24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOREL A SCAPAT – CSM a respins acuzatiile Inspectiei Judiciare impotriva judecatorului George Dorel Matei de la Curtea Militara de Apel, de nerespectare a deciziilor sefilor instantei. In schimb, magistratii Constantin Ciuculescu si Luchian Constantin Constantinescu de la Curtea Militara de Apel au primit avertisment. Cei doi au fost trimisi in judecata disciplinara pe motiv ca l-ar fi jignit pe presedintele Curtii Militare de Apel Bucuresti, Victor Chitu (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 March 2024 15:47
Vizualizari: 2814

Nimic nu il poate atinge pe judecatorul George Dorel Matei (foto) de la Curtea Militara de Apel, celebru pentru executiile judiciare si condamnarea unor nevinovati. Matei a scapat miercuri, 27 martie 2024, de dosarul disciplinar facut de Inspectia Judiciara impotriva sa.


 

Sectia pentru judecatori a CSM a respins actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva lui Matei, acuzat de comiterea abaterii disciplinare prevazuta de art. 271 lit. l) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor – “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”. Deczia a fost luata in unanimitate de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.

In schimb, in acelasi dosar, judecatorii din CSM au dispus sanctionarea cu avertisment a magistratilor Constantin Ciuculescu si Luchian Constantin Constantinescu de la Curtea Militara de Apel. Cei doi au fost pedepsiti pentru abaterea retinuta si in cazul lui Matei (art. 271 lit. l) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor – “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”), dar si pentru “atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” (art. 271 lit. b) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


Acuzatia IJ: jigniri la adresa sefului instantei


Au existat si opinii separate in cazul judecatorilor Ciuculescu si Constantinescu. Una pentru aplicarea unei sanctiuni mai dure, de dimiunuare a salariului cu 15% pe o perioada de trei luni, alta in sensul respingerii actiunii disciplinare.

Judecatorii Ciuculescu si Constantinescu sunt acuzati ca l-ar fi jignit pe presedintele Curtii Militare de Apel Bucuresti, judecatorul Victor Chitu, folosind urmatoarele expresii:

- ”Va comportati in concordanta cu liniile directoare care v-au caracterizat intreaga cariera de judecator militar: amenintari, manevre de culise, serviciu contra serviciu”;

- „V-ati comportat, plastic vorbind, ca un vataf pe mosie si, precum in regimurile dictatoriale, doriti sa va lasati anumiti mostenitori”;

- ”Asa cum v-ati laudat”;

- ”Nu inainte sa solicitati – ce rusine!, - sa fiti delegat in aceeasi functie din care tocmai ati demisionat”;

- ”Implinindu-se pohta ce-ati pohtit”.


Prezentam minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (dosar 31/J/2023):


“Cu unanimitate,

Respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Matei Dorel George-judecator in cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.271 lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratilor Ciuculescu Constantin si Constantinescu Constantin Luchian – judecatori in cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti. In baza art.273 alin.(1) lit.a) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica paratilor Ciuculescu Constantin si Constantinescu Constantin Luchian judecatori in cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b) si lit.l) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sancţiunii, respectiv in sensul aplicarii paratilor judecatori Ciuculescu Constantin si Constantinescu Constantin Luchian a sancţiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizaţiei de incadrare lunare brute cu 15% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b) si lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Cu opinie separata in sensul respingerii si a actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor judecatori Ciuculescu Constantin si Constantinescu Constantin Luchian pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit.b) si lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata”.


Prezentam comunicatul Inspectiei Judiciare:


“Actiune disciplinara – CIUCULESCU CONSTANTIN, CONSTANTINESCU CONSTANTIN LUCHIAN pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. l) si lit. b) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor si MATEI DOREL GEORGE din cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. l) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Faptele judecatorilor militari Ciuculescu Constantin, Constantinescu Constantin Luchian si Matei Dorel George din cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti, constand in nesocotirea obligatiilor cu caracter administrativ care le reveneau potrivit art. 12 alin. (2) din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti, manifestate printr-un refuz explicit de participare la adunarile generale ale judecatorilor, cu scopul de a impiedica activitatea instantei, intrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. l) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, faptele judecatorilor militari Ciuculescu Constantin si Constantinescu Constantin Luchian, concretizate in utilizarea si respectiv asumarea unor expresii si cuvinte malitioase, ironice si jignitoare fata de presedintele Curtii Militare de Apel, cum ar fi: 'va comportati in concordanta cu liniile directoare care v-au caracterizat intreaga cariera de judecator militar: amenintari, manevre de culise, serviciu contra serviciu', 'v-ati comportat, plastic vorbind, ca un vataf pe mosie si, precum in regimurile dictatoriale, doriti sa va lasati anumiti mostenitori', 'asa cum v-ati laudat', 'nu inainte sa solicitati – ce rusine!, - sa fiti delegat in aceeasi functie din care tocmai ati demisionat', 'implinindu-se pohta ce-ati pohtit' etc., intrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. b) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor”.

Comentarii

# Ioana M. date 27 March 2024 16:22 -13

Acolo hotararea Inspectiei Judiciare e doar juma' din cercetarea disciplinara . Fiind ofiteri, ei ar trebui supusi si cercetarii disciplinare militare ! Dom'Dorel ar trebui sa stie ca nu poate tipa la un superior ca in civil, daca a depus un....juramant militar.

# DODI date 27 March 2024 19:38 +2

O fi Dorel nume de constructor nătâng dar se pare că el a știut cui să se ”adreseze” și ordinele cui să le respecte pentru a fi scutit de o sancțiune binemeritată. Când ai pe nașul în suflet (a se citi SRI) nu ți-e frică nici de obligația respectării legii și nici nu ai frică de niscaiva repercursiuni. Iar aceste exemple negative nu fac cinste CSM care se vrea un apărător a respectării legii în țară nu al umorilor Noii securitățși.

# santinela date 28 March 2024 07:13 +1

La cate nenorociri a facut asta , cati oameni nevinovati a distrus , sectia pentru judecatori a CSM-ului,care a devenit sectia Nufarul 2 (Nufarul 1 fiind al parchetarilor),l-a albit si-l lasa pe ciumpalac in sistem.Merita nu,si va mai intrebati de ce lumea este recunoscatoare,daca se poate intre ochi,fata de reprezentantii sistemuui de justitie autohton !

# Floare Albastra date 28 March 2024 19:00 +2

Felicitari! ;-)

# E tu Brute... date 1 April 2024 10:49 0

Daca si armata, functioneaza pe baza "principiilor care modernizeaza si aliniaza justitia la standardele europene", acceptand "evaluarea" in baza conceptiilor persoanelor civile in randurile ei, atunci ma intreb si eu, daca cei din comandamente si unitatile combatante sunt "campul tactic" asupra caruia se rasfrang mai sus enumeratele actiuni ale "valorilor"? Pare a fii sistemic la nivelul acestei structuri. Asupra celor ce se pregatesc, UTILIZEAZA TEHNICA DE MILIARDE DE EURO si trebuie sa-i faci sa-si dea viata pt "tine"? o fii "modelul" Stalin - a introdus comisarii politici" in spatele "armatei ducandu-i "la abator". Prezentii intelectuali, justifica sacrificiile facute de militari (prin solda si pensiile nesimtite)? Eh ce nu se poate "din condei" ca hartia suporta. Vorbim de onoare,demnitate si respect al valorilor date de C.EDO.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva