20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUPA 18 ANI DE SEFIE - Presedintele Curtii de Apel Bucuresti se intoarce judecator de scaun, dar nu se preda! Judecatorul Dan Lupascu despre viitorul sau: “Sarpele iese la atac doar daca prada merita!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

2 July 2012 17:18
Vizualizari: 14104

 

Pentru multi Curtea de Apel Bucuresti va fi ceva mai saraca odata cu plecarea din functia de presedinte, prin incetarea mandatului, a judecatorului Dan Lupascu (foto). Bataios cum il stiu toti magistratii, judecatorul Lupascu va continua sa sustina toata problematica existenta la ora actuala in sistem si sa-si sprijine colegii, prin demersurile deja demarate, in lupta pentru acoperirea posturilor vacante, sistarea detasarilor prin intermediul CSM si a altor aspecte care afecteaza bunul mers al actului de justitie. Dan Lupascu se va intoarce judecator de scaun, surprinzator pentru multa lume, dupa 18 ani de sefie, la Judecatoria Sectorului 5, Tribunalul Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti si CSM. El va ramane o voce puternica in sistem (n.n. - lupul isi schimba parul, dar naravul ba) pentru ca a demonstrat, in toata perioada in care a tinut fraiele celei mai mari curti de apel din tara, dar si a Consiliului Superior al Magistraturii, ca toate initiativele sale au insemnat, intr-un cuvant, reforma. Data de 4 iulie 2012 - Ziua Americii, va fi ziua in care Dan Lupascu va preda stafeta de presedinte colegei sale Lia Savonea, actual vicepresedinte al Curtii. Acest moment important constituie motivul interviului solicitat de Lumeajustitiei.ro judecatorului Dan Lupascu.


Domnule presedinte, de prin 1994 incoace ati detinut numai functii de conducere. Acum va intoarceti la “munca de jos”. Va bucura sau va vine sa plangeti?

Va las pe dvs. sa ghiciti, va spun doar ca fostul presedinte al acestei Curti, dl Radu Giroveanu de la care am preluat mandatul in mai 1999, mi-a spus la un moment dat “Dane, ai o fata de jucator de poker. Nu poate nimeni sa te descifreze”. Asa ca va ramane sa ghiciti...

In sfarsit, va veti degreva de multe probleme. Plecati in vacanta, familia e mai vesela pentru ca veti avea mai mult timp pentru ea?

Las salopeta administrativa in favoarea robei. Sau cu alte cuvinte, parasesc lumea mai degraba a formelor, in favoarea fondului. Voi pleca in vacanta peste cateva zile impreuna cu familia. Sotiei mele nu-i vine sa creada si chiar m-a intrebat daca e adevarat daca o sa raman un judecator simplu. I-am raspuns ca in niciun caz nu voi fi un judecator simplu, ci unul foarte complex. As vrea sa stiti ca acest concediu pe care il astept de multa vreme nu o sa mi-l petrec la Monaco si nici in Hawai, ci la resedinta mea de vara, care e la tara, langa Bolintin.

Aveti un birou foarte frumos, cine se va instala in el dupa dvs? N-o sa va incerce tristetea cand veti trece pe culoar prin dreptul acestei usi?

Mi-am luat masuri de precautie si voi avea biroul la un etaj inferior. Ca sa apreciezi cat de inalt este piscul pe care ai ajuns, trebuie sa te intorci sa-l privesti de la baza.

Haideti sa facem o retrospectiva a ultimului an din viata Justitiei din Romania care, presupun ca ne dati dreptate, s-a aflat in clocot. Ultimele evenimente au dus la niste conflicte majore intre institutiile sistemului judiciar, mai precis intre instante si CSM, care nu a reusit sa rezolve mai nimic din problemele legate de volumul urias de activitate, lipsa de personal, reducerea bugetelor, blocarea posturilor etc. De ce s-a ajuns aici si cat credeti ca va mai putea sistemul suporta aceste neajunsuri?

Ruptura intre CSM si instantele de judecata este mai veche, dateaza de cativa ani, pentru ca s-a asteptat foarte mult de la aceasta institutie, mai ales cu ocazia reinoirii sale in anul 2011. Din pacate, unii dintre membrii nu si-au inteles menirea, nu au idei foarte clare si nu stiu ce ar trebui sa faca CSM-ul. Este regretabil ca CSM a pierdut din atributii si este pe cale sa ajunga la periferia sistemului judicuar cu rol pur decorativ. Niciodata aceasta institutie nu a fost simpatizata, chiar in momentul configurarii sale prin Constitutie s-a dorit o limitare a puterilor, iar mai tarziu a fost supusa unor atacuri constante, atat din nterior, cat si din exterior. Cele mai grave insa au fost loviturile primite din interiorul sistemului judiciar, care au dus la subminarea CSM. Cei care au atacat CSM se pare ca au dorit un singur lucru: sa ajunga in CSM, numai ca odata ajunsi acolo au uitat pentru ce au luptat atat. Personal sunt sceptic ca problemele din Justitie vor putea fi solutionate intr-un termen foarte apropiat. Noi ne-am cam pierdut rabdarea ca problemele din Justitie ar putea fi rezolvate intr-un termen apropiat. Noi ne-am saturat de declaratii politice, de vorbe sforaitoare si am hotarat in urma cu cateva luni actionarea in Justitie a Guvernului, a CSM si MJ pentru a se stabili odata pentru totdeauna care este volumul optim pe categorii de personal in Justitie si, in raport de acesta, pentru dimensionarea schemelor de personal. De asemenea, avem mai multe litigii legate de incetarea detasarilor atat in sistem, cat si in afara sistemului judiciar. Cred ca multe rezolvari ar trebui sa vina pe cale normativa si din acest punct de vedere este o greseala sa se creada ca agravand raspunderea disciplinara vom face progrese. Dupa parerea mea mai degraba trebuie gandit sistemul de recrutare, cel de formare profesionala, si in special evaluarea magistratilor. Dupa ultima evaluare se pare ca avem 99,98% judecatori cu calificativul “foarte bine”. Ne intrebam atunci cui apartin hotararile gresite?

Noi credem ca va raspunde cineva, cata vreme avem o lege a raspunderii magistratilor in acest sens. Sau credeti ca ea a fost data doar de amorul artei?

Legea respectiva trebuie sa se aplice si sunt destule cazuri in acest sens. Ea are insa cel putin doua vicii fundamentale si anume extinde nejustificat sfera titularilor actiunii disciplinare pana la ministrul Justitiei care e un om politic si instituie un control administrativ paralel asupra hotararilor judecatoresti cata vreme Inspectia Judiciara poate verifica inclusiv pe fond modul in care judecatorul a interpretat legea, acesta fiind in opinia mea atributul exclusiv al instantelor care judeca caile de atac.

La Ziua Justitiei de duminica, 1 iulie 2012, presedintele CSM v-a dedicat sarbatoarea vorbind elogios despre activitatea dvs. Intrucat Alina Ghica provine de la Curtea de Apel Bucuresti, cum apreciati primele sase luni de mandat a acesteia in fruntea Consiliului, alaturi de Oana Haineala?

Nu merit cuvintele frumoase pe care mi le-a adresat doamna presedinte sau alti colegi, mai degraba am retinut semnificatia gestului venit din partea AMR, care mi-a daruit o caricatura executata de maestrul Stefan Popa Popas. Pot sa trag de aici concluzia ca eforturile mele nu au fost in zadar, pentru ca putina lume ajunge sa devina o “caricatura”. Mai mult, cred ca aceasta caricatura este mai reusita decat modelul. Cat priveste prestatia actualei conduceri a CSM sa nu uitam ca a trecut o perioada scurta, abia si-au inceput mandatul fiind in acelasi timp la jumatatea lui. Probabil rezultatele le vom vedea mai evidente in perioada care urmeaza.

Sa intelegem ca raspundeti la laude cu laude?

Nu, raspund cu tacere, pentru ca cine tace, pare a nu spune nimic. Si cred ca cuvantul potrivit este “nimic”.

Domnule presedinte, din cate observam noi ati devenit mai filosof, dar si mai vesel, dupa atatia ani de management de instante. La ce filosofie ati rezuma esenta Justitiei care se face astazi in Romania?

Exista un dicton latin: “Fiat Justitia Pereat Mundus”. Cred ca suntem doar in prima faza a acestui dicton. Cel putin asa isi doresc multi.

Sa se teama cei care vor fi judecati de completul din care faceti parte ca avand deasupra capului acest MCV, scuzabil pentru toata lumea, chiar si pentru ministrul Justitiei, veti da condamnari pe banda rulanta, doar pentru a se raporta la Bruxelles realizari ale Justitiei? Va punem aceasta intrebare pentru ca justitiabilul se plange in ultima perioada ca anumiti magistrati nu mai tin cont de probe, ci doar de presiunea recomandarilor de la Bruxelles...

Judecatorul trebuie sa inspire incredere si nu teama, el trebuie sa judece cu capul sau fara vreun fel de influenta, chiar daca aceasta imbraca forma unei recomandari. El judeca pe baza probelor din dosar si trebuie sa raspunda pentru solutia pe care o pronunta in limitele legii. Niciodata nu am procedat altfel si cu siguranta nu ma voi schimba. Este o mare onoare sa fii judecator, sa imparti dreptatea si eu mai cred un lucru, ca trebuie sa fii constient in orice clipa ca orice judecator are deasupra lui judecatorul suprem, Dumnezeu.

A luat o amploare fara precedent fenomentul convertirii procurorilor in judecatori, iar mai grav s-a ajuns ca atunci cand CSM refuza, sa se rezolve problema la Sectia de contencios a Inaltei Curti. Ce garantii credeti ca prezinta acesti procurori, care au acuzat o viata intreaga, ca vor fi niste judecatori obiectivi si impartiali?

In primul rand, Constitutia pacatuieste atunci cand stabileste un statut ambiguu pentru procuror. Mai exact, il considera magistrat, dar precizeaza ca el functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei. Independenta are semnificatie diferita dupa cum este vorba de un judecator sau un procuror. Am mentionat mai devreme ca trebuie regandit inclusiv sistemul de selectie si formare profesionala. Eu cred ca nu se poate interzice procurorilor sa acceada in magistratura. Este insa necesar ca sistemul sa mentina aceleasi exigente indiferent despre cine este vorba. In mod firesc este atributia CSM propunerea de numire a procurorului in functia de judecator si invers. Daca se fac abuzuri ele trebuie cenzurate pe calea Justitiei, fara insa ca aceasta cenzura sa reprezinte ea insasi un abuz.

Domnule Lupascu, e atata zarva in tara asta pe doctorate ca nu putem sa nu va intrebam daca dvs ati facut vreun plagiat in teza de doctorat? Si apropo, explicati-ne si noua ce inseamna plagiat in domeniul Dreptului?

Eu zic ca nu am plagiat, dar stiu eu ce-or zice altii mai doctori ca mine!? In orice caz se pare ca am fost inspirat1234 pentru ca am ales o tema destul de tehnica si as putea zice de mare actualitate si anume punerea in executare a pedepselor principale. Am sute de note de subsol si o bibliografie impresionanta, acceptata de toate autoritatile care s-au pronuntat in 2001 cand mi s-a conferit titlul de doctor in Drept. Exista o lege speciala si anume Legea 8/1996 a drepturilor de autor, care defineste notiunea de plagiat. In esenta inseamna sa preiei idei ale altora, fara sa indici sursa. Situatia se poate complica cand “hotul” este acuzat ca a furat de la hot.

Opinia publica clameaza faptul ca Justitia are multe probleme pentru ca 80% din personalul ei este format din femei. Dvs. ce parere aveti in general despre matriarhat?

La noi la Curte nu este valabil acest procent, noi stam mai bine in sensul ca 81% dintre judecatori sunt femei. Cred ca solutia mixta este cea mai potrivita, adica nici matriarhat, nici patriarhat, ci o formula combinata.

Ce mesaj transmiteti viitoarei presedinte a Curtii de Apel Bucuresti Lia Savonea?

Am incredere in capacitatea doamnei presedinte Savonea de a duce mai departe ceea ce s-a facut bun la aceasta instanta. Are insa nevoie si de sprijinul celorlalti din echipa de conducere, precum si de sprijinul intregului colectiv. Mi s-a aplicat si mie si cred ca se potriveste in continuare ideea ca “Napoleon nu ar fi fost nimic fara generalii din jurul lui”.

Foarte multa lume nu crede nici acum ca ati renuntat sa vanati o functie de vaza in sistem. Se vehicula chiar o posibila functie de ministru al Justitiei pentru dvs. Chiar nu va bate niciun gand pe viitor? Veti sta de veghe precum sarpele pe fundul marii?

Sarpele iese la atac doar daca prada merita!

 

Comentarii

# antonie date 2 July 2012 17:45 -4

:)

# Alex date 2 July 2012 17:47 +9

Mult noroc in continuare! Un om deosebit pe care am avut sansa de a-l cunoaste!

# un nene date 2 July 2012 17:50 +12

Un interviu de exceptie, cu un OM de exceptie. Pacat ca traim in plina invazie a mediocritatilor.

# MINISTRU date 5 July 2012 19:25 +3

intr'o lume normala ar fi ministru :-)

# viitor ministru date 2 July 2012 18:08 +4

sansa justitiei

# felicitari date 2 July 2012 18:33 +40

Pentru unul ca dvs. si altii cum ar fi domnul Virgil Andreies de la CA Cluj, ca ati stiut sa va retrageti si sa reveniti elegant printre colegi si la scaunul de jude obisnuit. Nu multi pot face asta.Nu sunt in stare, nu au fost si nu vor fi. Iar deocamdata prada nu merita.

# 18 ani de sefie la unii date 2 July 2012 18:37 -4

17 ani de puscarie pe nedrept la altii. cam cate erori recunoaste maestrul ?

# Caragiale date 2 July 2012 19:09 -11

Don lupasco nu are cunostinta ca tocmai a devenit prada! Te pune capra Liuta Sapunuta rapid! Sa vezi acum concurs de mazete la CAB, d'alde pocnitoarea Alinuta, Lauruta oltenuta, gashka de lingai de la sictirul 6! Va vom tine la curent, insa de bine nicio sansa dinspre CAB! 

# Trahanache date 2 July 2012 23:32 +1

Stimabile, da' la examen de ce nu te-ai încurcat? Nu te mai tine neuronu' sau te-ai temut de concurenta lui Savonea? :cry:

# Caragiale date 3 July 2012 06:46 -3

Monser, te credeam mai ascutit la minte! La examen se duce doar cine trebuie, nu cei care prezinta stofa de conducator.Lia Ciocanila e mult prea ancorata politic pt. a te contrapune dorintelor de a pastori, stapani si dicta! In curand se va vedea clar dictatura de la CAB!  PS: Dane G. tu-mi esti comentator? Parc nu te ajuta!

# Catzavencu date 3 July 2012 20:03 +1

Amice, mai usor cu pianul pe scari. De ce dictatura? Ca s-a terminat huzureala, la munca, nu ca pana acum, ca veneati o zi pe saptamana. Si nu te mai ascunde dupa nick. Te arati la fata sa te vada 'Liuta'?

# Caragiale date 3 July 2012 22:47 -6

Tizule, clapele sunt varsate de mult pe scari! Alea cu covor rosu de la CAB! Cat despre Liuta.....sa avem iertare, nu e in stare sa conduca decat prin dictatura. A facut deja repetitia pana la prabusirea lui Don Lupasco din CSM, debarcat legal. Cei de la CAB ar putea spune cat de bine a pastorit instanta, prin delegare, insa e greu de crezut ca vor dori acest razboi. Femeia aceasta este avida de putere, cunoscatorii stiu de ce, unicul scop in viata fiind de a conduce, mai putin caruciorul copiilor cu varsta frageda lasati acasa in grija bonelor! Femeie, mama?! As!

# Ezoteric date 2 July 2012 21:57 +1

Dupa primele sentine,veti vedea ce baiat bun e si asta. Chiar,el "judeca" si pana acum,daca nu stiati...dadea mandate de ascultare ! In toate cauzele mizerabile si in toate inscenarile dna ! Da,da,el facea asta,asa ca felicitati l in continuare...

# Caragiale date 2 July 2012 22:51 +1

Ei, mandate de interceptare da si Liuta! Nu pare ciudat ca la conducerea CAB si PCAB  sunt doua Lii Ciocarlii? Oare in ce limba "ciripesc" cele doua "penale"......e vorba de specializare!

# Nico date 2 July 2012 23:26 -1

Daaa,'marele Lupascu' :cry:Oare știe ca tocmai l-a făcut Haineala frustrat la televiziunea naționala? :eek:

# Orgolii date 2 July 2012 23:30 +1

Nu s-asteptat 'Marele Alb'ca după discursul veninos si incoerent sa i se dea o replica eleganta :P peste bot. Da' personal sunt convins ca nici Ghica nu crede o iota din ce-a zis. Si-a bătut joc <img src=ops:' />

# fox date 3 July 2012 08:11 +8

voi in comparati pe Lupascu cu Ghica?Vai de capul si si coafura ei, nu face doua parale pe langa stiinta de carte a omului asta! ati vazut scandaluri idioate ca acum in csm cand era Lupascu? never!

# Orgolii date 2 July 2012 23:33 -1

Nu s-asteptat 'Marele Alb'ca după discursul veninos si incoerent sa i se dea o replica eleganta :P peste bot. Da' personal sunt convins ca nici Ghica nu crede o iota din ce-a zis. Si-a bătut joc <img src=ops:' />

# Catalin date 3 July 2012 08:09 +7

Lupascu nu mai avea voie sa candideze pentru un alt mandat. Cititi dreaqului legea si dupa aia scrieti. Mi-a placut cum i-a dat finut peste bot Alinei Ghica. Remarc de asemenea ca a devenit mai filozof decat era. Nu-l apreciez 100%, insa cred ca daca ar ajunge ministrul justitiei poate s-ar mai chimba ceva. In bine! Da' ce dracu faci cu politicienii? Decat competenta, mai bine apartenenta.

# lex date 3 July 2012 08:19 0

a zis cineva aici ca mai avea voie? prabusitule, n-ai dormit bine?????

# Catalin date 3 July 2012 08:59 0

Lex-ule, bele.... la comentariile anterioare, gen Trahanache. Prabusitilor, n-ati dormit bine?

# joni date 3 July 2012 09:56 -1

d-ul Lupascu, bine ai venit la munca de "sclav pe tarlaua cu dosare", sa vezi tata, dosare la sectia penala si sa vedem cum va primesc colegii opiniile exersate indelung a fi autoritare de la inaltimea functiei.....succesuri! :)

# un invatacel al d-nul Lupascu date 3 July 2012 16:43 +3

UN OM DEOSEBIT CARE EMANA STIINTA, BUNATATE, CREDINTA IN D-ZEU...MULT SUCCES IN CONTINUARE!

# dh date 3 July 2012 17:25 +4

Cei care au atacat CSM se pare ca au dorit un singur lucru: sa ajunga in CSM, numai ca odata ajunsi acolo au uitat pentru ce au luptat atat.  d-le judecator... ca in parlament..astia sunt romanasi 

# bobita date 3 July 2012 23:16 +4

Un om care a facut destule lucruri bune pentru justitie si care merita atentie.

# Deliorga date 4 July 2012 09:07 -1

zâââââââââât !

# Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania(A.V.M.R.) date 6 July 2012 19:20 -2

Cine ştie care este starea actuală a justiţiei, adică deplorabilă, nu-i mai aduce elogii nejustificate lui Lupaşcu. Ca şi Iliescu, care n-a furat, Lupaşcu nu a făcut altceva decât să-şi acopere subalternii infractori dar să pretindă ca a făcut reformă în Justiţie. Haideţi în sălile de judecată, şi la dosare, să vă arătăm ce fac judecătorii lui Lupaşcu! Haideţi să vorbim cu justiţiabilii judecaţi de Lupaşcu ! Preşedinte A.V.M.R., av. Neagu Rodica (tel.0743242121).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva