22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Guvernul Ciuca arunca la closet Suveranitatea si Constitutia. Apa o trage ministrul Justitiei, Catalin Predoiu

Scris de: Mirel CUREA | pdf | print

16 August 2022 13:28
Vizualizari: 4830

Credeam in mod eronat, ca intentia de eliminare din lege a raspunderii magistratilor pentru cazul de „nerespectare a deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii” este doar una dintre manifestarile USR-iste de adancire a statutului de colonie al Romaniei. Am gresit prosteste, banuind coalitia aflata la guvernare de bune intentii in privinta consolidarii statului de drept si a pastrarii suveranitatii nationale.


Primii, au venit cu ideea 30 de deputati si senatori USR, in numele carora, in data de 8 martie, a.c., Stelian Ion, fostul ministru USR-ist al Justitiei, a inaintat Camerei Deputatilor o propunere legislativa halucinanta. Una, prin care sa se modifice „Statutul magistratilor”, in sensul in care nesocotirea unei decizii a Curtii Constitutionale sa nu mai constituie un motiv de sanctiune disciplinara. Initiativa USR-ista propunea clar abrogarea lit. s) a art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Adica, propunea nici mai mult mai putin decat eliminarea raspunderii disciplinare a magistratilor pentru „nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.


La acea data, demersul legislativ USR-ist parea doar o halucinatie a unor #rezisti, care nu au auzit in viata lor de faptul ca in Romania exista o Constitutie, care prevede din primul ei articol ca „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”. La fel, ma gandeam eu, nu au auzit nici de faptul ca magistratii, judecatori si procurori, inainte de a incepe sa-si exercite functia, depun urmatorul juramant: „Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”


Tot atunci, mi-am manifestat uluiala cu privire la faptul ca, singurul punct de vedere favorabil initiativei USR-iste i-a apartinut premierului Nicolae Ciuca. „Punctul de vedere al Guvernului”, unul elaborat in baza unor considerente fara nici cea mai palida legatura cu Constitutia Romaniei, concluziona fara niciun echivoc: „Guvernul sustine adoptarea acestei initiative legislative”, si in aceasta forma a fost remis presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.


Sincer, credeam ca iscalitura lui Nicolae Ciuca a ajuns pe document prin metoda „ca primarul”. Nu-mi imaginam ca un militar de cariera poate cadea in mrejele neo-marxismului trotinetist, cu atat mai putin sa arunce la tomberon Constitutia pe care a jurat si ca militar, si ca premier. Ba chiar gaseam potrivit sa le dea in cap cu ea, cu Constitutia, consilierilor care l-ar fi pacalit, dupa care, sa-i trimita la dezintoxicare.


Ei bine, o repet, greseam fundamental. Asta, pentru ca, asa cum a dezvaluit jurnalistul George Tarata, de la Lumea Justitiei, „noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor elaborata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, contine – asa cum a dorit USR – cel mai grav atentat la adresa statului de drept, Constitutiei Romaniei si implicit la adresa suveranitatii nationale. Se da liber la nerespectarea deciziilor CCR, judecatorii care vor ignora hotararile obligatorii ale Curtii Constitutionale urmand sa nu mai fie sanctionati disciplinar.”


Acelasi jurnalist a mai dezvaluit ca „in sedinta Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, in care se discuta Noile Legi ale Justitiei, ministrul Catalin Predoiu a indicat drept una dintre cele mai importante modificari cea privind Primatul Dreptului european”. Practic, noile Legi ale Justitiei vor anula de facto Art. 1 al Constitutiei Romaniei, cel care prevede ca „In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”. Ca sa le fie clar ca asta este, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu le-a precizat membrilor CSM: „Din punct de vedere politic, desi este nerelevant sub aspectul activitatii CSM, pentru rigurozitate si completitudine a informarii, proiectele sunt sustinute de Coalitia de Guvernare PSD – PNL – UDMR si, daca imi permiteti o gluma pe un ton serios, nesustinute de USR”. Nu stiu daca membrii CSM au ras la gluma tembela a lui Catalin Predoiu, ceea ce stiu este ca au avizat favorabil proiectele Noilor Legi ale Justitiei, cu 13 voturi pozitive si 6 negative.


Ce ar mai fi de comentat? Romania pare asezata pe un tobogan lunecos ca gheata, pe care se duce la vale, in haul pierderii totale a suveranitatii, a vointei proprii, catre un statut derizoriu, de colonie lipsita de orice putinta de a mai decide ceva in materie de interes national. In acest timp, magistratii tac, in covarsitoarea lor majoritate. Sunt cu gandul la salariile si la pensiile cat veniturile de director de multinationala si altceva nu mai sunt dispusi sa vada in fata ochilor. Cine le-a calculat pretul, nu a gresit.

Comentarii

# Ana date 16 August 2022 13:59 +244

Legile astea n-o sa treaca de CCR, nu au cum sa excluda constitutia si ccr din Romania, oamenii politici vin pleaca acus se cearta vine alt ministru cu alte idei nastrusnice dar Constitutia ramane...cand o sa apara o constitutie a CJUE si magistratii vor depune juramantul cu mana pe ea ... mai vorbim ...judecatorii de la ccr judeca si dupa alegeri si dupa plecarea presedintelui ...

# Eu date 16 August 2022 14:03 +224

Eu cred ca domnul ministru a gresit .... a mers la CSM in loc sa mearga la emisiunea Copiii spun lucruri trasnite.... sau nici acolo nu l-ar fi invitat ....ca nu prea e de ras...

# Visu date 16 August 2022 16:57 +211

Nu va duceti dupa fenta! Nerespectarea C nu-i disciplinara, ci penala...e drept, n-avem magistrati sa-i penal-izeze, nu pe colegi, ci pe infractori sadea.

# nelu date 16 August 2022 17:59 +254

un nimic în potecă, care a făcut ce a vrut epoletu` lui, ne-a spus senin că nu se împiedică el de constituție. și a rămas ”comandant”.

# Un domn curios date 17 August 2022 09:25 -49

Care e dezavantajul daca se accepta dreptul CJUE? Pana una alta, noua ne a lipsit cartea si nu prea inteleg avantajele/dezavantajele insa am vazut ca justitia functioneaza corect in anumite state UE si rata de coruptie e foarte mica comparativ cu ce e la noi.

# Gilu date 23 August 2022 21:22 +2

Ăștia sunt cei mai buni pentru alde noi ! Noi votăm cucurucu si pe urma ne miram...Veșnic păcăliți !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva