2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANI LOVESTE IN USL CU O LUNA INAINTE DE ALEGERI – Ministrul Dezvoltarii, Eduard Hellvig, si secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, sunt acuzati de incompatibilitate, iar Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, ca nu poate justifica 45.000 euro. ANI l-a reclamat pe fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, la PICCJ. PDL e de neatins!

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 November 2012 13:47
Vizualizari: 12905

 

Fix la debutul campaniei electorale, vineri 9 noiembrie 2012, cu o luna inainte de alegerile parlamentare, trei membri ai Guvernului Ponta au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate, condusa de Horia Georgescu (foto). Este vorba despre ministrii Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig si de secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache. Alaturi de cei trei, ANI il acuza de conflict de interese si pe fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, in cazul acestuia fiind sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana acum, ANI nu s-a aplecat deloc asupra declaratiilor de avere si interese ale liderilor PDL, ale fostilor ministri portocalii, ca si cum ar avea un consemn prin care sa rada in imagine doar politicieni din USL.


Eduard Hellvig, acuzat ca a ocupat simultan functiile de ministru si de director intr-o societate comerciala

Inspectorii ANI sustin ca ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Raul Hellvig, a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor. Concret, Eduard Hellvig este acuzat ca a exercitat simultan atat functia de ministru, cat si cea de director in cadrul societatii Sintezis Birotica SRL, dar si ca a incasat salarii de la alte entitati. Iata acuzatiile ANI la adresa ministrului Hellvig:

In urma evaluarilor demarate la data de 10.10.2012, s-au constatat următoarele:

EDUARD RAUL HELLVIG s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 07.05.2012 - 31.10.2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cat si functia de Director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile art. 84), alin.1), lit. c) si art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Incepand cu data de 07.05.2012, EDUARD RAUL HELLVIG exercita functia de Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, in perioada 01.07.2004 – 31.10.2012, acesta a detinut si functia de Director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L. In punctul de vedere transmis Agentiei Nationale de Integritate, EDUARD RAUL HELLVIG a mentionat ca nu detine functia de Director al S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de catre EDUARD RAUL HELLVIG in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca a fost operata la data de 31.10.2012., in urma cu o saptamana.

Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 84), alin.1), lit. c) si art. 86, alin. 1) din Legea nr. 161/2003, Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: (…) functia de (…) director (…) la societatile comerciale (…). Persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate prevazute la art. 84 si 85 din Legea 161/2003 este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.

Din verificarile efectuate, a mai rezultat faptul ca, in perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se incadreaza in categoria societatilor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, conform Ordonantei nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Inspectiei Muncii privind contractul individual de munca incheiat intre EDUARD RAUL HELLVIG si S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., avand in vedere faptul ca nu au fost respectate prevederile legale in materie.

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzactii reprezentand incasari drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (in perioada august – octombrie 2012), in cuantum de 26.703 Lei, in conditiile in care acesta nu figureaza, ca si angajat al societatii, in baza de date centrala a Inspectiei Muncii, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitoare la veniturile realizate in perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L.”

ANI a sesizat Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in cazul ministrului Ovidiu Silaghi

In ceea ce-l priveste pe ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ANI sustine ca acesta nu poate justifica suma de 45.955 de euro, care reprezinta o diferenta intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada mai 2012 – octombrie 2012. Prezentam constatarile inspectorilor ANI in cazul ministrului Silaghi:

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 07.05.2012-15.10.2012 de catre OVIDIU IOAN SILAGHI, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

In urma evaluărilor demarate la data de 23.07.2012, s-au constatat urmatoarele:

Existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), intre modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate in perioada 07.05.2012 - 15.10.2012 de catre OVIDIU IOAN SILAGHI, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

Incepand cu data de 07.05.2012, OVIDIU IOAN SILAGHI exercita functia de Ministru al Transporturilor si Infrastructurii.

In perioada 07.05.2012 - 15.10.2012, OVIDIU IOAN SILAGHI a realizat, impreuna cu ARIANA SILAGHI, sotia acestuia, venituri salariale in cuantum de 24.872 Lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.670 Lei, rezultand o diferenta nejustificata de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro).

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a dispus:

- sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea, potrivit dispozitiilor art. 17, alin. 4 din Legea nr. 176/2010, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre OVIDIU IOAN SILAGHI in perioada exercitarii functiei de Ministru al Transporturilor si Infrastructurii;

- sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la tranzactii financiare suspecte, efectuate de OVIDIU IOAN SILAGHI impreuna cu ARIANA SILAGHI, in temeiul prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Inspectorii ANI: Dan Mihalache a fost simultan secretar general adjunct al Guvernului si administrator al SC Dib Media Consultancy SRL

De incompatibilitate este acuzat si secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache. ANI sustine ca acesta a exercitat simultan atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.:

Incepand cu data de 10.05.2012, SORIN-DAN MIHALACHE exercita functia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat.

In perioada 10.03.2010 - 08.06.2012, SORIN-DAN MIHALACHE a detinut functia de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.

De asemenea, SORIN-DAN MIHALACHE a continuat sa exercite calitatea de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L. pana in luna august 2012, asa cum rezulta din documentele transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor 84), alin.1), lit. c) si alin. 2), precum si art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: (…) functia de (…) administrator (…) la societatile comerciale (…). Functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1) lit. b) – i)”.

Liviu Pop a fost reclamat la PICCJ pentru conflict de interese si abuz in serviciu

Pe langa Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig si Dan Mihalache, ANI a anuntat ca a constatat nereguli si in cazul fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop. Acesta este acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu, dupa ce, in calitate de ministru al Educatiei, ar fi asigurat un folos patrimonial Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, al carei secretar general fusese pana la data numirii in Executiv. Prezentam acuzatiile ANI in cazul lui Liviu Pop:

In urma evaluarilor demarate la data de 06.06.2012, s-au constatat următoarele:

Indicii referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese in materie penala si a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte prevazute si pedepsite de art. 2531 si art. 248 din Codul Penal al Romaniei, de catre LIVIU MARIAN POP, intrucat, in execitarea prerogativelor de Ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a emis, cu nerespectarea hotararilor judecatoresti executorii, Ordinul nr. 4271, care obliga statul sa retina cotizatia sindicala, respectiv sa o vireze ulterior sindicatelor din invatamant, efectuand acte de administrare in numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (...)

Astfel, LIVIU MARIAN POP, in calitate de Ministru interimar al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice de catre LIVIU MARIAN POP, fost Ministru interimar in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”.

Victor Ponta: “E campanie electorala. Azi a inceput si tot azi am primit instiintarea”

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, 8 noiembrie 2012, ca daca acuzatiile ANI se vor confirma, Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig si Dan Mihalache vor fi inlocuiti din actuala componenta a Guvernului. Totusi, primul ministru a tinut sa remarce faptul ca acuzatiile au fost lansate chiar la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012: “Sunt lucruri vechi si sunt lucruri destul de dubioase: ca ar fi fost, ca n-ar fi fost sef de firma. E campanie electorala. Azi a inceput si tot azi am primit instiintarea. Nu vreau sa acuz de politizare fara a avea toate datele”.

* Cititi aici acuzatiile ANI la adresa ministrului Dezvoltarii, Eduard Hellvig

* Cititi aici acuzatiile ANI la adresa ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi

* Cititi aici acuzatiile ANI la adresa secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache

* Cititi aici acuzatiile ANI la adresa fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop

Comentarii

# Marinaru date 9 November 2012 14:04 +10

Horia Georgescu are de justificat averea lui de bugetar si apoi poate cere justificari de la altii.Nemernicia lui politica nu are limite,iar sfirsitul institutiei lui trebuie sa vina cit mai grabnic.Un mafiot portocaliu care sfideaza o tara intreaga sa ajute o mina de hoti portocalii.

# DOREL date 9 November 2012 15:28 +2

Asta-i numai inceputul campaniei electorale ! Comedia era de mult timp planficata ("pe teava") si, ATENTIE mare : stau la rand demascari de noi "mari cazuri de coruptie" + retineri + arestari de candidati al USL si, la deruta, cativa de la ADR (pentru propaganda UE) ! Vor fi candidati ai USL care vor vota din arest preventiv ! Candidati, NICI NU STITI CE VA ASTEAPTA ! Parerea mea ...

# dodel date 9 November 2012 16:12 +3

Lasa-i ca merita.Altfel, puteau face multe lucruri sa schimbe ceva in bine.Cum nu au facut-o, parerea mea e ca isi merita soarta.

# Gicu date 9 November 2012 14:08 +7

Si cand o pica Basescu.......asta nu pateste nimic dar ei de nu i-oi vedea pe toti incolonati si recitand din Postelnicu "am fost un dobitoc!".Ca asa se intampla in Rom.pufuletii platesc, nu capo di tuti capi.Bine daca si forteza norocul mult, s-ar putea vreunu sa si faca dreptate singur la propriu ca prea s-a ajuns departe cu politia asta politica.

# Jos dictatura! date 9 November 2012 14:55 +9

Secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, a declarat că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "această ****** frustrată".Oamenii usor, usor isi pierd rabdarea in fata nedreptatii, dictaturii si politiei politice, deocamdata este vorba de limbaj, urmatorul pas este sa puna mana pe furci si topoare ca la Bobalna ca metodele democratice nu mai tin s-a vazut la referendum, si nici nervii intinsi la maxim nu rezista o vesnicie.

# lorena date 9 November 2012 17:16 +4

A inceput campania electorala si bineinteles ca Basescu se foloseste de toate institutiile subordinate si de toti securistii care ii sunt fideli pentru a-si ataca adversarii politici. La sfârșitul anului 2004, Eduard Hellvig a devenit parlamentar. În acea perioadă era director executiv la acea firmă si s-a autosuspendat pe perioada mandatului la 1.01.2005. La sfârșitul mandatului de parlamentar, în 2008, a convenit de comun acord cu societatea respectivă să nu îsi reia poziția de director executiv la compania respectivă din motive foarte simple: societatea era la Oradea și Hellvig stătea în acel moment la București. Cu alte cuvinte, de la 1.01.2005 între Hellvig Eduard și societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai există niciun de contract de colaborare, de finanțare, de administrare, de ce vreți să-i spuneți între dl ministru și această societate, astfel încât e absolut ridicol să spui că în perioada în care a fost ministru a administrat și societatea sau a fost director executiv

# Mariana date 9 November 2012 17:41 +3

Intre Hellvig Eduard și societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai există niciun de contract de colaborare de mult timp. Este deplasat si ridicol să spui că în perioada în care a fost ministru a administrat și societatea respectivă si a fost director executiv sau orice altceva. Colaborarea lor a luat sfarsit in momentul in care Eduard Hellvig s-a autosuspendat (prin 2005)!

# miha date 9 November 2012 18:09 +5

Bineinteles ca Basescu se foloseste de toti securistii sa isi atace adversarii politici mai ales acum ca a inceput campania electorala. Intre Hellvig Eduard și societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai există niciun de contract de colaborare de la 1.05.2005. Este absolut ridicol să spui că în perioada în care a fost ministru a administrat și societatea respectivă sau a fost director executiv.

# oana date 9 November 2012 19:18 +4

Eduard Hellvig a devenit parlamentar in 2004 de atunci a renuntat la postul de director executiv la o firma. Dupa terminarea mandatului acesta a convenit de comun acord cu societatea respectiva sa nu isi reia postul din motive precum: societatea se afla in Oradea iar Hellvig locuia in Bucuresti.

# gabriela date 9 November 2012 19:27 +3

Intre Eduard Hellvig si societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai exista niciun contract de colborare de la inceputul anului 2005. Hellvig a renuntat la postul de director executiv la acasta firma la sfarsitul anului 2004, cand acesta a devenit parlamentar.

# hors date 10 November 2012 06:10 +4

Daca este adevarat ceea ce spuneti, aratati documentele presei si sa terminam o data cu ANI, DANI si PAPACACA !

# dana date 10 November 2012 19:37 -1

oare mai crede cineva in ANI? Eu personal NU si mi-am dat seama imediat ca-i o facatura aceste incompatibilitati expuse in prima zi de campanie.Oare sa fie mana lui Base? Cred ca DA!DA

# laura date 12 November 2012 11:03 +1

Si Georgescu se crede un mic Dumnezeu atita timp cit il are in spate pe Basescu. Camera deputatilor ar trebui sa-i analizeze activitatea si sa-l revoce din functie

# lulu date 12 November 2012 11:23 +1

Georgel a fost promovat de d'alde Tariceanu si Chiauriu deci....sa mai promoveze panarame si pe viitor USL-ul.Mult succes si sa le fie de bine!

# :) date 12 November 2012 11:29 -1

deja l-au promovat pe Nitu procuror general.

# romanulinrait date 13 November 2012 08:43 0

pac l ciul pitagaiat sta la ANI pe banii nostrii. Afara cu el, ja... v...ra , face politica strutului cu pedelul. sictir baiat, n-ai ce cauta intr-o functie platita din bani publici, integrul lu peste.DESFIINTAREA ANI. Bani publicii multi cheltuieiti aiurea. Nu vreau ca din banii nostrii ai tuturor sa mai fie platite astfel de nul..tati. AFARA ,AFARA

# javra gica date 13 November 2012 12:30 0

:zzz gunoiul mafiotul georgescu :lol: de unde are averea nu din spaga luata dela :-* :-x astept sa-l judece dupa 6 dec,cu gasca basescu ,udrea,videanu,unguientul,sai luam justitia dela infractorii pdl-ard huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :P :P

# gunoiul macovist basist terorist georgescu date 15 November 2012 16:53 +1

:zzz sa vedem noi cum sa anbogatit :P linbistul asta cu 3 case de odata din salar de bugetar 8) plus spaga cu desaga luat zilnic dela cei taratii de mafia basescu la abatorul ani :sigh: acuma vrei sa te transam sa sa te eliberam zice calaul,hapsan de banii :cry: dai sacul sau te ia drcul asta antunecat di ciorogarla asa arata :lol: talibanul din clanul hotilor din statul aparat de corleone bassaliny de drept adica dai dreptul la mafie sacul sau intri ca nastase fara probe la bulau ,unde vor intra si ieii dupa ce cade satana seful lor ca asai interesul national javrelorpdl si ard unguienii vopsitii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva