30 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ LE-A LUAT PIUITUL LUI MATEI SI BULANCEA – Judecatorii Stefan Pistol, Alexandra Rus si Oana Burnel i-au achitat pe oamenii de afaceri Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir in dosarul Microsoft 3. ICCJ a incetat procesul pentru ex-ministrul Comunicatiilor Gabriel Sandu in baza principiului „ne bis in idem”, care spune ca nimeni nu poate fi urmarit penal sau condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta. Rechizitoriul semnat de procurorul George Matei a fost confirmat de Marius Bulancea

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 November 2021 14:12
Vizualizari: 5328

Saptamana incepe furtunos, cu o lovitura in plex pentru Directia Nationala Anticoruptie. Judecatorii Stefan Pistol, Alexandra Iuliana Rus si Oana Burnel de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au facut franjuri rechizitoriul din dosarul Microsoft 3, prin care DNA i-a trimis in judecata pe fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu (foto 2) si pe oamenii de afaceri Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir. Sandu este acuzat de abuz in serviciu, iar cei trei afaceristi – de spalare de bani si de complicitate sau instigare la abuz in serviciu.Luni, 15 noiembrie 2021, cei trei judecatori supremi i-au achitat pe Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala („fapta nu este prevazuta de legea penala”) pentru spalare de bani (toti trei) si complicitate la abuz in serviciu (doar Tatomir) si au dispus incetarea procesului penal fata de Pescariu si Florica pentru incitare la abuz in serviciu. Aceeasi solutie a incetarii a fost pronuntata pentru ex-ministrul Gabriel Sandu in legatura cu presupusul abuz in serviciu. Toate cele trei incetari au fost dispuse in baza principiului „ne bis in idem”, potrivit caruia nimeni nu poate fi urmarit penal sau condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta. Acest principiu – continut in articolul 6 din Codul de procedura penala – a fost coroborat cu art. 16 alin. 1 lit. i CPP: „exista autoritate de lucru judecat”.

 

Dupa cum veti vedea in urmatorul episod (unde Lumea Justitiei va va prezenta motivarea sentintei), incetarea procesului pe „ne bis in idem” are legatura cu o ordonanta de clasare primita de catre cei trei oameni de afaceri, respectiv cu o condamnare dispusa fata de fostul ministru. De asemenea, veti citi argumentele judecatoarei Oana Burnel, care a facut opinie separata in sensul continuarii judecatii pe fond, iar nu incetarea procesului penal. Totusi, este important sa subliniem ca Burnel a vorbit doar despre continuarea procesului, nu si despre eventuala solutie pe fond (achitare sau condamnare).

 

Inainte de a va lasa sa cititi minuta sentintei, mentionam ca rechizitoriul cauzei nr. 766/P/2016 este opera procurorului DNA George Adrian Matei, confirmarea venind din partea fostului sef al Sectiei a II-a Marius Bulancea (foto 1 stanga), mana dreapta a inculpatei Laura Kovesi (foto 1 dreapta) si pe vremuri, la DNA, si acum, la Parchetul European (vezi facsimil). De asemenea, precizam ca Gabriel Sandu a fost aparat de catre avocatul Dan Chitic, care, in acelasi dosar, a obtinut atacarea la Curtea Constitutionala a articolelor din CPP care permit audierea martorilor protejati cu mai multe identitati (click aici pentru a citi).

 Iata minuta sentintei nr. 593/2021 din dosarul nr. 2607/1/2017:


I. Cu unanimitate, in temeiul art.396 alin.1 si 6 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit. i comb. cu art.6 (ne bis in idem) C.pr.pen. inceteaza procesul penal fata de inculpatii PESCARIU DINU MIHAIL si FLORICA CLAUDIU IONUT pentru instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. si art.309 C.pen.

II. Cu majoritate, in temeiul art.396 alin.1 si 6 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit. i comb. cu art.6 (ne bis in idem) C.pr.pen. inceteaza procesul penal fata de inculpatul SANDU GABRIEL pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevazuta si pedepsita de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. si art.309 C.pen.

III. Cu majoritate, in temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul TATOMIR CALIN pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. si art.309 C.pen.

 

IV. Cu majoritate, in conformitate cu art.25 alin.5 C.pr.pen. lasa nesolutionata actiunea civila exercitata de partea civila AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMANIEI. In temeiul art.397 alin.5 C.pr.pen. mentine masurile asiguratorii dispuse in cursul urmaririi penale. In temeiul art.397 alin.5 teza ultima C.pr.pen. atrage atentia partii civile AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMANIEI ca masurile asiguratorii inceteaza de drept daca nu introduce actiune in fata instantei civile in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii.

V. Cu unanimitate, in temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achita pe inculpatul FLORICA CLAUDIU IONUT pentru infractiunea de spalarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002.

VI. Cu majoritate, in temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achita pe inculpatii: PESCARIU DINU MIHAI pentru infractiunea de spalarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a si c din Legea nr.656/2002, FLORICA CLAUDIU IONUT pentru infractiunea de spalarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, si TATOMIR CALIN pentru infractiunea de spalarea banilor prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002.

VII. Cu majoritate, in temeiul art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu in suma de 868 lei se plateste din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii pentru procuror, inculpati, partea civila si partea responsabila civilmente.

Pronuntata astazi, 15 noiembrie 2021, in conformitate cu disp. art. 405 alin. 1 teza a II-a C.pr.pen. prin punerea sentintei la dispozitia procurorului si a partilor, prin mijlocirea grefei Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


sursa foto: Mediafax

Comentarii

# Ce tampenie!!! Procuror cu carte pe bune e prostie curata. date 15 November 2021 15:40 -6

Poi in ritmul asta o sa ajungem sa angajam la mini -steru' public absolventz de drept pe bune, shtiutori de carte!!!! Poi eu am votat tot timpu' cu aia care promitea circ sangeros mai mult si cred ca sunt inca majoritari la vot confratii mei intru credinta in apocalipsa puskeriei subfinantzate. Baaaa fraaaattzziilor astia ne lasa fara cadavrele juridice...Astia ne lasa fara stiri catusarde!! Saritzi!! Au voleur!! Saritz!!

# MN date 15 November 2021 16:38 +5

or fi fost verificati de cineva daca ticalosii astia de procurori or fi procurori pe bune sau sunt cum era medicul italian cu diploma falsa. Eu cred ca nu sut procurori adevarati????????????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva