4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOMN' GENERAL ARE PROBLEME – Mii de politistii, cadre medicale si profesori au iesit in strada impotriva aberantelor decizii ale Guvernului Ciuca. Parlamentul a fost inconjurat dupa adoptarea bugetului care tine in continuare romanii in saracie. Medicii sunt in greva japoneza pe termen nelimitat. Profesorii anunta greva generala. Politistii refuza sa mai execute activitati ce tin de covid-19. Guvernul este obligat sa aplice Legea salarizarii unitare. Surse: dupa Craciun vine certificatul verde

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 decembrie 2021 14:06
Vizualizari: 9099

Razboi total in Romania in vremea in care generalul Nicolae Ciuca (foto 1) se afla in fruntea Guvernului. Adoptarea Legii bugetului pe anul 2022, lipsa unor garantii ca medicii, politistii si profesorii isi vor primi banii cuveniti conform Legii salarizarii unitare, nivelul de stres si surmenaj la care au ajuns acestia, dar si sarcinile in cascada ce le-au revenit unor categorii profesionale desi nu intrau in atributiile lor au adus in colaps sistemul public. Iar peste toate, posibilitatea instituirii unui certificat verde menit sa restrictioneze drepturile si libertatile fundamentale, despre care aflam pe surse ca urmeaza a fi adoptat imediat dupa Craciun, au facut ca mamaliga sa explodeze fix in fata premierului Nicolae Ciuca!


 

Joi, 23 decembrie 2021, intr-o mobilizare fara precedent in ultimii ani, mii de politisti, rezervisti militari, medici si angajati din spitalele publice si institutiile medicale, au inconjurat Palatul Parlamentului, protestand fata de masurile restrictive ale actualilor guvernanti, impotriva impunerii certificatului verde anti-covid obligatoriu pentru accesul la munca dar si, atentie, pentru respectarea si aplicarea in integralitate a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cunoscuta ca Legea salarizarii unitare, dar si pentru actualizarea pensiilor militare, conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.


Revolta politistilor si a medicilor iesiti in strada este strans legata si de faptul ca in ultimii doi ani, aceste profesii au desfasurat activitati impotriva pandemiei Covid-19, politistii primind sarcini care nu intrau atributiile acestora, si care au avut exclusiv legatura cu pandemia de covid-19, precum amendarea cetatenilor pentru nepurtarea mastii, amendarea pentru circulatie dupa orele 22.00, controlul cetatenilor pentru a vedea daca respecta conditiile carantinarii, etc.

Toate aceste indatoriri si obligatii, precum si suprasolicitarea cadrelor medicale tocmai ca urmare a lipsei masurilor eficiente pentru prevenirea si limitarea efectelor infectarii cu covid-19, aduse in fata dezinteresului Guvernului pentru revendicarile facute de mai bine de un an de aceste profesii a facut posibila iesirea in strada intr-un numar atat de mare a repezentatilor din politie si a cadrelor medicale.


Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Federatia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania “Alexandru Ioan Cuza” ,Sindicatul National "Pro Lex", Sindicatul National al Politistilor de Frontiera, Sindicatul National al Politistilor din Romania „DECUS” dar si alti membri ai altor sindicate au iesit joi in semn de protest in fata Parlamentului, solicand aplicarea in integralitate a legii salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice), si actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Si nu doar in Capitala au loc proteste, ci si in Iasi, timisoara, Cluj, Buzau.Federatia Sanitas: "Daca nici dupa doi ani de pandemie guvernantii nu pot sa inteleaga cat de importante sunt Sanatatea si Asistenta sociala pentru functionarea normala a unei societati, nu stiu ce-i mai poate readuce cu picioarele pe pamant!"


Protestului politistilor s-au alaturat si membri ai Federatiei Sanitas care, la randul lor, anunta ca efectueaza actiuni concertate in toata tara pentru aplicarea Legii salarizarii unitare.


Intr-o declaratie cuprinsa in cadrul comunicatului Federatiei Facias, presedintele Leonard Barascu anunta ca singurul motiv pentru care angajati din spitalele publice, institutiile medicale, medico-sociale si de asistenta sociala din tara nu au intrat in pana acest moment in greva generala, este faptul ca "pandemia ne obliga sa reactionam limitat, pentru ca in conditii de normalitate am fi declansat greva generala!"


Redam in continuare comunicatul Federatiei Sanitas:

"FEDERATIA SANITAS, ACTIUNI CONCERATE IN TOATA TARA PENTRU APLICAREA LEGII 153/2017 PENTRU TOTI SALARIATII

Peste 100 de membri SANITAS din Bucuresti si din tara picheteaza Palatul Parlamentului, acolo unde in aceste momente se decide situatia bugetara a Sanatatii si Asistentei sociale pentru anul 2022.

In acelasi timp, mii de alti membri SANITAS, angajati din spitalele publice, institutiile medicale, medico-sociale si de asistenta sociala din tara sunt in greva japoneza pe timp nelimitat. Organizatiile judetene SANITAS au cerut prefecturilor sa convoace in regim de urgenta comisiile de dialog social de la nivelul autoritatilor locale pentru a discuta problemele grave cu care se confrunta sistemul public de sanatate si cel de asistenta sociala, dificultati la care autoritatile raspund doar cu solutii punctuale si incomplete, adoptate sub presiune si fara un fundament real.

Revendicarile Federatiei SANITAS, comunicate in mod repetat fiecarei echipe guvernamentale de mai bine de doi ani, sunt:

9% din PIB pentru Sanatate in bugetul de stat pentru anul 2022;

Cresterea salariilor de baza pentru toti salariatii din Sanatate si Asistenta sociala la nivelul anului 2022;

Sporuri platite pentru toti salariatii raportat la salariile de baza aferente anului 2022.

Leonard Barascu, presedintele Federatiei SANITAS din Romania: ”Pandemia ne obliga sa reactionam limitat, pentru ca in conditii de normalitate am fi declansat greva generala! Daca nici dupa doi ani de pandemie guvernantii nu pot sa inteleaga cat de importante sunt Sanatatea si Asistenta sociala pentru functionarea normala a unei societati, nu stiu ce-i mai poate readuce cu picioarele pe pamant! Colegii nostri din Sanatate si Asistenta sociala sunt din nou discriminati si umiliti. Cerem un buget pentru anul 2022 care sa se dovedeasca suficient pentru buna functionare a spitalelor, a centrelor medicale şi a celor de asistenta sociala. Cerem aplicarea corecta a Legii 153/2017, in mod deosebit pentru categoriile de angajati cu cele mai mici salarii din cele doua sisteme. Si nu in ultimul rand, cerem conditii salariale corecte pentru personalul tESA care este in continuare discriminat de Ordonanta trenulet.”


Redam in continuare comunicatul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual:

"Protestele noastre vizeaza nu doar drepturile cuvenite, ci si eficientizarea serviciului politienesc derulat in slujba cetatenilor

In calitate de organizatie sindicala reprezentativa din punct de vedere juridic, la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publica”, FSNPPC - care are in componenta circa 40.000 de angajati din MAI - a initiat, in comun cu alte 14 organizatii de profil, o serie de proteste, in strada, in data de 23 decembrie a.c., deoarece solicitarile adresate Guvernului, in cadrul sedintelor de dialog social sindical, dar si in scris, pe parcursul anului curent, nu au fost puse in aplicare.

Principalele revendicari se refera la:

-aplicarea integrala a Legii-cadru a salarizarii nr. 153/2017, in ceea ce priveste Anexele VI si VIII, care fac referire la politistii, militarii si personalul contractual din familia ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala;

-indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflatiei, conform legii, pentru anii 2019-2020 (nu doar pentru ultimul an), dat fiind faptul ca acestea au fost ,,inghetate”, timp de doi ani, prin ordonante de urgenta ale guvernelor aflate la putere;

-majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihica, in cuantumul prevazut de lege, pentru a eficientiza activitatea Politiei judiciare si a celorlalti politisti care desfasoara activitati in dosarele de urmarire penala sau in alte domenii complexe ale muncii operative;

-diminuarea deficitului de personal politienesc, pentru a ne putea indeplini misiunile de ordine si siguranta publica, in interesul comunitatii si al statului, la standardele prevazute de lege, dar si pentru a evita suprasolicitarea continua a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni si sarcini suplimentare, zi de zi;

-dotarea logistica a politistilor, cu mijloace de mobilitate, dar si cu echipamente de interventie si de protectie fizica adecvate indeplinirii misiunilor;

-impunerea fortata a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care nu avem pregatirea necesara, in toata perioada starii de urgenta si a starilor succesive de alerta, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, incepand cu 15 martie 2020;

-eficientizarea dialogului social cu Guvernul si MAI, in ceea ce priveste drepturile/interesele politistilor si ale personalului contractual".


Redam in continuare comunicatul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor:

"Incepand cu data de 23.12.2021, ora 12:00, angajatii din politie, penitenciare si militarii rezervisti declanseaza proteste in toata tara. Protestele se vor desfasura la Parlamentul Romaniei (Bucuresti - Piata Constitutiei) si la prefecturile judetelor Iasi, timis si Cluj.

Angajatii si pensionarii din politie, penitenciare si armata cer:
-aplicarea in integralitate a legii salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice), si

-actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Angajatii din politie, penitenciare si armata nu solicita majorari de salarii sau pensii, ci solicita respectarea legilor, asa cum au fost adoptate de Parlament.

Schimbarea locului protestelor din capitala se datoreaza faptului ca s-a anuntat prezenta membrilor Guvernului in Parlament cu ocazia dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Organizatiile sindicale au transmis amendamente la proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2022, care sa faca posibila respectarea legii si eliminarea discriminarilor pentru personalul si pensionarii din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

***

Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania (FSNPPC) – presedinte Vasile ZELCA
Federatia Sindicatelor Democratice din Romania (FSDR)/SIDEPOL – presedinte Gabriel GIRNItA
Federatia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania “Alexandru Ioan Cuza” (FSDPR) - presedinte Ionel BABUS
Federatia Politistilor SED LEX, presedinte Florin VILNEI
Federatia „Publisind” - Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL – presedinte Cosmin ANDREICA
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) – presedinte Cosmin DOROBANtU
Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) – presedinte Florin SCHIOPU
Federatia Politistilor de Penitenciare (FPP) – presedinte Ionut MOGILDEA
Federatia "Sanitas" din Romania - vicepresedinte Romeo SANDU
Sindicatul National "Pro Lex" – presedinte Vasile LINCU
Sindicatul National al Politistilor de Frontiera (SNPF) – presedinte Adrian DIUGU
Sindicatul National al Politistilor din Romania „DECUS” – presedinte Alexandru Gabriel IVANOV
Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul" – presedinte de onoare Emil PASCUt
Liga pentru Apararea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM) – grl. (rez.) Nicolae GROPAN
Asociatia Pensionarilor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (APANP) – col. (rez.) Valentin LUPU"

Comentarii

# Tipa date 23 decembrie 2021 15:27 +5

Are probleme și domn general și alții și cei din conducerea Sri...investiți în siguranță d- voastră generalilor nu în vise la Dunăre ca se alege praful de ele...se nimicesti.

# IULIA ALEXIA date 23 decembrie 2021 15:41 +5

Domnule Helvig nu stați cu mâna întinsă pt ca nu aveți povesti de zis...todirica e coclit ... Eu nu mă dezic de oferta și promit că nu trebuie să mă rugați să public arhiva ...da da a noii securități . parol e datorie de cetățean ... Și repede aștern in scris....

# Cetateanul date 23 decembrie 2021 16:16 +34

Probleme? Cine? Unde? În babuinia unde un jurnalist este umflat aiurea și abuziv în creierii nopții? Pe bune?? Râde lumea...

# Edelweiss - Ivory Tower Puzzled Thinker date 23 decembrie 2021 16:18 +31

Io* am o mare nelămurire: urmând modelul fostelor state care au alcătuit acum vreo 80 de ani Axa Fascistă (Italia, Germania, Austria), și Kolonia Penitenciară cea nazificată „pas cu pas” (Gleichschaltung Schritt für Schritt) va fi nevoită să implementeze noile legi rasiale și teoria eugenetică (Acțion T4) de la Bruxelles. Adică vaxinare obligatorie, Konzentrationslager fără mandat și pe perioadă nedeterminată. Dar Io* am o dilemă: CINE anume va pune în aplicare aceste directive neo-naziste? că văz că Jandarmeria se cam dă deoparte din fața unor manifestanți ultra-pașnici, poliția se cam sucește de kur nemaivoind să controleze nazi-pass sau carantinarea. Cine anume OR SĂ INTRE PESTE NOI ÎN CASE, SĂ NE ÎNCĂTUȘEZE ȘI SĂ NE DUCĂ CU ARCANUL LA VAXINARE? Răcanii prostovani din cele 6 brigăzi caraghioslâc, de zic ei că sunt... Armata Română? Trupele SEAL? Comandourile DELTA? US MARINES? Cine or să fie fanaticii neo-nazismului pseudo-epidemiologic? Armat de mercenari a lui Arahat?

# Eu date 23 decembrie 2021 16:27 +70

Ete babaiatule că ieșiră mercenarii în stradă! Hai sictir,plătim salariile unor torționari de doi ani! AJUNGE!

# ?????? date 23 decembrie 2021 16:52 -17

@ Ai bă, ăștia nu au reprezentant în parlament de protestează în stradă, ? De ce l-au mai susținut să îi reprezinte în parlament , ?

# nae din dealul feleacului date 23 decembrie 2021 22:24 +25

Generalul Prim-Ministru Maciucaca este depasit de situatie si in cur-ind(uite la el ce kur mare are cit doua vadane)va trece la indeletnicirea lui de numarat izmene,lopeti,cancioace.. un carierist!Pe astia nu-i apuca Pastile impreuna intrucit nu se potrivesc oricit incearca Navetistul de pe Valea Oltului sa le-o potriveasca cu mina lui si a lui Carmencita cojocarului din Sibiu.Depasiti de vremuri sint si ceilalti comandanti de slehte(nicidecum partide) Ciorolacu un inghesuit,CacaCitu un bolborosit,Hunor kis leany mogyor,Pambuccian un nespalat,LGBT-istii Barna-Ciolosz.Mai avem oarece sperante la AUR,APP,Miscarea Pamintul Stramoseasc a lui Calin Georgescu si cam atit;poate fi o speranta si mintea de pe urma a poporului nostru.Sarbatori Fericite!

# loda date 24 decembrie 2021 00:27 +26

Deci, mengheloizii si melitienii is nemultumiti ca nu li se da tot cascavalul. Macelarii satrapi s-au obisnuit cu 20.000 de euro, de caciula, ptr. fiecare '' cap de vita furajata", si casapita, dupa cum spunea o "asestenta" din lagarele abatorizate ale lui a-rahat(basca stipendiile de 12.000 de lei lunar) si acus, ca li s-a taiat macaroana sunt nemultumite specimenele. Ei, doar nu-si imaginau ca le va curge laptele si mierea la nesfarsit.... Melitienii si jandarmii au batut, desfigurat si omorat in numele "guvidului" tot ce misca. Si astia si-au imaginat ca o sa se infrupte din comoara lui Ali Baba la nesfarsit? Din partea mea, toate blestemele mosilor, stramosilor si ale neamului romanesc sa cada pe capetele lor, ale tuturor! Sa n-aiba liniste, nici aici, nici dincolo! Sunt si OAMENI, printre ei, dar sunt rara avis.

# marin date 24 decembrie 2021 08:32 +7

dintre toti cei care au iesit prin mafia "sindicala" in strada, cei cu adevarat indreptatiti ar fi dascalii. Insa nu dascalii sorosh care imbecilizeaza copiii prin prorpia lor lipsa de educatie si cultura - din pacate acestia au ramas in sistem. adevaratii dascali au ramas in numar foarte mic in sistem, majopritatea celor valorosi s-au pensionat sau au fost ucisi de sistemul mengele arahat si medicii platiti intru genocid. militienii si "eroii" mengele ies in strada pentru ca militienii vor maI MULT bani pentru a pune******nele pe noi, iar medicii s-au obisnuit cu salariile monstruoase de 9000 euro pe luna pentru exterminarea romanilor in spitale. hai siktir jegurilor!

# escu date 24 decembrie 2021 08:52 +23

Se vede treaba că PeeeSeeeDeee la guvernare atrage mitingeala. Mă așteptam ca multinaționalele să trimită oamenii în stradă, ca acum câțiva ani, când îi amenința cu șomajul pe cei care nu merg în Piața Victoriei unde să țopăie, unde un post TV asigura tot ce era necesar, pornind de la scenă, lasere și până la haine vărgate și să mai amintim și de labele cu sloganul drag lor „jos labele de pe justiție”.

# unul mic ce a crezut,..pacat date 24 decembrie 2021 14:20 +2

Poate fii o JIGNIRE MAI MARE adusa cadrelor militare in rezerva sau retragere cat si MApN?Armata Romana NU are sindicat(e) iar rezervistii prin umilul lor sindicat de ani buni atentioneaza guvernantii dar,de pomana- frumos exemplu pt cei activi. Cocktailul de militari proveniti din MApN si(?) MI,NU seamana SI nu rasare.Rog parlamentarii sa legifereze in cunostinta de cauza.ESTE RUSINOS.Dupa o viata de privatiuni (FARA sindicate,firme,casa si program de 8 ore},rezervistii MApN nu mai reprezinta NIMIC nu detin,,puterea" atat stim .Simbol ARMATA pt NEAMUL ROMANESC.Armata a fost TORTIONARA REGIMULUI COMUNIST?-Cine detine PUTEREA REALA in societate ? Si au trecut doar 32 de ani. RUSINE!

# petre date 25 decembrie 2021 07:50 +10

avem mai multi generali ca armata sovietica. Niste bese-n cizme ! Am vazut un militian demonstrand ca are numai 3 puncte de pensie... gunoaie de ticalosi, lenesi care nu au pus mana pe nimic niciodata.

# GANDALF date 28 decembrie 2021 13:59 +24

....nu îl cunosc prea bine pe dl.general...pardon....prim-ministru.... ....am rămas cu o greata când l-am văzut intr-o poziție umila în fata președintei UE.. ....UN SOLDAT NEINSTRUIT ar fi stat mândru ca reprezinta România....el ditamai generalul cu 4 stele...... ...oare armata romana mai are oameni demni?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva