18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INCULPAREA LUI ILIESCU – La exact 29 de ani de la izbucnirea Revolutiei din 1989 in Bucuresti, procurorii militari din PICCJ au anuntat punerea in miscare a actiunii penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu pentru infractiuni impotriva umanitatii. La pachet cu Iliescu au fost inculpati Gelu Voican Voiculescu, amiralul Cico Dumitrescu si generalul Iosif Rus (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 December 2018 15:48
Vizualizari: 9449

Procurorii militari din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat vineri, 21 decembrie 2018, inculparea in dosarul Revolutiei a fostului presedinte Ion Iliescu (foto dreapta) si a altor figuri centrale din decembrie 1989, pentru presupuse infractiuni impotriva umanitatii. S-a intamplat la exact 29 de ani de la izbucnirea Revolutiei din 1989 in Bucuresti.


Asa cum insusi PICCJ recunoaste in comunicat, ordonanta de punere in miscare a actiunii penale fata de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu (foto stanga), amiralul Emil „Cico” Dumitrescu si generalul de aviatie Iosif Rus a fost semnata de catre procurorul de caz pe 18 decembrie 2018, insa Parchetul General a facut anuntul abia trei zile mai tarziu.

Toti cei patru inculpati sunt acuzati de infractiuni impotriva umanitatii, conform articolului 439, alineatul 1, literele a, g, i si k din noul Cod Penal.

Iata prevederile legale invocate:

Articolul 439

Infractiuni contra umanitatii

(1) Savarsirea, in cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, a uneia dintre urmatoarele fapte:

a) uciderea unor persoane; (...)

g) vatamarea integritatii fizice sau psihice a unor persoane; (...)

i) intemnitarea sau alta forma de privare grava de libertate, cu incalcarea regulilor generale de drept international; (...)

k) alte asemenea fapte inumane ce cauzeaza suferinte mari sau vatamari ale integritatii fizice sau psihice, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.

Alte personaje importante ale Revolutiei invocate in comunicat sunt generalii Victor Atanasie Stanculescu si Nicolae Militaru, precum si politologul Silviu Brucan (toti trei decedati intre timp).

Procurorii au in vedere atat psihoza generala legata de asa-zisii „teroristi” (intretinuta inclusiv prin comunicatele citite in direct la TVR), cat si masacrul de la Otopeni, comis pe 23 decembrie 1989 impotriva a 40 de militari si 8 civili.

Redam comunicatul integral al Parchetului General:

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmare a comunicatelor din datele de 8 februarie 2017, 18 decembrie 2017, 2 aprilie 2018 si 17 aprilie 2018, este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Prin ordonanta din 18.12.2018, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ion Iliescu (membru si presedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. si fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei), Iosif Rus (fost comandant al Aviatiei Militare) si Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul savarsirii infractiunilor contra umanitatii prev. de art. 439 lit. a, g, i si k C.p.

Cercetarile au vizat stabilirea situatiei de fapt in ceea ce priveste exercitarea directa a prerogativelor puterii de stat si a luarii deciziilor cu caracter politic si militar de catre grupul de decizie politico-militara al Consiliului Frontului Salvarii Nationale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al apararii) si Gelu Voican Voiculescu.

Probatoriul administrat a relevat ca intreaga forta militara a Romaniei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne – Departamentul Securitatii Statului, precum si Garzile Patriotice, incepand cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia. Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului roman.

Pentru atingerea acestor scopuri, incepand cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere in eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata in subordinea C.F.S.N.), acceptata si asumata de factorii decizionali ai C.F.S.N.. Din Consiliul Militar Superior au facut parte general locotenent Atanasie Victor Stanculescu, general de armata Nicolae Militaru si sefi de directii militare. La randul lor, cei patru inculpati ar fi participat in mod direct la exercitarea de diversiuni si dezinformari.

Cercetarile vizeaza faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. In acest context, in intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuse.

Psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, un numar de 862 de decese, 2150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decat cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodata, aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat in cauza releva ca inculpatii Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat in mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor.

Totodata, inculpatul Iosif Rus, in calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit in noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si in deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinand Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care in afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparitiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum si prin activitatea de conducere si coordonare in cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Romane incepand cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit in mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent in intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Urmarea imediata a acestor conduite a fost complexa, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui numar mare de persoane si ar fi generat o stare de pericol pentru existenta unei parti insemnate a populatiei civile de pe intregul teritoriu al Romaniei.

Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a fost comunicata inculpatilor.

Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Haide bai , ma lesi ? Daca nu faceau ce-au facut .... date 21 December 2018 16:05 +4

erati si acum la coada la tacamuri de pui si chiftele de peste iar la TV era oda conducatorului iubit . Mda, nu trebuia sa-i impuste caci la varsta lor nu mai faceau nimic ; putea sa-i aresteze pe viata la una din vilelle lor/ale poporului . Acum va faceti de ras sa le luati gatu` la niste reptile, nu credeti ? Apoi alti sa va judece pe voi , si tot asa ....

# DODI date 21 December 2018 17:55 +6

Cioflingarii tractoristului ies cu această găselniță din disperarerea lui ciolanis de a masca ultimele eșecuri înregistrate pe toate liniile. Toți sunt disperați și nu știu ce măsuri să adopte mai rapid pentru a masca gunoiul ascuns atâta timp sub preș. Ciolanis poate ai treabă prin Tenerife și noi te obligăm să stai la serviciu? Du-te, dragă, unde a înțărcat Hitler arienii tăi!

# "CUNOAȘTEREA E PUTERE" date 25 December 2018 10:21 0

NU greșirăți! În unul din ziarele gratuite din Tenerife cetii despre pretenția hitleriștilor că se trag din regii guanches...

# LCK l-a protejat cît a putut! date 25 December 2018 10:26 +2

GHINION că nu mai e 1/4dokta MIKA PLAGIATOARE la putere! DEZVALUIRE BOMBA: KOVESI SE IMPAUNA CA L-A SALVAT PE ILIESCU – Ziaristul Dan Andronic publica noi marturii de la chefurile din vilele SRI: „Eram intr-un grup de oameni care se invarteau in jurul lui Maior si Kovesi. Am auzit-o pe Kovesi spunand: Dar solutia pe care am dat-o nu v-a placut? Era un raspuns la un repros, facut in gluma, de Ilie Sarbu, care-i spunea lui Kovesi ca prea executa ordinele lui Basescu. Despre ce solutie era vorba? NUP dat lui Ion Iliescu in Dosarul Revolutiei”.

# Raul date 21 December 2018 16:32 +4

IN ULTIMUL DECENIU, ASA COMEMOREAZA PROCURORII MILITARI EROII REVOLUTIEI DIN 1989, INCEP UN DOSAR PENAL cu privire la evenimentele din 1989. Si asa au trecut 29 de ani de la savarsirea presupuselor fapte. Suntem cu Justitia la extreme, daca nu putem condamna la moarte, asa cum s-a facut cu sotii Ceausescu, o lungim cu cercetarea pana mor inculpatii, de stres sau de batranete.

# Dorina date 22 December 2018 12:52 +1

Cei arsi la Bucuresti, celor ce au murit cu adevarat crezand in libertatea romaneasca, nu le mai poate da viata inapoi nici macar Mama Justitie. Cei 5 milioane de romani din exil au libertatea oferita de catre altii… Cei din tara au ramas captivi comunismului perpetuat si transmis cu sfintenie prin mentalitate generatiilor urmatoare… cei ce nu se inscriu in proiect beneficiaza de repudierea institutionalizata la nivel national... Cei care si-au castigat libertatea cu adevarat, cu toate ca o aveau … sunt securistii inchiaburiti… ei sunt singurii castigatori ai Revolutiei!

# geo date 21 December 2018 16:59 +3

Altă făcătură. Revoluțiile sunt judecate doar de istorie.

# Ghita Bizonu' date 21 December 2018 17:22 +1

Hehehe .... Deci au creat conditiile condamnarii Ceausestilor. De fapt ptr asta ii judeca.....

# Mihail date 26 December 2018 19:29 +1

Da' gastile gorbacioviste si reganiste, adica agenturili, nu au avut nicio implicare in lovitura de stat din decembrie 1989, sau nu sunt judecati decat "uneltele", actori intr-un scenariu prost, pus in opera si mai prost, cu peste 800 de morti, ca sa puna mana pe putere securitatea transformata in SRI cu 90% agenti ai altor state, la care nu le stie nimeni nici numarul, darmite numele.

# ARGUS date 21 December 2018 18:18 +1

Cine a zis ca procurorii militari nu stiu carte,a avut dreptate.Daca faptele suntg asa cum descrie comunicatul parchetului,atunci avm o mare problema.Adica nu prea sunt infractiuni pe acolo.Oare cum justitifica(dar judicios si pe lege) acesti procurori existenta unui atac generalizat/sistematic lansat impotriva unei po******tii civile? Care a fost atacul generalizat/sistematic si cine l-a facut?Eu inteleg ca la Visinescu ori la Fecioru (oprimatori ai regimului comunist)s-a fortat nota ,dar aici ce interese exista sa ii aducem pe acesti oameni,care,trebuie sa recunoastem, au fost printre liderii Revolutiei,in fata instantei. La care putere politica aveau intentia sa acceada cei din grupul de decizie politico-militara,din moment ce,practic,ei conduceau Romania.Ia vedeti si o alta mare prostie:Psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat,dupa 22.12.1989, un numar de 862 de decese, 2150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane,

# ARGUS date 21 December 2018 18:31 +2

continuare:Ultima fraza este din comunicatul parchetului. Oare ne pot spune procurorii militari numele sutelor de oameni privati de libertate,cum au fost privati de libertate si cine i-a privat de aceasta libertate ori cum s-a facut aceasta privare de libertate?Oare de ce mint procurorii cand argumenteaza(prost,desigur) inexistenta teroristilor? Teroristi au existat,atat straini cat si romani, iarf procurorii militari stiu aceasta.Totul se fla in arhiva sectiei militare a PG,arhiva care contine actele de investigatii/cercetari/urmariri penale etc.facute in anul 1990 la nivelul PG.Trebuie,insa,sa stii unde sa cauti,sa ai interes in aceasta problema si sa fii de buna credinta.Lucruri care nu se regasesc in activitatea acestor procurori.

# AndreiV date 21 December 2018 18:37 +1

Doamne,procurorii tortionari si participanti direct la politia politica,aparatori inversunati a-i celor care au furat si distrus economia romaniasca,ai tradatorilor de neam si tara,care au transformat poporul roman in sclavul strainatatii,vin acum cu aceasta sinistra acuzare,pentru a acoperi mocirla in care este procuratura in primul rand si o parte din judecatori in al doilea rand.Acesti indivizi,n-au rusine si bun simt,si nu le pasa de nimic,desi sunt in mocirle pana-n gat.Nu-l apar pe d.l Iliescu,dar cei care acum il acuza,ar face bine,daca nu au distrus arhive tvr,daca l-ar asculta pe brucan cum se lauda ca daca nu era Iliescu,nu avea loc nici macar acel simulacru de proces,in care sitii Ceausecu erau acuzati de genocid(60000 de morti!!!)de distrugerea economiei nationale(sic!!!)care era dezvoltata si cuprindea toate sectoarele,iar acum nu mai avem nimic(aceasta tema nu e interesanta pentru procurori,probabil isi iau tainul si ii executa pentru mizilicuri pe adversarii lor!!!).

# Blondie date 21 December 2018 18:42 0

Au dat repede Știrea asta sa anihileze atenția din scandalul momentului.... Ce stil împuțit Desigur ca trebuia de mult rezolvate și aceste dosare al Revoluției,dar de ce acum???

# Klaus_Klaus date 21 December 2018 19:37 +4

8) Adaug si eu un NUME DE MARE TICALOS... agentura SOVIETICA- printr-una din LEPRELE sale de pripas pe aci: " romanul neao$h" - teodor BRATES - aka FROIM BENARD - ala de se bucura ca "VIN SOVIETICII" si a incercat provcarea UNUI GENOCID ASUPRA ELEVILOR Scolii MAI de la Baneasa.. = " vin 4000 de TERORISTI de la Scoala MAI"... MARE LEPRA SI SECATURA... :sad: . Bun "coleg de operatii" cu alta LEPRA SI MAI MARE- "gen militaru"- nume real - LEPADAT. Si lista poate CONTINUA.. Pe FROIM-BRATES NU IL ACUZA?? DE CE OARE? :cry:

# vai de capul lor de procurori mili-tari de cap date 21 December 2018 21:36 +2

Procurori mai cretini decât la PCAB, pot fi întâlniți doar la parchetele militare , asta știe toată lumea

# AdiP date 22 December 2018 10:43 +2

Crimele nazismului au fost analizate si pedepsite imediat dupa terminarea WWII. Asa era normal. Campania actuala nu va releva adevarul crud ci va atrage doar atentia de la problemele actuale. Nu cred ca vom afla vreodata adevarul in legatura cu evenimentele din 1989 si nici nu cred ca cineva poate fi penalizat legal pentru ceea ce s-a intamplat. Asa cum se spune, istoria va penaliza greselile facute in acele moomente si un proces penal nu are decat relevanta prostiei si intereselor politice actuale. Asta nu scuza deloc actiunea curent dupa aproape 30 de ani. Care sunt sansele sa judecam corect si impartial? ZERO!

# Gilu date 22 December 2018 16:52 0

Epitaful de la mormantul lui Simon Bolivar : " Cei care au slujit Revolutia , au arat valurile marii . " Justitia romana nu pierde nici o ocazie , pentru a se face de rahat . Are dreptate Mircea Dinescu ...

# un mizantrop date 27 December 2018 06:06 +1

Intai sa-i ancheteze pe procurorii care au "manarit" anchetele astea, de s-a ales praful si de probe si de martori... Sa-i ia asa, la bucata, sa explice tarisoarei, cum, de in trei decenii, n-au reusit sa incropeasca de un rechizitoriu, macar pentru criminalii dovediti, aia de la Otopeni, de la Sibiu, acolo unde lumea a vazut si a vorbit...apoi, sa raspunda toti procurorii generali care au falsificat istoria, prin ticaloasa interpretare politica a "ceofifostsangerosindecembrie", ca, deja, la scoala, astia mici invata despre o revolutie care e anchetata ca lovitura de stat si beneficiarii "reparatii.lor" cer zgomotos pedepsirea "vinovatilor" morali, in vreme ce-si apara cu dintii privilegiile de "revolutionari"...Oricat de schizofrenici, o masura se cere, totusi! Cum ar fi sa incetam odata platirea "ilegalistilor" de tot felul si privilegii nemasurate pentru cei ce se situeaza deasupra legii, ca avem o constitutie (si aia inceputa cu "revolutia", poate de aici trebuie sa-ncepam!)...

# marian r date 27 December 2018 09:51 0

La anu^ vom auzi un nou comunicat in decembrie ,in continuarea celor din februarie si aprilie a.c….privind extinderea cercetarilor penale cu privier la soldatii care au tras in teroristii de serviciu, le-au ocupat sediile si i-au dezarmat...cercetarile continua...30 de ani reprezinta o durata cat de cat rezonabila!

# santinela date 4 January 2019 08:38 0

Vazind ca nu-l pot agata pe Iliescu sub nici o forma s-a recurs la infiintarea acestui articol in codul penal ca sa nu intervina prescriptia. Pai daca "aici" exista infractiuni impotriva umanitatii atunci aia de la Nurenberg ce au facut ? Cit de idiot poti fi ca procuror,sau mai bine zis cit de ordinar si de sluga esti ,ca sa incerci o astfel de abordare. Cica solutie pe baza de "psihoza", si daca dosarul va fi trimis "aleatoriu" bineinteles la completul 1,format numai din "genii in ale mirsaviilor " cazul este rezolvat !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva