4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Guvernul isi adjudeca dreptul de a selecta judecatorul CEDO care il va inlocui din 16 decembrie 2013 pe profesorul Corneliu Birsan. CSM va avea atributiile restranse doar la existenta unui membru in comisia Executivului din care vor face parte ministrii Justitiei si Externelor, dar si Avocatul Poporului

Scris de: L.J. | pdf | print

8 aprilie 2013 16:04
Vizualizari: 8765

Consiliul Superior al Magistraturii este exclus din ecuatia numirii judecatorului CEDO, dar nu definitiv, in sensul ca CSM va desemna un membru care sa faca parte dintr-o comisie ce va fi constituita la nivelul Executivului.

Din aceasta comisie vor face parte ministrul Justitiei, cel al Afacerilor Externe, agentul Romaniei la CEDO, Avocatul Poporului, un singur membru al CSM si un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aceasta schimbare a vechii proceduri s-a realizat printr-o ordonanta de urgenta care limiteaza rolul CSM in selectarea judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sporind in acelasi timp rolul Executivului.


Pe 16 decembrie 2013, judecatorului Corneliu Birsan de la CEDO ii va expira mandatul

Vechea procedura de desemnare a candidatilor Romaniei pentru functia de judecator la CEDO prevedea ca propunerile sunt facute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Apoi, candidatii, juristi cu mare prestanta morala, dar si cu reputatie profesionala recunoscuta, erau audiati de CSM, care era convocat de catre ministrul Justitiei.

Motivul invocat de Guvern este acela ca executivul raspunde pentru desemnarea candidatilor, asa ca se impune accentuarea rolului pe care il are in procesul de selectie. Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern introduce criterii mai clare de desemnare a candidatilor, termene pentru desfasurarea audierilor, insa ofera si posibilitatea ca Executivul sa respinga propunerile care ii vor fi inaintate. Romania trebuie sa transmita Consiliului Europei o lista cu trei candidati pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pana la data de 26 iulie. Din cele trei propuneri, Adunarea Parlamentara a Consiliului va alege viitorul reprezentant al tarii noastre la CEDO.

Mandatul judecatorului roman la Strasbourg, Corneliu Barsan, expira in 16 decembrie 2013. Dupa cum se stie, la aceasta functie ar fi aspirante, din umbra, Monica Macovei – europarlamentarul care a facut Romaniei atat rau in vara anului 2012 cand s-a plans Comsiei Europene ca USL incearca o „lovitura de stat„ prin referendumul de suspendare a Presedintelui Traian Basescu, dar si judecatoarea CCR, Iulia Motoc care se antepronunta pe blogul personal cu privire la multe dintre problemele ce ajung pe masa Curtii Constitutionale.

Comentarii

# Vlad Tepes date 8 aprilie 2013 17:11 +15

CCR va declara ordonanta ca fiind neconstitutionala. Cu 5 la 4, ca de obicei.

# Ezoteric date 9 aprilie 2013 10:40 0

D le ponta,ce mai stati pe ganduri ?! Pt linistea europei si a lui traian basescu e necesara numirea la cedo a unuia din urmatorii : ioana bogdan,ionut matei sau livia stanciu...

# Transparent date 10 aprilie 2013 22:40 +2

Decat Iulia Motoc sau Monica Macovei, Ioana Bogdan, Livia Stanciu si Ionut matei sunt preferabili. Fie si macar pentru ca nu au probleme cu alcoolul!

# Studenta Iuliei Motoc date 10 aprilie 2013 22:48 +2

Dna profesor univ.dr. Motoc nu are probleme cu alcoolul, doar cu mansarda si cu Constitutia pe care n-o prea cunoaste.

# Nerabdatorul date 8 aprilie 2013 18:18 +11

Abea astept sa vad numele noului judecator CEDO, va avea loc o noua manarie Ponta-Basescu si (dupa testarea pietii de catre Ponta)surpriza, va iesi Macovei sau Predoiu(iar UE va pica pe spate, impresionata de coabitarea si euritmia dintre PRESedinte si priministru)! :-x

# un nene date 8 aprilie 2013 18:51 +9

Adica, agentul guvernamental la CEDO alege judecatorul??!! Cimpanzeul asta de Ponta a constituit o comisie din persoane carora numai ca nu le da numele, dar sunt pusi de el (min. justitiei, externelor, avocatul poporului, agentul guvernamental). Adica 4 din 6. Cei de la CSM si ICCJ sunt doar de decor. Invatamantul superior nu are pe nimeni in comisie. Oricum ei erau cam filosofi de felul lor. Ponta arata acelasi fel de dispret fata de profesionistii dreptului ca si Macovei. Este comportamentul specific nulitatilor juridice pline de frustrari. O vrea sa-l si laudam???

# Marinaru date 8 aprilie 2013 21:20 +2

Ponta Danilet e liber si gindeste la fel ca tine,adica.....pe dos...

# cetateanul iuropean date 9 aprilie 2013 09:19 +3

Se zvonea ca piticotul cu oul spart in cap de la Cluj ar fi avut oarece aspiratii sa ajunga jude la Curtea Europeana ca asa vroia basinescu ilegitimul. J..... isi impanzeau tentaculele in toate instititiile crezand ca i-a c.....t m....sa pe viata la conducere. Nu uita romane!

# georgeta date 9 aprilie 2013 15:53 +1

Nu inteleg,judecatorii de la Curtea Europeana nu trebuie sa fie magistrati cu un anume cv? Numirile acolo sunt numiri politice?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva