20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INALTA CURTE, CONDAMNATA DE GRECIA – Dovada ca toti inculpatii din dosarul “Ferma Baneasa” trebuiau achitati. Decizie-bomba a Curtii de Apel din Atena: cererea de extradare a omului de afaceri Beny Steinmetz a fost respinsa pe motiv ca acesta nu a avut parte de un proces echitabil in cauza in care a fost condamnat de “Completul Negru ICCJ”. Hotararea judecatorilor greci confirma ca niciunul dintre inculpatii dosarului “Ferma Baneasa” nu a fost judecat corect

Scris de: V.B. | pdf | print

30 March 2022 17:47
Vizualizari: 6373

Lovitura nimicitoare pentru „Completul negru” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a aruncat in stanga si-n dreapta cu ani de puscarie in dosarul „Ferma Baneasa”. Dar si pentru instanta suprema si imaginea Justitiei din Romania. Miercuri, 30 martie 2022, Curtea de Apel din Atena a refuzat extradarea in Romania a omului de afaceri Benjamin (Beny) Steinmetz (foto), pe care judecatorii ICCJ Florentina Dragomir, Ionut Matei si Ioana Alina Ilie l-au condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in decembrie 2020, dupa ce la fond magistratul Costel Cristinel Ghigheci de la Curtea de Apel Brasov il achitase. Ceea ce i-a convins pe judecatorii greci au fost dubiile privind corectitudinea procesului de la Inalta Curte si conditiile de detentie din inchisorile romanesti.Amintim ca Steinmetz a fost retinut in Grecia la 24 noiembrie 2021, in baza unui mandat european de arestare. Statul roman le-a cerut autoritatilor elene sa-l extradeze in Romania pe afacerist, pentru a-si ispasi pedeapsa, insa magistratii greci au respins cererea, scrie Q Magazine, adaugand ca unul dintre aspectele care i-au convins pe judecatorii din Grecia in acest sens a fost rasunatoarea achitare a avocatului Robert Rosu in calea extraordinara de atac a recursului in casatie, dupa ce initial CA Brasov il achitase, apoi „Completul negru” il aruncase in inchisoare timp de 5 ani.

Mai mult: publicatia relateaza ca insusi procurorul grec de sedinta de la Curtea de Apel din Atena a pus concluzii in sensul respingerii extradarii, intrucat „statul roman a transmis informatii contradictorii” si, asadar, reprezentantul Ministerului Public are motive serioase sa creada ca „unele aspecte juridice ii vor fi defavorabile omului de afaceri”.

Judecatorii s-au retras pentru deliberari, anuntand ca se intorc dupa 5 minute, insa au revenit in mai putin de doua declarand catre omul de afaceri: „Am decis sa respingem cererea din doua motive: credem ca nu vi s-a asigurat un proces echitabil si conditiile de detentie ale statului roman nu sunt la nivelul celor ale unui stat european. Vom reveni cu motivarea. Din acest moment, domnule Steinmetz, sunteti liber sa mergeti oriune doriti”.

Teoretic, exista posibilitatea recursului. Practic, este greu de crezut ca parchetul din Grecia va mai ataca sentinta, avand in vedere ca insusi procurorul de sedinta a pus concluzii de respingere a cererii, mai arata Q Magazine.

In incheiere, mentionam ca Steinmetz a fost aparat de catre avocatul Ion Cazacu si ne punem urmatoarea intrebare: in ce masura sentinta Curtii de Apel din Atena va putea fi invocata de catre inculpatii condamnati de „Completul negru” intr-o eventuala actiune la CEDO, avand in vedere puternicele dubii care planeaza asupra corectitudinii cu care ICCJ a judecat apelul din „Ferma Baneasa”? Caci decizia Curtii de Apel din Atena confirma faptul ca nu doar Beny Steinmetz si Robert Rosu nu au avut parte de un proces echitabil, ci toti inculpatii condamnati de "Completul Negru ICCJ" in dosarul "Ferma Baneasa" se afla in aceasta situatie.


Redam comunicatul – tradus din engleza – emis de omul de afaceri Beny Steinmetz imediat dupa pronuntarea Curtii de Apel din Atena:


Justitie pentru Beny Steinmetz – Conspiratia impotriva lui se prabuseste

Curtea de Apel din Atena, in decizia de astazi, a respins cererea autoritatilor romane de extradare a lui Beny Steinmetz, confirmandu-i astfel dreptul de a circula liber in intreaga lume.

Decizia Curtii de Apel din Atena s-a bazat pe doua motive:

1. Incalcarea dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil in Romania;

2. Riscul real de a fi supus unui tratament discriminatoriu, inuman si degradant daca este extradat.

Aceasta hotarare reafirma decizia Interpol impotriva Romaniei, deoarece a identificat numeroase incalcari ale dreptului omului de afaceri la un proces echitabil, precum si faptul ca urmarirea sa a fost motivata politic.

Decizia, care il dezvinovateste pe deplin pe Beny Steinmetz, este o victorie majora a statului de drept si a principiilor Uniunii Europene impotriva Romaniei, care urmareste sa tina justitia in stransoarea intereselor politice si economice. Dezvinovatirea lui Steinmetz demonstreaza respectul Greciei pentru valorile si sistemele juridice ale Uniunii Europene, precum si deficitul semnificativ in independenta sistemului de justitie din Romania. Principiile statului de drept si drepturile omului au prevalat asupra practicilor ilegale si dubioase care au loc in Romania.

Sentinta justitiei Greciei adauga inca o victorie juridica in contextul dezvaluirilor privind urmarirea penala inechitabila la care a fost supus Beny Steinmetz – nu doar in Romania, ci si pe plan international, inclusiv in Elvetia. Luna trecuta, Vale, o companie miniera braziliana, si-a retras cererea de 1,2 miliarde de dolari impotriva lui Beny Steinmetz la Inalta Curte din Londra, din cauza fricii de a iesi la iveala dovezi in favoarea omului de afaceri israelian.

Dupa anuntarea deciziei Curtii de Apel din Atena, Beny Steinmetz a declarat: 'Semnificatia acestei decizii depaseste cu mult justitia mea personala. Este un raspuns tare si clar al Greciei, ca stat-membru al UE, la practicile de persecutii dirijate, motivate politic, la incalcarea statului de drept si a drepturilor omului. Conspiratia care a fost pusa la cale impotriva mea a inceput deja sa se prabuseasca. Adevarul va prevala in curand. Sunt recunoscator sistemului de justitie elen'”.


sursa foto: Financial Times

Comentarii

# maxtor date 30 March 2022 18:59 +42

1.Romania are mari opportunitati de afaceri si riscuri mari de erroare judiciara.(asa se pune problema in mod cinic)2.problema lu printzu paul si a lu' printzessa leea e la ala micu botezat de basedie.....

# IIoana M. date 30 March 2022 21:35 +47

Asta se intampla cand nu judeci corect, ci la comanda. Pe cand daune de la judecatori?

# FOST JUDECATOR date 31 March 2022 00:37 +16

ÎCCJ ESTE SINGURA INSTITUȚIE A JUSTITIEI DIN ROMANIA UNDE POSTURILE DE JUDECATOR SE OCUPA NUMAI PE BAZA UNUI INTERVIU IN FATA CSM, CANDIDATII PUTAND FI SI MEMBRII CSM. PROCESUL DIN GRECIA DEMONSTREAZA CA ÎCCJ ARE MARI PROBLEME DE IMPARTIALITATEA JUDECATORILOR, DE ASIGURAREA GARANTIILOR DREPTULUI LA UN PROCES ECHITABIL. LA ÎCCJ PRIMUL TERMEN LA RECURS ESTE DUPĂ 2 ANI,MINIM. POT SĂ CRED CĂ NU MĂ MIRĂ DACĂ ÎCCJ ESTE O STRUCTURĂ A SRI/SIE, FOLOSIND CHIAR FOSTUL SEDIU AL SECURITĂȚII, MULTI JUDECATORI DE LA ÎCCJ, PRINTRE CARE ȘI CRISTINA TARCEA, FIIND OFIȚERI SRI OPERATIVI.

# Soarecii nu intelege costul real al branzei decat dupa CLANK date 31 March 2022 06:51 +7

In tara cu fost presedinte mana dreapta a dictatorului mult urat dar sprijinit de sistem, cu fost presedinte infrant de sistem, cu fost presedinte informator la sistem, cu fost procuror general sef peste centrele de reeducare ale sistemului si cu actual presedinte tinut cu regina in sah de sistem e clar pe modelul visat de sistem e croita democratia. Cine e sistemul? Soarecii ar trebui sa vada cusca cursei si nu mica branza. Dar nu pot, pentru ca ei nu cauta raspuns la intrebarea anterioara.

# santinela date 31 March 2022 07:28 +23

Inteleg ca Matei asta a iesit la pensie pe un morman de bani,chiar daca toata viata lui a fost SLUGA si a dat sentinte la comanda si nu tinea cond ca nenoroceste oameni nevinovati. Dar TUTELE astea doua din complet mai judeca ,mai sint lasate sa-si faca de cap prin instanta ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva