17 ianuarie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTURILE CHIAR AU DEVENIT UN LUX – Avocatul Poporului Renate Weber, concluzie dupa 2 ani de COVID: „Sfarsitul drepturilor omului, asa cum le-am cunoscut in ultimii 75 de ani... Controlul total pus in practica de guvernele considerate democratice ne schimba pentru totdeauna soarta. A inceput cu o cenzura feroce... Problema e a oamenilor nascuti si crescuti in lumea drepturilor, la care au renuntat extrem de usor... Nu prea vad cale de intoarcere la drepturile omului, asa cum le stiam”

Scris de: V.B. | pdf | print

3 ianuarie 2022 20:30
Vizualizari: 4372

Pandemia a schimbat dramatic modul in care oamenii se raporteaza la propriile drepturi si libertati fundamentale. Iar problema cea mai mare nu este atat a guvernelor (care si-au subjugat propriile popoare atat in libertatea de miscare, cat mai ales in cea de exprimare), cat mai ales a cetatenilor, care mult prea usor s-au lasat inrobiti in numele protejarii comunitatilor.Ingrijorarea a fost exprimata de catre Avocatul Poporului Renate Weber (foto), intr-un articol publicat luni, 3 ianuarie 2022, pe blogul jurnalistului Ion Cristoiu si intitulat „Cand drepturile colective sunt impuse prin constrangere, cele individuale deja au murit”.

Incepand prin a pune problema la nivel teoretic, in privinta polemicii dintre cei care pun pe primul plan drepturile comunitatilor (asa-numitul „bine comun”) si aparatorii drepturilor individuale, Renate Weber subliniaza ca lumea occidentala – europeana si americana – le da intaietate drepturilor si libertatilor individuale, spre deosebire de lumea afro-asiatica, unde comunitatile primeaza in fata individului.

Totusi, aceasta regula a fost profund rasturnata odata cu pandemia, cand guvernele unor state considerate pana atunci democratice n-au avut nici cea mai mica ezitare de a impune cenzura si binecunoscutele restrictii de miscare, culminand cu cele legate de vaccin, puncteaza Weber, aratandu-se sceptica fata de posibilitatea revenirii la normalitatea pre-pandemica.


Iata principalele pasaje din editorialul Renatei Weber:


De ce cred ca pandemia actuala inseamna sfarsitul drepturilor omului, asa cum le-am cunoscut in ultimii 75 de ani?

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, legislatia internationala de protectie a drepturilor omului la nivelul ONU, dar mai ales la nivel european si al Americilor de Nord si de Sud, a fost elaborata avand in centrul ei omul ca fiinta individuala. Stim cum totii ca protectia drepturilor omului inseamna a-l apara pe individ in raport cu statul, cu masinaria institutionala a acestuia, gata oricand sa-l striveasca. Dar adevarul e ca, timp de decenii, la nivel filozofic si juridic, batalia s-a dat intre teoria protectiei individului si teoria drepturilor colective care, in numele apararii comunitatilor, il obliga pe individ sa se supuna regulilor acestora. Este teoria dominanta in Africa, unde si legislatia e construita astfel, dar si in Asia, unde nu exista o legislatie continentala, dar e ceea ce vedem in practicile tarilor de acolo. (...)

Controlul total pus in practica de guvernele considerate democratice schimba pentru totdeauna soarta noastra si a drepturilor noastre. A inceput cu o cenzura feroce, manifestata in primul rand pe retelele sociale, pentru ca acolo ideile si informatiile se propaga cu mare viteza. Si a fost simplu de realizat avand in vedere malversatiunile uriase politice si economice in care Mark Zuckerberg, retelele lui si cei din spatele lor sunt amestecati de ani de zile. Usor de realizat, de asemenea, cu presa traditionala sau online, avand in vedere dependenta ei de fonduri tot mai greu de primit. Orice indoiala in legatura cu felul in care a inceput pandemia, orice intrebare privind gestionarea ei, orice punct de vedere contrar celui oficial, acceptat la nivel planetar prin OMS si la nivelul fiecarei tari prin vocile doar ale anumitor epidemiologi si preluate repede de guverne, au fost categoric interzise. Conturi de Facebook suspendate sau chiar eliminate, inregistrari sterse de pe internet, ostracizarea celor care au gandit diferit, chiar eliminarea lor sociala si profesionala. Cenzura s-a aplicat tuturor, medici, jurnalisti, activisti, politicieni sau oameni obisnuiti. Nu ma indoiesc ca guvernele insele au fost uluite de supusenia propriilor popoare, pe care le considerau libere, de felul in care s-au lasat ingenuncheate si, mai ales, de felul in care oameni nascuti si crescuti liberi s-au transformat in contestatari ai drepturilor celorlalti.

Si tocmai asta e marea problema, nu doar atitudinea guvernelor, care au invocat si invoca nevoia de a apara sanatatea publica, ceea ce e de inteles, intre niste limite. Problema e a oamenilor nascuti si crescuti in lumea drepturilor si libertatilor individuale, pe care le-au considerat ceva firesc, dar la care au renuntat extrem de usor in numele protectiei colectivitatilor carora doar ei le apartin.

De aici mai departe nu prea vad cale de intoarcere la drepturile omului, asa cum le stiam. Cata vreme state democratice vor sa impuna, in ropotele de aplauze ale majoritatii, obligativitatea unui vaccin ca modalitate de combatere a unei pandemii despre care tot nu se stie mare lucru, cum nu se stie nici despre vaccin, este evident ca drepturile colective vor avea intaietate asupra celor individuale.

Nu pot sa nu remarc, cu tristete, felul insidios in care s-a ajuns aici: felul in care OMS si statele lumii si-au propus sa lupte cu pandemia, nu cu virusul. Pentru a combate virusul ar fi fost suficient un tratament adecvat. Din pacate, el nu e nici azi disponibil pentru toata lumea. Pentru a combate pandemia au fost utilizate restrictii severe ale libertatii de miscare, inchideri de tari si activitati, carantine, izolari, internari fortate, vaccinuri si, din nou, dupa un an restrictii severe ale libertatii de miscare, inchideri de tari si activitati, carantine, izolari, rapeluri peste rapeluri de vaccin. Si nu e sigur ca s-a terminat. Au mai fost, in ultimii 75 de ani, si alte epidemii care au avut nevoie de abordari complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodata pana acum nu a fost folosita agresivitatea colectiva pentru impunerea lor. Cand drepturile colective sunt astfel sustinute si impunerea lor se face prin constrangere, directa sau indirecta, cele individuale deja au murit. Mi-as dori sa nu am dreptate. Niciodata nu mi-am dorit atat de mult sa nu am dreptate.


* Cititi aici intregul editorial

Comentarii

# Ce tot zici acolo Hantzist-o ? date 3 ianuarie 2022 22:31 +77

Acum te-ai trezit ? Buna dimineata , dupe 2 ani ... Ce ai facut tu acolo , dupa ce latrasi ca vaccinul e bun la om , din functia aia ca sa impiedici exterminarea acestui popor , hm ? Zii ! Ascult !? Te-ai autosesizat , de fiecare data cand a existat macar tentativa la drepturile oamenilor , nu mai zic acum cand se incepe exterminarea cu pasaportul tampitiilor din UE ?!

# CARCOTAS date 3 ianuarie 2022 22:53 -2

Doamna nu vorbea cu dumneata, fiind evident că trage o concluzie cu privire la ușurința cu care oamenii se pleacă în fața spaimei și a forței guverenelor. Avocatul poporului are ceva de apărat câtă vreme poporul iubește libertatea și dreptatea. Când aceste valori sunt negate de popoare în numele obligării tuturor să se înțepe cu o zeamă amăgitor numită vaccin atunci avocații sunt lasati fara mandat. Nu vă așteptați să fie alții eroi pentru voi, mămămligarilor!

# Iurie Stancu date 3 ianuarie 2022 23:33 +73

Pai se vede treaba ca ,,stimabila'', chiar daca-i in ,,slujba'' noastra traind bine din banii nostri, n-a facut nimic pentru ca ,,drepturile individuale sa nu moara''. Face pe ,,inteligenta'' si anunta decesul cand era ,,insarcinata'' prin fisa postului ca sa previna. Unii ar zice ca-i pusa sa ,,cante prohodul'' si sa le sugereze poporenilor ca nu prea mai au pentru ce sa lupte si daca vor ,,sa fie bine ca sa nu fie rau'' (vorba ,,regelui'') tre' sa se multumeasca cu ,,cu drepturile colective''. Ca altfel ,,o sa se dea'' din ce in ce mai putine si dintr-astea ...

# Lita date 3 ianuarie 2022 23:36 +71

..."nu prea vad cale de intoarcere la drepturile omului, asa cum le stiam" ... Atunci demisia!

# YanU date 4 ianuarie 2022 00:57 +36

doamna #rezist Soros,mai bine pleacă din aceasta institutie pentru că ești foarte perversa,vinduta și inbicsita de ticăloșie.I-ai trafat pe români! Pleacă !

# Mihai Marian Eftimescu date 4 ianuarie 2022 12:21 -4

Chestia e ca predecesorii au fost cam fguranți și că a fost nevoie de o persoană competentă și curajoasă ca Doamna Weber ca să înțelegem că institutia AVOCATULUI POPORULUI poate fi extrem de utilă (ba uneori chiar ultima speranta) , iar nu doar o sinecură de top concepută pentru uzul personal al unor VIP uri juridice. Atacul concertat al comentatorilor (mai putin @Carcotas cu care sunt in deplin acord) nu trebuie sa ne surprintă. Observati va rog TACEREA DE MORMÂNT cu care mass media mercenară (scuzati pleonasmul !) ignoră complet noua iesire in arenă a Doamnei Weber ocupându-se in schimb in unanimitate de ciomageala de pe șosea și devastarea unei vile care a gazdui revelionul unor golani. Ori CENZURA parca nu ar fi deplnă dacă nu s-ar aloca si o liota de troli care sa infiereze cu manie internauta. ATENȚIE : analiza publicata de LUJU trebuie citita cu maxima atentie si șeruita la greu pentru ca e clar ca gâzii vor s-o hăcuiască.

# Ia puneti-o pe Sosoaca acolo ! date 4 ianuarie 2022 16:58 +113

Sa vedem cum stam apoi cu sesizarile si alte cele ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.01.2022 – Operatiunea "Buda in Cotet" a intrat in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva