1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IFN PENTRU AVOCATI – UNBR a lansat un chestionar cu 11 intrebari pentru avocatii care se confrunta cu probleme financiare si care doresc infiintarea unei institutii de creditare a breslei. La 23 aprilie 2020, Comisia Permanenta l-a mandatat pe presedintele UNBR Traian Briciu sa faca demersuri in acest sens (Chestionarul)

Scris de: V.B. | pdf | print

25 August 2020 18:00
Vizualizari: 5436

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto) – vrea sa le vina in ajutor avocatilor care se confrunta cu probleme financiare cauzate de actuala criza economica. De aceea, UNBR a lansat marti, 25 august 2020, un chestionar cu 11 intrebari pentru consultarea breslei privind oportunitatea crearii unui instrument intern de creditare.Cel mai probabil, va fi vorba despre o institutie financiara nebancara, avand in vedere ca in sedinta din 23 aprilie 2020, Comisia Permanenta a UNBR l-a mandatat pe Traian Briciu sa faca toate demersurile pentru constituirea unui IFN al avocaturii romane.

Fiecare intrebare a chestionarului are variantele de raspuns „Da”, „Nu”, „Nu stiu” / „Nu am reusit” si „Nu sunt interesat de un astfel de produs” / „Nu sunt interesat de subiect” / „Nu doresc sa raspund”. Chestionarul poate fi accesat si in linkul de la sfarsitul articolului. Avocatii care doresc sa-l completeze trebuie sa-si treaca numele si prenumele, baroul, adresa de e-mail, precum si numarul cardului profesional de tip CCBE. Data-limita de completare a chestionarului este vineri, 28 august 2020.


Iata mai intai comunicatul de marti, 25 august 2020, prin care UNBR anunta lansarea chestionarului:


CHESTIONAR UNBR PENTRU AVOCATI – Preambul

Stimati colegi avocati,

Conducerea UNBR analizeaza oportunitatea adoptarii de masuri, menite a atenua efectele negative asupra situatiei financiare a avocatilor, in contextul posibilelor evolutii economice.

Cel mai realist scenariu s-a dovedit acela ca in actualul context este dificil a se obtine modificarea cadrului legislativ care guverneaza profesia de avocat, sau masuri guvernamentale compensatorii care sa produca satisfactia tuturor membrilor sistemului si ca un remediu realist il poate reprezenta crearea pentru avocati a unor conditii cat mai avantajoase financiar pentru ca acestia sa-si poata exercita activitatea profesionala.

Intrucat masurile vizeaza interesele membrilor intregului Corp profesional, va adresam rugamintea ca pana la 28 august 2020 sa completati chestionarul propus, rezultatele acestuia fiind relevante in procesul decizional.

Chestionarul are 11 itemi cu modalitati diferite de raspuns.

Va solicitam adresa de email pentru ca dupa centralizarea raspunsurilor primite sa va transmitem o informare asupra rezultatelor chestionarului. Sistemul informatic va genera si in momentul expedierii formularului completat de catre dvs, o copie pe adresa de e-mail indicata, utila eventual intr-o proprie analiza raportata la datele generale de la sfarsitul campaniei.

Rezultatele vor fundamenta si rafina masurile administrative pe care UNBR le va sustine.

Va multumim!”


Redam textul efectiv al chestionarului (vezi facsimil):


1. Considerati ca in acest moment interactiunea membrilor profesiei cu piata financiara (banci, IFN-uri) din Romania este eficienta, transparenta si ofera solutii adaptate nevoilor avocatilor?

2. Credeti ca in acest moment este nevoie de identificarea unor solutii financiare pentru avocati, care sa atenueze socul produs de deterioarea situatiei economice a acestora?

3. In situatia in care UNBR identifica o societate de servicii de investitii financiare care sa actioneze individual, la cerere, pe contul si in numele avocatilor, in numele profesiei, si care sa obtina pentru avocati, in conditii de totala transparenta, fara costuri suplimentare pentru solicitant, preturi si produse dedicate pentru avocati, ati fi interesat sa utilizati aceste servicii?

4. In situatia in care s-ar negocia un produs dedicat exclusiv avocatilor pentru asigurarea riscului profesional (asigurare profesionala obligatorie) la preturi promotionale ati fi tentat sa utilizati un astfel de produs?

5. In situatia in care ar exista posibilitatea emiterii unor carduri de debit pentru avocati de catre o institutie financiara partenera a UNBR, fara costuri suplimentare pentru avocati, ati fi interesat de un astfel de produs?

6. In situatia in care cardului de debit, specificat la intrebarea 5, i se asociaza, suplimentar, beneficii constand in preturi preferentiale la diferiti furnizori de servicii (hoteluri, restaurante, agentii de turism, furnizori de bunuri, servicii medicale) fara costuri suplimentare pentru avocati, ati fi interesat de un astfel de produs?

7. In cazul in care exista posibilitatea negocierii unor produse de leasing dedicate si adaptate nevoilor profesiei, in procedura simplificata, automatizata, in conditii de totala transparenta, la preturi mai mici decat cele practicate de operatorii economici ati fi interesat de un astfel de produs?

8. In cazul in care exista posibilitatea negocierii unor produse de finantare / refinantare pentru nevoile curente in activitatea profesionala la preturi sub cele practicate de operatorii economici specializati, ati fi interesat de un astfel de produs?

9. Considerati utila crearea unei platforme online, prin care avocatii sa poata accesa mai facil, individual / independent, produsele de creditare / finantare / asigurare de genul celor enumerate la intrebarile 4, 5, 6, 7, 8 evitandu-se astfel, prin intermediul unor proceduri complet digitalizate, birocratia specifica generata de justificarea calitatii de avocat/ a formei de exercitare si a veniturilor lunare realizate?

10. In ultimul an ati incercat obtinerea unei finantari pentru desfasurarea activitatii curente?

11. In ultimii 5 ani ati accesat credite sau leasinguri financiare / operationale pentru achizitia de bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale?”

 Prezentam comunicatul din 23 aprilie 2020, prin care UNBR anunta intentia infiintarii unui IFN:


Prelungirea starii de urgenta cu inca o luna sugereaza ca anumite reguli restrictive vor continua si ulterior. Prin urmare, in cadrul Comisiei Permanente s-a decis analizarea posibilitatii amanarii Congresului Avocatilor din luna iunie pentru o data ulterioara. Aceasta data va fi propusa cu luarea in considerare a restrictiilor privind adunarile publice care depasesc un anumit numar de persoane.

De asemenea, s-a pus in discutie ca filialele Casei de Asigurari a Avocatilor, impreuna cu barourile, sa adopte programe de sprijinire a avocatilor pentru atenuarea dificultatilor economice care vor continua sa fie resimtite si dupa ce starea de urgenta va lua sfarsit. In procesul de aprobare se vor avea in vedere criterii uniforme care sa aiba la baza echilibrul bugetar, nevoia reala de sprijin, echitatea si evitarea discrepantelor dintre filiale in procesul de acordare a unor astfel de ajutoare.

Ca masura de perspectiva, cu scopul de a sustine dezvoltarea formelor de exercitare a profesiei, Comisia Permanenta a mandatat Presedintele UNBR sa faca demersuri pentru constituirea unui instrument financiar de tip IFN (instrument financiar nebancar). Masura infiintarii si Regulamentul de functionare al acestuia vor fi propuse in cadrul Congresului Avocatilor.

In legatura cu recenta OUG 53/2020, s-a stabilit ca in Ordinul de aprobare a procedurii de implementare a ordonantei sa fie mentionat ca barourile se vor implica in acest demers. Vor elibera adeverinte privind calitatea de avocat a celor interesati sa depuna cereri de sprijin la agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala.

Urmatoarea sedinta a Comisiei Permanente a fost convocata pentru joi, 30 aprilie 2020. La dezbaterile prin videoconferinta vor participa si membrii Consiliului de administratie al CAA”.


* Click aici pentru a accesa chestionarul UNBR

Comentarii

# Ifn date 25 August 2020 19:17 +3

Nu v-ati prins? Împrumutați bani ca sa platiti dările la imparati. Sclavii trebuie sa cotizeze, spaga la intrare si zeciuiala for ever. Hai baieti, joc de glezne si spor la saracie. Sa aveti roba pe brat cand stati la pod si nu uitati de poza lui guru aviuta,postac traditional.

# Ioana M. date 25 August 2020 20:54 -1

Ar trebui intrebati ce fac impotriva falsilor avocati care incaseaza, pledeaza si nu platesc inpozite? Judecatorii nu ii verifica. Dar cei care se prezinta frecvent in instanta cu o procura notariala ?

# Cetateanul date 25 August 2020 21:00 0

Pana la banci, ifn, credite etc hai sa vedem ce a facut pana acum onorabilul. Cumva nimic? A creat posibilitatea suspendarii platii taxelor ptr 1,2 ani? A redus temporar votele de contributii? A dat ajutor concret vreunui confrate... mai mult de un penibil 400 eur? Etc etc... Toate masurile pompieristice sunt sortite esecului. Bine ca suntem preaocupati cu imaginea, sediile, hoteleurile, congresili, etc. PS Dar ceva vreo pozitie vis-a-vis de postarile paraditorului hastagist de brasov? Nimic nimic? Sau acolo nu e cu numerar?

# Goargăș date 26 August 2020 07:38 0

Ar fi mult mai utilă înființarea unei case de ajutor reciproc, pe principiul mutualității. I.F.N. are alte ,,principii", nu intru în amănunte, și ar putea fi privită cu o relativă reticență.

# Ultimul Charlot date 26 August 2020 15:32 +1

Da cabinete de ginecologie nu deschid avocații și barourile? Service-uri auto pentru mașinile avocaților, procurorilor și judecatorilor? Saloane de infrumusețare? Sex-shopuri? Sau firme de lobby să nu se mai cheme trafic de influență pe pe care l-au adus la nivel de cul? Apoi sa se dea în judecată unii pe alții pentru practicare profesie fără drep? Desigur, o cotă parte pleacă catre UNBR și hotelul de la Techerghiol.

# Valentin Osipica date 26 August 2020 19:57 0

Cum sa nu ? A dat, a dat, ... un branci pe scari, un sut in fund, o piedica, ... etc. In Germ exista traditionalul 400 euro baza , adica la venit de 400 euro, nu platesti nimic.

# Vasalie date 16 September 2020 10:40 +2

Ionela tata, stai linistita ca nu va face nimeni nimic chiar dacă nu aveti acte de infiintare si in fapt voi sunteti falsii avocati. Pina va infiintati sper sa va trimita acasa covidul pe toti. Sa vedeti si voi cum e sa stai cu diploma in buzunar si sa nu poti profesa din cauza unor ticalosi de bosorogi comunisti care nu se mai satura de spagi.

# Mahnita date 16 September 2020 15:56 0

Ioana M.draga, oare nu ar trebui intrebati avocatii tolerati de catre un sistem putred de corupt, daca au ori nu acte de infiintare? de evaziune fiscala nici sa nu vorbim.Oare pe spaga data la intrarea intr-un barou inexistent de jure, se da chitanta?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva