29 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSAR PROFESIONAL FARA TESTE PSIHOLOGICE – CSM vrea sa elimine din dosarul profesional al judecatorilor si procurorilor rezultatele la testarile psihologice. Patru judecatori si un procuror au fost suspendati din functie pe motiv de probleme psihice intre 2017 si 2020, iar alti 6 judecatori si 3 procurori se aflau in 2020 in procedura de evaluare a sanatatii psihice. Cititi proiectul de modificare a Regulamentului de organizare si functionare a CSM

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 August 2022 13:37
Vizualizari: 4313

Consiliul Superior al Magistraturii – condus de judecatorul Marian Buda (foto) – pregateste o mutare extrem de riscanta pentru justitiabili, dar si pentru judecatori si procurori.Mai exact, CSM vrea sa trateze cu o periculoasa lejeritate problema sanatatii psihice a magistratilor. Nu o spunem noi, ci Consiliul insusi, care luni, 8 august 2022, a lansat in dezbatere publica proiectul de modificare a Regulamentului de organizare si functionare (ROF) a CSM, aprobat prin Hotararea Plenului nr. 1073 din 3 decembrie 2018.

Mai exact, proiectul propune ca art. 92 lit. h din ROF sa aiba urmatorul continut: „Dosarele profesionale ale judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti cuprind: (...) h) adeverinte medicale, potrivit legii”.

In prezent, pasajul de mai sus suna in felul urmator: „Dosarele profesionale ale judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti cuprind: (...) h) adeverinte medicale, potrivit legii, precum si rezultatele testelor psihologice, unde este cazul.

Deci in loc ca CSM sa elimine sintagma „unde este cazul” (astfel incat sa faca obligatorie testarea psihologica generala pentru judecatori si procurori), Consiliul inlatura cu totul posibilitatea ca magistratii sa fie testati psihologic. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii se saboteaza singur, pierzand ocazia de a avea o evidenta a starii de sanatate psihica a judecatorilor si procurorilor, astfel incat sa poata lua masuri in consecinta.

Situatia este cat se poate de serioasa, daca ne gandim ca in perioada 2017-2020, patru judecatori si un procuror au fost suspendati din functie pe motiv de probleme psihice, iar alti 6 judecatori si 3 procurori se aflau in 2020 in procedura de evaluare a sanatatii psihice, astfel incat sectiile din CSM sa decida daca ii suspenda sau nu din functie. Cifrele au fost furnizate de Consiliu la solicitarea Lumea Justitiei (click aici pentru a citi).


CSM-istii si detasatii, sub lupa psihologilor


Pe de alta parte, o modificare benefica propusa de CSM pentru ROF presupune ca o data la 3 ani sau chiar mai des, psihologii din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze activitatile organizationale din institutie si sa diagnosticheze eventualele disfunctionalitati sistemice, pentru eficientizarea si ameliorarea conditiilor de munca.

Iata ce prevede proiectul pentru art. 110 alin. 2 lit. j)-m), precum si alin. 3 si 4 din regulament:

(2) Psihologii incadrati la nivelul Consiliului sunt specializati cel putin in domeniul de competenta „psihologia muncii si organizationala” si exercita urmatoarele atributii: (...)

j) realizeaza, cel putin o data la 3 ani, o analiza a activitatilor organizationale la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii pentru diagnosticarea eventualelor disfunctionalitati sistemice, in scopul eficientizarii si ameliorarii conditiilor de munca; analiza este inaintata conducerii Consiliului in vederea luarii masurilor care se impun. O astfel de analiza poate fi realizata oricand, la solicitarea conducerii Consiliului;

k) gestioneaza si arhiveaza probele psihologice aplicate, rezultatele si orice alte documente in legatura cu acestea, precum si insemnarile ce au legatura cu exercitarea atributiilor;

l) primesc si analizeaza rapoartele de activitate elaborate de psihologii de la instante si parchete, formuland propuneri, daca este cazul;

m) indeplinesc orice alte sarcini stabilite de Plen, sectii sau conducerea Consiliului, in sfera de competenta.

(3) In situatia in care, in exercitarea atributiilor specifice, psihologul identifica existenta unor potentiali factori de risc psihosociali in privinta personalului Consiliului aduce acest lucru la cunostinta presedintelui, vicepresedintelui sau a secretarului general al Consiliului, dupa caz.

(4) La nivelul compartimentului de psihologie sunt organizate trimestrial sesiuni de dezvoltare a abilitatilor psihologice specifice pentru personalul Consiliului”.

Proiectul de modificare a regulamentului introduce o masura chiar mai stricta pentru judecatorii si procurorii detasati la CSM: acestia vor fi nevoiti ca in fiecare an sa stea de vorba cu psihologii Consiliului.

Mai exact, proiectul introduce urmatorul alineat la art. 115 din ROF:

(3) Judecatorii si procurorii detasati participa, anual, la o intrevedere individuala cu unul dintre psihologii din cadrul Compartimentului de psihologie. De asemenea, judecatorii si procurorii detasati participa cel putin o data pe an la sesiunile de dezvoltare a abilitatilor psihologice specifice, organizate de Compartimentul de psihologie din cadrul Consiliului, in conformitate cu dispozitiile art. 110 alin. (4)”.


* Cititi aici intregul proiect de modificare a ROF

* Cititi aici actuala forma a Regulamentui de organizare si functionare a CSM

Comentarii

# Valter COJMAN date 9 August 2022 13:53 +119

CSM vrea ca romanii sa fie anchetati si judecati de magistrati nebuni si/sau cu probleme psihice grave... "Seros" vorbind, cum mai poti avea incredere intr-o asemenea "justite"?

# Eu date 9 August 2022 14:52 +171

E foarte bine si corect asa! Dar in paralel, sa elimine si urmatoarele conditii (inca) obligatorii pentru magistrati: - necesitatea unui cazier curat - necesitatea ca magistratul sa fie absolvent al facultatii de drept (sau a oricarei facultati, absolvirea clasei a opta fiind suficienta) - necesitatea absolvirii cursurilor INM De asemenea, magistratii sa aiba: - dreptul la a-si infiinta societati comerciale si/sau de a fi membri in consilii de conducere ale unora (chiar si judecatorii private, daca au chef ei!) - dreptul de a se asocia, intre ei, cu altii sau cu traficantii de orice, cu criminalii, cu militienii, cu cine vor ei! - dreptul de a cumula functiile, de exemplu un magistrat sa poata fi judecator, procuror, avocat, militian, notar, executor, instalator sanitare si camatar, toate simultan - dreptul magistratului de a aplica ce legi vrea el, cum vrea el, in functie de chef, justitiabil, interese, iar daca nu-i place nici o lege, sa aiba dreptul sa-si faca ce legi vrea el

# DODI date 9 August 2022 14:52 +131

Când în vârful CSM a fost instalată o BUDĂ la ce fapte bune vă așteptați! Mai trageți apa dacă mai puteți și vă lasă SRI! În caz contrar o să se lase cu o cruntă secetă de profesionaliști în tot sistemul judiciar!

# maxtor date 9 August 2022 15:02 +84

bravo-e o chestiune de demnitate!(noul proiect pe 303- plin de sus pana jos de piscicologi si pisicologi)

# Nicu date 9 August 2022 18:34 +54

Dosarul profesional sa fie inceput si finalizat odata cu obtinerea diplomei de licenta la care sa fie atasata decizia de pensionare (pensie specisls de 100 de ori mai mare decat pensia medie)

# nae girimea date 9 August 2022 20:41 +40

Discriminare . De ce doar cei atestati a fi cu probleme sa sufere consecinte, cand sistemul e plin de ne-atestati ?

# glasul marii mute date 10 August 2022 08:26 0

Revoltator! Pana unde merge ? Asa cum este "proectat" sistemul depaseste atat Constitutia cat si bunul simt. Se cauta "scuza" nenorocirilor facute pana in prezent in care de-a valma am asimilat cetateanul onest cu infractorul periculos? A-ti legiferat "procedurile", comportamentul iresponsabil si atitudinea nespecific nationala a institutiilor represive ale statului in raport cu societatea? Unde este scara valorilor nationale, bunul simt, omenia? Unde este Spiritul Dreptatii si Dreptatea. A fost "modernizat" tot ce e romanesc. Niciodata ce a creat scoala in om , nu ve-ti substitui voi, cei ce acum va "descoperiti" veleitatile precum copilul "lumea"; Chiar , nu va este frica de Dumnezeu ?

# santinela date 10 August 2022 12:06 0

Pai la ce sa te astepti de la un Predoiu decit ca acesta vrea ca toti plecatii de acasa sa poata ajunge sau sa ramana judecatori ori parchetari .Omul este dus rau cu pluta dar Snitel il mentine in functie !

# comisarul date 10 August 2022 15:10 0

Sa vedeti la Pitesti pe FUNDATUREANU........daca asistati la o sedinta nu va puteti imagina ce maimutareli poate scoate individul. Are grave probleme se pot proba pe imaginile din sala de judecata. Acest idivid se joaca cu soarta multora, cand el are loc garantat la ospiciu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva