23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DREPTURILE DETINUTILOR INCALCATE IN PANDEMIE - La Judecatoria Gaesti se resping pe banda rulanta cererile de liberare conditionata, in pofida avizelor favorabile date de Comisiile de liberare si a faptului ca s-au inregistrat cazuri de Covid in randul gardienilor. Romania nu respecta in mod sistematic recomandarile ONU cu privire la protectia detinutilor pe timp de pandemie

Scris de: L.J. | pdf | print

2 December 2020 16:18
Vizualizari: 7750

In pofida drepturilor legale si a faptului ca multi detinuti de pe raza Penitenciarului Gaesti sunt in pericol de a se infecta cu Covid 19, judecatorii de la Judecatoria Gaesti resping pe banda rulanta cererile de liberare conditionata. Fenomenul este cu atat mai de neinteles cu cat este o realitate faptul ca la Penitenciarul Ploiesti (transformat de curand in spital peniitenciar Covid), dar si la Penitenciarul Gaesti unde au fost transferati o parte din detinutii de la Ploiesti s-au inregistrat mai multe cazuri de infectare cu Covid, inclusiv in in randul gardienilor. Practic, orice detinut prezent este in pericol sa fie infectat de personalul penitenciarelor, cu posibile efecte fatale in cazul celor care sufera de anumite comorbiditati.


 

Prin “opera” judecatorilor de la Judecatoria Gaesti nu doar ca se incalca beneficiul detinutilor la liberare conditionata dupa indeplinirea fractiei de pedeapsa si a criteriilor legale, dar se incalca flagrand recomandarille Inaltului Comisar al Organizatiei Natiunilor Unite, Michelle Bachelet, care a somat statele membre sa protejeze populatiile cele mai vulnerabile la criza, cum sunt detinutii, cei saraci, femeile si migrantii: "Daca nu este tinuta sub control, pandemia risca sa creeze inegalitati si mai mari".


Care este motivul pentru care judecatorii de la Gaesti, si nu numai ei, se incapataneaza sa respinga cererile de eliberare conditionata, desi sunt indeplinire toate criteriile legale, si detinutii au primit in prealabil aviz favorabil din partea Comsiiilor pentru liberare conditionata, in componenta carora se afla si un judecator cu rang de curte de apel (superior in grad profesional celor de la judecatorie)? Judecator cu rang de curte de apel, care este si presedinte al Comisiiilor pentru liberare conditionata.

Cum se pot justifica aceste contradictii, mai ales in stare de pandemie, cand scopul primordial al statului roman ar trebui sa fie protajearea cu orice pret a sanatatii populatiei??? Si situatia e valabila in toata tara, drept pentru care Lumea Justitiei solicita Inspectiei Judiciare sa verifice toate cazurile de refuz al beneficiului eliberarilor conditionate, in conditiile in care Comisiille speciale si-au dat avizul, iar recomandarile internationale trebuie aplicate in sensul decongestionarii aglomeratiei din penitenciare.

 

Cu referire la cazul de la Judecatoria Gaesti, pe raza careia s-au inregistrat oficial cazuri de covid 19, precizam ca din informatiile detinute, odata cu schimbarea structurii organizatorice a Sectiei penale prin aducerea a doi noi judecatori, liberarea conditionata a devenit un “moft”. Toate cererile de acest gen sunt respinse pe banda rulanta, iar in motivarille de respingere sunt invocate uneori conditii care nu se regasesc in normele aplicabile. In curand vom publica asemenea motivari de neinteles pentru profesionistii dreptului.


Lumea Justitiei a adresat oficial intrebari Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care ne-a confirmat oficial ca la Penitenciarul Gaesti s-au inregistrat doua cazuri de covid in randul personalului de paza: “Doi angajati confirmati cu Covid 19, se afla la domiciliu”.

 

Comentarii

# Adriana P date 2 December 2020 17:05 +11

Asa se intampla ....nu doar la penitenciarul Gaesti.....Sunt oameni aflati in detentie,multi dintre ei pentru fapte minore,simple greseli chiar....isi dau toata silinta ,au o coduita buna,muncesc in cadrul penitenciarelor si ajung sa execute fractiunea de pedeapsa....sunt propusi mai departe spre eliberare,cu bune recomandări, apoi ajung la tribunal unde li se da o amanare de cel putin 6 luni,pe motiv ca ,,esti mai de folos penitenciarului decat societatii" sau pur si simplu pentru ca ei consideră ca nu s-a reabilitat,trebuie sa mai stea!!!! De asta nu merge nimic bine in Romania!!!In loc sa dea amenzi usturătoare pentru fapte minore(fapte pt care in alte tari europene nici nu se face puscarie)in felul asta statul ar avea de câștigat......nu ei ii tin in puscarii si toata lumea se mira "vai cat cheltuie statul român cu puscariasii!!!!

# Edelweiss - Former Convict in Gaesti date 2 December 2020 19:54 +2

Ehehe, despre clica aia de nelegiuiți de ”la mine în închisoare” (apud cms anghel gheorghe) am scris suficient la nivelul anului 2018. Acolo e un cuib de potlogărie, furtișag, amantlâc, încuscreală și încumetreală de te sperii. Toți sunt rude cu toți și fiecare concurează la titlul de cel mai odios torționar. Acolo, ca să faci ordine, ar trebui să mergi cu vreo 3 dube și SĂ-I ARESTEZI NECONDIȚIONAT pe toți, să-i duci în beciurile de la DOFTANA, să le priponești proiectorul de antiaeriană în ochi și să-i chestionezi, cu degetele strâmbate în tocul ușii, despre toate CRIMELE PE CARE LE-au făptuit la adăpostul funcției. Dar mai ales e nevoie să fie executați pe loc, fără judecată, cei 4 AȘI ai CONDUCERII acelui odios lagăr de concentrare, (considerat proprietatea personală a directorului): TIRANUL anghel, spătarusexy instructoarea de la supravegherea pedepselor, prioteasa - sadicul KAPO și milfa aia venală de vulpescu. REZUMAT: anghel + spătaru + prioteasa + vulpescu = GULAG ȘI MOARTE

# Edelweiss - Ivory Tower (Power) Archiver date 2 December 2020 19:57 +1

Iacătă cam cine este judele de supraveghere a privării de libertate (arhivă): http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol--csm-a-inceput-verificarea-judecatoarei-luiza-spataru,13521.html

# Edelweiss - Ivory Tower (Power) Archiver date 2 December 2020 20:01 +1

Iacătă ce scriam pe luju în 23 martie 2018 https://www.luju.ro/culise/vorbe-de-fumoar/vorbe-de-fumoar-23-03-2018-afacerist-aruncat-gol-pusca-din-celula

# VOX. date 2 December 2020 22:59 -6

La cata "ordine si disciplina" este in Romania , numai de liberarea conditionata de detinuti ne mai LIPSESTE azi !. in rest avem detoate !!.

# un mizantrop date 3 December 2020 01:28 0

Necesra ordonanta 13, mai ales in pandemie...Pana nu se trezeste cetateanul din roman, ca traieste de vreo 15 ani intr-o dictatura, ca statul e condus dictatorial impotriva romanilor si ca el, platitorul de taxe, care asigura bunastarea functionarimii statului, in fapt, isi plateste taxa de protectie unui sistem mafiot, rugandu-se la Dumnezeu ca institutiile sa-l ignore si sa nu aiba nevoie de ele, deci, pana nu scapa de complexul saracului jupuit de parazitii pe munca lui si sa-i ceara nota de plata acestui organism deviat de la orice norma democratica...isi cam merita soarta! Nu e posibil sa te lasi calcat in picioare, sa fii inchis in casa, sa fii amenintat cu amenzi daca nu respecti niste masuri absurde, "de protectie", in vreme ce el, statul isi permite orice in numele "autoritatii" si grijii fata de sanatatea ta...dar, el, ca exemplu, are cel mai mare numar de victime si nimeni nu-l trage la raspundere pentru vulnerabilizarea persoanelor din custodia sa

# GL date 3 December 2020 06:30 +2

Pai de ce se mai judeca daca e suficient doar ce zice comisia? Sa se ia act doar?

# Adriana P date 3 December 2020 15:35 +2

La penitenciarul pelendava Dolj,au fost confirmate 47 de cazuri covid,toti detinutii din aceeași cameră.....asta undeva in 12 ,13 noiembrie...despre aceste cazuri s-a vorbit in presa,dar dupa vreo 10 zile,alti 14 detinuti au fost trimiși pe cursa la Jilava...de ce????Nu mai zice nimeni nimic!!Au început să testeze, dar nu pe toata lumea,cate doi trei detinuti din fiecare camera!!! E adevărat, nimic nu merge bine in tara asta, dar penitenciarele, la propriu, sunt focare de covid,iar ministrul justiției nici măcar nu a deschis subiectul dezpre aceasta pleava a societății!!!!Ar putea sa dea un ordin...ucideti-i pe toti!!!!De ce sa le purtam de grija,cand ne putem preface ca nu exista!!!! Ar fi trebuit să vina cu o solutie pentru supraaglomerarea penitenciarelor anul acesta pt ca recursul compensatoriu nu a fost bun,ce soluție ar putea avea????Hai sa le dam bani....e mai simplu!!! Nu toți sunt violatori, pedofili sau criminali!Greșelile trebuie platite,dar nimeni nu invata nimic bun acolo!

# Niculina Matache date 4 December 2020 19:17 +3

Miroase a genocid. Altfel, de ce detinutii de la Dolj sunt transferati la Jilava, cei de la Jilava la Poarta Alba, cei de la Ploiesti tot la Jilava,cei de la Jilava la Gaiesti,Giurgiu sau prin alte puscarii din tara? Aceste mutari aparent haotice si care nu mai respecta legea sub umbrela COVID , ce obiectiv au oare? De ce toti au pus batista pe tambal cu privire la recursul compensatoriu,gratiere,amnistie? De ce in spatele directorilor de penitenciare este toata raspunderea pentru masurile anticovid? Intrebari retorice...Daca as pune o intrebaare despre alegeri as primi raspuns inainte de a termina enuntul.E drept functiile si salariile unora sunt mai importante decat viata unor detinuti.Nu va alarmati , in curand in Romania puscaria va fi obligatorie ,asa cum era armata pe vremuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva