14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FOSTA CANDIDATA LA CSM, SALVATA DE ICCJ – Judecatoarea Ancuta Blanariu de la Judecatoria Iasi, candidata pentru Consiliul Superior al Magistraturii in alegerile din 2022, si-a anulat pedeapsa. Judecatoarele Ruxandra-Monica Duta, Maria Hrudei, Lavinia Curelea, Liliana Visan si Adina-Oana Surdu de la Inalta Curte au admis recursul Ancutei Blanariu impotriva hotararii CSM de sanctionare disciplinara pentru presupusa exercitare a functiei cu rea-credinta (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 May 2023 12:48
Vizualizari: 5254

Una dintre ultimele sanctiuni disciplinare aplicate de catre fostul Consiliu Superior al Magistraturii in cea din urma luna de mandat a picat luni, 8 mai 2023, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intamplarea face ca judecatoarea pedepsita sa fi candidat cu cateva luni inainte in campania electorala pentru CSM-ul din mandatul 2023-2028.Vorbim despre retrogradarea din gradul de tribunal in cel de judecatorie aplicata judecatoarei Ancuta Blanariu (foto) de la Judecatoria Iasi in 8 decembrie 2022 pentru presupusa exercitare a functiei cu rea-credinta (art. 99 lit. t teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor) – click aici pentru a citi. Luni, 8 mai 2023, judecatoarele supreme Ruxandra-Monica Duta, Maria Hrudei, Lavinia Curelea, Liliana Visan si Adina-Oana Surdu au admis recursul Ancutei Blanariu impotriva hotararii CSM de sanctionare, dispunand respingerea actiunii disciplinare.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 117/2023 din dosarul nr. 355/1/2023:


Respinge cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Admite recursul declarat de parata Blanariu Ancuta impotriva Hotararii nr. 25J din 8 decembrie 2022 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 25/J/2022.

Caseaza hotararea atacata si, rejudecand, respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratei sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza I din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 8 mai 2023”.


Reluam minuta hotararii CSM de sanctionare:


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi.

In baza art.100 lit.d/1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi – sanctiunea disciplinara constand in „retrogradarea din gradul profesional de tribunal in gradul profesional de judecatorie si continuarea activitatii la Judecatoria Iasi” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paratei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata”.

Comentarii

# Titus date 10 May 2023 00:03 +3

Hmmm…cam multe actiuni disciplinare au vizat candidati la CSM, insa niciunul nu era slugoi al grupului Savonea - Mateescu. Bizar, foarte bizar cum unii candidati s-au ales cu dosare disciplinare in campanie. Mai bizar e ca IJ i-a retinut rea-credinta pentru o hestiune foarte disputata in practica. Ceilalti de ce nu au fost cercetati…aaaaa… nu erau candidati CSM. Inca un ordin pe unitate executat de IJ.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva