23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA, MANCATA DE VIRUSI – Parchetul anticoruptie a inregistrat cea mai mare de rata de achitari din istorie: 52%. Anul trecut, 262 de inculpati au fost achitati definitiv. Achitarile au crescut cu 16 procente fata de 2018, cand se inregistrase primul record la numarul de facaturi, cu inculpata Laura Kovesi la sefia DNA. In paralel cu explozia achitarilor, a scazut numarul persoanelor trimise in judecata de DNA. Cititi sinteza raportului de activitate al DNA pe anul 2019

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 March 2020 15:51
Vizualizari: 6104

Directia Nationala Anticoruptie a intrat in putrefactie. DNA a atins cel mai rusinos nivel de achitari din existenta sa. Parchetul condus in prezent de procurorul Crin Nicu Bologa a raportat cea mai mare rata de achitari din istorie.


 

Astfel, DNA si-a prezentat luni, 9 martie 2020, raportul de activitate pe anul 2019. Conform datelor publicate pe site-ul institutiei, anul trecut parchetul anticoruptie, condus in 2019 de Calin Nistor (foto), a inregistrat o rata de achitari de – atentie! – 52,3%. In crestere de la 36%, cat fusese rata de achitari in 2018, ultimul an cu inculpata Laura Kovesi la conducere. Concret, in 2019, au fost achitati definitiv 262 de inculpati.

Referitor la cauzele care au dus la acest numar impresionant de achitari, asa cum veti putea observa citind sinteza raportului de activitate, oricine e de vina, mai putin procurorii DNA. In acest sens, DNA da vina fie pe dezincriminarea abuzului in serviciu, fie pe aplicarea art. 18/1 din vechiul Cod penal vizand lipsa pericolului social, fie pe eliminarea de catre judecatori a probelor obtinute de SRI. Niciun cuvant in schimb despre incompetenta si lipsa de profesionalism a procurorilor DNA. De altfel, pentru tot ceea ce a mers rau in 2019, in viziunea DNA oricine altcineva e de vina, mai putin anchetatorii parchetului.

Pe de alta parte, in paralel cu explozia achitarilor, DNA a inregistrat o scadere in ceea ce priveste numarul persoanelor trimise in judecata. Mai exact, daca in 2018 au fost 556 de inculpati trimisi in judecata, in 2019 numarul acestora a fost de 501.

 

Iata sinteza raportului de activitate al DNA pe anul 2019:


Context: In anul 2019, DNA si-a desfasurat activitatea intr-un context dificil, in care capacitatea de rezistenta a institutiei a fost pusa la incercare:

-Activitatea cu o conducere interimara, atat la nivelul cel mai inalt, cat si la nivelul unor sectii si servicii, a facut extrem de dificila stabilirea si urmarirea unei strategii de management consecvente.

-Legile justitiei, modificate in 2018 au schimbat conditiile de numire si delegare a procurorilor in cadrul Directiei, ceea ce a determinat o fluctuatie si un deficit puternic de personal, in special in randul procurorilor.

-Practica judiciara a fost in continuare influentata de efectele unor decizii ale CCR care au dus in multe cazuri la excluderea de catre instantele judecatoresti a unor mijloace de proba, iar in alte situatii la rejudecarea unor cauze definitiv judecate.

 

Rezultate: Pe parcursul anului 2019, DNA si-a mentinut capacitatea de a face anchete la standarde ridicate, astfel incat cei care au savarsit fapte de coruptie sau asimilate coruptiei sa raspunda, iar bunurile dobandite fraudulos de acestia au fost, fie recuperate in timpul urmaririi penale, fie puse sub sechestru, pentru ca, in caz de condamnare, sa poata fi recuperate de stat.

Chiar daca, din punct de vedere cantitativ, activitatea D.N.A. a inregistrat un trend descrescator fata de anul precedent, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activitatii de urmarire penala, pe verificarea de catre sefii ierarhici a legalitatii si temeiniciei solutiilor dispuse de procurori, astfel incat sa se evite solutii de achitare din partea instantelor de judecata.

Efortul s-a concentrat asupra cresterii numarului cauzelor cu trimitere in judecata a inculpatilor pentru fapte de coruptie si asimilate acestora si pe reducerea stocului de dosare ramase nesolutionate. Ca relevanta, se remarca o eficienta sporita in investigarea fraudelor cu fonduri europene si continuarea trimiterii in judecata a persoanelor cu functii publice inalte pentru infractiuni de coruptie si a cauzelor complexe.

Principalele constatari referitoare la rezultatele activitatii desfasurate in anul 2019 de catre Directia Nationala Anticoruptie sunt urmatoarele:

1. A crescut numarul cauzelor prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor.

In anul 2019, 235 dosare au fost trimise in judecata, fata de 196 in anul 2018 (o crestere cu 20%).

In plus, a crescut numarul de acorduri de recunoastere a vinovatiei la 97 in anul 2019, fata de 55 in anul 2018. Acest lucru denota o doza mai mare de profesionalism in administrarea probelor si consolidarea practicii in acest sens, pentru a se evita procesele penale costisitoare si de lunga durata.

Cu toate acestea, ca numar de inculpati trimisi in judecata (inclusiv cei cu acord de recunoastere a vinovatiei), se remarca o scadere la 501 inculpati trimisi in 2019 fata de 556 in anul anterior.

Aceasta scadere (501 fata de 556 in anul precedent) are cauze multiple: scaderea numarului de sesizari, reducerea numarului de procurori, modificarile legislative intervenite etc.).


2. A crescut eficienta in investigarea fraudelor cu fonduri europene

Pe langa cresterea numarului de dosare si de inculpati trimise in judecata in comparatie cu anul anterior, este de remarcat cresterea de peste doua ori si jumatate a prejudiciilor stabilite de procurori in dosarele trimise in judecata pentru fraudarea fondurilor europene: in anul 2019 a fost de aprox. 190 de milioane de lei fata de 70 milioane lei in anul 2018.

Au trimise in judecata: 70 de rechizitorii pentru fraude cu fonduri europene, fata de 50 rechizitorii in anul 2018, iar numarul total al inculpatilor trimisi in judecata a fost de 169 fata de 121 in anul anterior, adica o crestere de aprox. 40%.


3. S-a urmarit cu prioritate descoperirea si recuperarea prejudiciilor inca din timpul desfasurarii investigatiilor.

S-au recuperat inca din cursul anchetelor penale, prin masuri de restituire, 14,8 milioane euro (0,81 milioane euro in anul anterior), reprezentand o crestere consistenta.

In anul 2019, s-au dispus sechestre sau propriri pe conturi in valoare de 224 milioane euro pentru ca, in caz de condamnare definitiva, banii si bunurile sa poate fi confiscate, iar prejudiciile sa poata fi recuperate.
in majoritatea cauzelor trimise spre judecare - peste 80% - s-a retinut existenta unui produs infractional (adica bani sau bunuri obtinute presupus nelegal).


4. Trimiterea in judecata a unor cauze importante care au vizat coruptia la nivel inalt si mediu

Din totalul de 501 inculpati trimisi in judecata, o pondere semnificativa - 146 inculpati - este reprezentata de persoane care au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante (un numar apropiat de cel de anul trecut 155).

Cu titlu exemplificativ, au fost trimisi in judecata: 13 demnitari, dintre care: 3 ministri din care 1 in doua dosare, 2 deputati, 2 deputati in Parlamentul European, din care 1 la data savarsirii faptei vicepresedinte de consiliu judetean, 3 secretari de stat, 1 presedinte ANAF (cu rang de secretar de stat), 2 vicepresedinti ANAF (cu rang de subsecretar de stat).

Autoritati locale

24 primari (6 primari municipiu, 18 primari de oras/primari comuna) si 5 viceprimari (3 viceprimari de municipiu, 2 viceprimari comuna).
Pe langa acestia, au fost inculpati din cadrul unor institutii de aplicare a legii ori care detin functii importante in institutii publice, directori de companii/societati nationale, precum si persoane cu functii de conducere sau control din domeniul educatiei ori din domeniul sanatatii.

Este de precizat ca doua cereri de incuviintare a urmaririi penale pentru doi fosti ministri care detin si functia de senator au fost respinse de Senat.


5. Pronuntarea unor solutii de condamnare in dosarele de mare coruptie

In anul 2019, instantele de judecata au continuat sa dispuna solutii de condamnare in dosarele de mare coruptie. Cu toate ca numarul persoanelor condamnate definitiv 422 a scazut fata de cei condamnati definitiv in anul anterior (584), au fost pronuntate decizii de condamnare in cazuri importante.
Cu titlu exemplificativ, au fost condamnati definitiv: 3 deputati (dintre care 1 avand si functia de presedinte al Camerei Deputatilor), 1 secretar de stat in cadrul Ministerul Justitiei, 1 secretar de stat in cadrul Ministerul Sanatatii, 1 secretar de stat si 1 consilier personal in cadrul Ministerul Transporturilor, 1 sef cabinet in cadrul M.A.I, 5 judecatori, 3 procurori, 1 presedinte A.N.A.F, 1 vicepresedinte al A.N.R.P., 1 director general Compania Nationala Loteria Romana, 4 presedinti consiliu judetean, 4 primari municipiu, 3 viceprimari municipiu, alti primari de comuna, functionari cu functii de conducere in administratia locala si la nivelul unor companii de stat.

De remarcat este ca, in anul 2019, instantele de judecata au dispus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma totala de aprox. 120 milioane euro, fata de 76 milioane euro in cursul anului 2018, fiind inregistrata o crestere de aproape 60%.


6. S-au depus eforturi pentru solutionarea dosarelor vechi aflate in lucru
Numarul de dosare nesolutionate la sfarsitul anului 2019 a fost de 3.416, in scadere cu peste 800 fata de anul anterior si in scadere cu aprox. 2.600 fata de anul 2017.

Media de dosare de solutionat de un procuror a fost de 69 dosare, printre acestea existand cauze complexe de macrocriminalitate economico-financiara, de fraude europene si in achizitii publice, precum si retrocedare a unor imobile. Acestea au impus administrarea unui probatoriu complex, inclusiv expertize, constatari tehnico-stiintifice si comisii rogatorii.
Ritmul de solutionare a scazut, s-au solutionat pe fond 2694 de dosare, in scadere cu aprox. 30% fata de anul 2018.

In anul 2019, media de dosare solutionate de un procuror a fost de 36 cauze fata de 45 de dosare pe procuror in anul 2018.

Alte consideratii privind activitatea DNA.

In anul 2019 s-a inregistrat scaderea numarului de inculpati trimisi in judecata in toate structurile operative, concomitent cu cresterea numarului inculpatilor achitati definitiv.

In ceea ce priveste numarul total de inculpati achitati, trebuie remarcat ca mai mult de o treime, respectiv 72 inculpati, au fost rezultatul dezincriminarii abuzului in serviciu (fapta nu mai este infractiune din cauza unor modificari legislative) si a aplicarii dispozitiilor art. 181 din vechiul Cod penal (achitare pentru ca, desi s-a constatat savarsirea faptei, s-a considerat ca ea nu prezinta pericol social). Aceasta situatie este similara cu cea din anul precedent.

Un numar de 190 inculpati au fost achitati definitiv (cifra fara cei 72 de inculpati anterior mentionati). Trebuie subliniat totusi ca, dintre acestia, 44 de inculpati au fost achitati ca urmare a eliminarii probelor obtinute cu autorizare de la judecator, dar cu ajutorul sau prin mijlocirea SRI sau DIPI. Excluderea probelor apare ca o consecinta a doua decizii CCR Decizia nr. 26 din 16.01.2019 si decizia 302 din 4 mai 2017, cu alte cuvinte, desi procurorul a aplicat corect o dispozitie legala in vigoare la data trimiterii in judecata, aceasta a fost ulterior declarata neconstitutionala, iar prin urmare, probele culese au fost declarate nule.

In context, conditiile dificile in care procurorii DNA si-au desfasurat activitatea au fost reprezentate de:

-Un puternic deficit si fluctuatie de personal (deficit de 43 de procurori la sfarsitul anului 2019, 33 si-au incetat activitatea, 23 au fost angajati),

-Interimat prelungit in conducerea DNA,

-Efecte negative ale modificarilor legilor justitiei (care inaspresc conditiile de angajare) si ale deciziilor CCR (dezincriminare sau slabirea probatoriului conducand la clasari, achitari sau restituirea unor dosare penale) ori punerea la indoiala a autoritatii deciziilor definitive,

-Cresterea procentului de achitari definitive si scaderea operativitatii solutionarii cauzelor,

-Atacuri impotriva institutiei si procurorilor,

-Scaderea numarului de sesizari (cu peste 22% fata de anul precedent).

Prioritati pentru anul 2020:

-Asigurarea unor standarde inalte calitative ale actului de urmarire penala,
-Atragerea de procurori, ofiteri de politie si alte categorii de personal, cu inalte calificari profesionale, pentru a restabili nivelul resurselor umane ale Directiei,
-Dinamizarea activitatii si cresterea operativitatii in solutionarea cauzelor penale date in competenta Directiei, prin reducerea duratei de solutionare a acestora,
-Intensificarea relatiilor inter-institutionale, in vederea cresterii numarului si calitatii sesizarilor, a rapoartelor de control primite de la alte institutii ale statului,
-imbunatatirea comunicarii publice in vederea cresterii transparentei activitatii Directiei”.

 

* Cititi aici sinteza raportului de bilant, asa cum a fost prezentata de seful DNA Nicu Bologa

* Cititi aici raportul complet de bilant al DNA pe 2019

Comentarii

# DODI date 9 March 2020 15:59 +8

Aceste dosare, ajunse acum la scadența finală, sunt rodul gândirii emblematice a slujirii, drept pentru care pupincuriștii din UE au găsit de cuvință să o înalțe pe fotoliul de procuror general european pentru a mai nenoroci și alte nații. Nu că noi ne-am fi săturat. Dovadă este și faptul că îl suportăm în continuare pe tembelul național ciolanis.

# Neanae date 9 March 2020 16:13 +5

DNA sa vina SA SE IA! Cu sau in absenta vreunui virus. Rog și io, din colțisorul meu, toți politicienii din zona decizionala a evenimentelor sa voteze Guvernul Câțu. Cât mai mulți. Adică toți minus PNL. Fiindcă PNL nu vrea asta și se vor abține - NU VOR SA GUVERNEZE, o vede și orbul! Musai SA GUVERNEZE ca sa arate lor însăși ce pot, evident și alegătorilor lor. Noi ăștilalți știm di de aia nu-i votaram, dar acum i-as vota numai ca sa ii bag in #ra#hat. Amenințarea asta a Covidului cade pentru Guvernul LOR ca brânza pe macaroane. Oportunitate unica sa dovedească ca posibilul e imposibil pt domniile lor. Rog votați Guvernul Câțu. MERITA SPECTACOLUL Ah, uitam. Nea Cuțuuuu, când recuperezi bre 400 de milioane date in graba fraților Micula? Cine a luat 7% din afacere (28 de milioane) sa dea DNA pe acolo? Aloooo, 400 de milioane acasă la spitale, scoli, autostrăzi. DA?

# Edelweiss - Ivory Tower Accountant date 9 March 2020 16:34 +3

Ș-apoi dacă DNA spune că în 2019 au fost condamnați definitiv 5 juzi și 3 porcușori, mie de ce-mi răspund MJ și CSM în BATJOCURĂ, comunicându-mi oficial că au fost condamnați doar 7? :eek: și chiar statistica DNA este „cu pluta”. 3 procurori? Ia să vedem: 1. Crișu Ștefan - PT București, definitiv la 3 ian, 2. Balaican Vasile - PT Constanța, definitiv la 20 iun. 3. Ceort Cătălin - PÎCCJ, definitiv la 7 oct, 4. Dorobanțu Ciprian - PT-Timiș - definitiv la 25 oct. și cu 5. Alina Bica - DIICOT, definitivă în ds. Tender-Videanu după admiterea contestației în anulare și rejudecare, definitivă în 27 nov. :eek: Câți sunt mă procuror nepriceput? 5 este egal cu 3? sau 4 este egal cu 3! „'ira-ți ai dracului cu melcii voștri!”

# santinela date 10 March 2020 08:11 +1

Frumusetea aceasta de rezultate nu ar trebui trimise la UE,la stabii de acolo, ca sa vada berbecii pe cine au ales Procuror Sef European ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva