24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA PE BARNA SA IL IA? – Departamentul pentru lupta antifrauda a trimis la Directia Nationala Anticoruptie dosarul privind proiectele pe fonduri europene derulate de firma liderului USR Dan Barna. DLAF reclama „posibila savarsire a unor fapte de natura penala”. Alte trei persoane au fost date pe mana DNA de catre DLAF

Scris de: V.B. | pdf | print

11 May 2021 15:37
Vizualizari: 7770

Presedintele Uniunii Salvati Romania, vicepremierul Dan Barna (foto), nu are motive sa doarma linistit noaptea. Asta pentru ca Directia Nationala Anticoruptie il poate oricand transforma in suspect intr-un dosar cu fonduri europene.Institutia care a reclamat la DNA proiectele derulate pe fonduri europene de catre firma lui Dan Barna (SC Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL – CUI: 21210838) este Departamentul pentru lupta antifrauda. Sesizarea trimisa de catre DLAF la DNA are legatura cu dezvaluirile facute de RISE Project in octombrie 2019, in plina campanie electorala, intr-o mutare prin care se incerca scoaterea din joc a candidatului USR pentru Palatul Cotroceni, cel mai incomod adversar al presedintelui Klaus Iohannis in calea obtinerii unui nou mandat (click aici pentru a citi). Mai exact, cu acea ocazie, RISE Project scria ca Dan Barna ar fi fost implicat in mai multe nereguli legate de proiecte cu fonduri europene inainte de 2016 (anul in care USR-istul a fost ales deputat). Tot in octombrie 2019, DLAF anunta ca declansase cercetari privind proiectele cu fonduri europene contractate de firma lui Barna, proiecte care au constituit subiectul dezvaluirilor care l-au vizat pe liderul USR.

Revenind in actualitate, trebuie sa spunem ca marti, 11 mai 2021, site-ul Newsweek Romania scrie ca vicepremierul Dan Barna este una dintre cele patru persoane pe care Departamentul pentru lupta antifrauda le-ar fi reclamat la DNA pentru „posibila savarsire a unor fapte de natura penala”. Mai precis, DLAF a investigat patru proiecte europene in care a fost implicat compania lui Dan Barna inainte de 2016 (detalii mai jos).

Datele DLAF ar fi demonstrat ca unele plati nu ar fi ajuns la cei care apar in acte ca ar fi primit banii, ceea ce ridica suspiciuni de frauda. Intre timp, DLAF i-a audiat atat pe Dan Barna, cat si pe sora lui.

Dupa mai multe cereri de informatii trimise de Newsweek Romania, DLAF a trimis un raspuns oficial in care practic recunoaste ca a sesizat DNA in legatura cu spetele vizandu-l pe Dan Barna.


Iata raspunsul Antifraudei:


1. Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a finalizat actiunile de control privind modul in care au fost implementate proiectele finantate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 - „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 - „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punti comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritoriala Judetul Alba, prin Consiliul Judetean Alba.

2. In urma verificarilor efectuate in cazul proiectelor „Punti Comunitare” (cod SMIS 56760) si „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la intocmirea actelor de sesizare. Intreaga documentatie se afla in procedura de transmitere catre Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie.

Constatarile vizeaza 4 persoane care, la data faptei, detineau calitatile de expert cu atributii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitati infiintate in cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifrauda va putea oferi mai multe informatii numai dupa finalizarea cercetarilor de catre organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 - cod SMIS 21583), in urma verificarilor efectuate nu au rezultat indicii privind savarsirea unor fapte de natura penala.

4. Verificarile cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 - cod SMIS 51031), avand ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt in curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF va putea oferi mai multe informatii numai dupa finalizarea investigatiilor”.


Chiar daca DLAF nu nominalizeaza pe nimeni in contextul sesizarii DNA, Antifrauda mentioneaza ca este vorba despre „4 persoane care, la data faptei, detineau calitatile de expert cu atributii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitati infiintate in cadrul proiectelor)”.

Dan Barna a fost expert in ambele proiecte, iar sora sa a fost manager al unei structuri de economie sociala.

Ramane de vazut in ce masura DNA va detona dosarul vizandu-l pe Barna sau, dimpotriva, il va tine la sertar, ca sa-l santajeze pe politician in momentele in care USR-istul nu va juca asa cum ii va canta Sistemul.

Comentarii

# Ioana M. date 11 May 2021 16:32 +23

Pai nu strigau ei ca sunt incoruptibili ? Ca scapa tara de corupti ?

# Cornel date 11 May 2021 19:29 +26

DLAF este in subordinea primului ministru, e o noua fază a războiului PNL - USR, in plus, Iohannis nu uită. Dar nu sesizau DNA dacă nu erau măcar câteva probe clare. ....Cine strigau “Hoții!!”?

# Mihaela date 11 May 2021 21:24 +45

La groapa de gunoi a istoriei e locul mincinoșilor, hoților și impostoriloŕ. Barna îndeplinește toate condițiile, să dispară !

# UREKE date 12 May 2021 11:33 +10

La sfarsitul verii sau in septembrie este programat congresul prin care ar trebui să inceteze caterinka ”DOUĂ PARTIDE / DECI DOUĂ VOTURI INTR-UNUL SINGUR USR ++”. Drept sa spun credeam la de fapt au de gand sa prelungească la nesfarsit respectiva incertitudine miștokărească prin care veneau legitim cate doi. (prosti ca nu s-au declarat 5 partide in curs de unificare - că lui Klaus ii tremura spielhozenul atat de tare după chixul de la ultimele alegeri ca i-ar fi primit si 12 și chiar pe toti 32 la negociere Noua mutare este insa un indiciu serios că ”unificarea” se va produce totusi la termen și ca ȘEF nu va fi infractorul ca si dovedit Barna. Tupeul și lipsa de carismă ale lui Cioloș vor primi inca o recunoaștere națională (că mondială e deja - dovada ca in lume ”meritocrația” este tot atât de fictivă ca ”anticorupția” pe care o combat al-de Barna sau Biden Tatăl & son). Dar de la PNL cine va fi chemat - ca si ei au alegeri ?

# marius date 12 May 2021 19:18 +1

Va scapa ieftin. La ce a facut nu primeste mai mult de 20 de ani de puscarie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva