24 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LECTIE PENTRU SECURISTII DIN CSM – Presedinta UNJR Dana Girbovan: „Rolul judecatorului este de a proteja cetateanul in fata unor abuzuri din partea statului... Se vorbeste despre influenta serviciilor, despre binomul SRI-DNA... Un membru CSM opina ca magistratii cinstiti nu au de ce sa se teama. Au de ce sa se teama, fiecare cetatean cinstit are de ce sa se teama... Daca o Justitie corecta este facuta sub supravegherea SRI sau a altor servicii, putem renunta la ideea de independenta”

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 august 2015 15:13
Vizualizari: 7710

Plenul CSM a discutat, luni 24 august 2015, plangerea prealabila formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania impotriva Hotararii 636/15.06.2015, prin care Consiliul a decis ca declaratiile prin care generalul Dumitru Dumbrava, seful Directiei juridice din SRI, a explicat ca instantele au devenit camp tactic si ca serviciul urmareste dosarele pana la finalizarea lor definitiva nu au afectat independenta Justitei. La sedinta CSM au luat parte si sefii celor trei asociatii profesionale: Dana Girbovan, presedinta UNJR, Gabriela Baltag, presedinta AMR, si Constantin Sima, presedintele APR.


Prima care a luat cuvantul in fata membrilor CSM a fost judecatoarea Dana Girbovan (foto). Aceasta a avut un discurs cat se poate de coerent si de corect, atragand atentia asupra lipsei de reactie a CSM in problema suspiciunilor privind influentele serviciilor secrete in actul de justitie. Sefa UNJR a avertizat ca asupra pericolului scaderii si mai multa a increderii populatiei in Justitie, explicand ca ideea unei Justitii supravegheate de SRI sau alte servicii este incompatibila cu ideea de independenta a Justitiei.

Dana Girbovan: „Nu cred ca CSM mai poate permite rostogolirea in spatiul public a acestor suspiciuni”

Dana Girbovan a criticat modul in care CSM a emis hotararea referitoare la declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, tinand cont de raspunsuri oferite de catre Serviciul Roman de Informatii, care insa nu au fost declasificate. Presedinta UNJR considera indamisibila atitudinea CSM, aratand ca membrii Consiliului ar fi trebuit sa lamureasca aceste probleme in deplina transparenta:

Este inadmisibil ca CSM a ales sa tine cont de aceste note in Hotararea data si este si acesta un motiv de nelegalitate. Consiliul este cel care ar fi trebuit fie sa inlature aceste note, fie sa ceara desecretizarea. Vorbim despre un interviu public, care a starnit o serie de reactie, o serie de interpretari in spatiul public. Noi am apreciat ca prin ce se transmite in acest interviu, si o sa revin asupra acestui aspect, se aduce atingere independentei Justitiei. Inspectia Judiciara cere SRI sa lamureasca aceste chestiuni, si cum o face? Prin note secrete de serviciu. Este inadmisibil asa ceva. Noi nu dorim sa fim partasi la astfel de informari. Credem ca este de datoria Consiliului sa admita plangerea si sa retrimita cererea noastra catre Inspectia Judiciara, sa lamureasca toate chestiunile nascute de acest interviu in conditii de deplina transparenta, pentru ca toate suspiciunile ce se nasc se nasc tocmai din aceasta lipsa de claritate, si nu cred ca CSM mai poate permite rostogolirea in spatiul public a acestor suspiciuni”.

O alta critica adusa hotararii CSM 636/15.06.2015 referitoare la declaratiile generalului Dumbrava a vizat modul in care a fost facuta motivarea. Astfel, Dana Girbovan a precizat ca hotararea CSM nu raspunde niciunui argument invocat in sesizare de catre cele trei asociatii profesionale:

In momentul in care noi am facut sesizarea, am argumentat in mod concret pe text, pe raspunsurile date la interviu, de ce apreciem ca, cel putin la nivel de aparenta, independenta Justitiei este pusa sub semnul intrebarii. La niciunul dintre aceste argumente nu se regaseste contraargumentul in hotararea Plenului, care a preluat, din pacate, aproape mot-a-mot in integralitate raportul Inspectiei Judiciare. Cea mai mare parte este reluare interviului propriu-zis, a doua parte a motivarii retine o serie de articole din presa, insa si acestea alese intr-un mod aleatoriu, nu-mi dau seama dupa ce criterii, pentru ca o alta serie de articole care sustin punctul nostru de vedere si releva preluarea de catre public exact a acestor suspiciuni nu sunt reluate. Apoi avem o parte teoretica, in care sunt dezvoltate in mod generos ce inseamna notiunea de independenta a Justitiei, inclusiv la nivel de aparenta, iar apoi o serie de considerente, despre care banuim ca se regasesc in aceste note secrete provenind de la SRI. Nici macar un rand nu este dedicat argumentelor aduse de catre asociatii. Din aceasta perspectiva am considerat noi ca hotararea Plenului nu este motivata”.

Presedinta UNJR: „In primul rand, judecatorul nu serveste statul roman ca entitate, serveste legea. In sala de judecata, statul este egal cu cetateanul. Ba mai mult, rolul judecatorului este de a proteja cetateanul in fata unor posibile abuzuri din partea statului. De aceea este absolut necesar ca judecator sa fie absolut independent si ferit de orice presiuni”

Ulterior, Dana Girbovan le-a explicat membrilor CSM ca au datoria de a nu mai lasa neclarificate anumite chestiuni ce produc suspiciuni asupra actului de Justitie. Membrii Consiliului trebuie sa transeze limitele colaborarii dintre organele de urmarire penala si serviciile secrete, precum si intre instante si serviciile secrete, in conditiile in care se vorbeste din ce in ce mai des despre influenta serviciilor in Justitie si binomul SRI-DNA. Sefa UNJR a amintit ca ideea de Justitie supravegheata nu este compatibila cu notiunea de independenta a Justitiei, subliniind ca judecatorul nu serveste statul roman ca entitate, ci legea, in sala de judecata statul fiind egal cu cetateanul. Dana Girbovan a tinut sa mentioneze ca rolul judecatorului este de a proteja cetateanul in fata posibilelor abuzuri din partea statului.

Iata alte declaratii ale Danei Girbovan:

Sunt niste chestiuni pe care CSM nu mai are voie sa le lase neclarificate. Mai nou se vorbeste despre influenta serviciilor, despre binomul SRI-DNA, tot felul de influente din acestea oculte. In conditiile in care CSM alege in continuare sa nu transeze in mod explicit care sunt limitele colaborarii dintre serviciile secrete si Justitie, vom asista la o degradare a increderii publicului in actul de justitie. Aceasta este problema si la asta trebuie sa va ganditi fiecare dintre dumneavoastra”.

Daca luam legea ce reglementeaza Serviciul Roman de Informatii, Codul de procedura penala, pe de-o parte, si cele spuse de domnul general Dumbrava in interviu, vom vedea ca exista anumite necorelari. Nu se suprapun. (...) Ne intrebam, in mod concret, ce face SRI in acest camp tactic, ce inseamna el, dupa ce instanta este sesizata prin rechizitoriu? Suspiciunile din spatiul public priveau posibilitatea ca judecatorii insisi sa fie obiectul supravegherii de catre SRI. Aceasta este chestiunea cea mai fierbinte. Este sau nu posibila o astfel de supraveghere? Transpare ea din interviu. Si daca da, este ea compatibila cu independenta Justitiei?”

Ni s-a spus, am citit, printre altele, un membru al CSM opina ca magistratii cinstiti nu au de ce sa se teama. Magistratii cinstiti au de ce sa se teama si fiecare cetatean cinstit are de ce sa se teama. Garantia corectitudinii actului de judecata nu ne-o da supravegherea judecatorilor de catre SRI. Daca acceptam acest lucru, ca o Justitie corecta este o Justitie facuta sub supravegherea SRI sau a altor servicii, putem renunta din start la ideea de independenta a sistemului judiciar si ne focusam pe acest palier. Insa cele doua nu merg impreuna”.

Mai mult decat atat, SRI nu vine, dupa ce apar astfel de speculatii in spatiul public, sa spuna nici da, nici ba. Vine directorul SRI, comentand exact acest interviu, si ne spune: nu urmarim procesul judiciar in sine, ci ca anumiti judecatori si procurori sa nu uite pe percurs ca servesc statul roman. Dumneavoastra ce intelegeti din fraza asta? In primul rand, judecatorul nu serveste statul roman ca entitate, serveste legea. In sala de judecata, statul este egal cu cetateanul. Ba mai mult, rolul judecatorului este de a proteja cetateanul in fata unor posibile abuzuri din partea statului. De aceea este absolut necesar ca judecator sa fie absolut independent si ferit de orice presiuni”.

Cerem CSM sa explice, prin hotararea pe care o da, ce inseamna camp tactic, care sunt actiunile permise de lege, care sunt limitele cooperarii intre serviciile secrete si organele de urmarire penala, pe de-o parte, si intre serviciile secrete si instantele de judecata, pe de alta parte”.

Altfel, trebuie spus ca, asa cum era de asteptat, plangerea asociatiilor profesionale a fost respinsa.

Comentarii

# mulder, agentul mulder date 24 august 2015 15:26 +33

nimic nu ma enerveaza mai mult decat atunci cand cineva se chinuie efectiv sa arate unor "personaje" (caci nu pot fi numite persoane atat timp "cat isi joaca doar rolul" intr-un cliseu deja cunoscut!!) care este normalitatea. Citesc ce a spus dna judecator Girbovan si ma minunez: daca csm-istilor le trebuie ca cineva sa le explice ce este logica normala si sa le indice "NORMALITATEA", atunci e grav, ba chiar pot spune ca e foarte grav si probabil ca aceste "personaje" nu isi dau seama ca sunt niste "simpli trecatori", iar faptul ca acum isi permit sa se autoridiculizeze nu e defavoarea noastra, ci a lor si a unor urmasi de-ai lor (caci probabil si urmatorii membri vor fi la fel de categorici cand e vorba de "servicii" si "serviciile facut serviciilor")! :-x E jale domnilor din CSM! Nu va pasa, nu e o problema, dar aveti rude si prieteni care se vor uita la voi intr-un anumit fel si nu o sa intelegeti ca explicatiile dvs nu vor fi interesante pentru nimeni, caci veti fi la fel de ridicoli.... :-x

# unul din lumea cea mare date 24 august 2015 17:14 +20

daca bucatarii chinezi sint atit de dezgustati de ce se intimpla in INJUSTITIE DE CE NU PUN DE O GREVA GENERALA? aica controlorii de trafic pot!!!!!!!!! si onorabilii ,,bucatari chinezi,, nu pot???? adica medicii pot!!!!! si bucatarii chinezi nu pot? deci PINA LA URMA/I CHESTIE DE PUTIRINTA SI VOINTA,PREFERA SA ATIRNE LA MINA LUI VASILICA HAINEALA BORDEA!!!!!!! SAU SINT PREA SPAGUITI SI LE ESTE FRICA DE REPROSURILE CELOR CARE LE TIN LESA IN MINA??? ma intreb nu dau cu parul(chiar daca as da cu napalm)

# remember date 24 august 2015 21:22 +22

Danuta,stim ca esti un om de calitate si mai stim ca esti prima judecatoare ce le spune direct celor din servicii, respectiv lui Helving si Coldrea, sa-si ia labele de pe justitie si sa-si vada de spionii lor, de afacerile lor si de teroristi.N-am crezut ca voi ajunge si ziua in care un judecator femeie sa le dea lectii de curaj, judecatorilor barbati ce in marea lor majoritate sunt lifte securiste si le tremura chilotii cand vad un securist in sala de judecata.Are tot dreptul sa spuna ca se teme.Numai mangafalele si lasii simuleaza curajul in fata celei mai tenebroase institutii de stat inventate vreodata de mintile bolnave.Cum poti sa nu te temi de o armata bine antrenata si echipata, de mercenari ai nimanui, ce graviteaza in societatea romaneasca,pe banii nostri, dupa legi numai de ei stiute.Cu stima Danuta.Suntem su sufletul si gandul alaturi de tine si de statul de drept.

# Lulu date 24 august 2015 15:36 +34

Bravo !!! E singurul judecator pe care l-am auzit luand atitudine si care constientizeaza ca justitia e in folosul cetateanului si nu in folosul statului. Poate se mai trezesc si alti judecatori din somn  :-*

# Vali date 24 august 2015 16:15 +12

Ce interes au judecatorii? Daca apara statul acesta ii va apara pe ei. Daca nu, trebuie sa se apare si ei ca simpli cetateni si stiind ca nu au sanse, aleg varianta cea mai avantajoasa. Nu?

# unul din lumea cea mare date 24 august 2015 19:33 +3

CE ATITA RIDICAT IN SLAVI A BUCATARILOR CHINEZI!!!!!!! nu a spus ONORABILA COSTINIU ca au semnat mai toti adeziuni sri????!!!!!!nu am vazut pina la onorabila costiniu si nici dupa ca sa iasa ,,ASOCIATIILE SINDICALE,, ale bucatarilor chinezi si sa recunoasca,dar nici sa infirme!!!!!!!! DECI CE ATITEA OSANALE!!!!!! TOTUL ESTE IN SPIRITUL ZILNIC DE MERMELIRE(VOR SA NE DEA IMPRESIA CA NOI CONTAM,adica isi fac un PRETEXT din noi ca sa obtina LIBERTATEA LOR ,MADAME GIRBOVAN SI AILALTI SINDICALISTI ,,FAPTELE SI ACTELE VORBESTE,,)

# Luca date 24 august 2015 15:47 +22

Tot respectul meu doamnei judecator. Sustin opinia doamnei judecator. Astfel de judecatori pot face reforma justiei. Cei din CSM au uitat pe cine reprezinta si pe cine slujesc. Multi dintre ei sunt departe de mandatul pe care l-au primit si i-au dezamagit pe multi. In conditiile in care in CSM au ramas cei care u fost revocati de foarte multi juidecatori, nu mai am incredere in aceasta institutie. O intrebare pentru CSM si organizatiile profesionale ale magistratilor: de ce nu au luat nici o atitudine in cazul RARINCA si in alte cazuri in care s-a manifestat o vadita partialitate si nelegalitate?

# Ultimul Charlot date 24 august 2015 16:04 +22

Felicitari Doamna Judecator. Si doar pentru faptul ca aveti curajul sa spuneti public asta. Putini colegi de-ai dumneavoastra pot sa faca la fel. Aveti dreptate, peste jumatate din magistratii romani sunt ofiteri acoperiti. Ideea de independenta a judecatorului este ca regula doar un concept frumos, departe de a fi si adevarat in sistemul judiciar al Romaniei. CSM-ul este dovedit si o reconfirma de fiecare data ca este aservit serviciilor si e mai degraba un sindicat a magistratilor certati cu legea. CSM-ul apara abuzurule magistratilor nicidecum independenta justitiei. S-au, doar acea independenta de a savarsii abuzuri ;-) 

# Avocat date 24 august 2015 17:33 +23

As pune o placa mare, la intrarea pentru judecatori in ICCJ, inscriptionata cu un citat din cele spuse de catre doamna Daniela Garbovan: "IN PRIMUL RAND, JUDECATORUL NU SERVESTE STATUL ROMAN CA ENTITATE, SERVESTE LEGEA. IN SALA DE JUDECATA, STATUL ESTE EGAL CU CETATEANUL. BA MAI MULT, ROLUL JUDECATORULUI ESTE DE A PROTEJA CETATEANUL IN FATA UNOR POSIBILE ABUZURI DIN PARTEA STATULUI.". La acest moment, ocupantii scaunelor de judecatori de la ICCJ, oricare dintre sectii, sunt doar lucratori supusi ai statului, care, la randul sau, s-a transformat intr-o forma de organizare similara celei de care am crezut ca am scapat acum 25 de ani.

# daniel ionescu date 24 august 2015 20:23 +16

din pacate, nu sunt supusi statului, sunt obedienti acestuia. pe deasupra, in loc sa emane moralitate (macar juridica!) sunt si ticalosi si prost pregatiti (de la monica macovei incoace - via basescu - numirile sau facut fie pe ochi frumosi, fie pe ochi albastri!) pozitia danei garbovan poate fi considerata, in lipsa unui plan de reintronare a justitiei oarbe, doar o tentativa de intoarcere la ortodoxia dreptului.

# haaaaa date 25 august 2015 11:14 -3

Cata gargara ai prietene !!!!, nu esti la bara aici asa ca mai moale cu linsu.

# xxl date 25 august 2015 08:32 +3

F. frumos, ma intreb insa daca d/na jude va vorbi ;i va actiona la fel de bine dupa ce va ajunge in viitorul CSM, ca va ajunge....asta/i metoda, putina publicitate, aparam saracii magistrati, ei ne aleg cu voiosie si pe urma ....vezi actualul CSM :sad:

# geo date 25 august 2015 10:52 +9

Locurile din CSM sunt ocupate de oameni nepotriviți.

# respect suprem date 25 august 2015 12:17 +9

Pe lângă frumoasă mai e şi dăşteaptă ! combinaţia a cărei posesoare este Doamna poate naşte ... antipatii ! atenţie la neatenţie,femeile sunt rele din invidie când văd una mai frumoasă !mi-ar pare rău pentru Doamna să încaseze fro scatoalcă de la vreo precupeaţă sportistă !

# livia date 25 august 2015 12:19 +9

Conform practicii de sorginte securista ai membrilor CSM si conform titlului acestui articol, CSM este Consiliul Securist al Magistraturii. Este vremea sa spuem lucrurilor pe nume, venirea frauduloasa ,pusa la cale de securitate a lui Klaus Werner Iohannis la Presedentia a facut sa creasca si mai mult actiunile infractionale, contrare Drepturilor Fundamentale ale Omului , ale politiie poliitce securiste din DNA/Kovesi si dion CSM de care nu este strain nici Procurorul General si nci Minsitrul tacut/complioce al Ministerului Justitiei.

# Like d-nei judecator date 26 august 2015 12:00 +3

Nici nu trebuie sa mai comentam avand in vedere argumentele de o profunda apreciere a OMULUI si a dreptuirlo sale, a constientizarii faptului ca OMUL este centrul universului si lucrurile celelalte sunt dupa acesta! pol

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2022 – La ICCJ se umbla cu masca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva