin Florea pe motiv ca “fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a) din Cod de procedura penala), in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe fostul primar din Targu Mures pentru participatie impropire la abuz in serviciu in legatura cu atribuirea cu titlu gratuit catre o asociatie sportiva a unui teren in suprafata de 20.400 mp.

De asemenea, judecatorul Virgil Ioan Ogrean a dispus si achitarea celui de-al doilea inculpat din dosar, Maria Cioban, fosta secretara a municipiului Targu Mures. Solutia de achitare a fost data tot pe motiv ca “fapta nu exista“.


Iata minuta Tribunalului Mures (dosar 1883/102/2016):


“Tip solutie: fapta nu exista (art. 16 lit. a C.P.P.)

Solutia pe scurt: Admite exceptia de nelegalitate a dispozitiilor art. 1 literele b (inscrierea in inventarul domeniului public al municipiului Targu Mures a terenului in suprafata de 20.400 mp, situat in … si d (efectuarea concomitenta a procedurilor legale pentru inscrierea dreptului de proprietate al municipiului Targu Mures asupra terenului in cauza) din Hotararea Consiliului Local al Municipiului Targu Mures nr. 110 din data de 4 septembrie 2008, exceptie invocata de inculpatul F.D. Constata nelegalitatea dispozitiilor art. 1 literele b si d din Hotararea Consiliului Local al Municipiului Targu Mures nr. 110 din data de 4 septembrie 2008.

In baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedura penala coroborat cu art. 17 alin. 2 din Codul de procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 litera a din Codul de procedura penala, achita pe inculpatii F.D. si C.M. de sub acuza comiterii infractiunii de participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu - prevazuta de art. 52 alin. 3 din Codul penal raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal.

In baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia. Cu apel in 10 zile de la comunicarea copiei prezentei hotarari. Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2021. Document: Hotarare 160/2021 15.11.2021”.


Prezentam comunicatul DNA din 16 septembrie 2016 privind trimiterea in judecata a fostului primar din Targu Mures Dorin Florea:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

FLOREA DORIN, la data faptei si in prezent primar al municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul,

CIOBAN MARIA, la data faptei secretar al municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Florea Dorin, in calitatea mentionata mai sus, in cursul anului 2008, prin incalcarea atributiilor de serviciu si a prevederilor legale, a intocmit si semnat o expunere de motive, prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local adoptarea, in regim de urgenta (desi situatia nu o impunea), a propunerii de atribuire, cu titlu gratuit catre o asociatie sportiva, a unui teren in suprafata de 20.400 mp, situat in municipiul Tirgu Mures.

Ca urmare a acestui demers, la data de la data de 25 septembrie 2008, Consiliul Local a adoptat hotararea respectiva, prin votul a 19 consilieri locali, la determinarea edilului si fara ca acestia sa cunoasca caracterul nelegal al acelei propuneri.

Hotararea respectiva, dupa adoptare, a fost contrasemnata (fiindu-i astfel acordata viza de legalitate fara de care nu putea produce efecte juridice) de catre secretarul municipiului, inculpata Cioban Maria.

Ulterior, asociatia sportiva beneficiara a terenului - care nu se incadra in niciuna din categoriile de persoane juridice fara scop lucrativ precizate in legea administratiei publice si nici nu detinea statutul de utilitate publica pentru a putea beneficia de folosinta gratuita a unui astfel de bun - a inchiriat terenul respectiv unei alte entitati sportive, obtinand foloase materiale in suma de 2.563.041,86 lei.

Pentru folosirea acelui teren, asociatia sportiva ar fi trebuit sa plateasca o redeventa anuala calculata conform prevederilor legale, in functie de categoria bunului concesionat/inchiriat, astfel ca prin faptele susmentionate bugetul municipiului Tirgu Mures a fost prejudiciat cu suma de 1.182.520 lei.

Pana la aceasta data Primaria municipiului Tirgu Mures nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# FIATIUSTITIA PEREATMUNDUS date 16 November 2021 03:38 +1

Acolo unde fapte nu există, pagube există acelea pe proaste încadrări sau corupte cercetări, dar cineva tot trebuie cercetat la cap pentru di versiune, dar și pentru cheltuieli judiciare în sarcina Statului, acestea, pentru a dezlega chestiunea unui Stat mereu însarcinat, dar impotent !?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2022 – Ministerul Justitiei tine scorul la Campionatul Mondial de Fotbal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva