25 octombrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ A OMORAT DOSARUL DNA – Inalta Curte a retrimis parchetului anticoruptie dosarul de luare de mita fabricat impotriva fostului vicepresedinte ANAF Serban Pop. Instanta suprema a stabilit nelegalitatea ordonantei prin care fostul sef al DNA Calin Nistor infirmase clasarea primita initial in acest dosar de Serban Pop: “Constata nulitatea tuturor actelor subsecvente acestei ordonante, inclusiv a rechizitoriului” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 martie 2021 11:02
Vizualizari: 6041

Praf s-a facut dosarul fabricat de DNA impotriva fostului vicepresedinte al ANAF Serban Pop, in care acesta este acuzat de o pretinsa luare de mita. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus joi, 24 martie 2021, restituirea cauzei la parchetul anticoruptie.


 

Practic, Inalta Curte a admis contestatia formulata de Serban Pop impotriva incheierii Curtii de Apel Bucuresti din 6 aprilie 2020, prin care se dispusese inceperea judecatii in dosarul de luare de mita. Decizia instantei supreme de retrimitere a dosarului la parchetul anticoruptie a fost luata dupa ce s-a constatat nelegalitatea ordonantei din septembrie 2019, prin care seful DNA de la acea vreme Calin Nistor (foto) infirmase ordonanta din 2016 prin care DNA daduse clasare fata de Serban Pop. In consecinta, ICCJ a constatat nulitatea absoluta a ordonantei lui Calin Nistor, precum si a tuturor actelor subsecvente acesteia, inclusiv a rechizitoriului din decembrie 2019.


Iata minuta ICCJ din 24 martie 2021 (dosar 6883/2/2019/a1):


“Admite contestatia formulata de inculpatul Pop serban impotriva incheierii din data de 6 aprilie 2020 pronuntata de judecatorul de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I penala, in dosarul nr.6883/2/2019/a1. Desfiinteaza incheierea atacata si, rejudecand: Admite exceptia invocata de inculpatul Pop Serban, de nelegalitate a Ordonantei nr.2867/C/2019 din 17.09.2019 emisa de Procurorul Sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie prin care s-a dispus infirmarea in intregime a Ordonantei de clasare nr. 44/P/2016 din data de 06.09.2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei. Constata nulitatea absoluta a Ordonantei nr.2867/C/2019 din 17.09.2019 emisa de Procurorul Sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, precum si a tuturor actelor subsecvente acestei ordonante, inclusiv a rechizitoriului nr.44/P/2016 din 03.12.2019 emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, privind pe inculpatul Pop Serban. Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei. Cheltuielile judiciare efectuate raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 24 martie 2021”.


Prezentam minuta Curtii de Apel Bucuresti din 4 aprilie 2020 (dosar 6883/2/2019):


“Respinge ca neintemeiate cererile si exceptiile formulate de inculpatul Pop serban. In baza art. 346 alin. 2 C.p.p. constata ca instanta - Curtea de Apel Bucuresti este competenta sa solutioneze prezenta cauza, este legal sesizata cu rechizitoriul nr. 44/P/2016 din data de 03.12.2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, probele au fost administrate in mod legal si actele de urmarire penala au fost efectuate in mod legal. In baza art. 346 alin. 2 C.p.p. dispune inceperea judecatii in cauza privind pe inculpatul Pop Serban trimis in judecata prin rechizitoriul nr. 44/P/2016 al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie. Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 06.04.2020. Document: incheiere finala camera preliminara 06.04.2020”.


Comunicatul DNA din 4 decembrie 2019 prin care s-a anuntat trimiterea in judecata a lui Serban Pop:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

POP SERBAN, la data faptei vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, inculpatul Pop Serban, vicepresedinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit in 4 transe, in conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpusi, suma de 2.500.000 euro. Banii ar fi fost primiti de inculpat, in perioada 08 septembrie-23 decembrie 2008, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei solutii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legata de o tranzactie incheiata intre compania omului de afaceri si o societate de stat si a urgentarii restituirii, catre firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Dupa primirea sumei aferente rambursarii, aproximativ jumatate din banii incasati de firma omului de afaceri ar fi fost transferati intr-un cont deschis la o banca din Ungaria, iar de aici catre doua firme offshore controlate de acelasi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferati mai departe, in conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

In vederea confiscarii speciale a sumei reprezentand obiectul infractiunii de luare de mita s-a dispus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile detinute de inculpat, precum si poprirea asupra sumelor de bani prezente si viitoare aflate in conturile deschise pe numele inculpatului, pana la concurenta sumei de 2.500.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti cu solicitarea de mentinere a masurilor asiguratorii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Nicolae Doboș date 26 martie 2021 13:01 +9

Romania este o țară din UE. "Din păcate", născută aceasta țară și cu blestemul lui Ceaușescu, Justiția alcătuită din fii și fiice de securiști, se pronunța intr-o veselie cu tâmpeniile lor 'legale'. România este la pământ. Nu mai are nicio șansă cât de cât pe o linie de plutire. Cum să-l împuști pe Ceaușescu Nicolaie, după acel simulacru de proces. Toate se plătesc.

# Andrei din Texas date 26 martie 2021 13:24 +7

Dacă comentezi împotriva statului ori împotriva altor indivizi ești considerat nebun. În ce țară trăiți romanilor!? Internarea la spitalul de nebuni a timișoreanului care „l-a amenințat” pe Arafat, depășește orice închipuire. Judecătorul trebuie internat și toți cei care au pus în aplicare aceasta decizie de scelerat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.10.2021 – Si totusi, Mariana a fost?

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva