17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FENTA PENTRU PROSTIME – Eduard Hellvig si-a anuntat demisia de la sefia SRI. Hellvig si-a motivat decizia prin faptul ca a finalizat cu succes procesul de modernizare a SRI, indeplinindu-si obiectivele. In realitate, Eduard Hellvig va fi candidatul lui Iohannis la alegerile din 2024, si nu este exclusa convingerea PSD sa il sustina drept candidat unic

Scris de: L.J. | pdf | print

3 July 2023 12:07
Vizualizari: 7360

Bomba la inceput de saptamana: Eduard Hellvig (foto) si-a anuntat luni, 3 iulie 2023, demisia din functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Hellvig si-a justificat gestul prin faptul ca si-a indeplinit obiectivele si a modernizat SRI. In realitate, conform unor surse avizate, Eduard Hellvig va fi candidatul lui Iohannis la alegerile din 2024, si nu este exclusa convingerea PSD sa il sustina drept candidat unic.


 

 

In trecut, Hellvig lauda echipele mixte SRI-DNA


Desi a vorbit despre modernizarea SRI, si despre transformarea acestui serviciu intr-o institutie democratica, nu trebuie uitat insa modul in care insusi Eduard Hellvig a contribuit din plin teroroare “Binomului SRI-DNA”. Si a facut-o inclusiv prin laudele aduse echipelor mixte formate din procurori si ofiteri SRI. Iata ce spunea, spre exemplu, Hellvig la bilantul DNA din 2016: “SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes. Acest standard de excelenta profesionala este replicat in toata tara. De aceea, vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA ca la nivelul conducerii strategice a SRI acordam o atentie deosebita manierei de cooperare la nivel teritorial". Iar echipele mixte laudate au facut mii si mii de victime, si mii de destine distruse.

 

Iata intregul discurs al lui Eduard Hellvig, din 3 iulie, 2023:


Buna ziua!

Doamnelor si domnilor,

Serviciul Roman de Informatii a transmis pe 23 iunie catre Comisia de Control Raportul de activitate aferent anului 2022. Este un document clasificat pana in momentul in care va fi discutat in Comisie si inaintat spre dezbatere plenului reunit al Parlamentului.

Raportul care a ajuns in Parlament prezinta inclusiv o sinteza a modurilor in care SRI s-a transformat din punct de vedere al instrumentelor de lucru pentru a deveni mai flexibil si mai adaptabil schimbarilor de realitate geopolitica.

Asupra acestor transformari as vrea sa insist. Cred ca este important ca societatea si cetatenii sa stie ca SRI s-a transformat major in acesti ani, ca sa poata actiona mai eficient si mai adaptat provocarilor actuale, pentru a proteja Romania.

Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atat la nivel local cat si regional. A fost un proces menit sa asigure institutiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum si sa ii sporeasca eficienta in prevenirea si contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale.

Documentul detaliaza si finalizarea cu succes a doua proiecte majore – Regio si Centrio –, secondate de multiple etape de reasezare organizatorica. Prin aceste doua proiecte de reorganizare, SRI a devenit o institutie moderna, supla si debirocratizata.

Proiectul Regio a inceput in 2017 si a avut ca obiectiv reorganizarea teritoriala a institutiei, pentru a ne adapta la realitatile actuale si la amenintarile preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai exista astazi 41 de Servicii in miniatura aferente fiecarui judet si Capitalei. Acum vorbim de o noua organizare regionala, cu mai putine directii, cu un lant de comanda scurtat si cu o flexibilitate accentuata, care a produs deja rezultate foarte bune.

Proiectul Centrio a insemnat pasul urmator – adica transformarea din temelii a unitatilor centrale ale Serviciului in raport cu o idee simpla: operatiunile pe primul loc.

Impreuna cu parteneri institutionali importanti, pe model euro-atlantic, am reformulat conceptiile de lucru astfel incat resursele umane si financiare, investitiile si prioritatile sa fie directionate in raportare directa la obiectivele de securitate nationala. Acest lucru a implicat si asigurari legate de mentinerea in matca legala si constitutionala, cu accent pe cresterea eficientei si consolidarea bunului prestigiu creat in relatia cu partenerii nostri din UE si NATO.

Rezultatele bune au aparut deja, si acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Personal, am satisfactia de a constata ca directiile strategice pe care le-am urmarit functioneaza cu succes in planul concret al activitatilor SRI. Prin ceea ce contine si confirma, raportul SRI imi ofera sentimentul indeplinirii tuturor obiectivelor in rolul public de director al Serviciului Roman de Informatii.

Modernizarea institutiei s-a facut la pachet cu alti pasi care, in acesti ani, au insemnat o separare de mostenirea vechii Securitati, introducerea de cursuri despre totalitarism si democratie pentru noii angajati, predarea completa a arhivelor catre CNSAS – intr-un gest care am sperat sa fie preluat si de alte institutii. Pana acum, nu sa intamplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului si nu il voi mai repeta.

Sper ca suntem mai multi cei care intelegem mizele acestei clarificari a trecutului. Nu putem privi niciodata inainte daca mereu revenim in trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generatii. Nu putem mereu cere generatiilor viitoare sa rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.

Finalizarea proceselor de actualizare operationala a SRI ma obliga, in egala masura si la o analiza cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor in raport cu valorile care ma definesc, cu lucrurile in care cred si sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales sa il slujesc.

Este momentul sa constat ca obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost indeplinite. Prin urmare, pot sa inchei etapa de viata pe care am parcurs-o in fruntea Serviciului Roman de Informatii.

Incheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis in ultimele saptamani cu Presedintele Romaniei, caruia ii multumesc si cu acest prilej pentru sustinerea constanta aratata de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului.

L-am informat si pe presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI. Este o decizie ale carei ratiuni au fost intelese pe deplin, si pe care vi le impartasesc si dumneavoastra. O sa va explic:

Este o cutuma gresita la noi, ca cei care detin functii de putere sa nu plece din ele decat in ultima clipa, eventual fortati. Majoritatea celor care detin puterea nu renunta la ea cand isi indeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred ca este nevoie de un astfel de pas. Este in primul rand un gest de sanatate democratica, pe care l-am argumentat fara echivoc inca din primul an de mandat. Este sanatos pentru democratie, pentru echilibrul puterilor in stat, ca un director de serviciu de informatii sa aiba un mandat limitat in timp.

Pietrificarea in functie nu este buna, ea poate conduce la setarea de obiective gresite pentru institutie, la pierderea contactului cu realitatea sociala, la confundarea functiei cu persoana care o detine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o institutie care este mai valoroasa decat orice director pe care l-a avut.

Nu vreau sa evit abordarea frontala a unui subiect care este legitim dezbatut in spatiul public: functia de director al unui serviciu de informatii ofera acces la un volum semnificativ de informatii sensibile. Nu cred ca este bine pentru democratie ca o persoana sa concentreze expunere la informatie secreta pentru un timp indelungat.

Pur si simplu, cred ca cetatenii si statul sunt mai bine slujiti daca la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite.

Consider ca, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu exista nici o ratiune pentru a continua sa exercit aceasta functie. Dupa cum spuneam, inchei aceasta etapa de viata cu satisfactia ca am facut lucruri bune pentru cetateni, pentru Romania si pentru SRI. Am reusit restructurarea institutiei pentru a fi mai eficienta, am indepartat-o de politica si de mostenirea fostei Securitati, si am mentinut si amplificat increderea si respectul partenerilor nostri externi, alaturi de care SRI lupta zi de zi pentru protejarea Romaniei. Am promovat o noua generatie in functiile de conducere si am pus la dispozitia societatii informatiile extrase din arhivele fostei Securitati.

Starea serviciului este, acum, semnificativ mai buna decat era in urma cu 8-9 ani. Realizarile publicabile, dar si provocarile mandatului se regasesc in volumul 2 al Monografiei SRI, care acopera perioada 2015-2023.

Vreau sa-mi exprim aprecierea fata de profesionistii din SRI, fata de partenerii din conducerea executiva si fata de beneficiarii legali ai institutiei, care mi-au fost sprijin, dar si resort critic pozitiv in toti acesti ani. Raman un sustinator deschis al valorilor de securitate nationala si al profesionistilor onesti din domeniul informatiilor.

Si cred ca viitorul SRI va fi unul bun pentru Romania daca institutia se fereste de greselile si abuzurile trecutului, daca isi mentine parcursul democratic si de profesionializare care i-au adus in prezent admiratia si respectul partenerilor sai din tara, din UE si din NATO.

Imi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX (n.r. Winston Churchill): 'Singurul ghid al unui om este constiinta sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea si sinceritatea actiunilor sale. Este foarte imprudent sa mergi prin viata fara acest scut, pentru ca suntem atat de des luati in deradere de esecurile sperantelor noastre si de nerealizarea planurilor noastre. Purtand acest scut, vom fi mereu in randul celor onorabili'.

Declaratia de astazi este ultima in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii. Profesional si sufleteste voi fi marcat pozitiv pentru toata viata de aceasta experienta deosebit de onoranta. Emotional si rational, ma voi raporta totdeauna cu respect, consideratie si afectiune la motto-ul SRI: 'Patria a priori'.

Va multumesc! O zi buna!

Comentarii

# constantin date 3 July 2023 12:31 +12

Cata lipsa de bun simt la presedinte.Nu este de ajuns ca si-a batut joc de tara noastra si a indatorat-o pentru o perioada lunga vine acum marele specialist sa ne fabrice un presedinte.Este evident ca ii este frica pentru tot ce a facut si isi aduce intarituri.Si-a dus din timp conationalul la SRI pentru a colecta date si acum iasa la atac.Rares Bogdan nu guita nimic si turuie ca o moara hodorogit.Degeaba am crezut ca presedintele e un neamt serios fiindca in realitate este un puturos si rezolva doar problemele de unde poate castiga.

# Raymond Reddington date 3 July 2023 12:33 +40

Eu vreau sa felicit SRI ul pentru asumare si transparenta ! Nu mai speculati in fel si chip ! Presedintele e al nostru ! Adica al vostru, dar de la noi ! Astept aceeasi atitudine sincera din partea SIE ( pt Generalul care va fi Prim Ministru ) si DGIA (pentru "civilul" de la Aparare ). Cat despre Justice....acolo treaba i clara : fara "avocatul" Predoiu, VIATA E PUSTIU !!

# jUSTie date 3 July 2023 13:23 +64

Dl. Hellvig, de acord cu dvs “ Este o cutuma gresita la noi, ca cei care detin functii de putere sa nu plece din ele decat in ultima clipa, eventual fortati”. Privind in urma, cate astfel de exemple avem? Mai ales pe la MP si MAI. Si mai de acord cu ceea ce spuneti - fara nicio ironie - “Pietrificarea in functie nu este buna, ea poate conduce la setarea de obiective gresite pentru institutie, la pierderea contactului cu realitatea sociala, la confundarea functiei cu persoana care o detine.” Oferiti acest exemplu celor care au primit mandate fara numar. Nu doar ca oferiti-l, dar poate faceti cumva sa va fie urmat. Nu de alta, dar cand e vorba de Romania - deci pe extern cum ar veni - sa ai aceleasi persone de peste 10 ani la Brussels si Haga, si pe justitie, este cum spuneti dvs. pietrificarea in functie. Acum ca au fost sustinuti sa se pietrifice nu stim, insa este cert ca ex dvs este unul care poate fi urmat mai ales cand pensionarea speciala e pe vine!

# HeilVig date 3 July 2023 16:22 +9

Felicitări, pe ultima sută de metri ați reușit să vă anulați mandatele: ați acceptat să reintroduceți SRI în anchetele penale! Bravos națiune!!

# E date 3 July 2023 16:24 +1

Oare îl mai primește Soros?

# JosMagistratii date 3 July 2023 17:10 0

Ma mir ca nu este un magistrat candidat la Presedintie (deocamdata)! Pana si magistratii sunt peste sefii americani, sper ca CE n-o sa accepte inventiile magistratilor. :D

# Caragiale Ion date 3 July 2023 18:06 +8

Vestea cu Hellvig ma lasă fără cuvinte ,cred ca este mult prea mult . Sper sincer sa nu aibă șanse reale ,dar știind cine îl susține ma cam tem ca e deja certa victoria . Realizez ca suntem un popor condus de un sistem militarizat . Democrația, alegerile ,toate aceste idealuri sunt simple invenții. De fapt totul este condus de serviciile secrete europene și americane. Politica ar fi normal sa o facă politicienii ,într un stat de drept nu coloneii și generalii ... Dacă mi ar fi spus cineva la revoluție ca doar in 30 ani vom cădea din nou în plasa serviciilor secrete as fi spus ca e nebun ,având în vedere ca atunci respiram libertate prin toti porii. Oameni buni ,cum naiba am ajuns în halul asta ,noi ,ca popor ? Oare suntem toți niște idioți mani******bili jn acest hal ? Sau suntem prea ocupați fiecare cu treaba lui și ăștia își fac mendrele pe la spatele nostru ? Ce este de făcut sa revenim în matca statului de drept??? Citesc ca zeci de procurori ajung judecători peste noapte, oare

# DODI date 3 July 2023 18:14 +5

Doar fraierii mai cred că acest alogen (numit evident IADvig) care a mințit în legătură cu protocoalele DNA-SRI are coloană vertebrală, bun simț, obraz subțire și nu poate dormi pentru bunul mers al României. El execută orbește de 8 ani toate ordinele primite de la nulitatea de la 3coceni, iar acum - după ce a aprofundat modul în care se pot fura voturile (chiar televizate fiind) - ne pregătește o ”campanie modestă”, pozând în Făt-Frumos, pentru funcția ocupată în ultimele 2 mandate de 2 securiști: petrov și ciollANUSS. Așa că români aveți ”puțintică răbdare”, vi se pregătește o fraudare ”istorică” a voturilor și o nouă înscăunare a unui alogen în funcția supremă în stat.

# Contrainformațiile vorbește ! date 3 July 2023 20:41 +2

Voci credibile șoptesc pe la colțurile Sri : Cu ocazia întâlnirii Charles / Hell. urmare a straniei solicitări din partea Primului , lui Hell I s.a transmis că surse ale spionajului britanic infiltrate la un nivel inimaginabil in structuri ostile dețin date certe despre legătura lui Hell. cu acele structuri ! Urmare : o Demisie cu aparente onorabile și " case close " ! O devoalare a acestor relații la un astfel de nivel este de neconceput și total împotriva uzanțelor Serviciilor și Politicii de Mare Putere iar efectul in rândul publicului ar fi doar bârfă de moment! Hell a înțeles , a zis " mersi frumos" și rahatul este parfumat la greu. Vorbetele analist " radu tudor " a apărut prompt ptr. a adăuga vorbe goale la acest moment de prostituție mediatică !! SRI merge înainte !

# Cu behaiala nu se face treaba ! date 3 July 2023 21:04 +4

Trebuie iesit in strada , ca-n Francia, si beliti toti viermalaii astia "zecretzi" si necalificati impreuna cu ceilalti tradatoir de tara si neam !

# Rusian type date 4 July 2023 18:07 0

Sa nu uitam ca în primele momente ale invaziei Rusiei, onor Sri ul era de partea Rusiei !!!!!! Foooarte greu s-au regrupat jn urma ordinelor de la noul cancelar ... Părerea mea este ca omul nu a jucat corect, și asta nu am văzut o doar eu sau noi muritorii de rand , iar in aceste momente americanii și noua Europa nu și permit în romanica un șef pătat sau pe care sa nu fie suta la suta siguri . Cred ca este buna schimbarea inngeneral vb , apreciez modalitatea eleganta a demisiei, care i s a permis din respect pt statul roman ... Este timpul unor angajamente ferme ale statului roman si de aceea ,ne trebuie oameni asumați în funcții cheie. Nu cred ca va candida la nimic ,cred ca efectiv iese din scena publica .

# romulus date 5 July 2023 10:33 0

Spusele si cererea lui Charles al III-lea la intalnirea cu JOHANIS au condus la decizia demisiei ;SRI -ul cumva a deranjat LONDRA !

# ciculete io v-am spus date 5 July 2023 10:34 +2

"VANZAREA" ROMANIEI S-A FACUT CU ACORDUL SI STIINTA SRI SI SIE ! DE ACEEA SINT DE 4 ORI MAI MULTI DECAT ERAU PE VREMEA RAPOSATULUI, OARE DE CE ACUM, CAND NU MAI AVEM DICTATURA?! EI AU PUS SI MANA PE TOATE AFACERILE FOSTULUI STAT COMUNIST SI CREANTELE NEINCASATE , ASTIA SINT PRIMII VINOVATI CA AU PERMIS DISTRUGEREA SI "TAIEREA LA FIER VECHII" A INTEPRINDERILOR TEHNOLOGICE, VANZAREA RESURESELOR, TERENURILOR, DISTRUGEREA ECONOMIEI NATIONALE DAR MAI ALES INROBIREA TARII PE VECI. SI VINE ASTA SA NE SI ZICA PE FATA CA "SI-A INDEPLINIT OBIECTIVELE" , SI CUI ? LA STRAINUL SI VANZATORULUI SEF DE TARA SI COPII JOSHANISS? ASTIA CHIAR NE CRED CRETINI PE TOTI? ( EXCLUDEM AICI PE CEI DIN INSTITUTIILE DE FORTA, CARE SI-AU IUBIT SI ISI IUBESC TARA CU ADEVARAT si neconditionat SI PT CARE AVEM TOT RESPECTUL DAR NU AU CE FACE DIN CAUZA SEFILOR CARE S-AU VANDUT "AGINTURILOR' STRAINE")

# DECEBALIADA date 5 July 2023 12:02 +1

NIMENI NU PLEACA DINTR-O SINECURA , UNA DIN CELE MAI BINE PLATITE, INAINTE DE TERMINAREA MANDATULUI, CICA CA "SI-A INDEPLINIT" MISIUNEA, DECAT DACA ESTE "FORTAT" . DECI NI SE ASCUNDE ADEVARTUL MOTIV, ASTA IN AFARA DE AFIRMATIA CA SRI SI SIE SINT CEI 2 BLESTEMATI CARE AU VANDUT COMPLET ROMANIA, DAR SI CEI CARE AU "SUPERVIZAT" , DACA NU "COORDONAT" LOVITURA DE STAT DIN DECEMBRIE ! EI SINT PRINCIPALII RESPONSABILI DE DISTRUGEREA SI VANZAREA TARII. SI TOTI PATRIOTII CARE MAI SINT IN SERVICII , SINT REDUSI LA TACERE DE CATRE ACEST GRUP MAFIOT ORGANIZAT, DE DISTRUGERE A TARII. !! AU AJUNS STRAINII SA NE CONDUCE DINOU, PACAT CA CEASCA A PLECAT INAINTE SA-L PUNA PE NICU LA CONDUCERE. ROMANIA DEPASEA TOATE TARILE EUROPENE CU AVANTUL LASAT DE TAICA-SAU

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva